555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by try

O intrebare scurta: lucrez foarte mult la calculator (poate 7 ore din 8), nu exista posibilitatea sa primesc alte sarcini de serviciu sau sa fiu temporar trasnferata pe un post care sa nu necesite atatea ore cu ochii-n calculator. Care sunt efectele negative asupra sarcinii/fatului? (folosesc un ecran protector, dar am inteles ca-s de mantuiala).



Din ceea ce stiu eu (dar nu stiu multe pe tema aceasta), nu exista contraindicatie a lucrului la calculator pe parcursul sarcinii. Deci in mod legal nu poti fi transferata doar pt ca "stai cu ochii in calculator". Nici macar de pozitia in sezut implicata de munca la calculator nu poate fi folosita pentru obtinerea unui transfer, ma indoiesc ca exista loc de munca in care sa lucrezi stand la orizontala... iar ortostatismul (pozitia in picioare) este si mai daunatoare, in cazul in care este prelungita, in sarcina. Dar cred ca o solutie amiabila, printr-o discutie cu seful/sefa, se poate gasi si pe cale paralegala.

Oricum, din ceea ce stiu din domeniul hardware (veche pasiune), gradul de iradiere al monitoarelor actuale este atat de mic incat necesitatea unui ecran protector este absolut inexistenta. Cu alte cuvinte, chiar daca la problema transferului ti-am dat o veste nu tocmai buna, pentru propria ta liniste pot sa-ti spun ca nu au fost raportate pana in prezent (sau nu am eu cunostinta de asa ceva) efecte negative produse de monitoarele de calculator asupra sarcinii.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Lia

Intrebarea de mai jos a fost postata intr-un subiect separat,de catre Anny.A primit mai multe raspunsuri de la amatori(printre care si subsemnata),dar ma gandeam ca ar fi bine sa primeasca un sfat profesional.Multumesc.
Fetelor,

Care dintre voi (cu RH negativ) a facut acest vaccin in timpul sarcinii?
Eu sunt RH negativ (sotul poztitv), ma apropii de saptamana 28 si nu stiu daca sa-l fac sau nu. Medicii pe care i-am intrebat, inclusiv al meu nu mi-au dat un raspuns clar.....mai ales ca am si 3 avorturi....mi-e cam teama sa nu apara la un moment dat anticorpi.
Unii zic ca e necesar, altii zic ca nu e necesar, ca posibilitatea sa apara anticorpi este foarte mica, ca si daca il fac e degeaba

Daca il fac, ar putea avea de suferit bb? Este sigur 100% ca daca il fac nu voi avea probleme?

SI inca o intrebare.....cat mai costa acum?

Va multumesc!
Lia&Andrew



Multumesc, Lia, pentru rolul de "culegator" pe care ti l-ai asumat. Imi dau seama ca asta ar fi datoria mea, dar... Nu stiu acum daca Lia va afla de existenta unui raspuns la intrebarea ei AICI...

In primul rand, inteleg din mesajul postat ca gravida nu stie pana la 28 saptamani de sarcina daca este sau nu izoimunizata Rh!!! Este aproape incredibil, mai ales in contextul in care stie ca are Rh- si precizeaza ca are un numar de avorturi in atecedente. Nu-mi pot permite sa acuz medicul de familie si ginecologul care au (sau n-au) urmarit sarcina in cauza pentru simplul motiv ca nu stiu daca graviduta s-a prezentat la vreun control pe parcursul primelor doua trimestre de sarcina!

In primul rand, trebuia stabilita prezenta sau absenta anticorpilor anti-Rh inca din momentul stabilirii diagnosticului de sarcina. Izoimunizarea Rh plaseaza automat gravida in grupa sarcinilor cu risc crescut, deci are nevoie de urmarire speciala. In cazul izoimunizarii Rh, trebuie efectuate dozari repetate ale titrurilor anticorpilor, atitudinea mediacala pe parcursul sarcinii fiind foarte strans legata de evolutia si valorile acestora. Apoi trebuie monitorizate starea fatului si aspectul placentei, afectarea fetala fiind elementul esential in situatia de incompatibilitate imuna de care vorbim.

Oricum, ce-a fost a fost. Sa vedem ce se poate face acum. In primul rand, examen ginecologic atent, cu teste de evidentiere a unei suferinte fetale subclinice si examen ecografic amanuntit, cu urmarirea ecourilor placentare. Test Coombs pt evidentierea calitativa (sunt sau nu) a anticorpilor anti-Rh OBLIGATORIU.

Daca nu exista anticorpi, administrarea de globulina umana anti-D (adica a "vaccinului" mentionat in intrebare) este OBLIGATORIE in saptamana 28, si se va repeta in primele 72 ore dupa nastere.

Daca exista anticorpi, se va doza titrul acestora (concentratia in sangele matern) si sa va trece la investigarea amanunatita a gradului de afectare fetala, inclusiv prin amniocenteza (extragerea unei cantitati minime de lichid amniotic) si examinarea nivelurilor bilirubinamniei (concentratiei bilirubinei in lichidul amniotic). Atitudinea e dicatat de nivelul anticorpilor si starea fatului. Evident, ca sa revin la intrebare, in conditiile existentei unei izoimunizari Rh, administrarea "vaccinului" este absurda, deci nu se face.

Ca sa lamuresc sensul celor scrise de mine in legatura cu "vaccinul", mai inatai va rog cititi raspunsul meu anterior referitor la incompatibilitatea feto-materna in sistemul Rh. Am scris acolo ca izoimunizarea poate apare numai la contactul sistemului imun al femeii cu hematii Rh+.

Acestea trec in mod normal din circulatia fetala in cea materna pe parcursul sarcinii, dar in cantitate prea mica pt a putea determina izoimunizarea materna. In cursul ultimului trimestru insa cantitatea de sange tranferata de la fat la mama poate creste peste limita la care se poate declansa un raspuns imun din partea mamei. De aceea in saptamana 28 (la intrarea in trimestrul III) se practica administrarea "vaccinului".

