Educatoare cu mina ridicata!

Educatoare cu mina ridicata! | Autor: adrianangi

Link direct la acest mesaj

S-a intimplat azi dimineata la gradi, chiar in fata mea! Am dus copilul si, pe holul de la intrare, in timp ce il dezbracam impreeuna cu educatoarea, stateam de vorba cu ea. Ca sa mai aminam putin "operatiunea olita", caci Andrei (2 ani si 4 luni) nu colaboreaza nicicum, a prins frica de WC si plinge isteric cind vrem sa-l schimbam de haine. "Operatiunea olita" fusese initiativa lor, decizia de aminare - a noastra.
Bun, si-n timp ce-i explicam educatoarei ca voi duce munca de lamurire cu Andrei sa ne anunte cind produce "caca", "pipi", ea il vede pe fi'miu cu buza in gura (are un obicei cam aiurea, cind e stresat, suparat sau obosit, isi trage juma din buza de jos in gura si suge de ea, ca de-o suzeta. Dupa tentaive repetate de a-l face sa renunte, noi, parintii, am ajuns la concluzia ca, poate, daca nu-i mai atragem atentia asupra gestului, in timp va renunta la el).
Educatoarea ii atrage atentie si-i spune, de fata cu mine, "Andrei, scoate buza, ca nu-i frumos", in vreme ce palma stinga a ei era la nivelul lui, ca si cind s-ar fi pregatit sa-l loveasca. Doar il prevenea. Adica, exact asa cum i-ai arata unui copil "daca nu esti cuminte iei nana". Reactie: copilul meu a facut botic de plins si s-a indreptat inspre mine, sa-l iau in brate, educatoarea l-a luat ea repede in brate si a disparut cu el.
Eu - timpita! - AM IESIT socata pe usa si am plecat.
Si tot drumul pina la serviciu si acum stau si ma intreb daca nu cumva, pe o caruta de bani pe care o platesc acolo, asta nu cumva imi altoieste copilul...
Cum Dumnezeu sa verific? Voi v-ati intilnit cu asa ceva? Ati avut banuieli in acest sens? V-ati verificat cumva copiii (nu f. vorbitori...), daca sunt pedepsiti fizic la gradinita?
AJUTATI-MA, VA ROG, CU UN SFAT!

http://adriana.freewebspace.com/photo.html

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Cam urita intimplare. Ma pune pe ginduri mai ales la reactia lui Andrei, care a simtit nevoia sa se fereasca si a dat sa plinga...
Eu "verific" mereu ce se intimpla pe la gradi. Cind fiu-miu era mic ne jucam "de-a gradinita", el fiind "educatoarea" iar animalutele de plus "copiii". Joc din care m-am prins, oarecum, ce se intimpla pe-acolo. Iar acum, ca vorbeste deja bine, il descos in fiecare zi cum a fost, ce-au facut, cine ce i-a mai zis. N-am avut niciodata prilejul sa ma ingrijorez. Sigur, copiii mai sint certati, uneori si amenintati (ca nu mai vine Mosu', sau ca nu mai ies in curte, chestii d-astea), chiar si pedepsiti (vreo 2 minute de stat pe un scaun, departe de ceilalti), dar cam atit.
Sper ca la voi sa fie un simplu "tic" al educatoarei, poate mai afli ceva de la parintii cu copii mai marisori...Of... Iti tin pumnii sa afli care-i situatia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

Ilenuca, al meu e mut. De obicei descrie cam tot ce se intimpla, il piraste pe taica'su ca face aia, sau aia...:), dar cind vine vorba de gradi - nimic. Il descos si eu cum pot si astept raspunsuri simple. "Ai micat azi la gradinita?". Tacere. "Ai mincat carne". La fel. "Ti-a placut ce-ai mincat?". "s-a spaiat u'su?" (adica s-a spalat ursu), schimba el vorba...
Cam asta e, nu stiu ce teste sa-i fac ca sa ma prind daca o lovit acolo sau...

