555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Costi

Draga Teo,
Nepotica mea care nu are decit 10 ani, de citva timp are o
secretie galbena care pateaza chilotul si nu stiu daca ar trebui
sa ne ingrijoram . Este normal ? O fi oare pregatirea pentru ciclu menstrual deja ? Sau are o infectie care ar trebui tratata si oare cu ce ; nu stim cum i s-ar putea depista deoarece de control s-ar speria cu siguranta la virsta aceasta, ea fiind si foarte timida.
Multumesc!



Costi,

Secretia galbuie de care vorbesti este anormala daca este in cantitate suficienta pt a pata in mod constant chilotelul fetitei. Poate fi intr-adevar vorba de o vulvita (inflamatie a vulvei) care trebuie tratata. Din experienta mea, am constatat ca astfel de secretii apar deseoril a fetite ca urmare a introducerii accidentale in vagin a unor obiecte straine (capac de pix, agarafe de birou, guma de sters, etc). Fetita se joaca cu propriile organe genitale si se intampla uneori sa isi introduca singura astfel de obiecte in vagin, pe care mai apoi nu le poate extrage si finalmente uita de ele. Chestionarea ei in aceasta privinta nu este catusi de putin utila, deci, cu atat mai mult cu cat fetita este destul de mare si deja are senzatia de jena cand vorbeste despre respectiva zona a corpului ei.

Chiar daca fetita este mai timida si rusinoasa, un examen ginecologic ar fi necesar. Evident, acesta nu va fi facut in conditii identice cu cele ale unei adulte si va avea in vedere prezervarea statusului de virgo-intacta al fetitei. Personal as opina pentru alegerea unei femei-ginecolog, de preferinta tanara, care sa inspire incredere si deplina confidentialitate fetitei.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by gio

Buna Teo. Intre timp am fost la dr ginecolog si dermatolog si ginecologul mi-a zis ca eruptia de pe piele ar fi zona zoster iar dermatologul ca ar fi herpes simplex. Am vazut ca ai raspuns unei persoane cu herpes genital. Dar in cazul in care herpesul este localizat pe corp (coapsa dreapta) ce risc exista (35 sapt)? Se poate transmite transplacentar (pt ca am citit pe net chestii tare descurajatoare - daca faci infectia intre 3-6 sapt inainte de nastere nu mai este timp pt producerea anticorpilor si poate ajunge la fat infectia...). eu nu am mai avut niciodata herpes si habar nu am de unde l-am cules... Este posibil sa fac si genital, tinand cont ca zona in care mi-a aparut este destul de aproape...? Daca zona respectiva ma doare si ustura destul de mult, poate fi zona zoster?
O mamica(viitoare)ingrijorata....



Gio,

Revin la intrebarea ta pt ca vad ca si tu ai revenit cu unele detalii. Dupa cum ti-am spus data trecuta, diferenta intre Zona si Herpes este minora. Afectarea fetala in ultimul trimestru se face rareori transplacentar; in general herpesul genital este periculos pt copil datorita contaminarii acestuia in momentul nasterii, daca aceasta coexista cu o eruptie locala herpetica.

Indiferent de locul in care apare eruptia pe piele, in sange exista o anumita cantitate de virusuri herpetice/zosteriene (viremia herpetica/zosteriana). Acestea sunt cele care pot determina infectarea transplacentara a fatului. Prin urmare, localizarea eruptiei cutanate nu are nici o relevanta in ceea ce priveste posibiliatatea de infectare in utero a fatului. Dar, din nou subliniez, aceasta infectare se produce rareori, datorita dimensiunilor mari ale virusurilor herpetice/zosteriene.