"Vaccinul" este de fapt imuniglobulina umana anti-D, adica anticorpi umani anti-Rh. Acestia raman in circulatia materna cca 12 saptamani, adica pana la termen, daca sunt injectati in saptamana 28. Ei vor ataca si distruge hematiile fetale ce trec accidental in circulatia materna pe masura ce transferul se produce, astfel incat impiedica stimularea sistemului imun matern de antigenii Rh de pe suprafata hematiilor fetale. Prin aceasta se impiedica izoimunizarea materna, efect benefic nu atat pentru sarcina in curs, cat pentru sarcinile ulterioare.

Un alt moment in care se produce un transfer mai mare de hematii fetale in circulatia materna este cel al nasterii. Din acelasi motiv ca cel prezentat anterior, se administreaza "vaccinul" in cel mult 72 ore post-partum.

Cat costa? Sincer, nu mai stiu... Tocmai am incercat sa aflu domeniul de pret di Memoratorul de medicamente pe 2003 si... surpriza! Nici unul din preparatele pe care eu insumi le recomand nu exista! Ieftina si foarte buna era "Imunoglobulina umana anti-D" produsa de Institutul Cantacuzino (daca tot va cumparati, cumparati 3 fiole: una pentru saptamana 28 si alte doua pentru orice eventualitate in momentul nasterii). Foarte buna dar si foarte scumpa (cam 2 mil lei anul trecut) era RHOGAM-ul american (din asta luati doar doua fiole, e al naibii de scumpa!!!).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Lia

Inca o intrebare postata separat de catre angelk.
Buna Nimeni,
Imi pare bine ca am gasit aici pe cineva dispus sa explice oamenilor problemele cu care se confrunta.
Indraznesc sa te deranjez si eu cu mai multe probleme (3 la numar)cu care ma confrunt si care nu s-a aratat nimeni dispus sa mi le explice :(

1) sunt gravida in saptamana 36 si medicul mi-a dat sa iau cate 3 Nospa si 3 Gynipral pe zi, de 2-3 saptamani, eu avand colul scurtat. As vrea sa stiu daca aceste medicamente, administrate pe perioada asa lunga, nu dau efecte secundare asupra copilului si cat timp ar trebui sa le mai iau. Mie imi dau greata si tremuraturi ale mainilor. De asemenea mi s-a dat sa iau Ca, Fe si Prenatal zilnic, pana la nastere. Dar la contraindicatii la Gynipral am vazut ca e incompatibil cu Ca, deci ...?
2) la ecografie, eu fiind gravida in saptamana 36, la masuratori mi-a iesi ca fatul are 34 sapt. Care-i cauza acestei diferente; e o problema grava?
3) te rog , daca ai putea sa-mi interpretezi rezultatul ecografiei si sa-mi spui ce inseamna fiecare termen:
-34 saptamani (real, repet, 36 saptamani)
-prezentatie craniana
-DBT 85
-LF 64
-BCF ritmice stg
-LA normal
-placenta posterior spre fund gradul II-III
-col scurtat inchis
-segment inferior subtire
-sex M

Inca odata te rog mult sa ma scuzi ca am indraznit sa te deranjez cu atatea probleme odata, dar sunt efectiv disperata.
Iti multumesc anticipat penru ajutor


Lia&Andrew



Angelica,
Ma bucur ca te-ai gandit sa adresezi intrebari directe si la obiect in ceea ce priveste sarcina ta, si ma simt flatat de faptul ca ai incredere in mine in a ti le deslusi. Evident, Lia are partea ei de "vina" aici, sunt sigur

1. Avand colul scurtat la 33-34 saptamani se numeste "amenintare de nastere prematura". Se mai poate numi la fel chiar si la 36 saptamani, cat ai acum, desi in mod normal fatul ar trebui sa fie aproape complet maturat la o asemena varsta.

In asemenea conditii, trebuie facut tot posibilul de a reduce tensiunea uterina si a evita contractiile uterine (acestea sunt cele doua fenomene mecanice care determina initial scurtarea, apoi stergerea si finalmente dilatarea colului). Acesta este motivul pt care ginecologul ti-a prescris No-Spa (un fel de papaverina mai puternica, adica un spasmolitic, substanta ce reduce tonusul uterin) si Gynipral (un simpatomimetic creat special pentru starile de amenintare de nastere prematura, adica o substanta ce stimuleaza musculatura uterina similar sistemului nervos vegetativ simpatic, respectiv determina relaxarea acesteia).

Tratamentul cu Ca, Fe si supliment prenatal a fost indicat probabil de medicul de familie. Din punctul lui de vedere, si acesta si-a facut datoria, Ca si Fe fiind elemente deficitare in organismul aproape oricarei gravide, iar suplimentul prenatal s-a impus drept element sine-qua-non in intretinerea sarcinilor.

Problema este ca Ca reprezinta un element esential in contractilitatea musculara (proprietatea fibrelor musculare de a-si scurta lungimea cand sunt stimulate). La o gravida fara probleme adaosul unor cantitati mici de Ca este benefica, in vederea asigurarii necesarului pentru momentul nasterii. La o gravida cu amenintare de nastere prematura insa problema se pune cu totul si cu totul altfel. Administrarea de Ca acestor paciente poate avea drept urmare cresterea contractilitatii uterine, oricum exagerata, si aparitia CUD (contractiilor uterine dureroase). Eu elimin intotdeauna orice urma de Ca din terpaia de intretinere a gravidelor cu amenintari/iminente de avort/nastere prematura.

Deci nu este vorba de faptul ca Gynipralul ar fi "incompatibil" cu suplimentul de Ca, ci cele doua au actiuni contrarii pe muschiul uterin (miometru). Evident trebuie mentinut doar medicamentul util in cazul tau, si anume Gynipral; vei renunta la suplimentul de Ca.

Administrarea No-Spa si Gynipral timp indelungat poate avea doar unele efecte minore si tranzitorii pe fat, care pentru tine vor trece neobservate. Ele vor fi corectate, daca apar, in timpul si imediat dupa nastere. Deci nu-ti face griji din punctul asta de vedere.

