555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 77

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Zina

Buna Ziua si La Multi Ani!

Domnule doctor, de-abia mi-am facut curaj sa va scriu ce am pe suflet. Acum un an si jumatate mi s-a intrerupt o sarcina de 25 de saptamani din cauza diagnosticului de hydramnios acut, discret edem nucal (10mm)(care pana la urma s-a dovedit a nu fi). In urma analizelor de la amniocenteza, a reiesit ca totul era ok. Deci, genetic e bine. Rh-ul meu este pozitiv, nu exista diabet, cauze care ar duce la un asa diagnostic. Nu stiu cauza. S-a spus ca este idiopatic. Problema este ca imi doresc un copil, am deja 32 de ani, dar nu mai am curajul sa raman insarcinata. Testul de toxoplasmoza a fost negativ(IGM negativ, IGG pozitiv, dar scria neconcludent, l-am repetat de vreo 2 ori si a iesit la fel), listeria negativa. Citomegalovirusul, chlamidia, nu le-am facut. Recent mi-am facut cateva analize, care au iesit bune, doar vsh-ul un pic marit(20), leucocitele(8400), glicemia 99 (dar am emotii mari cand imi fac analizele si s-ar putea ca de aici glicemia sa creasca un pic, anul trecut a fost 86), astept rezultatul de la hormonii tiroidieni. Calciul e 9,96, magneziul 2,26, hemoglobina 12 (anul trecut a fost 14), aslo normal, colesterol normal. Intrebarea mea este: ce sa fac? Mi-e teama, cu toate ca mi s-a spus ca acum poate fi bine si sa nu se mai intample nimic. De analize m-am saturat pana peste cap, oare mai trebuie sa fac, si care? Si de la un timp mi se zbat muschii, ba la picioare, ba la maini, la spate, la stomac. Am inceput sa iau calciu si vad ca e mai bine. Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Acesta era mesajul meu trimis anul trecut, am vazut anuntul tau si mi-am permis sa mai trimit inca o data acest mesaj, in speranta ca-mi vei raspunde. Sunt foarte dezorientata, vreau un bebe mult de tot, au trecut 2 ani si jumatate de la acea sarcina (de 6 luni la care a trebuit sa renunt), intre timp mi-am refacut analizele, la care rezultatul a fost: toxoplasmoza a iesit la fel ca si datile trecute, cu IgM negativ si IgG pozitiv (sper ca am scris bine, adica am avut odata toxoplasmoza), la citomegalovirus, IgM negativ, dar IgG pozitiv (mare) la care doctorita de la laborator mi-a spus ca sunt foarte multi anticorpi, chlamidia negativa, listeria negativa.
Domnule doctor, multumesc mult ca m-ati ascultat si astept raspunsul dvs. Si La Multi Ani!!!



Din moment ce investigatiile efectuate imediat in urma avortului mentionat nu au putut preciza cauza hidramniosului (asta inseamna, de fapt, "idiopatic"), este absolut exclus sa pot veni eu cu vreo idee salvatoare in privinta stabilirii unui diagnostic cauzal retroactiv.

Problema trebuie pusa insa in mod semnificativ diferit de modul in care este prezentata aici. In ultima instanta, in evolutia unei sarcini factorul "intamplare" joaca un rol important. Altfel spus, sarcina este inversul unei loterii: daca la jocul de noroc exista 1-2-10 castigatori din cateva sute de mii de jucatori, in sarcina exista 1-2-10 cazuri din cateva mii in care, din cauze nedepistabile in momentul de fata, lucrurile nu merg pe fagasul normal. Absolut similar castigatorului la loterie, care are sanse extrem de reduse sa mai castige si la urmatoarea tragere, si in sarcina, in astfel de cazuri, este foarte putin probabil ca "ghinionul" sa se repete.

