probleme sau rasfat

probleme sau rasfat | Autor: maruscka

Link direct la acest mesaj

Am un baietel de 3 ani si 2 saptamani, Vlad se numeste, sta in cea mai mare parte a timpului cu bunica. Azi am aflat un lucru care m-a speriat, l-am inscris la un camin speram ca la 1 septembrie sa incepem cu colectivitatea, nu stiu daca este rasfatat, lenes sau cu o problema.
Presupun ca pot sa zic ca stie sa vorbeasca, dar nu vrea, atat timp cat aude, vede si da replici pe limbajul lui mai mult, are cateva cuvinte pe care le zice si tot pe acelea le repeta(mama, tata, apa, cānle=paine,hama, caca, pipi, cucu, titia, mamaia, tataia, cocoia=cocosii), am crezut ca asta nu e o problem decat de timp care se va rezolva la camin, dar ce ma fac cu vestile rele, care zic ca daca nu stie sa zica ca face caca sau pipi nu-l primesc.
cand am renuntat la pempe acum 1 an si ceva mai spunea ca face pipi, era suficient sa simta ca a scapat si incepea sa planga, sau caca la fel, acum....nimic, daca il vedem prin casa ca sta concentrat stim ca face ceva, daca il intrebam daca face tot timpul spune nu, si el asta face
Am incercat si cu Bravo cu aplauze, si cu nervi intisi la maxim cu binisorul nimic
oare acestea sunt probleme? in rest un copil as putea spune normal, cam slabut ca nu manaca (asta de cand s-a nascut e ligavos din fire dar aici imi seamna si nici taicas-o nu este mai gras)
Va rog, caminul la care l-am inscris nu este cresa sa nu-mi fac griji, o cresa nu este tocmai in drumul meu spre serviciu.. si alta cerere va fi acceptata probabil in alti 2 ani, se face de scoala...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Nu prea cred ca exista alte solutii in afara de rabdare....si eu sunt la capatul puterilor, am renuntat la pampers, cu pipi nu mai avem accidente decat noaptea uneori (1 data la 2 sapt, mai ales daca mananca multe fructe inainte de culcare), dar KK nu vrea sa ceara si pace. Stie ca stam cu ochii pe el si de-acum se ascunde, iese fuga pe terasa sau urca la etaj cand ii vine, ca sa nu-l mai deranjam. Apoi...ne anunta senin ca a facut. Si o tine langa cu KK in "panonii" cum zice el la pantaloni. Peste 3 sapt incepem si noi gradi, tot de stat, si mi-e putin teama ca se vor complica lucrurile acolo. Oricum, ceva bani pt ingrijitoare trebuie sa avem pregatiti, nu e placut sa schimbi kk de copil, sa-l stergi, sa-l speli.

Eu inca mai sper. Cu pipi a fost f brusc, acum vreo luna, cand brusc a vrut sa faca , din picioare...si gata, am scapat! De la 1 sept avem concediu, vom sta si eu si taica-su cu el...si nu ne mai scapa din ochi.
Am incercat tot, de la santaj pana la promisiuni; i-am luat pisica, care pisica face doar la ladita de nisip, nu pe ea :). Stie ca la gradinita (prezentata pompos ca un loc de poveste...ne tot uitam la filmele cu veronica ca sa ne facem o idee) au voie doar baieteii mari care fac kk la olita; i-am promis ca mergem la mare daca face (intre noi fie vorba, vom merge oricum); il certam ...nu tare, dar ne declaram dezamagiti, si chiar suntem, de cate ori face....Chiar nu mai stiu ce sa mai incerc, sunt dezarmata de-acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Eu zic sa-l duci la o evaluare sa te asiguri ca nu ascunde nimic aceasta intarziere in limbaj. Asta m-ar ingrijora mai degraba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Eu am pus o olita (o broasca verde)la ea in camera de joaca si i-am explicat la ce foloseste,am lasat-o fara chiloti toata vara iar cand avea nevoie mergea singura si se aseza fara jena.
Langa olita ,am aranjat special un teanc cu carticele si o lada cu jucarii,ii place foarte tare ideea sa stea pe olita si sa se joace in acelasi timp.

Azi a fost prima zi la gradinita si sunt mandra de ea fiindca nu a facut nici caca nici pipi in chiloteii hello kity.

Nu am certat-o niciodata daca a facut pe ea, nu i-am dat exemple alti copii,ea e ea si am acceptat pana cand a decis ea sa fie curata.

