Constructia unei case

Constructia unei case | Autor: silvana75

Link direct la acest mesaj

Noi romanii suntem obisnuiti sa avem CASA noastra si asa m-am hotarat si eu sa construiesc una, insa nu stiu cu ce sa incep, ce acte trebuie sa obtin (la un pret mai mult decat rezonabil). Teren am, ceea ce este un inceput bun, bani am ceva adunati si restul urmeaza sa obtin din credite, imprumuturi si de unde se mai poate.
Daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi, idei.
Multam fain
Silvana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Pai intii iti trebuie un arhitect care sa-ti faca planurile, apoi obtii autorizatia de urbanism, apoi autorizatii pentru energia electrica, gaz, apa, canalizare apoi autorizatia de constructie...oricum primul pas e arhitectul care o sa te indrume si mai departe, in general ei au si pilele corespunzatoare pe la primarii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Exista mai multe reviste de profil in care gasesti si planuri de casa(unele chiar pe CD) - Casa mea, Casa Lux, mai sunt si altele.
Du-te intai la primaria de care apartii, la serviciul Urbanism si o sa-ti dea ei toate datele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen spune:

Iti trebuie multa rabdare si mai ales sa fii pregatita sa constati ca, calculele pe care le-ai facut inainte de a incepe de cele mai multe ori sunt mai mici decat cheltuielile pe care le faci de fapt.
Iti spun asta din experienta. Suntem "in constructie" si stiu ce inseamana.


carmen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura T spune:

Are dreptate Carmen in ceea ce priveste costul constructiei, si pe noi ne-a costat cam dublu decat ne gandeam noi...Si ne-am tot imprumutat..., dar altfel cred ca era mult mai greu, sa fi asteptat pana strangem toti banii...Asa ca, succes si purcedeti "la drum" incet-incet, ca tare bine e la casa, cu putina curticica...

Laura si bebitele: Bianca (4 ani si 8 luni) si Ramona (1 an si 7 luni)
http://community.webshots.com/user/lauratenea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aquariusrpro spune:

Despre acte nu stiu sa-ti spun. Dar cu costurile .. exista solutii.

Exista firme cu care inchei contracte doar pentru manopera si iti iei singura materialele. Stiu pe cineva care a facut asa si isi tine costurile sub control. A iesit super bine. Echipa care lucreaza este de prin Ardeal cred. Nici nu a alergat cine stie ce pentru materiale; a gasit importatori si a negociat destul de dur pentru mai multe materiale. Mai complicat a fost cu receptia materialelor la locul santierului... ca tre' sa fii super atent.

Tot am fost martora la n discutii pe tema asta.... am auzit de la constructori ca este bine ca peste structura de beton sa treaca o iarna.... hmm.. nu as putea sa-ti spun ce inseamna efectiv, dar cred ca poti descoperi multe erori in partea de betoane si este mai usor de corectat inainte de ridicarea cladirii ca atare.

Un alt aspect: gandeste-ti casa ca avand un doua surse de curent electric si doua surse de caldura ( apa calda, agent termic ). Si anume: o sursa alternativa si una clasica ( renel sau conel pentru electricitate + o sursa alternativa... panouri solare, chestiile alea de merg cu vant etc, boiler electric/ gaze si incalzire apa cu panouri solare. )

Am vazut o casa construita asa. Constructia a fost facuta in 1998 si , din ce am auzit, nu sunt mari diferentze de costuri ( desi chestia asta este relativa ). La momentul constructiei nu aveau bani pentru instalatiile alternative dar, de anul trecut si-au montat panouri solare pentru apa calda. Din aprilie in 15 oct nu a avut costuri legate de incalzirea apei! Si este o casa cu 6 consumatori / locatari! Diferentele au insemnat muult!!

Cam atat! Daca mai imi vin idei.. mai scriu!



Roxana&Ruxandra

http://community.webshots.com/user/aquariusrpro

si un nepotel super
http://community.webshots.com/user/lucaandrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miguelle spune:

Draga mea, eu sunt arhitect, asa ca stiu ceva mai multe despre acte. Din pacate preturile nu sunt deloc rezonabile.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci (singura sau cu arhitectul pe care il angajezi) este sa soliciti la primarie un certificat de urbanism. Acest certificat nu iti da dreptul de a construi, ci doar te informeaza ce si cum ai voie sa construiesti pe acel teren, preluind date din regulamentul de urbanism al zonei (ce inaltime, ce suprafata, retrageri, aliniamente, ce avize si aprobari iti sunt necesare pentru autorizare). Odata obtinut certificatul de urbanism ai nevoie de un Proiect tehnic executat de un arh. cu drept de semnatura. Arh lucreaza impreuna cu inginerul de structuri si cu instalatorul, pt ca proiectul tehnic are 3 sectiuni
-arhitectura
-structura
-instalatii (termice, electrice si sanitare).
Din acest proiect tehnic se extrage Proiectul de Autorizare a Constructiei (PAC), cu care te duci la primarie dupa obtinerea avizelor cerute prin certif. de urbanism, si soliciti Autorizatia de Construire.
Partea la care cred ca nu te astepti este pretul unui proiect tehnic, stabilit de Ordinul Arh. din Romania, care a fixat preturi minimale.
Pentru o locuinta de dimensiuni mici, care ar intra la categ. Locuinte sociale, si pentru care se poate face o reducere, onorariul minim este de 7,1% din valoarea investitiei, care se calculeaza la minim 240 euro pe m patrat. Pt locuinte generoase, calculul se face la 320 euro pe mp. Exemplu: vrei o casa de 100 mp desfasurati. Valoarea investitiei: 24000 euro. Valoarea PTehnic: 1700 euro.
Pe langa asta vei mai plati taxe la primarie, iar dupa inceperea santierului ai nevoie pe langa constructorul care iti face casa si de diriginte de santier (caruia ii dai un salariu), mai ales daca faci credite.
Sper ca nu te-am demoralizat.
Dintre revistele pe care le gasesti in Ro ti-as recomanda O casa pt fiecare. Au si oferte cu proiecte, la care au reduceri mai mari pt ca sunt proiecte tip, nu sunt unicate. Cumpar-o si o sa te mai lamuresti.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica spune:

am si eu o nelamurire. ca unu' care nici n-a facut casa si nici n-are perspective imediate īn sensu' asta. e doar o curiozitate..Fratilor, TOATA lumea care construieste (ca vedem doar ca se construieste la greu) trece prin etapele astea??? Platesc toti proiectele , iau avizele si tot tacāmul?? Ca vazui de curānd un reportaj cu neste palate de un prost gust fermecator ale unor tzigani, de sute sau mii de metri patrati..Aia oare au respectat toate procedurile astea?? Si pe la tzara... iau oamenii avize, platesc arhitect?

Silvana, scuze ca m-am bagat īn subiectul tau aiurea.
Succes īn demersurile tale si īti doresc sa-ti vezi visul īmplinit cāt mai curānd!!

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns canuta-om-sucit spune:

Si pe mine ma intereseaza subiectul. Cu un miliard jumate ne putem construi si noi o casuta cu un living, bucatarie, baie, dormitor,debara un mic birou si un garaj?

aura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliacm spune:

Mda, fetele au dreptate cu costurile, nu stiu cum se face dar costurile reale sunt mai mari decat cele prevazute.

Sfatul meu este sa te gandesti ce fel de casa vrei: adica casa de lemn, casa de caramida/bca, casa din panouri tip sandwitch, structura de rezistenta de beton, de otel.

Poti apela la o firma de constructie sau poti s-o construiesti in regie proprie (daca ai nervii tari!). Poti sa-ti faci propriul proiect cu un arhitect sau poti sa iei unul de-a gata (din reviste, de la primarie , de la firme de constructii).

Ar fi multe de spus, dar un sfat foarte bun este sa faci fotografii casei in diferite stadii de costructie, fotografii cu detalii, cu structura de rezistenta, adancimea fundatiei, zidurile, etc.
Iti vor fi de mare ajutor daca intr-o zi te hotarasti s-o vinzi.

Si mai e ceva: pasteaza toate documentele ce-ti tin de casa: facturi, bonuri de casa, procese verbale cu costructorul, etc. Anul asta a aprut o ordonanta de guvern care prevedea deducerea unor costuri de constructie din impozitul global (ORD nr. 1090 publicat īn M.Of. nr. 580 din data 08/14/2003 penru cine intereseaza). Dar aceasta ordonanta a aparut la sfarsitul lunii august, cand mare parte din constructii sunt deja terminate si se aplica doar in anul 2003.

Uite un link despre constructii case:
http://home.howstuffworks.com/house.htm/printable

Succes,
Iulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliacm spune:

quote:
Originally posted by monica

am si eu o nelamurire. ca unu' care nici n-a facut casa si nici n-are perspective imediate īn sensu' asta. e doar o curiozitate..Fratilor, TOATA lumea care construieste (ca vedem doar ca se construieste la greu) trece prin etapele astea??? Platesc toti proiectele , iau avizele si tot tacāmul?? Ca vazui de curānd un reportaj cu neste palate de un prost gust fermecator ale unor tzigani, de sute sau mii de metri patrati..Aia oare au respectat toate procedurile astea?? Si pe la tzara... iau oamenii avize, platesc arhitect?

Silvana, scuze ca m-am bagat īn subiectul tau aiurea.
Succes īn demersurile tale si īti doresc sa-ti vezi visul īmplinit cāt mai curānd!!

Monica

"La sagesse, c'est d'avoir des rźves suffisamment grands pour ne pas les perdre de vue lorsqu'on les poursuit."




Meeey, Monica, lasa-i pe aia cu palate si turnuletzele! Aia au lege lor!
Dar am vazut la tara case noi, P+1 fara nici un stalp de rezistenta, doar caramida peste caramida, de jos pana sus. Am vazut case aproape lipite una de alta, desi ar trebui pastrata o distanta minima intre ele.
De faptul ca nu-s aliniate nu mai vorbesc. Asta e de luxe!

Iulia

Mergi la inceput