Sa-i dau sau nu Depakine?

Sa-i dau sau nu Depakine? | Autor: servetel

Link direct la acest mesaj

Asa cum am mai spus intr-un subiect deschis de sotul meu acum ceteva saptamani, fetita mea de 2 ani si jumatate a facut la sfarsitul lunii noiembrie o convulsie febrila. Am mers cu ea la spital unde a fost tratata pentru convulsie si pentru o puternica infectie in gat.
D-na doctor la care am fost internate ne-a spus ca dat fiind faptul ca a fost prima convulsie, de scurta durata si cu recuperare totala, nu este nevoie de tratament pe termen lung, asa ca mi-a prescris decat Desitine in caz de febra mare.
Pentru a fi sigura ca nu a ramas fetita cu sechele in urma convulsiei dupa ce am iesit din spital am luat trimitere si am mers cu fetita la neuropshiatrie, acolo d-na doctor ne-a spus acelasi lucru ca si d-na doctor la care am fost internate, adica nu este nevoie de tratament pe termen lung, dar la insistentele mele ne-a trimis sa-i facem fetite o encefalograma si cu rezultatul ei sa mergem la un alt spital la o d-na doctor cu mai multa experienta.
I-am facut encefalograma (tin sa spun ca fetita a stat cuminte pe parcursul procedurii si s-a jucat cu sotul meu), am facut aceasta paranteza deoarece si eu m-am mirat deoarece fetita era forte speriata de doctori in urma internarii si nu lasa pe nimeni in halat alb sa se apropie de ea. D-na care i-a facut encefalograma ne-a spus ca nu se vad modificari la nivelul creierului.
Am mers cu rezultatul la doctorita recomandata si aceasta, dupa ce m-a intrebat ce problema am, mi-a scris direct o reteta cu Depakine sirop 200 mg de trei ori pe zi, fara ca macar sa se uite pe rezultatul encefalogramei sau sa ma intrebe cum s-a comportat fetita pe durata convulsiei.
Cand i-am spus ceea ce au zis ceilalti doctori, adica faptul ca nu are nevoie de tratament pe termen lung, dansa mi-a spus ca daca nu vreau pot sa nu il dau, dar la anul pot sa inceapa crizele, ceea ce pe mine m-a speriat ingrozitor. Nu stiu ce sa fac acum, sa il dau sau nu? Pe de o parte nu vreau sa ii dau timp de 2 ani medicamente asa aiurea, dar imi este si frica de ce mi-a spus d-na doctor, adica sa nu mai faca si alte crize.
As vrea sa stiu daca a mai dat cineva la copii de o asemenea varsta acest medicament Depakine, de cate ori pe zi, cat timp, ce efecte are asupra fetitei mele de doi ani si jumatate (in sensul daca e ceva ce i-ar putea afecta comportamentul), dar si daca exista vreun alt medicament la fel de bun, dar care poate fi administrat de mai putine ori pe zi?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tania-z spune:

Draga Servetel,
in primul rand ma bucur ca sunteti bine, ca rezultatul EEG a iesit fara modificari.
In al doilea rand te felicit ca nu ai sarit imediat sa dai fetitei Depakine, care, spre uimirea mea si a altora(medici de meserie) se prescrie cu o PREA MARE LEJERITATE. Da, e un anticonvulsivant si un reglator comportamental, efectele se vad sub tratament dar...oare chiar e nevoie? Mai ales ca, odata inceputa cura, renuntarea nu e usoara si nu se poate face dintr-o data.

De ce ti-am scris:
Si eu am avut un istoric similar, cu baietelul meu, il detaliez pe scurt:
- la 2 ani, convulsie febrila cu stop respiratr si cardiac
- internare la reanimare 3 zile
- examen EEG la 2 saptamani, traseu normal
- exeman EEG la 10 luni (facut de un alt neuropsihiatru), modificari pe EEG, plus ca al doilea medic, examinand primil EEG, spune ca ala nu ar fi traseu normal
- prescris tratament cu Depakine, dimineata si seara, cu introducere progresiva si administrare pe termen lung
- sunat dr. de familie care afirma "numai peste capul meu ii dai asa ceva"
- urmeaza sa facem alte investigatii la Targu Mures, la o dr. de specialitate si cu mai multa experienta, pentru alte pareri.