Cele de mai sus sunt o comparatie pentru a te face sa iti schimbi optica in privinta celor intamplate. Evident, un motiv al unei evolutii nefericite a unei sarcini trebuie sa existe. In majoritatea cazurilor cu motive neidentificabile este vorba despre un cumul de factori care, poate, individual nu ar reprezenta o amenintare, dar care impreuna au posibilitatea de a genera modificari care duc finalmente la dezvoltrea anormala a sarcinii. In restul cazurilor este probabil vorba despre mecanisme care ne sunt necunoscute in momentul actual - este deci imposibil sa depistezi ceea ce nu stii ca exista. Acestea din urma sunt, dupa cum reiese din statistici, situatii rare. Aceleasi statistici indica drept corecta morala comparatiei din paragrful precedent.

Din cele scrise de tine reiese ca nu ar exista motive aparente care sa impieteze buna dezvoltare a unei sarcini ulterioare. Prin urmare, tot ce ai de facut este sa incerci sa obtii o noua sarcina. Si mai ales sa pornesti la drum cu mult optimism - nu ai nici un motiv pentru o atitudine contrara!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by arizona

Buna ziua d-le doctor.
Sper sa va gasiti timp sa raspundeti si la mesajul meu.
El se refera la metodele contraceptive. Am 31 ani, nu sunt fumatoare si nu sufar de boli cardiovasculare cel putin nu stiu sa sufar de asa ceva. Am un copil si nu mai doresc alta sarcina. In prezent iau pilule anticonceptionale. Ce spuneti este mai bine sa apelez la sterilet? Incepand cu ce varsta? Am auzit ca dupa 35 ani pilulele nu mai sunt chiar asa de indicate. Mai ales la fumatoare si cele cu boli de inima. Dupa cum am spus nu este cazul meu. Dar d.p.d.v. financiar ar fi mai ieftin cu sterilet. Ce ma sfatuiti?


Evident, metoda dispozitivului intrauterin (DIU = sterilet) este cea mai comoda. Aplicarea unui DIU nu poate fi facuta insa corect decat dupa un examen fizic atent insotit cel putin de o ecografie pelvina. Chiar si in aceste conditii, exista femei care nu pot tolera steriletul in cavitatea uterina, aparand astfel o sumedenie de complicatii: dureri abdominale permanente, sangerari repetate, discomfort in timpul copulatiei, etc. De asemenea, existenta unui DIU presupune obligativitatea unui examen ginecologic cel putin la 12 luni, insotit de efectuarea unui test Babes-Papanicolaou - aceasta deoarece, printre altele, firul steriletului poate irita mecanic colul uterin, ducand la aparitia unor cervicite erozive (popular "rani pe col", "rani pe uter").

Ca si in cazul pilulei contraceptive, existenta unui serilet clasic nu presupune o protectie absoluta contra sarcinilor nedorite. Exista o posibilitate redusa, dar totusi prezenta, de aparitie a unei sarcini. O astfel de sarcina este recomandabil a fi intrerupta, indiferent de dorinta mamei. Aspectul cel mai neplacut este acela ca, datorita prezentei DIU in uter, proportia sarcinilor extrauterine din totalul sarcinilor peste sterilet este mult mai mare decat in afara prezentei DIU.

Daca buzunarul iti permite, exista o solutie (scumpa!!!) pentru aceste ultime probleme (riscul sarcinii peste sterilet). Solutia se numeste "sistem intrauterin" (SIU): un dispozitiv extrem de asemanator steriletului, care se introduce in cavitatea uterina ca si steriletul, dar care in plus fata de acesta are in tija un hormon ce se elibereaza local in cantitati infime, in permanenta. Producatorii pretind ca protectia contra sarcinii este similara celei chirurgicale (adica legarea trompelor). Un astfel de SIU se poate purta pana la 5 ani. Pretul este insa infiorator pt romanul de rand: cca 5 milioane!!!