Problema esentiala se pune in legatura cu statutul de primoinfectie sau infectie recurenta herpetica/zosteriana. La primul contact cu virusurile, organismul matern nu prezinta nici un fel de aparare si ca atare viremi atinge niveluri inalte pana la eliberarea anticorpilor specifici de catre sistemul imun. O viremie inalta inseamna risc crescut de trecere prin placenta a virusurilor, deci risc crescut de infectare fetala. Dimpotriva, in cazurile de infectie recurenta (ce apare dupa o primoinfectie), exista deja o aparare a organismului matern fata de virusurile in cauza, reprezentata de anticorpi IgG care fiind mici trec placenta la fat. Astfel, fatul are o aparare suplimentara impotriva infectiei. Totodata, nivelurile atinse de viremie in timpul recurentelor sunt inferioare celor din cadrul primoinfectiei (deci risc scazut de trecere a placentei de catre virusuri). Coroborate, cele doua aspecte fac ca posibilitatea unei infectari in utero a fatului intr-o recurenta herpetica/zosteriana sa fie mult mai mic decat in primoinfectie.

Poti aprecia grosier daca este vorba de o primoinfectie sau o recurenta dupa durata de persistenta a eruptiei: in primoinfectie este mai mare de 10 zile, in timp ce in recurenta nu atinge aproape niciodata o asemenea durata.

Riscul primar este acela al declansarii unei nasteri premature. Oricum, in cazul tau, fatul are deja 35 saptamani, deci este de presupus ca este aproape complet matur din toate punctele de vedere, astfel incat o eventuala nastere prematura nu ar influenta in mod deosebit starea lui dupa nastere.

In ceea ce priveste posibilitatea aparitiei unei eruptii herpetice genitale, posibilitatea unui asemenea eveniment este aproape nula. In principiu eruptia se localizeaza si in cadrul recurentelor tot la nivelul zonei tegumentare afectata in cadrul primoinfectiei. Dar, evident, asa cum ai contactat prezenta infectie, poti contacta (sau ai facu-o deja) si un herpes genital... Deci o asemenea leziune poate aparea in viitor, dar nu ca extensie a bolii actuale.

Din cunostintele limitate pe care le am privind eruptiile herpetica si zosteriana, stiu ca ambele determina usturimi si mancarimi locale, deci nu ma pot pronunta in favoarea uneia sau celeilalte doar pe baza acestei descrieri. Oricum, ori de cate ori am de-a face cu o eruptie cutanata sau mucoasa, trimit pacienta spre serviciul de dermatologie pt a obtine un diagnostic cert din partea unui medic pregatit in domeniu... Bubitele astea sunt cumplit de asemanatoare!


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by luli

Buna ziua Teo,

Am descoperit si eu de 1 zi subiectul asta si am fost in culmea fericiri ca am gasit un adevarat specialist care sa ma poata lamuri in problema mea (cat egoism) isa m-am hotarat sa-ti scriu si sa-ti cer parerea dupa ce in prealabil am listattot subiectul (209pag) si l-am luat la buchisit cu creionul cum spunea Michandro.
deci:
Voi avea in curand 30 de ani (in august) si inca nu am simtit emotiile si neplacerile unei sacini niciodata.
Sunt casatorita de 4 ani insa sunt impreuna cu sotul meu si la bine si la rau si sufleteste si fizic de 10 ani.
Problema unui bb nu ne-am pus-o decat anul trecut cand m-am ales si eu cu un servici mai putin stresant si de atunci am tot incercat
In ianuarie ne-am hotarat sa facem oarece investigatii si de aci au rezultat urmatoarele:
- eu : oarecum sanatoasa - o rana mica pe col posibil tratabila cu macmiror in paralel cu sotul (menstruatie ceas- 28zile)
- el: spermograma proasta
Vol 2.8ml3
Numar total 16 ml/ml3
Vii la 1h: 12%
3h: 2%
24h: 0