2. Aprecierea varstei sarcinii printr-o ecografie in trimestrul III are o marja semnificativa de eroare. Mai intai, nu toti fetii au aceleasi dimensiuni, ci unele similare. Mai apoi, aprecierea varstei fetale se face prin niste masuratori ecografice in care 1-2mm mai mult sau mai putin la masuratoare pot da diferente de cca 1 saptamana in varsta determinata. Vei intelege la ce ma refer in cadrul punctului 3, mai jos. Se pare ca fatul tau este ceva mai micut decat media statistica a fetilor de 36 saptamani, dimensiunile parametrilor masurati fiind corespunzatoare unui "fat statistic" de 34 saptamani. Atata vreme cat nu exista alte semne de suferinta fetala (si in mod sigur ele au fost urmarite), nu se pune problema unei hipotrofii fetale (fat prea mic pt varsta gestationala). Asa e el, mai micut. Nu toti oamenii sunt la fel (exemplul cel mai bun: daca toti ar fi la fel de sociabili, amabili si simpatici ca mine
omenirea n-ar mai fi existat pana in momentul de fata, probabil ). Deci nici din punctul asta de vedere nu-ti face probleme.

3. "Traducerea":
-34 saptamani => varsta apreciata de ecograf (pe baza datelor statistice ale unor dimensiuni fetale usor determinabile prin aceasta investigatie) conform dimensiunilor masurate fatului tau.
-prezentatie craniana => fatul e orientat cu capul in jos, spre "iesire" - aceasta este situatia normala a fatului in ultimul trimestru
-DBT 85 => Dimatrul Biparietal Transvers = 85mm, adica distanta maxima dintre ecourile produse de oasele parietale stang si drept ale craniului fetal; este unul din parametrii de apreciere a varstei fetale; 85mm inseamna de la 34 sapt si 3 zile pana la 34 saptamani fix; este cel mai bun indicator al varstei fetale (eroarea cea mai mica)
-LF 64 => Lungimea Femurului = 64 mm; alt parametru de apreciere a varstei fetale; 64 mm inseamna intre 33 sapt fix si 33 sapt si 3 zile
-BCF ritmice stg => Bataile Cordului Fetal sunt ritmice (normale adica) si situate in stanga (deci spatele fatului e orientat spre partea ta stanga - lucru important de stiut in timpul nasterii)
-LA normal => Lichid Amniotic in cantitate normala
-placenta posterior spre fund gradul II-III => placenta este fixata pe peretele posterior al uterului, in apropierea fundului acestuia (in partea de sus adica) si are grad de maturare II-III (gradul de maturare arata de fapt gradul de imbatranire a placentei - gr III este o placenta complet maturata, deci nasterea ar trebui sa se produca cat mai curand)
-col scurtat inchis => colul uterin (proeminenta uterului in vagin, probabil il simti cand te speli in interior) este scurtat ca lungime (asta nu e bine in afara travaliului), dar canalul sau este inchis (lucru bun, asa trebuie sa stea pana la travaliu).
-segment inferior subtire => partea de jos a uterului, imediat de deasupra colului, are peretele subtire, lucru bun, inseamna ca uterul se pregateste de nastere
-sex M => sexul copilului tau e masculin...
Interpretarea: eu as da fatului 33 saptamani si jumatate, deci mai trebuie sa stea "la dospit" macar inca 3 saptamani. Activitatea cardiaca este normala, deci e de presupus ca nu exista suferinta fetala (ar fi fost ideal sa numere si frecventa BCF-urilor, dar...). Este normal situat. Aspectul uterului si cantitatea de lichid amniotic prevad o nastere in parametri normali. Subtirimea segmentului inferior si colul scurtat anunta o posibila nastere prematura, in afara unui tratament adecvat. Fatul este masculin, deci daca ai vrut fata n-ai prea nimerit-o . Pe baza datelor rezultate din masuratori, calculatorul meu apreciaza o greutate fetala de cca 2250-2300g, deci destul de micut deocamdata. Probabil calculatorul ecografului le-a indicat o greutate superioara, vad ca toate datele lor indica o varsta superioara celei calculate de mine.

Cam asta-i. Lamurita?




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by crinuta

Draga nimeni, eu zic sa te mai si odihnesti. Eu stiu ca tu vrei sa raspunzi cat ma repede tuturor, dar daca ajungi sa adormi in fata calculatorului e semnal de alarma.
Spun asta pt. ca stiu ca inseamna sa te extenuezi, sa te imparti in mai multe directii in acelasi timp( am si eu 3 servicii), dar eu deja simt efectele " benefice".
Ce faci tu pe forum e super, cu atat mai mult ca dai intotodeauna explicatii detaliate pe intelesul tuturor, ceea ce, sa fim seriosi, nu se intampla decat extrem de rar in Romania.
Eu fac parte din categoria pacientelor care trebuie sa inteleaga pe cat se poate ce am, de ce am, ce se poate face, etc. Cand merg la un medic incerc sa plec lamurita si il cam bombardez cu intrebari( nu rade). Sincer, nu am intalnit un medic care sa dea atatea explicatii, poate si din cauza timpului, este adevarat, timpul asta
Citind acum mesajul tau adresat lui Cris, am rams uimita de afirmatia ta ca nu este obligatoriu ca ovarele sa ovuleze alternativ. Habar nu aveam asta, eu credeam ca este o regula ( si eu care ziceam ca mai putin si imi pot lua diploma). Chiar m-ar interesa ceva detalii despre asta, daca nu te deranjeaza. Stiu ca esti super ocupat asa ca nu te grabi cu explicatia. Nu e nici o urgenta.
In ceea ce priveste faza luteala am o intrebare. Am auzit tot felul de pareri, ba ca trebuie sa se mentina ridicata minimum 7 zile, ba 10, ba 14, asa ca nu mai inteleg nimic. La mine media este 11, dar am avut de ex luna trecuta 13, iar asta 12. Este suficient? In ce conditii se poate suspecta o deficienta de corp galben?
Cam asta draga nimeni.
Iti doresc numai bine
Crinuta



