Cetatean roman cu domiciliul in strainatate?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

de cind cu baza de data unificata intre politia de frontiera si evidenta populatiei (sau cum se numeste departamentul cu buletinele de identitate), se afla imediat cine are rezidenta in strainatate si la primul contact cu autoritatile (de exemplu inchirieri de apartamente, vinzari-cumparari) buletinul de identitate romanesc (in ciuda cetateniei pastrate) se confisca. patit pe pielea personala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Pai stai asa, cum adica, daca domiciliez in strainezia, nu am voie sa cumpar/vind/inchiriez o locuinta???? Pe ce motiv, atita timp cit nu renunt la cet. romana??? Si de ce sa predau buletinul - cine-mi garanteaza mie ca poate chiar politia sa nu se poate folosi de identitatea mea, sa zicem la votare? ca sa nu zic ca s-ar "apreta" sa-l foloseasca sa-i faca cuiva o identitate noua, fara de pata???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

Buletinul se elibereaza de politia locala in orasul in care locuiti. Daca nu locuiti in Ro nu aveti dreptul la buletin si acesta se preda sau se confisca de autoritati (se distruge). Conditia insa e ca in pasaport sa fie trecuta mutatia, adica sa fie mentionat ca domiciliati in strainatate. Pentru asta trebuie sa aratati ca aveti dreptul sa locuiti in alta tara, de exemplu permis de sedere, etc.
Daca sunteti inca cetatean roman, asta inseamna ca aveti dreptul la pasaport romanesc, nu insa si la buletin.
Avantaj: la revenirea in tara "repatriere", aveti dreptul sa va aduceti toate bunurile fara vama.
Dezavantaj: bani si timp consumati pt inscrierea domiciliului in pasaport, reobtinerea buletinului la intoarcere, etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

Dodo, n-a spus nimeni ca n-ai voie sa cumperi/ vinzi, etc.
Atunci ai contact cu autoritatile si iti iau buletinul. Daca tu insa nu ai trecut domiciliul in strainatate in pasaport, atunci iti poti pastra buletinul, si figurezi in continuare ca locuind in Ro, cel putin la directia pasapoarte. Nu am date despre centralizarea sistemului si cum se face legatura cu politia de la frontiera.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Noi am avem statutul de cetateni romani cu domiciliul in strainatate.Am obtinut destul de greu acest statut dar am insistat din doua motive:
1.Cand (si daca) ne intoarcem in Ro, ne intoarcem cu repatriere, ceea ce inseamna scutire de taxe vamale pt bunurile personale (inclusiv masini).
2.N-avem chef sa platim de doua ori impozit pe venituri (posibil cand Romania nu are acord de evitare a dublei impuneri cu statul in care am muncit).Cum de la statul roman ma astept la orice, am preferat sa nu mai figuram in evidentele lor fiscale.
Statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate se acorda de catre politia ultimului domiciliul din Ro.Din cate stiu eu, consulatele si ambasadele nu mai au competenta de a acorda acest statut.Se obtine in baza permisului de sedere in tara de rezidenta (pe perioada nelimitata!) sau daca sotul (sotia) are deja acest statut.
Buletinul de identitate se preda.Mi se pare firesc!

Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

eu nu prea inteleg intrebarea? te referi anume la cei veniti cu contract de munca, sau green-card?

fiindca eu am venit aici prin casatorie, am primit in ro. de la consulat o visa de sedere de 3 luni, prima data ca turist, dar pe care specifica ca este valabila numai cu sotul care are domiciliul unde il are (adresa)
dupa cele 3 luni am fost aici la landratsamt si am primit visa de sedere pe un an, apoi iar pe un an , de fiecare data am platit 25€, exceptie prima data cand am platit 50 fiindca intrau si prelucrarea actelor in pret. dupa 3 ani am dreptul sa imi fac pasaportul german/ cetatenia germana, sau daca nu mi se pune visa de jedere definitiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanak spune:

Pe pagina ministerului afacerilor externe ( http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=5078&idlnk=3&cat=5/#B3 ) apar conditiile ce trebuie indeplinite ptr. obtinerea acestui pasaport (cet. ro cu dom. in strainatate).

