Lasati copii sa faca activitati casnice

Lasati copii sa faca activitati casnice | Autor: kokiy

Link direct la acest mesaj

Astazi fata mea m-a intrebat ce mancam diseara , iar cand i-am zis ca facem snitel cu piure era foarte incantata , stie ca o las sa ma ajute.Citind cateva postari din forum mi-am adus aminte de copilaria mea si de nemultumirea vis a vis de mama care nu ma lasa sa o ajut cu diverse indeletniciri casnice. Nu ma lasa sa dau cu aspiratorul ca poate il stric , nu ma lasa sa sterg praful ca mai rau il deranjam, nu ma lasa sa spal ca ma ud , nu ma lasa sa ajut in bucatarie ca-i prapadesc ingredientele , si multe altele la care eu copil fiind tanjeam doar din curiozitate sau din vointa de a invata.
Inainte de a posta am intrebat fata daca la ea la gradinita discuta cu fetele si daca ele isi ajuta mamele in bucatarie sau in treburi casnice. M-am mirat cand mi-a spus ca "NU" , pe ele nu le lasa sa faca mancare cum facem noi , ele nu fac aia sau ailalta.
Eu nu cred ca e rau sa-mi las copilul sa-si manifeste aceste dorinte.
De multe ori imi cere sa faca activitati care la varsta ei cred ca sunt o curiozitate(sa spele ceva , sa stearga praful, sa dea cu matura) , dar niciodata nu am oprit-o.
E bine sau nu sa lasam copii sa-si exprime aceste curiozitati????

Kokiy,mami de Claudia (12dec.2001)si Razvan (8 iunie 2007)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Bineinteles ca e bine sa-i lasam pe copii sa exploreze si acest teren, al muncii casnice! de ce nu? Si eu imi aduc aminte cu placere de orele de "gospodarie" din clasele primare, in care bucataream diverse chestii, si Doamne, cat imi mai placea! De abia asteptam ora asta!
Eu pe Andrei il las sa ma ajute; si el bate ouale pentru snitele sau omleta, da cu aspiratorul la el in camera, imi toarna ulei cand fac maioneza, etc!
E bine, e placut pentru ei, si de altfel si pentru noi!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Initial creeata de kokiy
[...]E bine sau nu sa lasam copii sa-si exprime aceste curiozitati????



Nu e bine -- e foarte bine!

Copiii au o dorinta innascuta de a se integra in "lumea oamenilor mari", de a face ceea ce vad oamenii din jur ca fac. Invata incredibil de mult din aceasta imitare, asa ca acei parinti care le interzic copiilor activitatile casnice le fac un imens deserviciu.

Si ce daca se mai sparge cite o farfurie, se mai strica cite un aspirator sau mai stiu eu ce? Cistigul (deprinderi, cunostinte, experiente) este infinit mai mare decit cele citeva pierderi materiale.

A.M.


ps/ John Holt, cel pe care-l citez in semnatura, a zis la un moment dat ceva de genul: nu e nevoie sa le aratam copiilor cum se invata sau sa-i obligam sa o faca; stiu foarte bine cum si vor sa o faca. Imi pare ca are dreptate.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

... a mea are doar 2 ani si 7 luni, dar e foarte incintata sa se bage printre farfuriile mele, ii place sa pregateasca masa inainte de a minca, farfurii, tacimuri, pahare. Nu a spart nimic, asta pina acum, ca probabil o sa mai si strice cite ceva. E foarte curioasa sa-si bage nasul in oale sa vada ce papita facem. Sint foarte mindra, cind dupa ce servim, eu cafeaua si ea lapticul cald, aduse de tati la pat, ea duce cescutele in bucatarie.
Deci... e foarte bine, ca doar copilul nu-i un bibelou iar daca o lasi sa faca acum, te va ajuta si atunci cind va creste, cel putin eu asa sper

Daniela si micuta Isabella
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, poze in casuta galbena de sus , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmuletze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

e foarte bine sa implicam copiii in activitatile casnice.
eu din pacate am una bucata sot care cocoloseste mult prea mult una bucata plod si daca avem in casa certuri, de la asta pornesc.
nu intelege beneficiile imediate, dezvoltare motorie, nici pe cele de lunga durata.
Andrei e asa mandru de produsul finit, mananca cu mult mai multa placere, (al nostru traieste cu aer) respecta locuinta mai mult daca e implicat in procesul de curatenie, e asa de incantat de laude!

Doamne'ajuta!

POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabri spune:

a mea are aproape 4 ani si cam de vreo 2 luni este foarte interesata de activitatile prin bucatarie cu mine.
deja are treburile ei: pune masa, de la fata de masa pana la ultima lingurita (furnizate de mine, bineinteles), sterge vasele, facem ordine impreuna la jucarii.
am citit si intr-o carte de psihologie a copilului ca este foarte bine sa aiba sarcinile lui gospodaresti in casa, pentru ca, pe langa beneficiile statului impreuna cu mama/parintii, il ajuta la crearea unui sentiment mai puternic al identitatii proprii (si eu sunt important pentru familie, eu fac cutare lucru, nimeni nu-l face mai bine ca mine).
tot acolo am citit ca nu trebuie criticati, ci incurajati si sa li se arate cu foarte multa delicatete cum trebuie sa faca, daca au gresit/spart/stricat ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GGina spune:

Si noi mai facem snitele impreuna.Ieri fiind putin grabita si stiind ca varsa nu am lasat-o .Bineinteles ca s-a suparat.Las' ca recuperez eu.
Deobicei ii(am doi) pun sa-si stringa lucrurile si jucariile.Cind venim de la piata le mai dau cite ceva sa care .Sint f incintati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

M-am gandit sa va scriu pentru ca aseara baietelul meu, de 7 ani, mi-a spus ceva foarte interesant.

A luat spray-ul pentru geamuri si musai sa stearga geamurile. Dupa ce am incercat sa-l lamuresc ca este noapte si nu se pot sperge, pana l-a urma i-am dat o carpa si i-am spus sa stearga oglinzile. Dupa ce termina imi spune "Mi-ar place sa fiu ca femeia de serviciu de la scoala , ca mi-e imi place sa fac curat."

Eu in general profit de dorinta lui de a ma ajuta. Asa ca daca gatesc ceva il iau si pe el, acum chiar il pun sa taie legume cu un cutitas mai putin ascutit, iar in timp ce bucatarim mai stam si de vorba.

Si inca o faza super. Avea vreo 3 ani si i se pusese pata pe WC. Asa ca pana la urma i-am dat peria si l-am pus sa stearga WC-ul. I-am explicat ce si cum si cum sa spele peria dupa aceea. Haios a fost la sfarsit cand a spus "Mami, multumesc ca m-ai lasat sa spal WC-ul."

Eu consider ca este bine sa implicam copilul in tot ce doreste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

kokiy, da si eu o implic pe MARIA in treburile gospodaresti, la cumparaturi, la curatenie.Si are doar 3 ani si 2 luni, iar ei ii face placere, chiar ea imi cere.Si adunam jucariile impreuna, stringem masa impreuna, asezam farfuriile impreuna.:)Sunt curioasa cum ma va ajuta mai tarziu:)
filofteiafaza cu Wc ul!
Sa va traiasca puisorii si sa va ajute tot asa!


,




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

quote:
Originally posted by TOMALAVINIA

kokiy, da si eu o implic pe MARIA in treburile gospodaresti, la cumparaturi, la curatenie.Si are doar 3 ani si 2 luni, iar ei ii face placere, chiar ea imi cere.Si adunam jucariile impreuna, stringem masa impreuna, asezam farfuriile impreuna.:)Sunt curioasa cum ma va ajuta mai tarziu:)
filofteiafaza cu Wc ul!
Sa va traiasca puisorii si sa va ajute tot asa!


,




Mamica MARIEI(4.11.2004)si CRISTINEI(14.12.2006)


Asta sper si eu sa-i faca placere si cand o fi mare , eu de exemplu cand m-am marit putea mama sa ma roage, sa ma ameninte ca tot nu mai aveam chef sa fac ceva.
Faza cu WC-ul o facea si a mea cand era mai mica 3-4 ani, in plus imi consuma si solutiile (turna aprope toata sticla).De atunci nu le-am mai lasat la baie , le-am inchis in bucatarie.
Cea mai tare faza a facut-o tot pe la 4 ani cand nu-i dadeam spray-ul sa stearga mobila . A luat carpa si a zis ca sterge praful la ea in camera , cand m-am dus pe furis sa vad ce face ea scuipa de zor pe mobila, apoi dadea cu carpa. Cand am intrebat-o ce face si unde a vazut asa ceva a zis ca daca tot nu-i dau spray-ul i-a venit ei o idee cum sa fie ud.

Kokiy,mami de Claudia (12dec.2001)si Razvan (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Ce draguti sunt copiii vostri...
Tea isi duce singurica pampersii la gunoi de la un an si 4 luni, sterge praful de pe mobila unde ajunge, sterge lucrurile din casa cu servetele etc. Acum, la un an si jumatate, isi face singura ordine in camera, stie exact fiecare jucarie unde isi are locul si ma ajuta cat poate, mai ales ca eu stau destul de mult in pat si ii deleg de multe ori din atributiile mele, sigur, raportandu-ma la varsta ei.
Si eu am surprins-o scuipand pe parchet cand nu eram de fata, apoi dadea de zor cu servetelul... I-am explicat de cateva ori ca jucariile nu au ce cauta in mijlocul casei, ca nu e frumos ca ea sa le raspandeasca si eu sa adun in urma ei, mai ales ca imi e greu, a inteles si ii face placere sa faca ordine, se vede ca isi doreste sa ma ajute. Cum sa nu o las? Chiar ma bucur si imi dau seama ca imi va fi de mare ajutor cand se va naste Ana, ca sa nu mai spun cand va creste si va fi o fetita harnica, nu din obligatie, ci din placere.

Medeea, mamica de Tea - 17 iulie 2006 si cu Ana mica in burtica (33+)

Mergi la inceput