Cancer la san - capitolul 2

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:

Buna fetelor,
am mai citit cate ceva la acest subiect acum trei saptamani, cand tocmai imi descoperisem un nodul la sanul drept. Nu-mi doream sa revin, dar ...asta e. A fost un carcinom lobular infiltrat, m-i s-a facut mastectomie si extragerea ganglionilor limfatici axiali pe 13.05.

Acum astept rezultatul de la anatomo-patologie (de fapt luni e gata proba pentru a fi data in lucru) si ma informez cat pot. cu cat stiu mai multe cu atat sunt mai sigura pe mine si mai optimista.

Va cer ajutorul pentru a gasi raspunsul la cele 1001 intrebari ale mele. Acum pur si simplu nu am rabdare sa citesc tot ce s-a scris la acest subiect si va rog sa-mi spuneti voi care sunt sursele cele mai bune de informare. Atat medicale cat si referitor la alte probleme (de ex: de unde sa-mi iau o peruca - fetitele mele sunt mici si nu vreau sa vada shimbari majore la mine).

M-am hotarat sa merg la Cluj pentru tratament oncologic. Orice imi puteti spune despre Cluj m-ar ajuta.


Sanatate tuturor,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgi77 spune:

buna vali. trebui sa fii o luptatoare si sa ai mult optimism ca va fi bine. ai pentru ce lupta, pentru cele doua fetite minunate. eu am speranta ca peste 2-3 ani voi putea sa am si eu copii. macar unul. asa dezorientata eram si eu in urma cu 2 ani cand tot din jurul meu a capatat o alta forma, un alt sens. este foarte important ca familia, prietenii sa fie altaturi de tine eu asa am trecut mult mai usor peste toate etapele. dupa operatie am stat foarte mult pe internet si adunam multe informatii si exemple pozitive. doctorii sunt tare zgarciti la sfaturi, daca intreb tu bine daca nu mergi sanatoasa acasa, cel putin eu asa am observat. vezi ca exista posibilitatea sa-ti iei proteza gratuit prin CAS, intereseazate la fundatia renasterea si in cadrul magazinului oropedica poti gasi tot ce vrei, peruca, proteza, sutien special pt. proteza. au si adresa pe care poti intra www. ortopedica.ro. ai grija cu mana, sa nu faci efort cu ea acum cred ca nu o poti ridica prea mult. sa faci exercitii cu ea sa-si recapete mobilitatea. eu am consumat multe sucuri facute in casa din morcovi, varza, sfecle si din fructe din ce-ti place tie sunt bune. cand am facut chimioterapie am luat napraznic si imunostim. nu stiu ce sa-ti mai spun. despre cluj am auzit numai lucruri bune si pe mine ma bate gandul sa ma duc acolo sa-mi fac reconstructia. te pup vali. sa ai multa putere si sanatate. astept vesti de la voi fetelelor sa auzim de bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

Lemoni, multa sanatate sorei tale, dar si tie!
La 29 de ani, cand am avut primul nodul, nu mi-a spus niciun medic c-as fi prea tanara pt. a face mamografie. Ulterior au aparut si ecografiile la san, ca s-au mai specializat medicii. Daca nu e niciun motiv de ingrijorare, atunci asa ar trebui sa fie. Daca poti sa-ti fc. si o eco la san la alt specialist evident, poate ca te-ia linisti.
Sigur ca in perioada inc are am facut citostatice am consumat:
- multe sucuride grap-fruit in amestec cu portocale, mere
-suc de patrunjel, cate-o lingurita, dar amestecat cu cel de morcovi fiindca e amar;
- suc de sfecla, dar nu mai stiu cum faceam. Aveam o reteta ca dimineata sa beau zeama de las fecla rosie fiarta (cam o lingura sau doua amestecat cu un galbenus de ou de la gaian de tara..., da nu m-am strambat, asa ca n-a tinut), dar consumam sucul de sfecla in amestec cu morcov cred.
Am eliminat carnea de porc, mancarurile prajite, ce stiti si voi ca nu e dietetic.
- Am consumat salate, legume, fructe (caisele sunt anticancerigene), varza (cruciferele sunt anticanc.)etc...
- migdale...
Chestia cu graul incoltit n-am probat-o decat o data si nici asta n-a tinut.

georgi77, a sintetizat cam acelasi lucru pe care l-as fi putut spune si eu.
Poate ca www. ortopedica. ro are puncte de desfacere si-n alte zone si pe tine, Vali02 te-ar putea ajuta mai mult. Doar n-o sa vii in Buc. pt. lucrurile astea. Pt. Cluj, nu detin informatii asa ca n-are rost sa-mi dau cu parerea. Vara poti sa porti si baticute dragutze, macar in casa, pt. ca e cald si poate te-ai simti mai lejer. In '99, baiatul avea 4 ani si fetita 2 ani (dar nodulul l-am observat cand fetita avea 2 luni de viata).
Inteleg ca nu-ti este deloc usor ca sa te vada cop. altcumva.
In '99, mi-am facut una la comanda la o pers. din Buc., chiar din parul meu, dar nu mi-a placut cum a iesit. Am purtat-o, dar in 2003, cand am avut din nou probl. mi-am cumparat o peruca simpatica. Mie mi-a placut, dar copiii mei au ramas shocati/uluiti pt. ca aratam ff diferit de cum stiau ei. (Aveau 8, respectiv 6 ani). Dar le-am spus ca m-am tuns si asta e, daca nu le place...Dar ei sunt copii si isi iubesc mama indiferent cum ar arata.

georgi77, multa sanatate si sa ai si copilashii pe care ti-i doresti!

