Retete tataresti

Retete tataresti | Autor: cllaudia

Link direct la acest mesaj

Baklava tatareasca

Ingrediente:

* 500g foitaj
* 400g nuci
* esenta de vanilie
* coaja de lamaie
* ulei
* 400g zahar
* 100g miere
* 1 litru apa

Indicatii

Fiecare foaie in parte se unge cu ulei. O treime din foile de placinta se pun in tava unsa cu ulei. Deasupra se asaza jumatate din cantitatea de nuci (amestecate cu esenta de vanilie si coaja de lamaie, si se acopera cu jumatate din foile ramase. Se intinde alt strat de nuci, iar deasupra ultimele foi. Se taie in triunghiuri sau romburi si se coace in cuptor. Cand este gata se toarna peste ea siropul facut din zahar si miere. Se serveste rece.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cllaudia spune:

Compot de stafide

Ingrediente:

* 3/4 cana stafide golden
* 1/2 cana zahar
* 3 cani apa
* 3-4 cuisoare

Indicatii

Se amesteca zaharul si apa si se dau in clocot. Se clatesc stafidele si se adauga in apa clocotita impreuna cu cuisoarele. Se micsoreaza flacara si se fierbe incet timp de 30 de minute, pana ce stafidele se inmoaie. Se scot cuisoarele.
Se serveste la temperatura camerei sau racit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllaudia spune:

Suberek

Ingrediente:

* 800g faina
* 300 ml apa calduta
* 3 lingurite sare
* 2 lingurite zahar
* 450g carne de vita tocata
* 2 cepe tocate
* 1 linguta piper negru macinat
* 1 ou
* ulei pentru prajit

Indicatii

Se framanta o coca adaugandu-se treptat, amestecand continuu, apa, sare, zahar si faina. In final, coca nu trebuie sa fie vartoasa, dar nici foarte moale.
Imediat dupa ce este framantat, aluatul se taie in fasii lungi si grosute care se taie apoi in bucati mai mici din care se fac bile. Acestea se intind in foi rotunde si subtiri(atentie, nu trebuie sa fie mai groase de 3-4 mm, insa nici nu trebuie sa se exagereze ca sa devina transparente). Din cantitatile mentionate, ar trebui sa iasa 20-21 foi rotunde.
Pentru umplutura, carnea tocata se amesteca bine cu ceapa, piperul, putina sare si ou.
In fiecare foaie intinsa se pune o lingura de carne si se imprastie(pe jumatate din foaie), iar a doua jumatate se pliaza peste prima si, cam la jumatate de centimetru de margine, aluatul este presat cu varfurile degetelor.
Apoi, cu marginea unei farfurii mici se taie aluatul la 1 mm de locul a fost presat cu degetele si apoi se indeparteaza marginile.
Din marginile taiate nu se mai fac alte foi.
Suberekul se prajeste in ulei foarte bine incins. Se pun cam 2-3 cm (inaltime) de ulei in tigaie (suberekul nu trebuie sa fie acoperit de ulei).
Dupa ce s-a prajit, se scoate intr-o farfurie in care e lasat cateva secunde, dupa care se pune intr-un vas de inox si se acopera cu un capac. Se pastreaza astfel cald multe ore. E foarte important sa fie acoperit, pentru ca aburii fragezesc foarte bine aluatul, acesta devenind moale(necrocant).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


eu nu am gatit nimic tataresc pana acum dar voi incerca suberekul

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Moaaama..era in Mangalia o ceainarie/patiserie mica mica ,da mancam acolo niste baclavale si niste suberek-uri cu branza ...si acompaniate de un ceai fierbinte si acum o tinem minte.Pacat ca am gasit-o doar doua veri,in cea de-a treia nu mai era.
Facea acolo o doamna tataroaica niste baclavale triunghiulare,dar doar cu un miez de nuca in mijloc si invelit in foaie ca un trigon,erau mici mici,prima data cand le-am vazut mi-am spus ca trebuie sa-mi iau cateva ..sa-mi ajunga mai mult decat pe o masea...Ce sa mai spun daca mancai doua..era bine,atat de dulci erau,da' buunee..
Suberek tot acolo am mancat prima data si nu se compara cu ce am mancat apoi pe la alte patiserii..

Multamim de retete!
Poate ma incumet la un suberek..

Mergi la inceput