morfologii:
10% normal structurati
80% elemente imature in diferite stadii de dezvoltare
Rh absent.
Dupa tratamentul cu macmiror a inceput sa imi intarzie cu fix 9 zile timp de 3 luni dupa care s-a reglat de la sine. Nu am stiut daca e de la tratament sau pura coincidenta iar medicul la care am fost unlterior mi-a spus ca nu e pura coincidenta insa nici nu poate sa-mi explice ptr ca e prea mult de spus...
In paralel am urmat un oarece tratament naturist cu naprasnic si acid folic -am zis noi ca ajuta, nu ca nea-m pricepe daram citit pe chat (si eu si sotul meu ;)si atat insa sotul meu a continuat sa fumeze cam un pachet de tigari pe zi.
D-na biolog care ne-a facut spermograma m-a intrebat daca are boli ereditare, daca mai sunt cazuri de sterililitate in familie, daca are pilzitate redusa, daca s-a nascut cu outele in interior si apoi cu ajutorul operatiei au fost scoase, daca are un singur out.La toate astea raspunsul este NU.
Singura chestie cu semnul intrebarii este ca acum 10 ani a facut in timpul sesiunii de vara mononucleoza
...In sfarsit acum cateva zile am repetat investigatiile - si rezultatul este:
-el spermograma:

Vol: 3.00 ml3
nr total 18ml/ml3
vii la 1h: 15%
la 3h:6%
la 24h:0

morfologie:
12% normal structurati
88% in diferite stadii de evolutie

Rh absent

-eu control si analiza secretiei in ziua a 8 a:

Uter in anteversie cu endometru 4.72/2.94 cm;
structura uterina normala ;
ovarul drept diam - 2.91cm cu 2 foliculi cel mai mare diam 1.14 cm;
ovarul stang diam 3.19 cm cu structura normala;
Col cu leziune ( aici nu inteleg scrisul)periorificiala, sugestiva in vase de ac de par
La acid acetic: JSC?!?!? vizibila , zona intinsa de ectopie periorificiala
numeroase orificii glandulare si glande cu guleras ?!?!?1
pe baza ant 1 - 2 2 puncte?!?!?! EAA
[i]Test Lugol[/i]: 2 puncte iod negative pe baza ant coresp zonelor EAA

Rezultatul secretiei chiar nu il inteleg:
CE superficiale numeroase intermediare rare
flora ii frunza de feriga
idem ii ?? // ?? absent
flora foarte abundenta si aici chiar ca nu mai inteleg!?!?!
Diagnostic :"colpita" tratament colpotrofin timp de 1 luna 1/zi cu spalaturi locale cu ceai de pelin.

Intrebare: avem oare sanse sa face si noi un BB?!?!?

Mii de multumiri anticipate.




luli



Luli,

Voi incepe cu sfarsitul, si anume cu intrebarea ta finala: in conditiile descrise mai sus, sansele de a avea un bebe sunt extrem de reduse. La o prima vedere sotul tau este responsabil de infertilitatea cuplului, dar asta nu exclude eventuale cauze suplimentare care sa tina de patologia aparatului tau genital.

Spermograma sotului evidentiaza in primul rand o oligospermie marcata (prea putini spermatozoizi in sperma) insotita de prezenta unei proportii prea mari de forme imature de spermatozoizi si de o moarte rapida a acestora (necrospermie). Aceasta face ca puterea fecundanta a spermei lui sa fie aproape nula.

Intrebarile adresate de biolog sunt pertinente, in sensul ca toate sitatiile clinice de care ati fost intrebati sunt generatoare de oligospermie. Ramane de vazut acum care este cauza reala a acesteia. Pentru asta va trebui ca sotul tau sa se adreseze unui urolog, ei sunt cei care joaca si rol de andrologi, adica se ocupa de patologia reproductiva masculina (echivalentul ginecologului la femei). In legatura cu mononucleoza infectioasa, daca ea s-a complicat cu orchita mononucleozica (inflamatia testicolelor), este o posibila cauza de insuficienta testiculara.

O intrebare ar trebui pusa inainte de a consulta urologul: ati fost instruiti in legatura cu conditiile ce trebuie indeplinite inainte de recoltarea spermei pt spermograma? Ma refer in special la pauza sexuala de minim 72 ore (3 zile) ce trebuie sa preceada recoltarea.