Kiki1970, in '99 am avut operatie -doar sector, cum se mai spune. Am facut 3 sedinte de chimioterapie. Am inceput in acelasi timp si cele 25 de sed. de radioterapie, numai ca nesuportand chimio...in acelasi timp cu radioter...am intrerupt chimio' si tare rau a mai fost. De ce? Pt. ca trebuiau facute in totalitate 6 sedinte de chimio la interval de 3 sapt., dar fara intreruperi. Asa ca am facut si cele 6 sed. neintrerupte si-am ajuns la 9 in total. Cum prima data nu am suportat absolut deloc bn tratamentele, a doua oara, la recidiva, am trait o groaza teribila si-am incercat diverse tratamente alternative care n-au dat niciun rezultat. Asa ca am stat pana cand s-a agravat, nu vreau sa dau detalii ca sa nu inspaimant lumea p-aici. Concluzia e sa nu faceti ca mine! Oricat de greu este, recomand tuturor sa mearga la specialist, la un chirurg bun, la un chimioterapeut bun. Eu i-am avut pe-amandoi f. buni. N-am de ce ma plange.
Am avut suport din partea sotului in primul rand si-a tuturor celor apropiati.
Ceea ce m-a ajutat in mod deosebit a fost credinta in Dumnezeu si rugaciunile, participare la slujbe, la Sf. Maslu. Am citit cartile Parintelui Porfirie, un preot grec care-a trait in sec. XX, deci ff apropiat si intelegator fata de viata noastra. In Buc. exista la manastirea Radu Voda, particele din moastele Sf. Nectarie, care este cunoscut in lumea crestina ortodoxa ca ajutator si vindecator in cazuri de cancer.
Am citit cartile care prezentau astfel de cazuri de vindecari si toate astea ma umpleau de incredere si optimism. Nu spun ca mi-a fost usor. Chiar nu mi-a fost deloc.
Prima data, in '99, cand am fost si la psihologul din IOB, d-na respectiva mi-a prezentat o pers. tanara, care trecuse de perioada cu citostatice etc si se simtea fff bine.
Faptul ca mi-a prezentat o pers. care terminase deja si-acum era OK pe mine mai mult m-a intaratat decat sa ma linisteasca. Cum cunosc in mare masura ce-i si cu tehnicile de psihoterapie, va dati seama ca eram ff circumspecta. Asa ca pe mine nu m-a ajutat nicium sa merg la psiholog si-am lasat-o balta.
M-a ajutat insa credinta mea, chiar si indoiala mea, precum si sprijinul si rugaciunile tuturor celor dragi, apropiati sau mai departati.

Da, si n-am mai baut cafea timp de un an sau doi, ca de fumat nu se pune problema, pt. ca n-am fumat.
M-am plimbat mult in parc, in aer liber, n-am mai dat importanta prostiilor care-mi mancau nervii, m-am detasat in amre masura de pers. care simteau nevoia sa se descarce la cineva si eu eram cea disponibila pt. necazurile si framantarile lor (prostesti as zice acum dupa atatia ani). Dar asa e cand esti tanar si prea intelegator si tot vrei sa faci bine de parca eramd e neinlocuit. Asa, am mai invat un lucru, ca sunt situatii in care oamenii nu sunt de neinlocuit si-ar fi bine ca fiecare dintre noi sa intelegem asta. Dar o mama sigur e de neinlocuit. Asta a fost motivatia mea puternica.
Desigur, pt. cei care nu au copii, exista desigur alte pers. dragi, alte teluri pt. care trebuie sa lupte si sa depaseasca perioada aceasta dificila.
Plus ca acum au aparut alte noi medicamente, e o noua generatie de medicatie in tratarea cancerului asa incat sunt multe sanse de vindecare.

Sanatate multa, tuturor!








Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:


georgi si agho,

multumesc mult pentru raspunsuri, am citit si am sa revin mai tarziu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgi77 spune:

agho am citit cu mare drag randurile scrise de tine si m-am regasit in ele. si eu tot 29 de ani aveam cand a inceput aceasta lupta cu viata si acelas lucru am facut si eu, detasarea de tot ce putea sa ma intristeze. asa e am preferat sa merg la biserica si sa vb cu d-zeu, acolo gaseam toata forta si linistea. chiar si acum dau fuga de cate ori pot si simt nevoia de a multumi s-au a ma ruga. atunci cand a inceput sa-mi cada parul si m-am tuns la chelie nu am putut purta peruca pe caldura ai era in luna iunie si am preferat sapca, baticut, palarii mie mi-a fost mult mai bine asa. se uita lumea ciudat la mine s-au credeau ca sunt barbat avand o atitudine mai dura si un mers sportiv o faza tare in biserica cu doi mos cand am ajuns la icone aproape de altar au fost foarte intrigati dc nu-mi dau sapca jos si a venit unul din ei si-mi spune: baietica da-ti sapca jos ca esti in biserica s-au in piata cu soacra mea se intalneste cu o fosta colega si aia zice vai sa-ti traiasca baiatul, ce mare s-a facut. acum rad dar numai eu stiu ce a fost in sufletul meu pe moment. asta e cu ajutorul lui d-zeu au trecut toate. va pup dragelor si mult bine sa aveti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:

Eu am mai multi anisori, 37 adica, dar eu ma simt mult mai tanara. Punctul meu forte eate ca sunt foarte optimista, pur si simplu STIU ca voi invinge boala, am CREDINTA ca Dumnezeu ma va salva.

Am cel mai bun sot din lume si doi copii minunati, iar despre prieteni ce sa zic, ori se prefac foarte bine , ori chiar ma iubesc. eu cred ca d-zeu iti da cat poti duce, nu mai mult, si tot ce n-i se pare rau la un moment dat se poate transforma in bine. Noi am mai avut o perioada grea acum cativa ani, atunci cand am fost diagnosticata cu sterilitate. Nici atunci n-am putut accepta asa ceva, a fost greu, dar in final credinta noastra s-a intarit, dragostea s-a intarit si D-zeu ne-a dat nu unul ci doi copilasi.

Da, ma sperie chimioterapia, dar cum eu am tot vomat doua sarcini, ma gandesc ca mult mai rau n-are cum sa fie. Am sa mai citesc, macar sa fiu pregatita psihic.

Cel mai tare ma doare suferinta celor din jurul meu. Incerc sa le arat ca sunt bine si optimista, dar le simt durerea. Dar in acelasi timp le simt intens dragostea, empatia, atat de intens cum n-am simtit-o niciodata si ii multumesc lui D-zeu ca a pus atatia oameni buni in jurul meu.

Va multumesc si voua, celor ce va faceti timp sa-mi raspundeti si sa ma sustineti.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ophelya spune:

quote:
Originally posted by Lemoni

Hai ca vin cu vesti, sora mea a inceput tratamentul, urmeaza o perioada mai complicata dar o sa fie bine cu ajutorul lui dumnezeu.
Intre timp am fost si am facut si eu mamografie, la 2 saptamini am fost chemata inapoi pt ultrasound pt ca se vedea ceva si vroiau sa fie siguri.ieri am aflat ca am 2 noduli marisori pe sanul drept si unul pe sanul stang. .......
Voi ce ma sfatuiti?Ce as putea sa fac ce tratamente ? Astia imi spun sa astept ca nu au cu ce sa compare mamografia pt ca este prima facuta in viatza mea . Inca un an sa astept mi se pare mult . sfaturi de analize pe care sa le cer eu pt ca ei vad ca nu sunt foarte interesati sa faca alte investigati.


ce tratament face sora ta?
radiatie sau hormoni? ce diagnostic are?

daca spui ca nodulii sint cam marisori (ce dimensiune au?) poti sa faci si o biopsie sa te asguri de natura lor?
sint solizi sau e chist?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:

Fetelor, la cat timp dupa mastectomie se poate purta proteza externa cu sutienul special? Eu mi-am dat deja comanda, operatia se cicatrizeaza foarte bine, dureri mici, totul pare a fi in regula.
Eu am un fix cu proteza asta de cand i s-a facut rau unei prietene care venise sa ma viziteze in spital (stia de starea mea de la altcineva, eu stiam ca e sensibila si nu i-asi fi spus) si s-a uitat drept la pieptul meu.
Tineti-mi pumnii, vineri la amiaza e gata rezultatul anatomo-patologic.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ophelya spune:

am citi si eu ce s-a scris aici.
dar stiam ca acest diagnostoc are grade si stagii e invaziv sau localizat.
a facut cineva radiatie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali02 spune:

Am primit diagnosticul final si primele rezultate ale analizei de laborator: carcinom ductal invaziv (CDI) tip NOS predominabt insular, stadiul II. Din 9 ganglioni 3 au fost cu metastaze. Mai scrie: T=2 (tumoare de 2 pe 2,5 cm), N=1 a (1 stiu ca inseamna afectarea ganglionilor axiali mobili, dar ce inseamna a???), M=X (adica nu se poate preciza?)

Va rog, cine intelege mai multe ca mine sa ma lamureasca. Eu am ca principala sursa de informatii site-ul fundatiarenasterea.ro, unde sa mai caut?


Mergi la inceput