Morala: mergi la ginecolog, spune-i ca ti-ai dori sa-ti montezi un sterilet, intreaba in continuare depre SIU (daca te mai intereseaza, dupa aflarea pretului...) si el va sti cu siguranta ce are de facut in continuare (discutie cu tine, examen cu valve, tact vaginal, ecografie pelvina - cel putin). Sau poate dai de unul mai "larg la suflet" care o sa te trimita sa-ti cumperi steriletul si te va chema sa ti-l monteze pe loc - eu unul (daca as fi femeie) nu m-as mai intoarce intr-o asemenea situatie! ;)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by mamagiuliei

Arian,
merci foarte mult de raspuns.
M-ai pus pe ganduri ... stiam de "provenienta" chistului dermoid, stiu ca anticonceptionalele ar opri formarea chisturilor ovariene, dar de recidiva chistului dermoid nu stiam ... sper sa nu am surprize iarasi, eu merg la medic din 6 in 6 luni.
Merci inca o data de informatii !!!




Nu stiu ce ai inteles tu din cele scrise de mine referitor la chistul dermoid ce ti-a fost extirpat, dar ideea era tocmai asta: NU exista vreun risc de aparitie a unui asemenea chist pe ovarul care a ramas pe loc, deci pilulele contraceptive NU au fost prescrise pt a te proteja impotriva unei asemenea eventualitati, dealtfel inexistente... Cred ca nu am facut altceva decat sa complic niste lucruri simple, dar nu eram sigur daca ti se explicase exact rolul medicatiei administrate.

De mers la ginecolog la fiecare 6 luni pt un control de rutina este, pe de alta parte, foarte bine ca mergi, chiar in absenta oricaruia dintre riscurile suplimentare existente in cazul tau (si aici ma refer la posibilitatea aparitiei de chisturi banale pe ovarul restant).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by A.C

Buna ,Teo si ..La multi ani! Lamureste-ma ,te rog, si pe mine in problema mea. Am 15 sapt.de sarcina si pe la 6-7 sapt.de sarcina am fost la dentist unde mi-a facut vreo 3-4 radiografii dentare,cu toate ca i-am spus ca sunt insarcinata.Mentionez ca mi-a pus un sort greu pe mine ,aparatura era moderna , ca de altfel ,tot cabinetul.La 10 sapt.am fost la dr.ginecolog dar am uitat sa-i spun de dentist.Am facut un eco ,am vazut bebele.Dr. mi-a spus ca totul pare normal.Daca era ceva in neregula,s-ar fi vazut la eco? Am citit ca sortul de plumb ar reduce efectul radiatiilor la zero. Dvs.ce ziceti? Dati-mi, va rog,un raspuns sa pot dormi linistita.Multumesc.



Imi amintesc ca am avut o dezbatere pe exact aceeasi tema aici, pe forum, acum mai bine de un an. Pentru ca nu sunt radiolog, am apelat atunci la autoritati in domeniu si le-am cerut opinia. In mod unanim mi-au raspuns ca radiografia, inclusiv cea dentara, este interzisa pe parcursul primelor doua trimestre de sarcina, chiar cu aparatura moderna si protectie cu sort de plumb. Drept care iti transmit si tie opinia in cauza.

Asta nu inseamna, bineinteles, ca expunerea radiologica limitata in conditiile mentionate produce in mod neaparat leziuni ireversibile la nivelul sarcinii. Sansele majore sunt ca nu exista nici un fel de leziuni radiologice, daca sarcina evolueaza in parametri normali. Prin urmare, ACUM nu mai ai motive de ingrijorare, din moment ce totul pare a fi in ordine.

In alta ordine de idei, la aceasta varsta a sarcinii (15 sapt) chiar eventuale defecte morfologice de detaliu ale produsului de conceptie nu pot fi vizualizate ecografic. Problema nu se pune insa asa. O iradiere lezionala a embrionului la 6 saptamani ar fi determinat leziuni atat de importante incat in mod natural sarcina ar fi avut tendinta a fi eliminata: ar fi aparut semnele unei amenintari sau iminente de avort. Din moment ce o asemenea situatie nu a existat, iar sarcina are dimensiuni corespunzatoare varstei gestationale, este destul de sigur ca nu exista consecinte ale radiografiei dentare efectuate.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Zina

Am revenit cu o intrebare: am uitat d-le doctor sa va spun ca in cazul meu (cel cu hydramnios), fatul s-a nascut cu hipospadia. Oare a avut legatura cu lichidul amniotic?
Multumesc


Hipospadiasul nu, afectiuni renale posibil asociate da.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Noodles24

Buna ziua domnule doctor!