Acum, eu sunt psiholog de meserie, cat am facut eu psihiatrie si neurologie prin scoala, tot nu sunt straina de anumite chestii.
Mi s-a parut si mie pripit tratamentul (in cazul meu), iar in cazul tau de-a dreptul aiurea, mai ales daca nu a fost investigat EEG-ul!
Eu nu sunt de acord cu administrarea unor astfel de medicamente decat dupa consultarea si obtinerea a macar doua opinii de specialisti. Si acele opinii obtinute in urma unor consultatii/analize facute pe bune. La aceasta varsta copiii sunt in plina perioada de achizitii, apar tot felul de modificari comportamentale, de invatare, pe cursul normal al dezvoltarii, eu cred ca ceea ce urmeaza a se diagnostica trebuie intepretat in context.

Din Sibiu, am ajuns sa cunosc inca 3 parinti care au primit tratament cu Depakine pt copii absolut normali, au fost la Bucuresti la alti specialisti in neurologie pediatrica si aia s-au crucit, trimitandu-i acasa cu total alt diagnostic sau...deloc. Doctorita mea stie mai multi in aceasta situatie....

Asadar, eu zic sa mergi pe ideea ca poate e, poate nu e ceva, dar pentru asta trebuia sa obtii mai multe pareri si, ca urmare, sfatul meu este sa investighezi mai mult. Eu suspectez ca nu e nimic

Multa sanatate va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tania-z spune:

Servetel, ce ai mai facut cu tratamentul? ce ai decis?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Servetel,

In engleza ii spune Depakene/depakote/valproic acid (adica generic sau brand name).
Da o simpla cautare pe depakene si vei gasi informatii despre acest medicament.
La 2 ani mi se pare extrem de usor sa prescrii un asemenea medicament in conditiile in care nu s-a analizat istoricul copilului.

Aici in US daca se administreaza un anumit medicament (inclusiv depakene) ulterior se monitorizeaza si nivelul in sange al medicamentului respectiv. Ca sa nu mai spun ca 200mg de 3 ori pe zi este o doza mare pentru un copil de ani !!!
Citeste efectele secundare ce pot aparea in cazul administrarii unui medicament.
Cred ca cel mai bine este sa fii informata si sa mai ceri opinia unui alt dr.

Ii doresc multa sanatate puiului tau,

Carolyne

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Rectific: o doza mare pentru un copil de 2 ani !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns servetel spune:

Pana la nu i-am mai dat Depakine, am fost la un alt neuropshiatru si mi-a zis acelasi lucru ca si tine Tania-z, adica faptul ca in Romania se da cu prea multa lejeritate Depakine mai ales la copii.
Numai ca acum mai nou Ana a inceput sa faca niste spasme ca niste tresariri cand doarme, pediatra a zis ca face asa de la lipsa de calciu si intradevar vad ca de cand ii dau Cipcal nu mai faca decat putin.
La neuropsihiatrie ne-adat pe langa Cipcal si Magne B6 si a zis sa ii mai facem un EEG la inceputul luni februarie mai mult de siguranta fiindca a zis ca la cum arata fetita, cat de isteata si energica este nu crede ca sunt probleme. Sper sa fie bine de acum incolo.
Va si multa sanatate voua si puiutilor.

Gabriela de Ana Maria (18-06.2006).

http://www.albumdefamilie.ro/poze/7201_f9ab1685/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rms2rlc@ spune:

buna
baietelul meu are decat un an si 2 luni si a facut 2 convulsii febrile. Si la fel luam depakine cate 1.2 ml de 3 ori pe zi. Dar noi nici nu am facut eeg-ul ptr ca in oras nu este un aparat performant. Asteptam un aparat care intarzie sa fie montat si un medic mai bun ptr aparatul respectiv.
multumesc
ce facem?!?!?!?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rms2rlc@

buna
baietelul meu are decat un an si 2 luni si a facut 2 convulsii febrile. Si la fel luam depakine cate 1.2 ml de 3 ori pe zi. Dar noi nici nu am facut eeg-ul ptr ca in oras nu este un aparat performant. Asteptam un aparat care intarzie sa fie montat si un medic mai bun ptr aparatul respectiv.
multumesc
ce facem?!?!?!?!



Daca ati inceput sa luati Depakine nu il puteti scoate fara supraveghearea unui medic, pentru scoaterea brusca poate duce ea insasi la provocarea de convulsii. Nu va jucati.