Acum in legatura cu investigatiile tale:

Inteleg ca ti s-au facut o ecografie, colposcopie cu test Schiller si un test Papanicolau.

La ecografie, sincer sa fiu cred ca nu ai inteles ce scrie pe acolo... Uterul poate avea cca 5x3 cm, dar nu si endometrul... Ceva nu e corect in ce ai scris. Un uter de 5x3 la 30 ani e destul de mititel, dar e explicabil prin lipsa oricarei sarcini. Scrii ca ecografia e facuta in ziua 8, dar in acelasi timp s-a gasit un folicul de 11mm... Acela e prea mare sa fie un folicul evolutiv in ziua 8, in conditiile in care ciclul tau e de 28 zile, deci ovulatia are loc in ziua 14. Eu unul cred ca e mai degraba un mic chist ovarian, probabil un folicul restant. O ecografie Doppler ar fi putut face diferenta intre cele doua entitati (chit sau folicul evolutiv).

La colposcopie JSC = jonctiunea scuamo-cilindrica, adica locul de trecere intre mucoasa scuamoasa a exocolului (partii exterioare a colului) si cea cilindrica a ensoculului (a canalului ce strabate colul in lung). Aceasta jontiune este la tine deplasata spre exterior, ceea ce tradeaza un proces inflamator local (extinderea in exterior a mucoasei canalului cervical se numeste ectopie). Orificiile glandulare marite si aparitia "guleraselor" si a vaselor "in ac de par" releva acelasi proces inflamator cronic (de lunga durata). Pe buza anterioara a colului (nu baza) au fost evidentiate doua zone punctiforme de EAA (epiteliu aceto-alb, adica ce se albeste intens la tratarea cu acid acetic) si iod-negative (adica nu se coloreaza in maron la tratarea cu solutie Lugol = iod + iodura de potasiu). Aceste doua puncte evidentieaza o eventuala displazie a epiteliului cervical, care in opinia mea ar fi trebuit investigata in continuare prin biopsie tintita sub colposcop si examen anatomo-patologic.

La examenul secretiei vaginale s-a evidentiat flora vaginala foarte abundenta, dar partea esentiala e cea pe care nu o intelegi, si anume descrierea germenilor identificati. Oricum, nu prea inteleg tratamentul aplicat, Colpotrophine-ul fiind un medicament ce contine estrogeni si ca a tare este destinat stimularii troficitatii cervico-vaginale. El ar trebui adminstrat de-abia dupa echilibrarea florei vaginale, respectiv dupa un tratament antibiotic in functie de germenii evidentiati in cadrul examenului secretiei. Cu spalaturile cu tot felul de ceaiuri eu unul nu sunt catusi de putin de acord, exista substante antiseptice vaginale special concepute pt asa ceva si care au o eficacitate net superioara oricarei fierturi de buruieni (Septovag, Tantum Rosa).

Evident, si cervico-vaginita evidentiata prin examenul colposcopic si cel al secretiei pot avea rol negativ in obtinerea unei sarcini. Oricum, aceasta, coroborat cu oligo- si necrospermia sotului duc la concluzia initiala, conform careia sansele obtinerii unei sarcini in astfel de conditii sunt minime.

Tratamentul cervico-vaginitei de care suferi este relativ usor. Problema majora o reprezinta, cel putin in virtutea datelor pe care le avem la dispozitie in momentul de fata, aducerea spermei sotului la valori cat de cat rezonabile. S-ar putea sa fie necesar un tratament hormonal cu Testosteron si unul de sustinere cu Vitamina E, dar decizai asupra acestora revine medicului urolog, dupa cum ti-am aratat mai sus.

Concluzia? Inarmati-va cu multa rabdare, urmati intocmai sfaturile medicilor care va inglijesc si dati dovada de perseverenta! Este singura cale posibila spre atingerea telului pe care vi l-ati propus.

Eu va doresc succes!