Ma bucur ca ati revenit chiar daca pentru scurt timp. Sper sa aveti timp sa-mi raspundeti la citeva intrebari.
Iata situatia mea: am 34 ani si 3 ani de incercari nereusite pentru un bebe.
Investigatiile pe care le-am facut pina acum:
- HSG in iulie 2005 a fost OK
- clamydia, ureaplasma, mycoplasma negative
- spermograma sotului OK (100 mil, mobilitate 90%)
- analize hormonale:
ziua 9
Estradiol 42 pg/ml (VN faza foliculara 30-100)
FSH 10 mlU/ml (VN faza foliculara 3.2-10)
LH 19 mlU/ml (VN faza foliculara 1.18-15)
Prolactina 15.5 (VN faza foliculara 3.8-23.2)
ziua 13
Estradiol 40 pg/ml (VN faza foliculara 30-100, sfirsit f foliculara 100-400)
FSH 8 mlU/ml (VN faza foliculara 3.2-10)
LH 15 mlU/ml (VN faza foliculara 1.18-15)
ziua 15
Estradiol 70 pg/ml (VN sfirsit f foliculara 100-400, faza luteala 60-150)
FSH 6.5 mlU/ml (VN ovulatie 7.5-20, faza luteala 1.3-11)
LH 15 mlU/ml (VN sfirsit f foliculara 1.68-15, ovulatie 21.9-56.6, f luteala 0.61-16.3)
ziua 21
progesteron 5.47 (VN 4.0-25.0)
Monitorizari ecografice:
uter in AVF 72/32/22.4 mm, endometru liniar
ovar dr 31.4/18.7 mm cu sase foliculi cu dim intre 5.6 si 7.7 mm
ovar stg 30/15.8 cu 3 foliculi intre 5.5 si 7.9 mm si un folicul de 14 mm (acesta ecografie a fost facuta in ziua 9 CM)
Urmatoarele monitorizari (nu mai am hirtiile scrise de medic) facute timp de 4 luni au aratat ca endometrul nu a depasit 6.8 mm, ovulatia se produce in ziua 17-18, cu stimulare cu clostibergyt foliculul ajunge pina la 23 mm si fara stimulare la 18-19 mm. In prima luna de monitorizare ovlulatia a fost pe ovarul sting, iar 3 luni la rind pe dreptul (e o problema ca ovuleaza mai mult dreptul?)


Intrebari la care n-am primit raspuns de la medic ar fi:
- din ce cauza endometrul este asa mic? (doctorul meu a spus ca din cauza unei insuficinete estrogenice, dar ca nu se vede in analize)


Raspuns redus la stimulul estrogenic normal. Responsitivitatea endometrului la estrogeni se reduce progresiv dupa varsta de 30 ani. In cazul de fata fie sensibilitatea estrogenica endometriala a fost mai mica dintotdeauna, fie diminuarea ei caracteristica varstei a fost mai importanta.

quote:

- de ce analizele arata virful de LH intre zilele 9 si 13 iar ecografia arata ovulatia in ziua 16? (explicatia doctorului a fost ca a mai fost o ovulatie intre acele zile, e posibil???)


Sub stimulare ovariana (Clostylbegyt), este posibil. In mod natural, foarte putin probabil.

quote:

- endometrul este mic pentru instalarea unei sarcini?


Greu de spus. Oricum, se gaseste la limita inferioara a acceptabilului. Cu alte cuvinte, ar putea contitui un factor de dificultate in obtinerea unei sarcini.

quote:

- ce analize ar trebui sa mai fac in continuare?