http://adriana.freewebspace.com/photo.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Adriana, intai verifica-i fiecare particica a corpului, daca are vanatai sau nu. Apoi, cu blandete, incearca sa-l descosi, sa vezi ce se intampla acolo. Si incearca joaca care ti-a propus-o Iileana. Apoi, ma gandesc, nu poti planta un microfon acolo, fara sa stie nimeni? Sau, daca Andrei iti confirma ca e atins, vorbesti cu directoarea si plasati o camera ascunsa (ii poti spune ca alte gradinite practica sistemul asta). Alte semne: copilul se duce cu drag la gradinita sau face orice sa stea acasa? Noaptea cum doarme, are somnul agitat? In prezenta educatoarelor cum reactioneaza? Se fereste de ele, le zambeste? Urmareste-l cu atentie si sigur o sa afli. Si poti sa le spui foarte ferm ca ati hotarat, pentru linistea copilului, sa mai amanati operatiunea olita. Offffffff, nu stiu cat am fost de explicita.

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

M-a intrigat peste masura gestul educatoarei voastre.Cred ca nici nu ai nevoie de o confirmare ca palma ar si functiona.Insusi gestul de a o arata este total neprofesional si persoana nu are ce cauta pe postul de educatoare.Eu,in locul tau m-as reorienta sau mai intai incearca sa vorbesti cu directoarea.Daca e gr part. tipa treb concediata,daca e de stat nu prea ai ce face.Nu are voie nici sa-i atraga atwentia asupra ticului lui,cel putin nu asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Buna, adrianangi nu stiu ce sa zic, imi dau si eu cu parerea ca fata mea este mai mare si am trecut prin asa ceva.

Anul trecut m-am dus sa o iau de la gradinita mai devreme, Oana m-a vazut si a alergat spre mine, dar a vazut-o si o ingrijitoare care imediat i-a aplicat corectia sa nu mai fuga(si i-a vorbit si urat
Desi trebuie sa stea nu stiu unde, nu i-am dat drumul din brate, si am stiut eu cum sa ma uit la doamna ingrijitoare ca sa-i dau de inteles ce simt. A vrut sa-mi vorbeasca dar m-am intors cu spate, totusi a 2 zi am uitat...si m-am purtat normal. Iar ei nu am mai avut ce sa-i reprosez

Azi de dimineta imi zice Oana ca i-a dat una la fundulet o alta ingrijitoare (cele de anul trecut au plecat) si ca nu e suparata pe mine ca n-am fost langa ea sa o iau in brate.
Am invatat-o sa zica ca nu are voie sa manance bataie.Astept sa vad ce zice.

Dar totusi baiatul tau este foarte mic, jumatate varsta Oanei, si nici a luat bataie

iar la olita lasa-l mai incolo cand este cald si v-a renunta de tot si noaptea.

5 ani -14 februarie 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana M. spune:

Dupa parerea mea, ceva sigur nu e in regula cu gradinita aceea, din moment ce copilul refuza sa vorbeasca despre ce face acolo!

Daca in rest e vorbaret si "descrie cam tot ce se intampla", cum spui tu, iar despre gradinita nu vrea sa spuna nimic, e clar ca se intampla ceva acolo despre care copilul nu stie cum sa povesteasca!

Eu nu sunt psiholog, iar copilul meu e inca foarte mic, deci nu am nici experienta de genul asta, dar daca as fi in locul tau eu as analiza problema foarte serios!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Intreaba-l de ceilalti copii, daca au fost cuminti, eventual de un anume copil pe care-l stii mai nazdravan, intreaba-l ce a zis/facut tanti, etc.

Nici mie nu mi-a placut si nu0mi suna deloc bine gestul ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristiana-Carla spune:

Am trecut si eu prin spaima unei posibile situatii de genul acesta, cand mi-am dus fetita la gradinita (de stat). Asa ca dupa primele saptamani, dupa ce am vazut cam ce se intampla si am aflat ca se mai si tipa la ei, ca mai sunt atinsi la fundulet, m-am revoltat. Ea este un copil f. cuminte si nu a provocat reactii agresive din partea educatoarelor, dar am considerat ca e bine sa previn asta. Asa ca am stat de vorba cu ea si i-am explicat ca trebuie sa-mi spuna tot ceea ce nu-i place la gradinita cu atat mai mult cu cat in "tara asta exista legi care protejeaza copiii". M-a surprins ca a bagat formula in capsor si i-a servit-o educatoarei intr-o situatie in care una din prietenele ei fusese implicata. Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu fumatul (lucru care banuiesc ca se practica in multe gradinite de stat, desi pe multi pereti din interiorul lor exista simbolul "fumatul interzis"). Asa ca in una din zile i-a spus educatoarei (care fuma) ca: "Doamna, fumatul dauneaza grav sanatatii si ne imbolnaviti si pe noi, copiii". Mi s-a spus cand m-am dus sa o iau, dar cred ca mai mult ca sa fiu "atentionata" ca eu am fost aceea care am "dresat" copilul sa aiba astfel de atitudini. Macar acum nu mai fumeaza in apropierea copiilor si se fereste sa fie vazuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviab spune:

Ce as fi facut eu: as fi discutat cu educatoarea cu prima ocazie si i-as fi spus direct, calm, dar fara echivoc, ca nu sint de acord sa ridice mina in felul acesta la copil, ca ma deranjeaza si ca sper din toata inima sa nu se mai intimple pe viitor. Nu este acceptabil in nici un fel si in nici o imprejurare ca educatorul sa aplice pedepse corporale, indiferent care ar fi acestea. Mi s-a intimplat ceva asemanator la prima gradinita la care a fost fiica mea: intr-o zi a venit acasa si mi-a spus ca o dor miinile. De ce? Pentru ca a stat cu miinile sus la colt. A doua zi m-am dus frumusel la gradi (particulara, de altfel), le-am luat deoparte pe educatoare si ingrijitoare (cea care pedepsise copiii in felul asta) si le-am explicat ca asta nu este o metoda cu care sa fiu de acord si ca prima data cind se mai intimpla vom discuta in cu totul alti termeni. Reactia lor a fost cel putin hazlie: "dar ea nu a fost pedepsita, alti copii au fost, dar ea a inteles ca toti trebuie sa stea cu miinile sus". Le-am explicat ca nu e vorba despre cine a fost pedepsit, ci despre metoda si ca, indiferent despre cine ar fi vorba eu protestez si, daca nu iau masuri, nu vor mai avea copii la gradinita. Scurt. Daca eu, care nu am pregatire de specialitate, nu folosesc metode din astea ca sa-mi "dresez" copilul, ele, care se presupune ca trebuie sa cunoasca toate pirghiile care se folosesc in procesul educational al prescolarului, cu atit mai putin au acest drept. Eu sint adepta discutiilor deschise si cred ca nu este bine sa lasi lucrurile sa "se rezolve de la sine", pentru ca asa ceva nu se va intimpla. Daca ele obisnuiesc sa foloseasca metode de genul asta, pina nu vor reactiona parintii, nu se va misca nimic. Si inca ceva: lucrurile astea trebuie discutate pe loc, adica imediat dupa producerea incidentului. Altfel, ele nu vor recunoaste ca asa s-a intimplat, sau iti vor prezenta o varianta a lor, distorsionata, a intimplarii, facindu-te si pe tine pina la urma sa te indoiesti de justetea observatiei tale. Cam asta e ceea ce cred eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviab spune:

Oups!!! Stai ca am recitit postarea ta, Adriana, si am remarcat un amanunt pe care il scapasem: "..platesc o caruta de bani"....Oooooo!!! Oricum e grav, dar daca mai e si gradinita particulara...parerea mea este sa nu te framinti inutil si sa discuti - repet, cu calm, ca sa fii sigura ca ceea ce ajunge la ele este continutul mesajului si nu iritarea ta - sa discuti, deci, chestiunea, eventual in termenii "am meditat mult la intimplarea de acum o saptamina si am ajuns la concluzia ca voi fi mai linistita daca va spun direct ca m-a deranjat gestul...etc., imi place sa cred ca e vorba de o intimplare sau de un gest stereotip, dar si in cazul asta va rog sa renuntati la el pentru ca efectul educativ este zero si nu face nici un bine nimanui. Sper ca nu se va mai intimpla si vreau sa cred ca nu folositi metode de constringere de genul asta, o sa fiu atenta pe viitor etc..." ma rog, sint convinsa ca stii tu ce trebuie sa-i spui. Ideea este ca trebuie sa fie puse in garda ca ai observat, ca esti atenta, si ca ele nu pot face ce vor, mizind pe faptul ca "copiii nu spun, sau daca spun, nu-i crede nimeni" etc. Toate cele bune si fii cu ochii pe gradinita.

Mergi la inceput