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Helen

Draga Teo,
Sincer, nu as fi vrut sa te deranjez din nou dar sunt cam nelinistita iar medicul meu lipseste vreo 2 sapt. Am doua probleme:
1. Sunt in sapt. 7 spre 8 iar medicul mi-a spus la prima ecografie ca totul este ok si sa am grija, mai ales in sapt 7, 8 si 9.... sa nu cumva sa ma imbolnavesc si sa iau medicamente, ca este perioada viatala ptr. bb (ceea ce stiu si eu), dar din nefericire am racit destul de rau si in una din zile am avut 38 febra - am luat un singur paracetamol in rest ceai, lamaie, miere...se pare ca este o raceala destul de serioasa (cam de o saptamana) si care se lasa si cu tuse seaca! Ce parere ai,ce sa fac, este f grav?
2. Am inteles dintr-un raspuns de al tau ca nu este bine sa iei diazepam in timpul sarcinii, dar med. meu ginecolog mi-a prescris pe langa utrogestan - 1tb/zi si acid folic - 1 tb /zi si 1/2 diazepam dimineata si seara ptr. ca a vazut ca sunt agitata si este adevarat am observat ca de multe ori se leaga asta si de mai mult sau mai putin usoare dureri de burta ( in primul rand ma sresez prea tare din cauza sarcinii pierdute anterior si acum si din cauza raceli). Mi-a spus ca diazepamul pe de o parte ma linisteste pe mine iar pe de alta parte relaxeaza uterul, prevenind eventuale contractii - si ca se da in iminenta de avort doze mult mai mari. Problema este ca mi-a spus sa merg la urmatorul consult peste 4 saptamani si pana atunci sa urmez acest tratament. Nu este prea mult timp? mai ales ca este si perioada organogenezei? Oricum iau numai o treime de pastila si numai dimineata...in felul asta ma simt chiar destul de bine! Deci, care este parerea ta?
3. Am folosit graficul temperaturii inainte de a ramane insarcinata, si ptr. ca dimineata oricum ma ridic greu din pat, am continuat sa imi iau temperatura mai mult de curiozitate. Dupa ce mi s-a confirmat ca sunt insarcinata, temp. a fost mereu 37.3 (rar 37.2)..dar de vreo 2 zile este 37.1. Ar putea fi vorba de o scadere a progesteronului care sa pericliteze sarcina?... Sper sa interpretez gresit si de aceea te rog pe tine sa imi spui parerea ta!

Iti multumesc mult!
Helen



Helen, iti raspund tot punctual:
1. o raceala banala nu poate afecta o sarcina normala. Evident, daca febra a a tins valori peste 38, este cazul sa iti administrezi o medicatie oarecare. NU lua aspirina!!! Paracetamolul este OK, atata vreme cat il iei in doza si timp limitate. Poti lua linistita 2-3 pilule de paracetamol pe zi, timp de pana la o saptamana, daca va fi cazul. Sarcina nu va avea de suferit.
2. Diazepam-ul nu este nociv sarcinii in dozele uzuale. Dealtfel el se foloseste drept element constitutiv al "amestecurilor litice" administrate gravidelor cu amenintare sau iminenta de avort sau nastere prematura. Explicatia care ti-a fost data referitoare la cele doua roluri pe care le va juca Diazepam-ul pt tine este corecta si completa. Nu prea am ce adauga. Faptul ca iei 1/3 pilula dimineata si te simti foarte bine dovedeste insa un lucru: factorul psihic are la tine un rol major. Doza de diazepam administrata e atat de mica incat nu cred sa aiba mare rol terapeutic. Daca tu insa spui ca te simti bine, continua sa-l iei...
3. atata vreme cat iei Utrogestan (un progestativ), nu are sens sa mai masori temperatura bazala, nivelul necesar al substantelor progestative din sangele tau este asigurat in mod sigur. Temperaturile masurate de tine nu mai au nici o relevanta.