Test postcoital, daca nu a fost deja efectuat.

quote:

Intr-un alt topic ati spus ca in Bucuresti cunoasteti cel putin o duzina de medici competenti, ati putea sa-mi recomandati un medic specialist in infertilitate? Doctorul meu e foarte optimist, tot timpul zice ca nu am nimic. Nu de alta dar am 34 de ani si ceasul biologic a inceput sa bata tare de tot si n-as vrea sa ajung a doua Adriana Iliescu

Medicul curant are intr-o buna masura dreptate. Aparent nu exista un factor functional sau morfologic care sa impiedice aparitia unei sarcini. O astfel de constatare nu este o surpriza, aspect de care pacientele care incep lungul sir al investigatiilor pt infertilitate ar trebui avertizate inca de la inceput. Exista aproape jumatate din cazurile de infertilitate in care investigatiile returneaza rezultate normale pentru ambii parteneri, si totusi sarcina nu apare niciodata in mod spontan.
Ultra-specializat in probleme de infertilitatea cuplului, in Bucuresti, este Prof. dr. Virgiliu Ancar, de gasit la Spitalul "Sf. Pantelimon" si la Clinica "Medsana" (regim privat).

quote:

Sper ca am fost coerenta si am descris cit de cit clar analizelele.
Va multumesc pentru timpul pe care mi-l veti acorda


Ai fost mai mult decat coerenta. Pacat ca raspunsurile nu pot fi de natura sa aduca lumina in ceea ce te intereseaza...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by A.C

Multumesc d-le doctor pentru raspuns.M-ati mai linistit putin. Am auzit de un test al serului matern( un tip de test al sangelui ) si de un alt test , al amniocentezei.Credeti ca ma vor ajuta intr-un fel , daca le fac? Dr. meu ginecolog este din Galati. Stiti cumva daca le pot face la Galati sau Braila ?Multumesc inca o data.
A.C


Sincer, nu prea inteleg intrebarea. Presupunand ca este in relatie cu precedentul tau mesaj, tot ce pot spune este ca nu exista teste specifice care sa evidentieze antenatal eventuale leziuni provocate prin expunerea radiologica a embrionului.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Zina

D-le doctor, mi-am facut testul Papanicolau, ce vreau sa va intreb, analiza de mycoplasma si ureplasma se face din sange sau si din secretie? Daca era ceva se vedea la analiza la care am facut-o (si care a fost OK)?
Multumesc


Infectiile cu Mycoplasma si Ureaplasma se identifica uzual prin teste serologice, deci in sange. "Ceva" se poate vedea in urma oricarei investigatii de laborator in anumite circumstante, altfel ar fi absurda insasi efectuarea analizei respective. Depinde prin urmare care ar fi acel "ceva" care ar fi trebuit sa fie evidentiat. Testul Pap este menit a identifica modificari de natura neoplazica si preneoplazica la nivelul aparatului genital feminin si cu precadere la nivelul colului uterin.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ManuC1010

Buna Arian,
Astept de ceva timp sa dai un semn...din pacate in acest timp am mai adunat probleme.
Voi incerca sa fac un rezumat ca altfel pana pe 7 ianuarie stau si scriu povesti :D.
Sa incepem cu tiroida:
1.Tiroida
-noduli pe tiroida si pe paratiroida.
-TSH-ul se mentine undeva pe la 2 (VN 0.4-4.67) chiar daca sunt sub tratament cu L-tyroxin de 2 luni. (a fluctuat foarte mult insa cand am facut un tratament cu eutirox acum un an. a scaut la zero in timpul tratamentului si a crescut la 5 dupa tratament).
-FT4=1.2 (Vn071-1.85)aici a oscilat mereu.
-ATPO-ul se pare ca e o problema: aproximativ 2000 (VN <50)in aprilie; 64(VN<12) in iulie - nu stiu daca are legatura dar eram dupa o cura de seleniu si un concediu in Grecia; 560 (vn<12) in octombrie- nici un tratament intre iulie si octombrie; 440 (vn<12) in decembrie (din octombrie am facut tratament cu l-tyroxin 25 o pastila la 2 zile si cu seleniu);
2. Sanii
-dureri in sani si prolactina 58 (valoare maxima normala 24) in iunie 2004; scade pana la 38 dupa 2 saptamani tratament cu bromocriptin pe care nu am putut sa il iau mai mult din cauza unor probleme cu stomacul. scade pana la 17 dupa 2 saptamani tratament cu Dostinex, dar durerile de sani nu dispar. Sani raman grei si sensibili.
Dupa 3 luni tratament cu mastodinon (terminat la sfarsitul lui octombrie) si o luna cu progestogel se amelioreaza durerile si prolactina se mentine la 17 in octombrie.
Am facut radiografie de sa turceasca si nu au aparut modificari ale hipofizei.
3.ovare micropolichistice

