A renunat la fumat dar se simte rau

A renunat la fumat dar se simte rau | Autor: rall

Link direct la acest mesaj

Prietenul meu a renuntat la fumat acum ~ 17 zile, insa inca se simte foarte rau. Nu atat fizic, cat psihic, avand in general simptomele depresiei:
- sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;
- pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;
- agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;
- ganduri de sinucidere si de moarte;
- cresterea poftei de mancare, etc.

La acestea se adauga faptul ca abia s-a mutat intr-un oras nou, unde nu are prieteni sau rude; si este o buna parte din timp singur.

Ei, problema mea este ca nu stiu cum sa il ajut. Vrea sa se reapuce de fumat pt ca nu stie ce altceva sa faca.. si nici eu nu stiu ce sa il sfatuiesc
Am citit ca anti-depresive ar fi bananele si carnea de peste, ceaiul de sunatoare... dar nu stiu cat de mult ar ajuta in cazul de fata.

Asadar... cu ce il pot ajuta eu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alexis2002 spune:

sincera sa fiu n-am auzit pe nimeni care s-a lasat de fumat ca ar fi avut aceste simptome.pot aparea stari de nervozitate,cresterea poftei de mincare dar de aici pina la ginduri sinucigase e cale lunga.o avea altceva pe suflef.o fi deprimat.presupun ca s-a mutat ptr tine intr-un oras nou,deci ar trebui sa fie bucuros ca-i esti aproape.daca fumatul face sa dispara toate aceste simptome sa se apuce din nou.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Sa contacteze un cabinet medical pt un consult general, sa-si faca f amanuntit analizele, sa treaca pe vitamine+minerale, + Omega 3+6+9, sa mearga cat se poate de des (cel putin de 2 ori pe sapt) la o sala de sport (poate sa-si faca prieteni acolo!), sa se plimbe zilnic cel putin 30min pe jos.
Si daca in vreo 10zile - 2sapt chiar nu observa nici cea mai mica imbunatatire atunci musai sa consulte un medic specialist.

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klato spune:

La fel recomand si eu: un consult general, fructe si vitamine si mult sport. Sa mearga la o sala sau la cursuri de dans, orice il pasioneaza. Cu ocazia asta isi tine corpul si mintea ocupate sa nu se mai gandeasca la nicotina si isi face si prieteni ;)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:


mare prostie fumatul asta....
Totusi eu il cred.
Am incercat de doua ori sa ma las, iar ultima data imi era rau...fizic. Am oricum tensiunea mica, imi scazuse de tot, eram ametita, aveam impresia ca nu ma pot trezi, in plus ma enerva tot.. TOT... tot ce misca. Inclusiv eu, pe mine.

Asa ca banuiesc ca daca mai ramineam mult in starea aia insuportabila dadeam in diverse, inclusiv depresie.
Ce sa zic...sa gaseasca un ambient prielnic in care sa se lase: in concediu, de exemplu. Sau in alta perioada in care poate dormi cit mai mult, daca se poate non stop, macar in prima saptamina.
Nu stiu daca e un avantaj sa se lasa de fumat si sa capete ginduri suicidale.
Eu zic ca nu....

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Multumesc pentru raspunsuri.
Am uitat sa precizez ca acele simptome de depresie, cu care il descriam, erau mai mult generale decat specifice. Nu are intentii "serioase" de sinucidere, dar mai scapa cate un "pacat ca stau la etajul 1".
La fel, "dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii" nu exista, deoarece jobul nostru e lucrul in fata computerului. Nu avem program fix, de aceea si isi permite ca 80% din timp sa doarma sau sa se uite la filme... asa ca un concediu nu prea are cum sa il ajute, pentru ca nu ar aduce nici o schimbare

alexis2002, eu tocmai cu asta incerc sa-l ajut.. sa nu fumeze din nou. Acum cateva zile, din disperare, a fumat vreo 4 tigari intr-o seara, dar a spus ca nu prea l-au ajutat sa se simta mai bine, asa ca mi-a dat pachetul cu restul de tigari sa i-l arunc..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Annie80 spune:

sper ca nu te duci la el si ii plangi de mila....

scoatel la aer, in parc, jucati-va....cumparai un caine, activitati vesele....

dak as fi sigura ca depresia lui e de la fumat...Nu o sa ma las vreodata.... dar si eu am depresii,cu 'pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, "pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie" si credema ca inca fumez, si chiar fumez mai mult decat media cand ma simt asa..... si totul e din cauza vietii monotone pe care o duc aici, unde nimik nu se intampla, ninik nu se schimba

Someone's pleasure is another's pain!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moniboni spune:

Eu d'aia nu ma las....

mamica de rockerash

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns himera spune:

Buna Rall si eu m-am lasat de fumat si am trecut prin stari cumplite.
Am vazut si simtit,ce inseamna sevrajul,dar am reusit sa ma las.Am 2 ani,de cand nu am mai pus tigara in gura,dar asta nu inseamna ca nu cochetez cu ideea fumatului.
Parerea mea este ca prietenul tau are,de fapt simptome asociate si anume,schimbarea domiciliului,care implica o perioada de acomodare si absenta nicotinei sau mai exact,a anxioliticului.
Pt o persoana,care trece prin astfel de schimbari si mai ales pt un introvert,cum intuiesc ca este prietenul tau,este mai greu sa treaca peste absenta nicotinei.
Parerea mea este ca el are nevoie de multa afectiune,sustinere din partea ta si in limita posibilitatilor cat mai multe iesri in doi sau in grup.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Aici medicul poate sa prescrie un antidepresiv daca cineva vrea sa se lase de fumat. Cunosc pe cineva care a luat antidepresivul si a reusit sa se lase, dar pe de alta parte doctorita mea de familie mi-a spus ca destui pacienti de ai ei au avut reactii adverse si ea nu-l recomanda.

Edit. Daca de abia s-a mutat intr-un oras nou momentul ales pentru a renunta la fumat nu e deloc potrivit. Acomodarea cu un oras nou e un stres caruia trebuie sa ii faca fata si probabil fumatul era o metoda de relaxare. Cand te lupti cu o dependenta atat de pacatoasa e bine sa nu ai si alte motive de stres.
Si cu depresia... da, pot sa il inteleg. Cand am incercat sa ma las de fumat prima oara n-am rezistat decat o zi, deja dupa 4 ore de la luarea hotararii ma gandeam ca nu are nici un sens sa mai traiesc daca nu pot fuma. A nu se intelege ca ma gandeam la sinucidere, dar ca o constatare, viata mi se parea inutila fara fumat.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

E adevarat, poate nu a fost cel mai bun moment pt a se lasa de fumat... (cand are si stresul mutatului pe cap), insa daca tot a renuntat.. ce sa-i fac, sa-i spun sa se apuce din nou?

Am avut cateva examene de dat in weekend, acum sunt mai libera si voi petrece mai mult timp cu el si incerc sa iesim la baschet sau la alergat . Ma gandeam si la un antidepresiv usor... oare sa ii cumpar MagneB6 (am tot citit ca e bun si calmeaza)?

Va multumesc pentru raspunsuri!

Mergi la inceput