Helen, sfatul meu sincer este sa te linistesti putin. O sarcina nu este un motiv de stress permanent, ci in primul rand de bucurie, implinire si satisfactie. Pune aceste sentimente, care mai mult ca sigur exista undeva in sufletul tau, in fata si lasa grijile nejustificate si problemele agravate doar de imaginatia ta undeva la coada. Vei vedea ca totul o sa inceapa sa mearga bine de la sine. Bineinteles, daca mai apar probleme, nu ezita sa scrii pe forum.


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by crinuta

Draga nimeni, te rog lamureste-ma si pe mine care e diferenta intre sindromul ovarian polichistic si " ovare cu usor aspect micropolichistic".
Acum 2 sapt am fost la eco, eram in ziua a 4-a, se pe fiecare ovar se aflau cam 6,7 foliculi dintre care cel mai mare avea 9.1 mm.
Endometrul in ziua a 4-a era de 4 mm.
Tot atunci mi-a spus ca am avut ovulatie luna trecuta, mi-a aratat locul de unde s-ar fi desprins ovocitul. In fine.
Luna asta temp mi s-a parut foarte ciudata, diferita fata de obicei( te poti uita in graficul meu la homepage), asa ca in ziua a 18-a m-am dus din nou la eco. REzultatul: aceleasi nr de foliculi pe ambele ovare, cam 7- 10 mm. Pe ovarul stang se afla foliculul matur - de 17.3 mm, insa dr nu mi-a spus clar daca am ovulat sau nu. M-am uitat si eu si nu se vedea ruptura ca data trecuta.
Endometrul insa era mic conform parerii dr- 7 mm.
Care e parerea ta? Pana acum am avut ovulatie in fiecare luna, dar luna asta se intampla ceva ciudat. Semne de ovulatie am, mult mai clare din ziua a 19-a, dar conform temp inca nu am ovulat.
Sunt foarte confuza. In cazul in care nu ovulez luna asta ce se va intampla cu foliculul matur? Si cum imi mai vine menstruatia?

merci pt rabdare
Crinuta



Crinuta,

"Ovar polichistic" este numele dat situatiei clinice in care pe unul sau ambele ovare apar numeroase chisturi in general mici. Chisturile sunt in general functionale, determinate de un dezechilibru hormonal.

Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice, intotdeauna bilateral. Alaturi de ovarele polichistice in acest sindrom se mai asociaza obezitatea si hirsutismul sau virilizarea (adica aparitia de par in exces pt o femeie, ingrosarea vocii, etc). In cadrul sindromului infertitlitatea este o regula si este absoluta, data fiind de lipsa ovulatiei.

In ceea ce priveste dereglarile tale: nu numai conform graficului menotermic, dar si conform examinarii ecografice se pare ca in cadrul acestui ciclu nu ai ovulat. Lipsa izolata a ovulatiei intr-o luna nu este un element de ingrijorare, ea apare si la femeile perfect normale genital. Dimensiunea relativ mica a foliculului matur in ziua 18 si endometrul subtire ar fi indicii ale unei secretii estrogenice insuficiente in prima parte a ciclului.

Daca nu ovulezi (si la 4 zile dupa data normala a ovulatiei sunt slabe sanse sa o mai faci) foliculul matur va suferi exact acelasi proces de involutie pe care il sufera si ceilalti foliculi ce s-au dezvoltat pana la un anumit punct si se va transforma in folicul atretic, de foarte mici dimensiuni. Menstruatia va fi declansata printr-un mecanism de privatiune estrogenica: in momentul atreziei foliculilor aflati pe cale de maturare, ca si a celui matur, inceteaza sinteza de estrogeni si prin urmare endometrul se vede privat de acest hormon. Aceasta are drept consecinta vasoconstrictia la nivel endometrial, cu necroza si eliminarea consecutiva a mucoasei. Se poate ca ciclul per ansamblu sa fie mai lung decat de obicei (depinde de timpul de persistenta a foliculilor secretanti de estrogeni). Menstruatia prin privatiune estrogenica este in general mai abundenta in prima zi, este precedata de dureri mai intense decat de obicei, care cedeaza sau se reduc mult dupa inceprea sangerarii, si duce la eliminarea de sange rosu cu cheaguri in general de mari dimensiuni.

Nu mentionezi nicaieri care sunt "semnele de ovulatie" pe care le ai. Ar fi util de stiut...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by sofiabebe


ultumesc mult mai Mafalda. Vad ca te specializezi in rolul asta. Acu is linistita. Nuuu, nu definitiv...

bebe



Deocamdata nu am nimic de comentat aici, din moment ce spui ca esti linistita... desi nu pari.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Dana C.

Draga nimeni,
Felicitari pentru cea ce faci aici , asti vrednic de admiratie.
As avea si eu o intrebare pentru tine , am nascut in urma cu mai bine de 2 luni si chiar daca alaptez ciclul mi-a aparut regulat dar e in cantitate foarte , foarte scazuta.E ceva normal? Stiu ca se poate sa nu ai ciclu in perioada alaptarii dar sa fie asa redus chiar nu e o problema?Multumesc mult de tot.
Dana



Dana,

Nu ai absolut nici o problema, ovarul s-a deblocat de sub actiunea inhibitorie a prolactinei, lucru ce se intampla uneori. Aproape sigur ciclurile pe care le ai sunt anovulatorii, dar oricum NU te baza pe asta drept masura de protectie impotriva unei noi sarcini! In rest, stai linistita, menstrele "usoare" in timpul alaptarii nu constituie nicidecum un element de alarma!


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Coryydo

nimeni, iti multumesc foarte mult pentru raspuns. Esti f. dragut ca iti faci timp de noi.
Asa cum ai intuit te rog sa ma lamuresti inca o data: medicul de familie mi-a dat sa iau minerale si vitamine (supradyn) si iodura de K. Este ok? Ce zici?

Multumesc mult!
Corina



Corina,

Suplimentarea alimentatiei cu vitamine si minerale este absolut necesara pe parcursul sarcinii. Acum este vara, se gasesc tot felul de produse naturale (legume, fructe, lactate) care ar putea asigura aportul necesar al acestor elemente. Personal inclin spre sursele naturale de asigurare a necesarului de vitamine si minerale, dar imi dau seama in acelasi timp ca este destul de greu sa iti faci calcule in permanenta referitor la cantitatea din fiecare vitamina pe care ai consumat-o intr-o anumita zi. Indiscutabil devine mult mai comod sa-ti administrezi cateva pilule pe zi si sa ai certitudinea unui aport suplimentar alimentar suficient. In legatura cu iodura de potasiu, sincer sa fiu, nu stiu ce sa zic, probabil locuiesti intr-o zona cu continut sarac in iod (Oltenia poate???), caz in care suplimentarea pe cale medicamentoasa a acestuia devine necesara.

Concluzia? Ia vitaminele si mineralele prescrise, rau nu iti pot face si te asigura ca ai acoperit toate necesitatile organismului din acest punct de vedere.


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

Teo,

Iar m-am izbit de lipsa explicatiilor din partea dr. meu. Si desi mi-am propus sa nu te mai asaltez cu intrebari, te rog mult ajuta-ma sa inteleg...

De 2 luni fac stimulare cu clostilbegyt 2/ zi. Luna trecuta am avut in ziua 11 patru foliculi de peste 2cm, dr. mi-a recomandat pregnyl (5000UI). Luna aceasta in ziua 10 aveam 2 foliculi de 25mm pe ovarul stang. De data aceasta dr. mi-a spus sa nu mai fac pregnyl, lucru care m-a mirat. Teo, care ar fi ratiunea pentru care dr. mi-a spus sa nu mai fac pregnyl? Sunt sigura ca s-a gandit la ceva, dar nu mi-a dat nici o explicatie si de vineri ma framant intr-una. Exista vreun pericol daca nu mai fac injectia?

Iti multumesc mult pentru tot ceea ce faci pentru noi!




Tia,

In primul rand nu inteleg de ce ti-ai propus initial sa nu mai scrii in topicul asta...