Avantajele si / sau dezavatajele acestui pasaport nu prea le-am inteles, dar din ce stiu, buletinul romanesc este pentru a-ti putea dovedi adresa actuala; buletinele germ. (Ausweis) nu au adresa completa, ci numai orasul, asa ca daca ai pasaport cu domiciluil in strainatate, nu-ti mai trebuie buletinul in Ro.

Am citit undeva ca, la un moment dat (acum vreo doi ani), multi green-cardisti care erau in Germ de 3 sau 5 ani, si-au pus stampila de cet rom. cu dom. in strainatate pe pasaport (atunci nu se eliberau aceste pasapoarte la ambasada) si la intoarcerea in Ro. au fost scutiti de palta vamii la bunurile aduse (masina, TV, frigider,....). Acum nu se mai elibereaza acest pasaport decat celor care au drept de sedere nelimitat si nu vor sa-si ia cetatenia germ. de exemplu. Pasaportul nou, cu domiciluil in strainatate, iti foloseste si in Ro, dar si in tara unde locuiesti in loc de buletin.

Ceea ce nu prea stiu este: ce se intampla in situatia in care stai mai mult de trei luni (90 de zile) in Ro, iti trebuie in acest caz rezidenta temporara ptr. Ro (cetatenii straini primesc viza in astfel de cazuri) sau nu?!? Sper ca ati inteles la ce ma refer. Ar fi cam aceeasi situatie ca la un cetatean Ro. cu buletin de Brasov (de exemplu), sta ptr. studii in Bucuresti, in cazul asta primeste stampila de rezidenta temporara (parca asa se numeste, daca nu ma scuzati) pe perioada studiilor in Bucuresti.

Roxana si Lucia Valentina (26.05.02)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

Hallo Peca,
Eu am primit viza de sedere pe 2 ani dupa ce ne-am casatorit aici in Germania si stiam ca cetatenia o voi primi dupa 5 ani, in nici un caz dupa 3!
Pana la urma toata treaba este ca eu sa-mi schimb numele de fata de pe pasaport, de-aia trebuie sa schimb passul si odata cu asta sa-mi fac si domiciuliul.
problema e cu viza de sedere pe 2 ani pe care o am pe pasaport si mi-e frica sa nu raman fara ea! haha!
Si daca raman cu pasaportul asta pana imi expira toate vizele si stampilele, credeti ca mi se va intampla ceva?
Distractiv este ca in German sunt Frau Ho... peste tot iar in Ro D-soara Pa...
Tot nelamurita Viorela
P.S. Cred ca v-am dat mult de furca cu subiectul asta,
Mii de Bussi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanak spune:

De ce sa ne dai de furca, nu e nici o problema.
Teoretic, dupa legislatie, in urma casatorie, deci a schimbarii numelui, trebuie sa-ti schimbi si actele de identitate (buletin, pasaport, carnet de conducere). Practic, nu stiu ce se poate intampla, daca cei de la vama descopera ca de fapt te cheama altfel decat pe pasaport. Tot ce stiu, este, ca daca iti schimbi pasaportul si ai viza de rezidenta (sedere sau turistica) in el, acea viza ti se transcrie de catre autoritati in noul pasaport.
Legat de cateatenie, si eu stiam ca e dupa trei ani. Eu am primit cand am venit in Germ dreptul de rezidenta pe trei ani, iar acum in toamna pe termen nelimitat, deci pot oricand (daca vreau) sa cer cetatenia germana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns remy spune:

Avind propritare personala in tara acest pasaport cu domociliul stabil in strainatate te poate afecta cu ceva?Deci daca nu ai trecut domiciliul din strainatate in pasaport cei din tara nu au de unde sa stie ca tu locuiesti definitiv in strainatate nu?deci nu este obligatoriul acest pasaport sau ma insel?

Mergi la inceput