Somloi - galusca

Somloi - galusca | Autor: anya

Link direct la acest mesaj

Am mancat de cateva ori, la restaurante din Ardeal si in Ungaria un desert nepaimomenit : Somloi.

Ma gandeam sa-l fac si eu, dar am cautat pe net si am gasit o singura reteta. Din ce citesc eu, rezulta niste bucatele de prajitura insiropata si cu frisca. La restaurant am mancat niste galustele peste care era pusa frisca si sos de ciocolata.

Stie cineva reteta exacta?

Va scriu si voua reteta gasita de mine, inca nu am incercat-o dar promit solemn sa o verific.
......................................
Ingrediente
Blat:
6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, zahar vanilat, 2 linguri cacao
Crema nuci:
100 g unt, 100 g nuci, 200 ml lapte, 1 lingura zahar, 1 lingura rom, 1 lingura faina, 1 pumn de stafide inmuiate in rom.
Crema ciocolata :
200 ml lapte, 1 ou, 1 lingura zahar, 100 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri cacao
Glazura :
300 ml frisca, 100 ml lapte, 1 lingura rom, 100 g zahar, 2 linguri cacao

Preparare :
Ungeti cu unt si tapetati cu faina 2 tavi patrate sau dreptunghiulare. Incalziti cuptorul la 180C (350F).
Se fac 2 blaturi, unul cu vanilie, altul cu cacao, dupa cum urmeaza : se separa continutul oualor, se bat galbenusurile cu zahar pana devin pufoase, apoi se adauga faina.
Se bat albusurile spuma, apoi se adauga in compozitie.
Se imparte compozitia in 2 parti. Intr-una se adauga 2 linguri de cacao, iar in cealalta vanilia. Fiecare parte se toarna in una din cele 2 tavi unse si se coc aproximativ 15 min. sau pana cand blatul se desprinde usor de marginile tavii. Se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de nuci se prepara amestecand nucile macinate cu unt, lapte, zahar, faina si rom si punandu-se toate acestea la foc mic, tinandu-se pana incepe sa fiarba. Se da la o parte de pe foc si se lasa la racorit, apoi se intinde pe unul din blaturi, se presara stafidele si se acopera cu celalalt blat.

Pentru crema de ciocolata, se amesteca laptele cu ouale batute, unt, faina, zahar si cacao. Se pune la foc foarte mic, amestecandu-se continuu, pana se ingroasa. Nu lasati sa ajunga la punctul de fierbere. Lasati sa se racoreasca putin, apoi intindeti pe suprafata prajiturii si puneti la rece.
Cand crema s-a intarit, taiati prajitura in mici patrate si puneti-le pe un platou (farfurie). Amestecati laptele cu 50 g zahar si rom si turnati peste prajitura.
Decorati cu frisca.
Inainte de servire, amestecati zaharul si cacaoa ramase cu putina apa, pentru a forma un sos mai gros, pe care il turnati peste frisca.

..................................


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vio spune:

Buna,

si eu am cautat pe vremuri reteta si cea pe care am gasit-o eu era ceva de genul: se facea un aluat de pandispan, se cocea in tava. Se face ceva sirop din lapte, zahar, vanilie si rom.

Pandispanul se scoate din tava si se lasa sa se raceasca, apoi se rupe bucatele si se insiropeaza cu siropul de lapte.

Se face crema de ciocolata (eu eram ceva mai lenesa si puneam budinca de ciocolata) si se adauga peste bucatelele insiropate, impreuna cu nucile, alunele...

Si apoi se punea in frigider, iar la servire se lua cu lingura sise formau galuste pe farfurie, se decora cu frisca si sirop de ciocolata.

Scuze ca e cam vag totul, dar incer sa caut reteta si sa o scriu.

Pina atunci, uite un link cu o reteta. (in engleza) http://www.budapest.com/recipes/Somloi_Galuska-Sponge_Cake.htm


Numai bine,
Vio

Mergi la inceput