Asta ar fi 'fotografia' pana in octombrie. Am uitat sa precizez ca ciclul se reglase la 29 de zile.
Dupa cum am spus am intrerupt tratamentul cu mastodynon la inceputul lui octombrie si cam dupa 3 saptamani am facut analizele (prolactina era ok).
Din pacate din octombrie ciclul s-a dereglat. a venit la 35 zile, apoi la 38 si acum.....habar nu am cand se va intampla.
mi-au reaparut durerile si tensiunile din san. Mi-am facut analizele in ziua 14 si in ziua 21 (ultima menstruatie a inceput pe 8 decembrie si am facut analizele in 21 respectiv 28 decembrie). Iata rezultatele: ziua 14:
estradiol: 125 (vn: pt faza foliculara 39-189 si pt mijlocul ciclului 94-508);
FSH: 5.7 (vn:pt faza foliculara 4-13 si pentru mijlocul ciclului 5-22)
LH: 9.63 (vn: pt faza foliculara 1-18 si 24-105 pt mijlocul ciclului)
ziua 21:
estradiol: 210 (vn: pt mijlocul ciclului 94-508 si 48-309 pentru faza luteala);
progesteron: 14.78 (vn: pt faza ovulatorie 5.25-38.6 si pt faza luteala 3.28-38.63);
prolactina: 40.51 (vn 1.39-24.2)



sper ca nu am scris prea mult.
intrebarile sunt o gramada. daca as incepe prin ce credeti despre...nu ar fi prea usor nu? hai sa intreb eu cate ceva si ce credeti ca se mai poate spune abia astept sa aud. Intai:
-ce e cu prolactina? ce ar putea sa o faca sa creasca


Poate fi un prolactinom microscopic - celule intens secretorii de prolactina situate in hipofiza, care nu se constituie intr-o formatiune tumorala care sa determine modificarea semnificativa a dimensiunilor hipofizei, si deci nu determina nici modificari ale radiografiei de sa turceasca. Ideea unui prolactinom microscopic este oarecum negata de raspunsul insuficient la terapia cu bromocriptina.
A doua posibilitate ar fi o dereglare a mecanismelor de control a concentratiei prolactinei in sange. In cazul de fata, datorita raspunsului foarte bun la cabergolina, se pare ca asa ar fi.
Oricum, limita dintre cele doua eventualitati este foarte neclara si discutabila, iar din punct de vedere practic raspunsul la unul din cele doua medicamente pe care deja le-ai utilizat este tot ce conteaza.

quote:

-de ce s-a dereglat ciclul? are vreo legatura cu mastodynonul sau e o simpla coincidenta


Hipersecretia prolactinica se insoteste cu rarirea menstruatiilor, sau chiar cu suprimarea lor. Deci instituirea si ulterior intreruperea terapiei cu Mastodynon nu are prin ea insasi o vina in reaparitia dereglarilor de ciclu menstrual.

quote:

-daca ciclul e de 35+ zile analizele din ziua 14 si ziua 21 cum se interpreteaza?