Crinuta,

Iti multumesc pentru sfaturi, dar tu nu stii ceva: eu adormeam in fata calculatorului chiar si acum 3-4-6-10 luni, cand in camera de dincolo dormea o femeie pe care o consideram idealul meu de frumusete. Ala da semn de alarma! E drept ca situatia s-a schimbat dupa ce ea v-a descoperit pe voi, cei din forumul DC, asa incat eu ma duceam la culcare si ea ramanea pe chat-urile de aici si de aiurea. Alt semn de alarma, dar in cu totul alt sens Deci de semne de alarma am tot avut parte. Acum mai intervine si medicatia pe care o iau, asa ca de data asta e vorba mai degraba de un semn de intrebare

Nu stiu ce detalii ti-as putea da referitor la lipsa oricarei reguli in stabilirea ovarului ovulant. Pur si simplu asta este situatia. Nu exista nicidecum o regula a alternantei ovarelor in ovulatie, chiar daca ambele gonade sunt perfecte dpdv morfologic si functional. Acelasi ovar poate ovula de 2-3-4 ori la rand, apoi celalalt o poate face o singura data, sau de 4 ori, sau orice combinatie poti gasi. Nu exista nici macar o modalitate utila de a prevedea care va fi ovarul ovulant. In cadrul unuia din studiile pe care le-am efectuat cu ocazia doctoratului am constatat ca exista posibilitatea stabilirii ovarului ovulant uneori chiar din ziua 4 a ciclului ovarian (care se suprapune celui menstrual), prin ecografie Doppler ce ofera posibilitatea calcularii unor parametri ai vascularizatiei ovariene. Asta ar fi util in special in FIV, altfel nu are mare importanta. Oricum, nu se poate prevedea ovarul ovulant inaintea decalnsarii noului ciclu. Singura concluzie utila tie si celorlalte fete de pe forum ar fi faptul ca indepartarea chirurgicala a unui ovar NU inseamna reducerea la jumatate a fertilitatii femeii respective. Ovarul restant, daca este perfect functional, va ovula in fiecare luna. Deci feritlitatea ramane practic nemodificata. Veste buna, nu-i asa?

Ridicarea temperaturii bazale in timpul fazei luteale este rezultatul secretiei de progesteron de catre corpul galben. Atata timp cat corpul galben functioneaza, temperatura se va mentine ridicata. Intr-un ciclu "standard" de 28 zile corpul galben functioneaza pt 10-11 zile, cu limite ale normalului de +/-3 zile. El ar trebui sa aiba, daca este normal functional, aceeasi durata de viata chiar si in cazul ciclurilor mai lungi sau mai scurte de 28 zile (in aceste cazuri, lungimea ciclului in intregul sau variaza pe seama fazei foliculare, faza luteala ramanand nemodificata ca lungime in timp). Reducerea vietii corpului galben sub 7 zile, sau secretia insuficienta de progesteron (marcata printr-o crestere minima a temperaturii bazale si confirmata de dozarea progesteronului in ziua 21 a ciclului menstrual) definesc cele doua forme de INSUFICIENTA LUTEALA sau INSUFICIENTA DE CORP GALBEN. In general, cele doua forme se asociaza, adica perioada hipertermica (de crestere a temperaturii bazale) este in acelasi timp si prea mica dpdv al amplitudinii, cat si prea scurta dpdv al duratei.

OK, astept "bombardamentul" de intrebari cu care-ti asaltezi medicul curant... banuiesc ca cele de mai sus au fost un fel de "incalzire". De fapt, SPER ca au fost asa ceva...




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Lia

Inca un mesaj pentru tine,postat de Nikita:
Pentru ca esti o persoana care isi pune timpul , energia, cunostintele si de ce nu suflet pentru noi, am tinut cont de sfatul tau si iata postez pe forum problema care ma framanta. Pentru ca ai dreptate, asa raspunsurile pot fi utile mai multor persoane.
Deci, iata rezultatul de pe buletinul de analiza:
celule superficiale = frecvente
celule intermediare = frecvente
leucocite polimorfonucleare = relativ frecvente
celule cervicale = rare
flora vaginala = candida
Stiu ca nu este o boala venerica. Am crezut ca intrebari asa direct pe diagnostic nu ar fi elegant fata de colegele de pe forum. Oricum , am incercat sa-ti urmez sfatul si .. sa repar impresia de ultra... Nu e cazul. Astept explicatii pe forum.
Pe langa aceasta problema, care se rezolva relativ usor ( stiu ca tratamentul este de durata), am alte necazuri:
1) ruptura de perineu ( am fost cusuta imediat dupa nastere dar.. desi medic iata ca nu a fost o profesionista si.. acum trebuie sa suport din nou o interventie pentru reparatii).
2) uterul nu si-a revenit la pozitia lui fireasca, a ramas mult prea jos, si mi s-a spus ca se rezolva situatia numai prin operatie.
Am citit in lista de medici despre dr. ANCAR, si as vrea foarte tare sa ajung la dumnealui, dar nu prea stiu cum se procedeaza. Programare prin telefon? Se poate sa-l deranjez pentru o interventie ca a mea? Oricum ma gandesc sa ma ocup de aceasta problema mai spre toamna , sa implineasca bobocelul meu un an si sa nu mai depinda de mine cu lapticul.
Inca odata multumesc pentru ca dai dovada de omenie cum nu prea credeam ca mai exista.
Cu consideratie nikita!
PS. Exista ginecologi in orasul meu dar.. nu vreau sa vorbesc despre ei.




Nikita,

Din raspunsul dat pe un caz particular pot intelege unele lucruri si alte utilzatoare ale forumului. Deci se poate merge si dinspre particular spre general in medicina, in anumite cazuri.

Retinem din buletinul de analiza (cam saracacios alcatuit...) ca ai o candidoza vaginala, adica o infectie a vaginului data de o ciuperca numita Candida albicans. Ca orice ciuperca, si aceasta se poate gasi sub doua forme de "prezentare": in forma "vegetanta", activa, care produce de fapt manifestarile specifice bolii, si in forma "sporulata", cand ciuperca se reduce la niste minuscule "seminte" care au particularitatea unei mari rezistente in conditii neprielnice de mediu. Candida trece dintr-o forma in alta deci dupa cum se gaseste intr-un mediu prielnic sau nu. Vad ca buletinul de analiza nu precizeaza nici forma de prezentare, nici frecventa relativa a ciupercii in secretia vaginala, elemente care ar fi fost intrucatva importante in decizia terapeutica.