Dar poate ar fi bine sa mergeti la Bucuresti sau in alt oras unde sa faceti un EEG si sa mai aflati o parere.

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nsamix00 spune:

Buna,
am si eu o fetita de doi ani, care in urma cu 6 luni in urma unor crize de nistagmus, a fost diagnostificata cu epilepsie si a primit tratament depakine.
Totul a mers perfect pana acu cateva zile, cand dintr-o data i s-a declansat iarasi criza, desi era sub tratament corect. Am fost din nou la doctorita si a zis ca nu are motive sa creada ca nu a dat tratament bun si ca a fost declansata criza de alti factori ca si caldura si faptul ca a stat mai mult afara in soare.
A aparut a doua seara o chestie noua in schimb s-a trezit plangand era extrem de speriata si imi arata cu degetul pe tavan pe pereti chestii care nu existau si tremura de groaza (nu stiu cum sa explic expresia fetei ei "groaznic") abia am linisit-o zicand ca bate tati pe cine face rau la fetita. Pana dimineata la 5 continu a trait momente dinastea in care se trezea si plangea si zicea "tati nana!" apoi atipea iarasi.

A doua seara pe langa faptul ca nu vroia sa doarma si se tot uita pe tavan si pe pereti si zicea "nimeni", pe la 12 a reusit sa adoarma iar la 1 acelas episod de teroare s-a linistit doar strangand-o la piept dupa ce a adormit a dormit pana dimineata.

Azi tot asa nu vroia sa inchida ochii a adormit pe la 12 dupa doua ore de chin(a adormit doar ascunzandu-se sub plapuma) acum astept sa vad ce se intampla.

Nu inteleg de ce i se intampla astea, si suntem putin speriati, nu stiu ce vede ca inca nu vb. foarte bine.

Precizez ca are si o mica anemie si ii dam si fier sirop. Daca are cineva ceva idei, despre ce ar putea fi... eu mi-am facut o groaza de ganduri, dar vreau si alte pareri.

Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Poate e vorba de niste terori nocturne, daca zici ca Depakine ia de 6 luni si doar acum i-au aparut aceste manifestari.

Cum i-a fost diagnosticata epilepsia? I-ati facut un EEG?

Am auzit de halucinatii ca efect advers la Rivotril, dar nu stiu la Depakine. Ati marit cumva doza in ultima vreme?

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria84 spune:

Buna seara d_na Tania am citit si eu mesajul dvs. si ma bucur mult ca v_am gasit.
Si eu am o fetita de 5 luni si acum 2 luni am avut accident de masina iar fetita a fost diacnosticata cu traumatism cranio cerebral(multiple linii de fractura,hematom dr. si edem.La 2 zile de la accident a facut convulsii.Nu stiu de la ce a facut, de la temperatura sau de la lovitura nici nu stiam ca sunt convulsii,a spus doctorul mai tarziu pt ca eram internata in spita la Judetean in TM.Am stat o luna internata timp in care in prima saptamana i s_a administrat cateva zile manitol 20% si in fiecare seara fenobarbital injectabil pana la externare.Eu vazand ca nu ii mai fac nimic am mers la un medic NPI care ia prescris un tratament dar medicii din spitalul judetean nu au vrut sa l adm. spunand ca nu este necesar.La plecare din spital mi_au prescris encephabol si cerebrolizin,tratament difereit fata de cel al doctorului de la NPI.Asa am ajuns la un alt doctot NPI care dupa ce a vazut fetita a spus ca ea nu ar da copilului ei medicamentele prescrise de la spital si mi a prescris alt tratament cu depakine sirop 1-1-2 ml de 3x/zi la 8h. complexul de vit.B 2.5 ml 1x/zi si acetazolamina 1/8 pastiluta 1x/zi.Asa ca acum am 3 tipuri de medicamente prescrise de la trei medici si fiecare diferit de celalalt. Am inceput totusi cu depakine compl.de vit B si acetazolamida pt ca acesta a fost ultimul medic la care am fost, dar as dori daca se poate sa-mi spuneti si dvs. ce parere aveti pt ca este 1 luna de cand am inceput tratamentul si fetita a inceput sa nu mai manance si este speriata de fiecare data de cate ori oiau in brate si ma vede cu lingurita, nu mai deschide gura la nimic de frica med.Astept raspunsul dvs.si va multumesc mult de tot.Sa auzim de bine.

Mergi la inceput