Pe 6 septembrie implineste 3 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Vladut nu cred ca e nici lenes, nici rasfatat. Atat pentruel cat si pentru tine cel mai bine ar fi sa mergeti la un consult de specialitate. Pediatrul ce zice? Presupun ca l-a mai vazut in ultimul timp. Poate la bunica n-au fost copii mai marisori, sau bunica a vorbit cu el doar strictul necesar, sau...sunt multi de "sau". Daca nu vorbeste bine - no problem- il primesc la gradinita si abia la 5 ani esti indrumata la logoped. Pana atunci educatoarele si colectivitatea pot rezolva multe. Totusi, un copil cu probleme de comunicare are tendinta, in colectivitate, de a-si rezolva frustrarile agresiv (lovind, muscand) sau daca e ff timid - interiorizandu-se mai mult. Tot ce povestesc acum are legatura doar cu vorbirea.
Din punctul de vedere al cerutului la toaleta...e marea problema cu integrarea la gradinita. Intr-adevar nu-l vor primi daca nu se cere (vorbit sau prin semne) singur. Ei ii duc "cu turma" doar inainte de culcare. Ar mai fi varianta in care discuti in particular cu educatoarea sau ingrijitoarea si accepta ele sa-l duca/invete - dar asta e un favor si va trebui sa "cotizezi". Eu i-am invatat pe baietii mei intr-o saptamama, pe la varsta de 2.5 ani. Intai mi-am luat concediu, apoi am pus in casa cateva borcane goale si i-am provocat sa faca pipi ca baietii in ele - fiind transparete vedeau exact ce se intampla - si apoi cu mare tam-tam duceam "victoria" la toaleta. Totul cu rabdare si veselie. Dupa 1 saptamana am plecat de acasa si..."am uitat sa luam borcanelul" - asta e, n-avem borcanel- facem direct la toaleta...Si gata. In 2 sapt. faceau direct la toaleta. Asta cu pp de peste zi / cel de noapte tine de alti factori si nu e chiar asa de usor de rezolvat, dar deocamdata nu face parte din discutia de azi.

Ce te-as sfatui:
1. Mergi urgent la medicul pediatru cu copilul si apoi la recomandarea lui la specialist. Dupa ce ai o evaluare, vei sti mai sigur cum sa actionezi mai departe.
2. Ca sa nu pierzi locul la gradinita, mergi si vorbeste cu educatoarea si amana inceputul gradinitei pana ai discutia cu specialistul sau, daca ea accepta sa se ocupe in mod special de Vladut, poti sa-l duci.

La baiatul meu in grupa a fost un copilas care desi era inscris din toamna, a venit efectiv abia din ianuarie. Deci poti pastra locul, dar in mod sigur va trebui sa te ocupi tu de copil, nu bunica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia75 spune:

Presupun ca pot sa zic ca stie sa vorbeasca, dar nu vrea, atat timp cat aude, vede si da replici pe limbajul lui mai mult, are cateva cuvinte pe care le zice si tot pe acelea le repeta(mama, tata, apa, cānle=paine,hama, caca, pipi, cucu, titia, mamaia, tataia, cocoia=cocosii)

Mie asta mi se pare adevarata problema...Asa cum au spus si fetele inaintea mea, cred ca trebuie sa mergi la medicul pediatru si el sa te indrume la un specialist. POate aceasta intarziere in limbaj este o consecinta a faptului ca sta in cea mai mare parte a timpului cu bunica...

Cunosc si eu niste parinti care si-au lasat copilul in grija bunicii, o persoana destul de taciturna si care il tinea mai mult in casa. Pe la 4 ani, s-au trezit ca baitul lor nu vorbeste si ca este cam salbatic in colectivitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Eu zic ca adevarata 'problema' este ca fie in Romania sunt prea multi copii precoce, fie avem (ca parinti) pretentii mult prea mari de la niste gagalici. Nu va fie cu suparare, dar cum trimiteti biata mamica la specialist? Intarziere de vorbire???? la 3 ani??? Nu degeaba un logoped primeste un copil abia la 4 ani (si nu in orice conditii)
Sunt revoltata (recunosc) nu pe cei-cele care au postat la acest topic ci pe faptul ca incarcam niste copii NORMALI cu probleme prea mari pt umerii lor. Un copil la 3 ani nu trebuie sa recite din Dex, iar faptul ca Vladut da semne ca intelege si aude e deja suficient. Mai si spune cateva cuvinte, e foarte bine - inseamna ca reuseste sa se faca inteles foarte bine si ca cei care au grija de ei il inteleg foarte bine.
La faza cu olita pur si simplu nu vrea sau mai probabil nu poate. Daca un copil invata sa fie curat la 8 luni fie e foarte precoce, fie a fost dresat. Sunt niste procese biologice care trebuie sa se produca pt a finaliza aceasta etapa din viata unui copil.
Caz concret: baietelul meu,acum de 3 ani, a invatat la olita la 2 ani si jumatate. Pana atunci am incercat toate tipurile de olite, urale etc (mai putin reprosuri - e total nerecomandat). A functionat metoda cu chilotei cu ursuleti cand cere la wc (abia incepuse sa vorbeasca) sau chilotei albi (ursuletii care au fugit pt ca au fost udati de pipi). Intr-o saptamana am mai avut 3 accidente si gata. Insa, la pranz si peste noapte inca mai avem scutece - pt ca nu vrea sa se trezeasca (dovada? dupa o discutie cu pediatrul despre cum sa fac sa-l dezvat, cu el de fata, 3 zile n-a facut nimic in pampers - si mi-a explicat de ce - legat de acea discutie). KK insa vine doar in scutec, dupa somnul de pranz, stand pe burta - daca-l duc repede la wc se constipa (si nu vrem asta pt ca si asa are probleme), deci la wc cand o vrea el. Partea usoara pt noi e ca la gradi va merge doar pana la 12 deci nu vor fi probleme.
Cu ce te-am ajutat? nu stiu; insist insa sa nu te panichezi si sa iei copilul DOAR cu binisorul, constrangerile si reprosurile nu cred ca-l vor ajuta cu nimic. Incurajeaza-l cat mai mult, lauda-l cat mai mult (atunci cand e cazul , dar daca am fi mai atenti sunt f dese si aceste situatii), copilul va capata incredere in el si poate va considera si ca este destul de puternic, mare sau mai stiu eu cum incat sa reuseasca si sa se tina si sa anunte.

Bucurie!

Mergi la inceput