In primul rand, in orice vaginita este necesara aplicarea unor tratamente locale. Unul din elementele esentiale in terapia locala a vaginitelor il constituie LAVAJUL VAGINAL (sau spalatura vaginala, sau dusul vaginal, spuneti-i cum vreti). Acesta se va face cu ajutorul unei substante antispetice special produsa pentru uz vaginal. Eu unul recomand intens doua produse: Septovag-ul romanesc, extrem de ieftin (cca 2.500lei/plic) si foarte eficient (dar care are dezavantajul unui miros nu tocmai placut) si Tantum Rosa strain (???), mult mai scump (cca 40.000lei/plic), la fel de eficient ca precedentul si avand in plus o serie de avantaje indiscutabile, in special in vaginitele cu o simptomatologie zgomotoasa (usturimi, mancarimi, senzatie de arsura intense). Ambele se prezinta sub forma unor pliculete ce contin o pulbere care trebuie dizolvata in apa folosita pentru lavajul vaginal, imediat inaintea efecuarii acetuia. Ambele se dizolva in concentratia de 1 plic la 0,5l apa (apa poate fi calda, calduta, cum vreti, numai rece NU). Eu obisnuiesc sa mai adaug prescriptiei mele si preparatul Romazulan (extract concentrat de musetel) in cazul in care recomand Septovag (in special pentru imbunatatirea mirosului solutiei, nu neaparat pt efectul terapeutic, desi si acesta exista). Romazulan-ul se prezinta ca un lichid verde inchis; se adauga solutiei de Septovag 2-3 capacele din acest lichid.

Evident, solutia preparata se utilizeaza cu ajutorul unui irigator vaginal, accesoriu indispensabil oricarei femei chiar in afara vreuinei vaginite, petnru intretinerea igienei vaginale.

Exista 4 elemente ce trebuie respectate pt un lavaj vaginal eficient:
1. solutia se prepara imediat inaintea utilizarii;
2. solutia se utilizeaza integral in cadrul lavajului vaginal;
3. presiunea cu care solutia se proiecteaza in vagin trebuie sa fie cat mai mare posibila, fara a determina insa durere;
4. canula irigatorului (portiunea de plastic menita a fi introdusa in vagin) trebuie introdusa cat mai adanc posibil (minim 8cm, adica echivalentul lungimii unui pachet normal de tigari).

Dupa efectuarea lavajului vaginal NU se usuca vaginul (nu se introduc colt de prosop, tifon, tampoane intravaginale, etc). Evident, la exterior se poate usca vulva prin tamponare.

NU se folosesc in vederea lavajului sapun, sampon sau altele asemenea. Persistenta sapunului in vagin determina inflamatii chimice vaginale importante, iar indepartarea oricarei urme de sapun din profunzimea vaginului este foarte dificila pt pacienta. Eu unul sunt si impotriva gelurilor igienice vaginale, indiferent de provenienta lor.

In al doilea rand, in aproape orice vaginita este necesara tratarea concomitenta cu pacienta a partenerului acesteia. Problema nu o constituie tratamentul propriu-zis, ci refuzul acestuia de catre partener, in general sub pretextul lipsei oricarei leziuni sau manifestari patologice. Este de retinut faptul ca in majoritatea cazurilor manifestarile clinice ale infectiilor masculine cu agentii patogeni ce determina vaginite zgomotoase sunt foarte reduse sau chiar absente. Cauza o constituie evident diferenta de mediu oferita germenilor de penis, respectiv vagin. Dar un lucru este indiscutabil: depistarea unui agent patogen in secretia vaginala implica automat si in mod cert existenta repsectivului agent si la nivelul organului genital masculin. Lipsa tratamentului partii masculine implica esecul de durata al terapiei partii feminine, datorita reinfectarii produse cu ocazia contactelor ulterioare.

Acum, ca am stabilit doua reguli de baza, sa vedem care ar fi terapia cea mai simpla a unei candidoze vaginale, si totodata terapia cea mai ieftina. E drept, este de lunga durata.

Ambii parteneri vor urma un tratament general (pilule pe gura) si unul local (la nivelul vaginului, respectiv penisului).

Tratamentul general in candidoza: Ambii parteneri vor folosi acelasi preparat, Nistatina (produsul romanesc Stamicin), dar cu administrare diferita. Pacienta va inghiti 6 tablete pe zi, timp de 3 saptamani, in timp ce partenerul doar 4 tablete pe zi, timp de doar doua saptamani.

Tratamentul local in candidoza este net diferit pt pacienta si partener.
Pacienta va proceda la lavaje vaginale in fiecare seara inainte de culcare (cu respectarea conditiilor de mai sus). Imediat dupa lavaj, in vaginul ud, se va introduce in fiecare seara un ovul vaginal de Nistatina sau Tricomicon, pana la consumarea unei cutii (12 ovule). Apoi pacienta va proceda la lavaje vaginale simple (neurmate de introducerea vreunui ovul - le-a terminat) la fiecare 2 zile, pana in ziua 20 de tratament, adica pana la terminarea pilulelor pe care le ia pe gura. Din acest moment lasa vaginul neatins timp de minim 24 ore (48 ore preferabil), dupa care se prezinta din nou la medic in vederea prelevarii secretiei vaginale pt asa-numita "lama de control". Este de subliniat faptul ca tratamentul va determina reducerea sau chiar disparitia simptomatologiei locale dupa primele cateva zile; aceasta NU inseamna vindecarea! Nici chiar urmarea intregii scheme de tratament NU garanteaza vindecarea. Drept care efectuarea unei lame de control este absolut necesara.
Partenerul va decalota penisul (trage pielea care acopera capul penisului) si va spala glandul penian (capul penisului) si mai ales santul balanopreputial (santul ce inconjura capul penian) cu apa si sapun din abundenta. Clateste cu apa curata din abundenta (sapunul ramas in santul mentionat dau iritatii). Usuca prin tamponare (uscarea prin frecare determina mici leziuni si iritatii). Apoi aplica in santul balanopreputial si pe glandul penian un unfuent anticandidozic. Eu folosesc preparatul Lomexin, dar si Clotrimazolul are efecte aproximativ similare. Dupa aplicarea unfuentului (fara masaj - nu intra in piele), penisul se recaloteaza (se trage pielea peste cap), astfel incat unguentul sa ramana in interior. Procedura trebuie repetata zilnic pana la epuizarea tubului de unguent. Cantitatea de unguent aplicata o data este echivalenta cu lungimea unei jumatati de deget aratator (din tubul cu unguent se stoarce pe degetul aratator un "carnat" de lungimea unei jumatati a acestui deget, apoi se aplica pe penis).

