Cat de tarziu incepe un copil sa vorbeasca?

Cat de tarziu incepe un copil sa vorbeasca? | Autor: pierre_pipi

Link direct la acest mesaj

Buna ziua. Intrebarea din titlu e destul de serioasa pentru ca odorul unor cunostinte ale noastre a implinit deja 3 ani si nu spune absolut nici un cuvant. Pare suficient de inteligent, intelege aproape tot ce-i spui, insa nu vorbeste. Adevarul e ca a fost suficient de rasfatat de parinti, si cei patru bunici, astfel ca nici acum nu vrea nici sa manance singur, unul din cei mai sus mentionati trebuie sa-l "serveasca". Problema mea e ca parintii copilului desi intelectuali, au incredere in parerea singurului medic pe care-l consulta si care le spune ca, copilul este normal si ca va incepe sa vorbeasca.
Momentan suntem in Germania si asteptam si noi un bebe in februarie. Am fost intr-o vizita la o familie de germani care aveau un copil de un an si opt luni si care nu spunea decat cateva cuvinte. Tatal copilului mi-a spus foarte serios ca trebuie sa mearga cu el la specialisti sa verifice daca nu are ceva copilul fiindca ar trebui sa vorbeasca si ca niste prieteni ai lor au descoperit ca aveau un copil cu probleme de auz la ambele urechi si ca numai dupa ce i-au pus aparate pentru auz a inceput respectivul copil sa vorbeasca.
Revenind la cunostintele mele, am incercat sa le sugerez sa consulte mai multi specialistiinsa fara succes deocamdata. Am aflat de curand ca sunt foarte suparati si ca mama copilului plange foarte mult. As dori sa va cer cateva sfaturi si eventual daca aveti cunostinta de experiente similare fericite sau chiar nefericite, in ambele cazuri dupa parerea mea trebuie facut mai mult, respectiv:
- care ar fi specialistii care ar trebui consultati intr-un astfel de caz(ORL, logoped, etc.)?
- unde ar trebui sa mearga pentru mai multa siguranta (Bucuresti, Cluj, Iasi, etc.)?
Orice alte sugestii sunt binevenite. Sper sa primesc un raspuns si sa incerc sa reiau un pic "presiunile" de aici de departe, fiindca am impresia ca se tem de un raspuns negativ si se tin de firicelul de speranta pe care l-il da medicul pe care il consulta.

Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Nu stiu ce sa zic despre copilul de 3 ani care nu spune nici un cuvant. Chiar niciunul, niciunul? Poate ar trebui consultat un logoped.
Despre cel de 1an si 8 luni care spune doar cateva nu e cazul sa se ingrijoreze deloc, exagereaza daca duc copilul la logoped,e normal si va vorbi dupa varsta de doi ani.

ruxij

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pierre_pipi spune:

Din cate am inteles, chiar nici unul(noi nu l-am mai vazut de la Pasti). Acum vreun an si jumatate zice sotia ca i-ar fi spus odata, cand a fost cateva ore in vizita, ceva de genul ma-ma(semiarticulat), dar se pare ca nici atat nu mai spune si oricum noi nu mai avem contact cu el si ce aflam este prin prieteni, fiindca ne e jena sa intrebam direct daca zice macar un cuvant. Acum vrem sa strangem ceva informatii si sa deschidem subiectul asta delicat ceva mai in cunostinta de cauza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Daca are deja 3 ani cred ca pediatrul a facut deja toate testele sa vada daca n-are o problema cu auzul. Un test foarte simplu e sa fie intors copilul cu spatele si sa i se dea o comanda din doi pasi de exemplu: ia jucaria X si pune-o pe canapea (neaparat din doi pasi, altfel poate "ghici" intentiile).
Mai complicat ar fi cind copilul nu scoate chiar nici un sunet (nici macar pe limba lui), dar nici asta nu inseamna neaparat ca are o problema fizica. Sugereaza-i mamei ca e mai usor sa consulte un specialist care sa-i alunge temerile decit sa se supere singura. Cunosc un caz aprope la fel si acum la 4 ani jumatate vorbeste mai bine decit multi de virsta lui, fara ajutorul nici unui logoped, si doar pentru ca a fost trimis in colectivitate, unde a trebuit sa se descurce singur. In Germania gradinitzele incep de la 3 ani, poate si asta ar fi o solutie.
In privintza tabieturilor la masa, la 3 ani, copiii sint fireste pregatiti sa manince singuri, dar in general parintii sint inca zelosi in a se asigura ca baietelul maninca bine si tot si e mai usor sa le dai tu decit sa-i rogi o ora jumatate sa ia o farimitza de piine. Nu?
Sanatate si sa nu se ingrijoreze dar sa se duca la medic pentru orice eventualitate,
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Baietelul meu are 3 ani si 5 luni. Dupa 2 ani, pentru ca nu vorbea si parea sa nu reactionezea ce ii spui, ne-am pus problema daca nu cumva nu aude, si am fost cu el pe la mai multi medici, unii ne-au spus ca aude, altii ca nu. I-am facut si audiograma si rezultatul a fost ca aude. Am zis ca are nevoie de colectivitate si l-am dat la o gradinita, inainte de a implini 3 ani. In primele saptamani i-a mers bine cu gradinita, dar apoi s-a inchis de tot in el, educatoarea nu a incercat sa il integreze, copiii erau toti intr-o singura incapere, indiferent de varsta, iar cei mari au inceput sa rada de el si asta nu i-a priit. Am renuntat la gradinita, apoi un medic homeopat ne-a spus ca are autism. Am inceput sa facem investigatii, EEG, MRI, teste de sange, se pare ca totul este in regula, dpdv al analizelor. Acum suntem in Canada si asteptam sa ne vada un specialist si sa confirme sau sa infirme diagnosticul. Intre timp, urmeaza un tratament homeopat si merge aici la o gradinita Montessori si la un centru pentru integrarea copiilor cu nevoi speciale. In ambele locuri, educatoarele se ocupa de el, nu este lasat deoparte, iar rezultatele se vad, e mai deschis si incearca sa vorbeasca, chiar daca nu reuseste, inca.
Asta e povestea noastra, nu stiu ce sa te sfatuiesc in legatura cu prietenii tai, poate copilul lor e doar prea alintat, nevoile i-au fost satisfacute fara a fi nevoie sa si le exprime si nu a simtit imboldul sa vorbeasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

E ciudat, noi nu suntem specialisti, dar daca totusi intzelege ce ii spui si executa comenzi (asa ai spus in mesajul tau), inseamna ca aude. Ar trebui sa mearga totusi la un logoped, poate ii ajuta. Si faptul ca tu nu esti langa ei, poate totusi o spune ceva, macar pe limba lui si o fi alarma falsa.

Sanatate si numai bine!

ruxij

Mergi la inceput