stimulare intelectuala a copilului mic

stimulare intelectuala a copilului mic | Autor: maialu

Link direct la acest mesaj

salut!
as vrea sa va intreb daca stie cineva de unde as putea sa iau ceva carti cu activitati de stimulare intelectuala a copilului mic, miccc....de la 1 an incolo. nu vreau sa-l fac geniu, si cu atat mai putin sa-l fortez sa faca ceva, dar vreu sa-l invat , prin joc, sa-si dea seama cum sa faca anumite lucruri si ce sa faca cu anumite lucruri. daca ati cumparat voi sau daca exista cd dvd cu asa ceva , please raspundeti
multumim frumos ......( si asta trebuie sa-l invat sa spuna pe la vreo doi ani, dar nu-mi trebuie vreo carte pentru asa ceva :-))

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns try spune:

Nu am sa-ti recomand o carte sau un material, eu m-am bazat f mult pe intuitie/fler cand a venit vorba de copiii mei. Ce pot sa te sfatuiesc este ca in orice joaca/invatat practici cu copilul sa ai grija sa nu fi tu cea care-i arata cu msa faca, ci tu trebuie doar sa-i creezi cadrul necesar in care copilul sa descopere singur cum sa faca. E de 10 ori mai valoroasa acea acumulare pt copil cand el e cel care descopera cu mse face. Pt ca creierul lui parcurge toate etapele, el e cel care pune cap la coada si trage o concluzie. Pe cand atunc icand tu ii arati cum sa faca explicit un lucru, in aceasta situatie el doar copiaza. Acuma sunt situatii si situatii si anumite lucruri n use invata decat prin copiere, de ex. nu lasi un copil sa descopere cum trebuie sa faca la olitza, ci-i arati tu. Un copil nu inavat singur cum sa deschida usa fara sa fi vazut in prealabil pe altcineva facand asta. Dar sunt o gramada de alte exemple unde e mai indicat ca cel mic sa descopere singur cum trebuie facut cutare sau cutare lucru, noi doar trebuie sa avem grija sa il punem in situatia respectiva.
Mie-mi place f mult sa-mi las copii sa experimenteze singuri si sa se confrunte singuri cu situatii noi, nu-s din cei care sar imediat sa ajute copilul. Chair daca rezultatul incercarii copilului e ceva nedorit (sa zicem ca se loveste usor, fara sa fie un pericol mare) tot prefer sa-i las sa experimenteze pt ca experimentul are cea mai mare valoare de invatamant pt un copil (si nu numai). Cu cat un copil e trecut prin mai mutle situatii, experiente, cu atat acumuleaza mai mutle info si deci e capabil sa ia decizii mai bune si asta se poate traduce si prin inteligenta. Un om inteligent de mutle ori este un om experimentat. Latura asta poti s-o dezvolti ca ce tine de inteligenta nativa.. aia e deja data si n-ai cum s-o mai modifici. Poti doar s-o exploatezi la maxim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maialu spune:

Ai dreptate sa-l las sa descopere singur. Singura mea preeocupare era ca as putea sa fac ceva ce ar putea sa-l ajute si eu nu imi dau seama. INca nu are frate si ma gandesc ca eu o sa-i tin locul fratelui mai mare dupa care sa se ia, sa-l copieze. Cred ca tie ti-a fost mai usor cu celde-al doilea. Cred ca se cunoaste progresul mult mai repede la el, avand un alt copil langa el. O sa caut sa-i creez situatiile din care sa ia elementele necesare si sa le puna cap la cap. Mersi pentru raspuns. ne mai spui si noua din experienta copiilor tai. ...cand ai timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vic spune:

Copiii invata in primul rand prin joc. Idea e ca parintele sa-si faca timp sa se joace cu copilul, caci interactiunea fizica, verbala si emotionala intre parinte si copil sunt primele care influenteaza dezvoltarea fizica si intelectuala a unui copil. O relatie calda, in care parintele incurajeaza copilul sa experimenteze, il lauda pentru incercari si reusite, sunt benefice la copiii mici (si nu numai). Nu ai nevoie de dvd-uri decat daca vrei sa scapi de grija copilului pentru un timp. Copilul invata enorm si prin imitarea adultului. Activitatea asta e obositoare pentru parintele grabit, care vrea sa faca o mie de treburi in acelasi timp, dar copilul are nevoie de incurajare in aceasta directie. Lasa-l sa foloseasca aspiratorul putin si lauda-l pentru ajutorul oferit, lasa-l sa spele vasele, chiar daca foloseste jumatate din sticla cu detergent si-ti uda in jur, lasa-l sa invarta cu lingura in castronul in care pregatesti mancarea chiar daca mai da si pe jos. Sau pune-i intr-un castronel, pe masa, putina faina si apa si lasa-l sa le amestece in timp ce tu pregatesti mancarea. Asa invata, isi satisface o parte din curiozitate si isi trezeste alte curiozitati. Asa invata culorile, formele, diverse alte concepte, caci in timp ce el incearca sa te imite, tu ii explici ce face, ce foloseste, cum si de ce intr-un limbaj potrivit cu varsta copilului. Canta cantece pentru copii si fa miscarile adecvate impreuna cu copilul, coloreaza, uita-te impreuna cu copilul in carti de povesti cu poze si spune povestea dupa poza, aratand cu degetul personajele, intreaba copilul unde e pasarea etc, mai tarziu poti sa-l intrebi ce crede ca face un personaj din poza si sa-l incurajezi pe copl sa creeze propria poveste, uitati-va impreuna in albumele de familie si povesteste-i cine e in poza. Foarte importante sunt jocurile imaginative: ne jucam de-a mersul la cumparaturi, de-a gatitul, de-a petrecerea....

Cred ca pot sa discut ore in sir pe tema asta, dar o sa ma opresc, caci cred ca ai prins deja ideea. Si sunt convinsa ca deja faceai toate astea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Vic, excelent! Nu te opri, ca vorbesti frumos si bine, cu multe exemple frumoase!



Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Eu am cumparat niste programe pt. PC de pe net. cu diverse pt. cei mici si sunt super incantata.
Gasesti tot ce-ti trece prin cap si in magazine, trebuie doar sa le selectezi dupa vasta. La inceput am cumparat carti de povesti doar pt. o anume poveste, acum am luat un fel de volum cu mult mai multe povesti. Pot spune ca sunt mai incantati cei mici de aceste volume pt. ca sunt viu colorate si mult mai detaliat in desene....
Un volum contine cam 5 povesti si costa 30-40 roni fata de 10 roni povestea singura.
Sunt cuburi cu desene/povesti pe ele. Jocuri cu forme, ...nu stiu nici ce ai acasa sau ce ai mai cumparat intre timp. Pot sa-ti spun ca se plictisesc foarte rapid de orice jucarie si vor altele noi si frumoase. Eu am niste plansete cu formele geometrice, animale domestice/salbatice, pesti....si copilul trebuie sa le aseze in functie de culoare forma la locul lor. M-am axat mai mult pe cele din lemn si luate din magazine de specialitate. Copii au o evolutie rapida si trebuie sa fii in pas cu ei.
Daca vrei sa stii ceva anume poti sa ma intrebi, eu am foarte multe.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maialu spune:

Citat:
citat din mesajul lui Vic
Idea e ca parintele sa-si faca timp sa se joace cu copilul...Nu ai nevoie de dvd-uri decat daca vrei sa scapi de grija copilului pentru un timp...Activitatea asta e obositoare pentru parintele grabit, care vrea sa faca o mie de treburi in acelasi timp, dar copilul are nevoie de incurajare in aceasta directie. ...


M-ai inteles gresit. Cat priveste timpul pentru copil....sunt umbra lui , am tot timpul numai pentru el si facem totul impreuna.
Iti respect opinia dar o consider gresita...cea conform careia dvd-ul e pentru parintii care vor sa scape de grija copilului. Nici pe departe, din contra. In ziua de azi folosim metode moderne in educatia lor. Ne uitam impreuna si invatam din ele, ii explic, el este curios..etc.
Nu stiu cum ar putea un parinte sa considere educatia copilului...obositoare, caci toate joculetele la aceasta varsta il educa, il invata.

Eu am vazut in Franta astfel de dvd-uri cu activitati specifice( nu casnice , caci cu asta se descurca orice parinte, instinctiv), prin care li se dezvolta o anumita latura...atentia, memoria,gandirea rapida, il pune in situatia de a lua decizii pe loc..nu mai continui, caci te-ai prins la ce am refer.
Si nu stiu daca se gasesc in Ro , Am gasit ieri ceva pe net , dar nu sunt sigura ca e ceea ce caut.
Cat despre celelalte activitati date ca exemplu..nota 10. Le-ai zis foarte bine, si da, asa trebuie invatat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Farah spune:

nu stiu sa-ti recomand chestii, asa ca poate-s un pic off-topic, dar o sa spun asta pentru ca am patit-o si poate ajuta pe altii sa nu faca aceeasi greseala.
pe principiul hai sa stimulam copilul, sa-l ajutam sa se dezvolte pe toate planurile posibile, eu am suprasolicitat copilul, fara sa-mi dau seama(ca el era cooperant si parea sa-i faca placere initial), dar am obtinut un pitic permanent obosit si biziit, care nu mai avea chef de nimic din ce facea inainte. si nici atunci nu mi-am dat seama ca de-asta e, pina nu mi-a dat o palma peste ceafa o prietena psiholog care mi-a zis "nu mai stimula copilul ca pe handicapati ca o sa se dezvolte, ce-i drept, dar o sa adune o tona de frustrari mai tirziu". si cind am ascultat-o si-am mai lasat baiatul si in pace si-a revenit si el.

sunt pentru stimulare, dar fara exagerare. sper ca se intelege ce vreau sa spun, nu altceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vic spune:

Nu spun ca nu exista dvd-uri educative, care stimuleaza copilul, sunt interactive, facute dupa studii indelungi. Problema este ca televizorul, filmele, desenele, calculatorul, dau de regula dependenta, parintii vad ca ii fac placere copilului si-l lasa putin mai mult in fiecare zi, si uite-asa se creeaza un cerc vicios, care se termina cu tantrum, nervi, copil agitat care nu mai asculta de nimeni si nimic... Daca insa poti sa impui limite clare si pe care sa le respecti cu strictete, nici o problema, mai ales daca stai cu copilul si discuti in loc sa-l lasi sa vorbeasca numai cu televizorul/calculatorul.
Mai e si problema influentei 'ecranelor' asupra capacitatii de concentrare a copiilor. De curand am fost la un curs pe tema problemelor de atentie la copii si se pare ca miscarea cadrelor care transforma imaginea statica in film are influenta asupra copiilor, le obisnuieste creierul cu miscarea continua si cand ajung la carti si jucarii nu mai au rabdare, ca schimbarile sunt lente si nu mai stimuleaza creierul in acelasi fel.
Ca parere personala, un maximum de o ora pe zi televizor/calculator e mai mult ca suficient, de preferat impartit in cel putin doua transe, si asociat cu interactiunea cu parintele. Si tot ca parere personala, mai bine te uiti tu, parintele la asemenea dvd-uri ca sa te inspiri pentru activitati si jocuri potrivite pentru copil la varsta respectiva, pe care apoi sa le faci tu cu copilul, fara sa va mai folositi de dvd.
Alt ceva foarte important, lasa-te ghidata de copil. El iti va spune cand a ajuns la limita. Porneste de la ce stie, poate si face copilul si eventual mai adaugi un mic element. In felul asta el invata ceva nou - acel element. Daca nu reactioneaza cum te astepti, nu insista, poate nu e inca pregatit pentru pasul respectiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Vic

Activitatea asta e obositoare pentru parintele grabit, care vrea sa faca o mie de treburi in acelasi timp, dar copilul are nevoie de incurajare in aceasta directie.

Maialu, mesajele mele sunt scrise la general, nu ma refer la tine personal.

Din pacate societatea de azi impune de multe ori ca ambii parinti sa lucreze, iar timpul si rabdarea ramase pentru casa si copil sunt aproape inexistente. Se intampla de prea multe ori ca parintii sa aiba probleme la servici, vin acasa obositi, si ca urmare tipa la copil la orice zgomot sau firmitura cazuta pe jos. Si pentru ca sunt obositi, nu mai au puterea sa interactioneze cu copilul si ca urmare il "uita" in fata televizorului, ca asa-i liniste.

Daca la categoria de parinti de mai sus le gasesc ca scuza oboseala de la servici, categoria urmatoare ma frustreaza extraordinar. Sunt mamele care stau acasa toata ziua si care in loc sa petreaca macar o ora pe zi comunicand si jucandu-se cu copilul, il lasa sa se joace singur intr-o camera sau uitandu-se la un televizor sau jucandu-se pe calculator, in timp ce ea, mama, se uita la televizor, vorbeste la telefon, sau cine stie ce o mai fi facand iar la final de zi se plang cat sunt de obosite si cat de mult le-au solicitat copiii!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Maialu, eu sunt perfect de acord cu Vic in ce scrie ea, copilul NU invata din DVD-uri, ci din interactiunea ta ca parinte cu el. Uite si aici in articol ff interesant despre DVD-urile considerate pana nu demult super educative: Baby Einstein. Da click pe linkul urmator si citeste articolul: http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1650352,00.html .

Mergi la inceput