Astept sfaturi!
Buna ziua tuturor!
Am si eu o intrebare la care as dori foarte mult raspuns.
Eu si sotul meu avem o firma la care el este unic asociat,iar eu angajat pe functia de director.Pana acum mi-am pus salariul minim de 370 RON, dar deoarece legea trebuie respectata acum am fost nevoita sa imi pun salar de 880 RON ( de la 1 ianuarie 2007) pt ca am studii superioare.Inca nu sunt insarcinata,dar speram ca in lunile urmatoare aceasta minune sa se intample.Intrebarea mea este: ar fi mai convenabil financiar vorbind sa imi platesc separat cotizatiile la stat pt. a putea beneficia de indemnizatia de maternitate si sa imi schimb contractul de munca actual cu unul partial de 2 ore ( deoarece firma trebuie sa aiba minim un angajat)?Se poate proceda asa si daca da care ar fi cotizatiile si la se suma lunara s-ar ridica?
Multumesc anticipat!
Kora
CARPE DIEM!
Raspunsuri
marius spune:
Este o eroare de la inceput. Salariul de 880 RON obligatoriu in cazul in care angajatii au studii superioare si care ocupa (ATENTIE!!) un post (job) care prin fisa postului necesita studii superioare. In caz contrar nu este obligatoriu.
Exemplu:
Am studii superioare si sunt angajat pe postul de paznic. Salariul minim trebuie sa nu fie mai mic de 440 RON
Am studii superioare si sunt angajat pe post de sef de compartiment prin fisa postului ocuparea acestei pozitii fiind conditionata de detinerea unei diplome studii superioare de (lunga durata) profil.... A.
In acest caz salariul minimal nu trebuie sa aiba valoarea sub 880 RON.
Similar pt pozitii care necesita studii medii postliceale de specialitate unde valoarea este de 660 RON.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
marius spune:
Despre partea a doua problema este defalcata in modul urmator:
1. Pt concediul de maternitate (max 126 de zile din care 42 obligatoriu postnatal) sunt necesare minim 6 luni asigurate anterior acordarii lui. Valoarea concediului este dependenta de valoarea salariilor brute obtinute in acel interval fiin un procent de 85% din media lor.
2. Pt ingrijirea copilului insa renuntarea la contractul de munca in conditiile descrise mai sus duce practic la imposibilitatea acordarii ei (a indemnizatiei) pe perioada maxima de 2 ani- 42 de zile conditia legala fiind aceea de asigurare pe minim 12 luni anterior datei nasterii copilului, asa incat orice intrerupere pe acest interval mai mare de 1 luna duce la pierderea definitiva a acestui drept. In consecinta ar fi chiar o eroare nedorita o astfel de decizie.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
KoraPop spune:
Domnule Marius Pernes,
Multumesc foarte mult pt raspuns.Mie mi s-a spus de catre inspectorul de protectia muncii ca indiferent pe ce post m-as angaja din moment ce am studii superioare nu pot avea salariul mai mic de 880 RON.Inteleg ca informatia a fost gresita.Am sa incerc sa schimb incadrarea cu alt post care sa nu necesite studii superioare asa cum ati spus dvs.
Va doresc toate cele bune!
Kora
CARPE DIEM!