In al doilea rand, atitudinea medicului tau curant este cat se poate de corecta. Luna trecuta ai stimulat cresterea foliculilor cu clomifen, ceea ce a dus la formarea a 4 foliculi maturi de dimensiuni normale (putin peste 2 cm diametru), astfel incat administrarea de Pregnyl a avut rolul "varfului de LH" care sa stimulze spargerea macar a unuia din cei 4, printr-o crestere rapida a presiunii din interior. Luna aceasta stimularea cresterii foliculare cu clomifen a dus deja la aparitia unor foliculi cu aspect de hiperstimulare (diametru de 25 mm si peste). In aceste conditii, administrarea de Pregnyl prezinta riscul transformarii acestor foliculi in formatiuni chistice secretorii, si a fost in mod justificat contraindicata. Cu alte cuvinte, foliculii au crescut deja prea mult sub clomifen, si nu se mai poate da un nou stimulator al ovulatiei si implicit cresterii foliculare in aceste conditii. Evident ca NU exista nici un pericol daca NU mai faci injectia cu Pregnyl, dar exista pericolul formarii de chisturi ovariene daca o faci.


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lai


Draga nimeni,

Intr-adevar diagnosticul este de sindrom al ovarelor polichistice - greseala este a mea ca nu am sesizat diferenta. Iti multumesc mult pentru raspunsul tau. Nu este prima data cand pun intrebarea asta (sau intrebarile astea) unui medic ginecolog, dar pana acum am avut parte de raspunsuri evazive. Stiu ca in multe probleme medicale (poate in majoritatea?) din pacate nu exista un raspuns clar, negru pe alb, fara posibilitati de interpretare si fara exceptii, insa pentru mine si, banuiesc, pentru majoritatea persoanelor in situatia mea, e important sa mi se spuna, in masura in care se poate si se cunoaste, care este situatia reala, chiar daca este trista, ca sa pot face tot ce se poate face, insa in acelasi timp sa stiu ce ma poate astepta, sa imi pot evalua optiunile si sa incerc sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba.

Ceea ce vreau sa iti spun de fapt este ca apreciez foarte mult raspunsul tau clar, la obiect, si in acelasi timp maniera naturala, umana, personala in care scrii, care ma incurajeaza si ma face sa ma simt om, si mai mult decat atat, om printre oameni. Drept sa-ti spun, mi s-a inmuiat inima cand am citit raspunsul tau.

Multumesc!


Lai



Lai,

Un lucru trebuie sa iti fie clar si vad cat se poate de bine ca nu iti este (inca): nici unul dintre "adevarurile" referitoare la starea sanatatii tale nu este, asa cum spui tu, "trist". Esti o persoana perfect normala, cu o mica particularitate de functionare a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian. Asta este tot. Nimic mai mult. Consecintele sunt corectabile intr-o oarecare masura, putandu-se chiar incerca obtinerea unei sarcini prin stimulare ovariana. Deci te rog foarte mult incearca sa renunti la ideea existentei vreunui handicap in ceea ce te priveste. Din modul in care scrii imi dau seama ca esti o persoana deosebita (si nu ma pot opri sa ma intreb ce cauti in SUA in aceste conditii...) si este un mare pacat sa-ti autoimpui statutul de handicapat in conditiile in care disfunctionalitatile tale se manifesta intr-un plan extrem de intim, deci fara impact asupra integrarii tale sociale. Cine te iubeste trece in mod sigur peste problemele pe care le ai si de care nu esti vinovata sub nici o forma. In locul tau as aborda problema tocmai din aceasta perspectiva: fiind o persoana deosebita, iata ca ai fost "dotata" cu o "piatra de incercare" suplimentara pentru testarea celui care vrea sa fie langa tine; cel care este capabil sa nu fie influentat in atitudinea lui de problemele tale poate merita statutul de partener al tau, altfel trebuie exclus instantaneu.

Lai, fii fericita, meriti!!!




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput