Cum sa fii mai bun sef ?

Cum sa fii mai bun sef ? | Autor: joxy

Link direct la acest mesaj

Generatia de oameni tineri, sa zicem(presupun) si capabili ce ne-am ridicat acum si avem alta mentalitate, ajungem de multe ori sa avem in subordine, desi suna urat.. subordine, sa avem colegi de serviciu carora le suntem superiori ierarhic si carora trebuie sa le dam sarcini de serviciu(placuta/neplacuta, asa se cheama.. sarcina de serviciu, vrei nu vrei trebuie sa o faci)… oameni aproape de pensionare… poate 40-50-60 ani…
Acesti oameni de o varsta mai inaintata, se uita la tine si te privesc cu neincredere… nu este vorba ca nu reusim sa ne impunem punctul de vedere, dar de multe ori sunt atat de incapatanati incat e nevoie de metode mai dure de convingere. Vorba buna aici nu mai aduce roade. Pe ei ii doare eventual o sanctiune la salariu deoarece acesta este sfant.
Trebuie dat un exemplu.. devii sef, eventual din randul colegilor.. si acestia te privesc ca pe un coleg, prieten (asa si cum trebuie), dar daca ridici tonul sau incerci sa fii serios acestia deja nu prea te iau in seama… ca si cu copii mici, daca te joci cu ei 1 ora si apoi vrei sa incetezi.. nu le vine sa creada si nu vor sa inceteze, iar de cele mai multe ori incaseaza o palma peste fund… si nici atunci nu le vine sa creada, toata povestea se termina cu plans, nu ?
Trebuie dat un exemplu, sa se inteleaga ca de acum se vorbeste serios…ca nu mai este ce a fost, „ca iarna nu-i ca vara”.
De cele mai multe ori persoana care este data de exemplu, caci trebuie dat un exemplu, este cea care nu merita acest lucru…stiti cum este, ca cel mai bun si mai corect o incaseaza de obicei, cei smekeri si descurcaretzi cad mereu in picioare iar cei buni, domni, corecti, niciodata nu-i vor da de gol pe cei cu adevarat vinovati, caci, nu le sta in caracter.
Acum nici sa lasi „nepedepsit” nu poti, ca daca nu iei masuri, o iei tu ca sef pe cocoasha.. si eventual nici nu vei mai fi sef.. va fi altul, poate unul dintre colegii tai ?!.. care la randul lui.. te va ierta ? poate chiar cel care trebuia sa il tragi la raspundere ?!

Si atunci ? va intreb io… ce-i de facut ? daca esti bun, esti luat de prost… daca esti exigent si corect, esti al dracului… ca doar am fost colegi si acum te-ai ajuns…
Si nu vorbesc de problemele de la o firma de stat, bugetara unde o mana se spala pe alta.. vorbesc de firmele private, unde totul se socoteste la bani si se trage linie la sfarsitul lunii si se iau masuri in consecinta…
Si nu vorbesc de sefii veniti sefi direct.. ci de cei ridicati din randul colegilor…

Daca v-am retinut prea mult.. asta este..


Cu respect,
Florin

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cristina spune:

Jox, ideea ar fi organizarea unei "intruniri" in cadrul careia lucrurile sa fie puse la punct. Cand e de chef si de glume, e chef. Cand e de treaba, e de treaba si nu-i de gluma. Nemultumiti vor fi mereu. Asta-i viata. Totul este ca seful sa se straduiasca sa fie corect. Asa (dureaza ce-i drept) isi va castiga respectul indiferent de varsta pe care o are. In timp, lumea uita cati ani ai si ca ai plecat dintre ei. Te privesc ca pe un sef. (experienta personala - e adevarat, intr-o firma de stat)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana P spune:

Multumesc celui de sus ca eu nu am avut astfel de probleme.
Si eu am fost ridicata la nivel de sefie din randul unui departament. Am avut colegi (ulterior) subalterni si tineri si oameni in varsta care chiar au iesi la pensie in perioada cat am fost sefa.
Au fost si zile rele si zile bune, totul a fost abordat cu respect fata de cei din jur. Am avut si momente de furie dar si de fericire alaturi de ei. Dar eram o echipa. Multi m-au intrebat cum am reusit ca departamentul sa nu aiba conflicte si toti sa se agite ca munca noastra sa fie apreciata. Nu am stiut saraspund, cred ca totul a fost o intelegere tacita si un respect reciproc. Nu am fost o sefa rea, daca a fost sa fie sanctiune nu s-a bosumflat nimeni, am discutat cu acel vinovat si nu s-a ajuns la conflict.
Parere personala: acelor colegi care ti-au ajuns subalterni trebuie sa le dai de inteles ca "prieteni prieteni car munca noastra e pe bani". Radem, glumim dat ... muncim in echipa si trebuie sa de respectam fiecare munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns radu_tud spune:

Draga Florin,

Problema nu e deloc simpla.
Cine te-a numit sef peste fostii tai colegi e un agiamiu. Nu ca nu ai merita sa fi sef ci ca te-a facut sef peste fostii tai colegi. Asa ceva nu fac decat necunoscatorii. De obicei promovarile se fac in departamente asemanatoare dar diferite totusi ca oameni.
In ceea ce te priveste nu ai decat sa ii anuntzi care sunt obiectivele comune si ce are fiecare de facut pentru a atinge aceste tzeluri. Arata-le cum ai vrea sa fie colectivul si stabileste reguli clare la care ei sa adere. Nu fa economie la argumente.
Ca te plac colegii e un lucru foarte bun si poate fi o relatie de perspectiva.
Adu-le performantza, fa-i sa intre in competitie. Oamenilor le plac provocarile. Mai putzin unora de pe site-ul asta...
Ai avantajul ca ii cunosti si stii despre fiecare ce poate da mai bun. Profita de acest atu.
Fa pe seful doar atunci cand nu se mai poate altfel. Evita sa iti aratzi pozitia de sef. Vorbeste despre contzinuturi si nu despre pozitia fiecaruia.
Invatza sa comunici si sa asculti "vocile". Fiecare coleg iti "spune" cate ceva chiar daca nu cu gura sau nu in cuvinte. Asculta aceste voci.
"Citeste" in ochii fiecaruia bucuria, nedumerirea, frica, implinirea, ura sau dragostea.... Cauta mize in tot ce faci impreuna cu ei si fa-i sa inteleaga acele mize.
Chestia aia cu "trebuie dat un exemplu " ... e calea spre dezastru. Sper sa nu o aplici. Cu cat iti e mai frica sa nu o incasezi, cu atat vei avea mai mult parte de asemenea tratamente, iar daca te gandesti deja la a-i lasa nepedepsitzi, esti cu un pas in prapastie.
Spui ca "Trebuie dat un exemplu, sa se inteleaga ca de acum se vorbeste serios…ca nu mai este ce a fost, „ca iarna nu-i ca vara". Se gasesc manuale de resurse umane. Fa un sacrificiu si cumpara unul. Viorica Ana Chisu are unul foarte bun la editura Irecson. Citeste despre climatul organizational si despre cultura organizationala. Sunt sigur ca vei gasi solutzii mai bune. Nu vreau sa par rautacios si nici agresiv dar treaba asta cu oamenii nu e joaca. Un gest prostesc si ii ai pe totzi dusmani instantaneu.
Eu iti dau doar un sfat ca un prieten, nu ca un dushman.
Daca esti orb si surd mai bine apuca-te de altceva.
Iesi cu ei in afara programului. Organizeaza evenimente dar ai grija sa fie invitatzi toti si sa participe toti. Iesitul pe bisericutze e gaunos.
O idee traznet in compania in care lucrez e "Ziua familiei" care e organizata de firma o data pe an si unde fiecare angajat vine cu familia la un picknik. Totul e platit de firma. Nu iti dai seama ce efect bun poate sa aiba!
Propune-le sefilor asa ceva.

Sper sa fi un sef bun si iubit de colegi.
Bafta!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

felicitari in primul rand! Sfatul meu poarta-te la fel cu toti atunci cand este vorba de business, au gresit i-ai 'sanctionat', au facut o chestie deosebita felicita-i.

Bucura-te de promovare si nu te mai stresa atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:


Jox, felicitari pentru avansare ! Si nu-ti mai face atitea probleme. Am asa o vorba: puneti chilotzii de tabla, ca vor sa muste totzi, fie colegi fie sefii superiori !
Si daca nu faci concesii, si esti corect nu ai de ce te teme.
Bafta si ai incredere in tine !

Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rs-143 spune:

Joxy
felicitari ptr sefie dar subscriu celor spuse de radu ...cand e de gluma suntem prieteni cand e de munca sunt sef ...
Bafta si sa fi un sef bun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MirelaV spune:

cel mai bine sa nu fii sef..nu te invidiez..

MirelaV

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

joxy, felicitari! Cele mai bune rezultate le-am observat la sefi care-si incurajeaza subalternii si-i lauda macar odata pe zi (scurt, nu-i nevoie sa-ti petreci intreaga zi laudind oamenii). In felul asta se simt bagati in seama (ba chiar muncesc mai cu tragere de inima daca se vad apreciati) si un pic mai putin dornici sa "calce pe bec" in fata unui sef care are simt de observatie.

Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns biankita spune:

Joxu' e simplu, fii asha cum eshti, impune un ritm shi seriozitate in tot ceea ce trebuie facut in departament shi vei fi respectat pentru asta
eu am fost shefa de departament la 24 de ani shi acum sunt manager la 27
Eu cred ca atata timp cat itzi respectzi subalternii, ii tratezi in mod egal, shi itzi faci shi tu datoria la serviciu, nu e asha de greu.

Responsabilitatzile sunt imense pentru tine shi ei shtiu asta. Fai sa intzeleaga ca depinzi de calitatea muncii lor, insa in acelashi timp ai autoritatea de ai sanctziona cand treaba nu merge bine.

E nasol in romanika, shtiu, metalitatea e cel mai mare dushman al afacerilor din ziua de astazi. Uite aici nu exista asha ceva shi am subalterni mai in varsta ca mine care se bucura ca ma au ca shefa!
Muncesc cot la cot cu ei, shtiu ca nu exista nimic care sa-mi scape, vad cat de mult efort depun zilnic pentru ca firma sa mearga bine shi in consecintza shi lor sa le mearga bine.

Multa bafta Jox! Nu-tzi bate capu' ejti meserash numai pentru faptul ca tzi-ai pus problema , inseamna ca pentru tine relatziile la serviciu cu subalternii sunt importante shi vrei sa creezi un echilibru lucrativ shi nu dushmanii de doi lei.

biankita

Mergi la inceput