In fine, pe parcursul intregului tratament contactul sexual, folosirea tampoanelor intravaginale sau a instrumentelor de stimulare sexuala intravaginala (sex toys) este interzisa. Daca menstruatia apare pe parcursul tratamentului, acesta se continua fara intrerupere; cel mai indicat este inceperea tratamentului imediat dupa incetarea unei menstruatii, de asa natura incat lama de control va putea fi luata imediat inaintea urmatoarei menstruatii (se evita neplacerile spalaturilor vaginale si introducerii ovulelor vaginale in conditiile in care din vagin curge sange).

Cam asta-i... Dar mai sunt al naibii de multe de zis. Restul dupa lama de control.




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by anis

Draga Teo,

Multumesc pentru informatii....si s-ar putea ca vara asta sa-ti fac o vizita la consultatii.

Te-as intreba cateva lucruri, in sectiunea "ASTEPTAND un ingeras in viata noastra"..s-au iscat cateva "framantari", in legatura cu influenta pisicilor si a cainilor pe care ii avem in posesie si riscul de a ne imbolnavi de la ei pe timpul sarcinii sau si inainte de sarcina si creeand ca rezultat..avortul sau sterilitatea.
Care e adevarul?Numai pisicile sau si cainii pot transmite respectivul parazit??
Ce masuri de precautie putem lua?

Eu , iti precizez ca am 2 catelusii....asa ca as vrea sa stiu ce trebuie sa fac in cazul in care ei ma pot imbolnavi sau daca ma pot imbolnavii, mai exact, si ce analize ar trebui sa fac.

Te-as ruga , daca se poate sa ne spui cam tot ce stii, referitor la partea cu cainii si pisicile....ce consecinte sunt, tratament,simptome (daca sunt), analize..prevenire..SUNTEM F MULTE, zic eu, care ne intereseaza ce sa facem daca aveam animale de companie..

Nu stiu daca iti aduci aminte exact problema mea...dar pana la urma ai avut dreptate ..mi s-a prescris Clostylbegyt+monitorizare eco a ovulatiei.Chiar daca sotul are astenospermie...ia vitamine de 5 zile deja...e foarte bine , mai ales ca nu uita sa le ia...ca barbatii ...cam dau bir cu fugitii la tratamente.

Alte intrebari....

Din a cata zi se face prima ecografie in cazul stimularii?
Si care sunt efectele medicamentului??(produce dereglari ale ciclului-intarzieri mari-,dureri la menstruatie??..etc)


Cred ca am abuzat deja cu ceva cam multe intrebari si ma "simt" si ma retrag.....nu inainte de a-ti multumi anticipat.

AniS



In legatura cu problema animalelor de casa in relatie cu sarcina si prezenta in casa a nou-nascutului, am aratat deja in niste mesaje anterioare ca numai pisica, nu si cainele, transmit toxoplasmoza. Drept care mi-am spus parerea (foarte personala): pe parcursul sarcinii, DA cainilor, cu respectarea unor masuri ultra-riguroase de igiena, NU pisicilor, in orice conditii.

Dupa aducerea nou-nascutului la domiciliu, atat cainii cat si pisicile pot fi admisi in casa, dar cu respectarea unor masuri de igiena draconice: verificarea veterinara cu vaccinarea si deparazitarea interna si externa a animalelor la intervale MULT MAI FRECVENTE decat cele specificate de prospectele antiparazitarelor respective; aspirarea minutioasa zilnica a intregului domiciliu, educarea animalelor in privinta relatiilor pe care le pot avea cu spatiul de dormit-mancat-joaca ale copilului si cu copilul insusi (nu are voie sa il linga, nu are voie sa il atinga cu dintii nici chiar pe hainute, etc).

Ca sa fiu sincer, mai mult decat atat nu stiu nici eu despre relatia animal de casa - copil. Problema interrelatiei cu sarcina am studiat-o cateva luni in urma, cand cea cu care traiam ramasese gravida si aveam un caine in casa. La interrelatia cu copilul nu am apucat a ajunge cu studiul, data fiind optiunea ei in a intrerupe cursul sarcinii. Lucrurile scrise mai sus tin de bunul meu simt (de care unii s-ar putea indoi) si de cele citite intr-o serie de carti de dresaj canin americane.

Nu am nici cea mai vaga idee care sunt manifestarile diferitelor boli la animalele de casa. Ma pricep cat de cat sa imi dau seama cand propriul meu caine nu se simte bine, dar nimic mai mult.

**************************************************************

In ceea ce priveste faptul ca am avut dreptate, nu stiu daca am mentionat treaba asta pana acum, dar in general am dreptate in ceea ce spun (cam 90% din cazuri). Uneori este chiar neplacuta aceasta situatie. Imi poti spune Teo-Gura-de-Aur, nu ma supar

In principiu, prima ecografie se face la sfarsitul ciclului de tratament cu clomifen, adica in ziua 10. Apoi cam din doua in doua zile, pentru a vizualiza evolutia foliculilor stimulati si mai ales a celui mai mare dintre acestia (care are sansele maxime de a ovula). Se continua pana dupa ovulatie, pentru stabilirea semnelor ecografice ale acesteia, ca si grosimea endometrului in faza luteala, in ziua 21).

In mod normal, stimularea mentionata nu determina tulburari ale ciclului menstrual, mai ales daca se produce ovulatia. In absenta instalarii unei sarcini pe un ciuclu stimulat, se poate intampla ca
menstruatia sa fie mai dureroasa in special in preziua aparitiei ei si in prima zi de sangerare (dismenoree), iar sangele menstrual sa prezinte "cheaguri" rosii mari (datorita hiperestrogenismului generat de stimulare). Daca ovulatia nu se obtine, este posibil sa apara o intarziere a menstruatiei, ca si dismenoreea mentionata.