Destul de dificil. In cazul de fata, se pare ca totusi ovulatia a avut loc candva inainte de ziua 21 (progesteron bun), dar dupa ziua 14 (LH prea mic pt declansarea imediata a ovulatiei). Daca menstruatia urmatoare a survenit in ziua 35, este foarte probabil ca ovulatia s-a produs chiar in ziua 21. Prin urmare, valorile hormonale aferente acestei zile trebuie considerate cele ale perioadei ovulatorii. In acest context, valorile masurate, care nu sunt si toate cele necesare, sunt bune, cu exceptia prolactinemiei.

quote:

-ar mai trebui sa mai fac vreo investigatie?


Pana la proba contrarie, se pare ca hiperprpolactinemia este responsabila de tulburarile menstruale. In opinia mea, ar trebui instituit un tratament de durata cu cabergolina (Dostinex) care sa mentina o buna bucata de vreme prolactina in valori normale, apoi intrerupere o luna si incercare de obtinerea a unei sarcini, eventual cu monitorizarea ecografica si/sau hormonala a ovulatiei.

quote:

-vreau un copil....tiroida ar fi vreo piedica?
-problema cu tiroida cum influenteaza acest proces


Hormonii tiroidieni dau ritmul de lucru al intregului organism. Insuficienta acestora are efecte ample asupra tuturor organelor si sistemelor, inclusiv asupra celorlalte glande endocrine. Insuficienta tiroidiana severa se insoteste de obicei, din aceasta cauza, si cu infertilitate. Evolutia sarcinii si dezvoltarea produsului de conceptie vor fi de asemenea problematice in conditiile unei insuficiente tiroidiene necompensate.
Oricum, din cele scrise de tine inteleg ca insuficienta tiroidiana a fost, cel putin la un moment dat, compensata cu succes. TSH nu trebuie sa ajunga la 0 (o asemenea eventualitate demonstreaza administrarea unei doze de tiroxina prea mare), ci sa oscileze intre valorile considerate normale.

quote:

scuze de email lung. astept un raspuns si astept din suflet
manu


Inca o nota: senzatiile dureroase si de greutate de la nivelul sanilor, care cedeaza la tratament progestativ topic si cu Mastodynon, ridica problema dezvoltarii unei mastoze, mai ales in contextul hiperprolactinemiei discutate. Un examen al sanilor insotit de o ecografie mamara bilaterala ar fi, cred eu, o idee buna.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Noodles24

Va multumesc pentru raspuns.
Am uitat sa va intreb ce era mai important. Un tratament hormonal cu estrogeni ar fi eficient pentru cresterea endometrului? Doctorul mi-a propus sa incep un tratament cu anticonceptionale pe baza de estrogeni. Si apoi sa trecem la inseminare. Daca ati fi medicul meu ce tratament mi-ati recomanda? Promit ca nu iau medicamente dupa ureche, as vrea doar sa fac o comparatie intre opiniile a doi medici.
Inca o intrebare: analiza de singe a anticorpilor antispermatici arata acelasi lucru ca testul postcoital? Daca fac analiza de singe mai e nevoie de test postcoital?

Va doresc un an 2006 bun, cu sanatate si realizari.



Propunerea ginecologului tau este cea mai corecta, in opinia mea. O terapie de substitutie pur estrogenica implica riscuri prea mari. O pilula contraceptiva cu continut mediu-mare de estrogeni insa va avea probabil beneficiile scontate fara riscurile mentionate.

Identificarea anticorpilor antispermatici si testul postcoital au aceesi semnificatie in ceea ce priveste anticorpii circulanti. Exista insa si cazuri rare in care la nivelul mucoaselor genitale feminine se gasesc anticorpi antispermatici de suprafata - acestia nu vor fi identificati in sange. Apoi, testul postcoital, desi mult mai dificil de efectuat si mult mai supus erorii, poate oferi informatii directe foarte apropiate de realitate - interpretarea si imaginatia medicului nu mai au o importanta majora. Aceasta deoarece vitalitatea spermatozoizilor este evaluata nu numai in raport cu eventuala prezenta a anticorpilor antispermatici, ci si cu biochimia si biofizica secretiei cervico-vaginale.


Mergi la inceput