Cu barbatii asa este, sunt mai reticenti la tratamente. Eu unul plang cand mi se fac injectii, nu pot sa ma uit la propriul antebrat atunci cand mi se ia sange si daca nu era Geo si acum as fi stat cu gauri in dentitie datorita groazei pe care o aveam de stomatolog... Deh, ce sa-i faci, doar voi sunteti "sexul tare", nu? Aveti putina blandete cu cei mai slabuti si mai sensibili decat voi! Atata vreme cat sotul isi urmeaza tratamentul, chiar cu maraieli si impins de la spate, totul este OK si ar trebui sa te declari multumita.

Inteleg ca trebuie sa-ti urez succes in noile tale demersuri!

Spune-mi, rogu-te, ce se mai intampla (cand apar noutati)!




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Liana_dsi

Draga Teo (nimeni erai la inceput, acum esti "cineva"; sau, poate nimeni sunt eu care sunt pt prima data ca membru activ pe acest forum - pana acum am fost doar spectator,
Asadar,incep prin a te felicia. Pacat ca ai o mina cam trista. Ti-am vazut profilul, ti-am citit mesajele si am cam inteles care este motivul. Crede-ma ca inteleg foarte bine si-mi pare rau. Totusi nu ma pot abtine sa nu te intreb si eu ceva: cata vreme o sa mai produca lapte organismul meu, pentru ca mai este putin si copilul meu merge la facultate ? Exagerez un pic (?!)Anticipez cateva intrebari pe care mi le-ai putea pune, deci iata raspunsurile: 1)am alaptat un an de zile; am incheiat procesul acum 7,5 luni; 3)menstruatia revenit la 5,5 luni dupa nastere; 4)am facut o obsesie pentru copilul meu, il iubesc cu disperare; EI, CE ZICI? Eventual daca imi poti recomanda ceva ... MULTUMESC. Liana



Liana,

In primul rand ma bucur ca am reusit sa te stimulez in a posta pe forumul acesta. Site-ul desprecopii.com, ca si forumul aferent, sunt surprize fantastic de placute pentru mine. Merita sa scrii aici, crede-ma!

Ai intuit perfect intrebarile pe care aveam a ti le pune, daca nu mentionai parametrii temporali respectivi. Din pacate trebuie sa-ti spun ca ar fi trebuit ca lactatia sa inceteze. Banuiesc ca nu folosesti dispozitive de golire a sanilor (nu "te mulgi" - scuza expresia, e cea populara des utilizata si vreau sa fiu sigur ca ma intelegi). O asemenea practica este dpdv al organismului echivalenta suptului propriu-zis si stimuleaza intretinerea secretiei lactate. O determinare a nivelurilor sanguine ale prolactinei (PRL), hormon responsabil de stimularea si intretinerea lactatiei, ar fi mai mult decat binevenite. Daca menstuatiile tale sunt reduse cantitativ, banuiala unei hiperprolactinemii (secretie exagerata de prolactina) este si mai mare. Eventual o radiografie de sa turceasca (radiografie de cap din profil) ar putea completa investigatiile necesare diagnosticului. Oricum, este in mod cert cazul a te adresa ginecologului tau. E posibil ca acesta sa conduca el insusi investigatiile sau sa "te paseze" din prima unui endocrinolog. Oricum, cauza celor descrise de tine trebuie identificata si tratata.

La treaba, deci!!!




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ghemotoc

Luna asta am facut pauza la anticonceptionale , dar ne-am protejat altfel, pentru ca auzisem din diverse surse ca e mai bine sa treaca macar o luna de la intreruperea pilulelor(parerile sunt impartite , dar am zis sa nu riscam).Deci sansa de bebe e minima , dar o sa iau totusi un test , pentru linistea mea sufleteasca ..
Multumesc mult pentru raspuns si sfaturi.
Camelia



Intr-adevar dupa o perioada de protectie prin pilula contraceptiva este bine de dat ovarului un timp pentru a-si relua functiile in toata amploarea lor. In functie de contraceptivul utilizat, de durata administrarii, de prezenta saun nu a pauzelor in administrare si (evident) de organismul femeii, perioada necesara revenirii complete a functiilor ovarine poate varia intre 1-9 luni, ajungand uneori si pana la 1 an.

Sugestia unei eventuale sarcini era doar o idee, nu-mi spusesei (parca) de protectia suplimentara, sau m-am indoit de eficacitatea ei. Un test de sarcina costa o nimica toata si este usor de efectuat, deci... de ce nu, nu-i asa?

Tine-ma la curent, te rog, daca ai bunavointa...




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Alina

quote:
Originally posted by nimeni

quote:
Originally posted by Cleomax

[quote] CATRE ROMANII-AMERICANI sau CANADIENI:

AS AVEA RUGAMINTEA EXTRAORDINARA SA-MI SATISFACETI, CONTRA COST EVIDENT, O MARE NECESITATE: AM ENORMA NEVOIE DE UN FLACON DE ACID BICLORACETIC SAU ACID TRICLORACETIC PT PACIENTELE MELE. MA AJUTA CINEVA???








Draga Teo,

nu locuiesc in America sau Canada,ci mai pe-aproape,in Germania si as vrea sa te ajut(sper ca se gaseste si pe-aici)cu ceea ce ai nevoie pt pacientele tale:acid bicloracetic sau acid tricloracetic.

Cu simpatie,
Alina





Alina,

Iti multumesc din suflet pentru disponibilitatea pe care o arati in a ma ajuta, ti-am rasouns cu detalii suplimentare prin e-mail. Verifica-ti deci posta, te rog.

Inca o data, mii de multumiri!

PS: Mi-ai copiat, fara sa stii, tipul de semnatura ("Cu simpatie,...")




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Helen

Draga Teo,

Revin, de data asta incepand cu o veste care sper sa fie buna! Se pare ca am ramas insarcinata - testul a iesit pozitiv ( la 2 zile de inatarziere a menstruatiei)! Ceea ce vreau sa te intreb acum este:

1. cand sa merg cel mai devreme la ecograf (intravaginal) ptr. a vedea care este situatia (adica, la cate saptamani)?

2. crezi ca ar fi nevoie sa anunt cat mai repede medicul meu, deoarece avand sarcina pierduta in antecedent ar trebui acum sa fac ceva suplimentar?

3. ce parere ai de faptul ca am avut dureri de burta (si la sarcina anterioara a fost la fel) - de genul celor menstruale dar de mai mica intensitate, in perioada in care trebuia sa apara menstruatia? Dureri foarte usoare, din cand in cand, mai am si acum. Este normal? Expicatia pe care medicul meu mi-a dat-o atunci, este ca deoarece eu am ovarul stang foarte aproape de uter( datorita unei inflamatii mai vechi - chist) acesta ajunge sa se atiga ( sau cam asa ceva) de uter si de aici ar putea proveni durerile respective ... astfel se justifica si durerile menstruale f mari si prelungite (3 zile).

4. Faptul ca de ceva timp mi s-au accentuat extrem de mult crizele de hipoglicemie( cu care eu am probleme de vreo 5 ani - dar nu asa dese)se poate datora sarcinii? Deasemenea am avut de cateva ori ameteli destul de mari! Nu este prea devreme?

5. Este containdicat in sarcina consumul de sare de lamaie? ( o folosesc in cantati destul de mari atat in ciorbe si chiar in supe)Otetul poate face rau?... deorece eu consum salatele f acre si sarate! Intr-un cuvant ... ca un viciu alimentar: eu manac acru si sarat!

Deasemenea, folosirea tabletelor Raid impotriva tantarilor, intr-un dormitor mic de bloc, poate avea efecte toxice?

5. Poti sa imi dai cateva sfaturi pe care le consideri utile in situatia mea?!

PS: Reiau in cateva cuvinte povestea mea: in aprilie 2002 am oprit pilulele contaceptive dupa mai bine de 6 ani( Microginon , apoi Rigevidon - nu am avut nici o problema de la ele); in iulie 2002 am ramas insarcinata; am pierdut sarcina la 10 sapt. - diagnostic: sarcina oprita in evolutie de marime ~ 7 saptamani; facut anlize peste analize dar verdict sigur privind motivul pierderii sarcinii nu s-a putut exprima ( dar posibil toxoplasmoza - ptr. care am facut tratament); pauza pana in februarie 2003, de cand incerc sa raman insarcinata ... si reusesc, dupa cum se vede, in a patra luna de incercari.( nu am facut analize hormonale si nu am urmat nici un tratament ... in afara de ceva vitamine si acid folic)

Iti multumesc din tot sufletul!

Helen



In primul rand, FELICITARI CALDUROASE pentru marea realizare!!!

In al doilea rand, trebuie sa te duci la medicul de familie pt a fi imediat luata in evidenta cu noua sarcina. Tinand cont de toxoplasmoza din antecedente, trebuie sa refaci titrul anticorpilor specifici, el va fi foarte util pt eventuala urmarire a evolutiei pe parcursul sarcinii.

Prima ecografie este intr-adevar utila la 8-10 saptamani de gestatie, putand permite vizualizarea activitatii cardiace embrionare (sapt 8 - sonda transvaginala; sapt 10 - sonda abdominala). Prezenta sarcinii poate fi pusa in evidenta cu certitudine de 100% din saptamana 6. Cu aceasta ocazie se poate face si un diagnostic de precizie a varstei sarcinii, pe baza diametrului sacului ovular.

Unele dureri usoare la momentul menstruatiei absente pot fi considerate ca normale. Ceea ce ti-a explicat medicul tau in legatura cu ovarul este prezenta unor aderente postinflamatorii ce exercita tractiuni pe anexa respectiva si determina dureri. E putin probabil ca aceasta sa fie cauza durerilor tale in momentul de fata. Data fiind pierderea sarcinii anteioare, ca si incertitudinea privind cauza avortului respectiv, eu as opina pt un supliment progestativ de genul Duphaston-ului, pe care sa il iei pana in saptamana 20 de sarcina. Aceasta terapie va impiedica aparitia vreunei amenintari de avort, si in acelsi timp are sanse bune a pune capat durerilor surde pe care le acuzi.

Crizele de hipoglicemie pot aparea pe parcursul sarcinii datorita consumului crescut de glucoza in organism. Prin urmare accentuarea crizelor tale hipoglicemice se poate datora dezvolterii actualei sarcini. Ametelile mentionate sunt parte a tabloului clinic al crizei hipoglicemice. Ai grija insa, pe parcursul sarcinii se dezvolta o asa-numita "rezistenta la insulina" (hormonul pancreatic ce asigura patrunderea glucozei in celule si utilizarea ei acolo), fapt pt car valorile glicemiei tale vor trebui supravegheate indeaproape pe tot parcursul sarcinii (eventual efectuat testul hiperglicemiei provocate - dar asta mai spre mijlocul perioadei gestationale).

Deci, pana una-alta, mergi la medicul de familie, anunta sarcina, cere bilet de trimitere la ginecolog, mergi acolo cat de curand si vezi ce opinie are in legatura cu administrarea Duphaston-ului si cu determinarea titrurilor anticorpilor anti-toxoplasma. In rest, medicul de familie iti va prescrie singur setul de analize obligatorii la luarea in evidenta a unei sarcini (ai grija sa incuda si examenul microscopic al secretiei vaginale!).

Despre sarea de lamaie (acid sitric) si otet (acid acetic) nu stiu sa aoba contraindicatii in sarcina, atunci cand sunt consumate in cantitati rezonabile. Dar daca tu intelegi prin "acru si sarat" ceea ce inteleg eu, ar fi cazul sa reduci atat acriturile (nu cele umane, ci cele alimetare! ) cat si sarea.

Mult succes, ai destul de alergat! Ar fi momentul potrivit sa ceri sotului sa-ti cumpere o masinuta - nu Matiz, n-o sa mai incapi in ea peste vreo 4 luni




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput