Gradinita de stat... la ce costuri ajungem?

Gradinita de stat... la ce costuri ajungem? | Autor: Edessa

Link direct la acest mesaj

In orasele de provincie oferta de gradinite particulare nu este la fel de bogata ca in Bucuresti. Cererea fiind mare...asta genereaza preturi mari, multora dintre noi intangibile.
...Mai ales in situatia in care ai un serviciu de 8 sau 10 ore, cu un salariu mediu, in lei... , apare tot mai stringenta necesitatea de a apela la gradinitele cu program prelungit. Cum de cele particulare nu te poti apropia ca pret ( hai ca la 4 ore mai mergea cumva-cumva ...), iar cele de stat sunt extrem de putine( nu stiu daca in Constanta sunt mai mult de 5-6), a -ti putea inscrie copilul la acestea din urma este o adevarata aventura. Intai iti trebuie o pila foarte tare si plasata cat mai sus...La nevoie, aceasta pila poate fi inlocuita cu o sponsorizare ...generoasa. Trecand peste acest prim pas, urmeaza etapa a 2-a: fondul gradinitei, fondul clasei, rechizite. Dupa care incepe si anul scolar.Treizeci si..de copii in grupa, ma mir ca mai pot respira toti intr-o clasa .
Nimic de comentat, platim alocatia de hrana si copilul mananca acolo, de obicei bine ( calitativ, nu neaparat si cantitativ). ...De obicei...
Vrei copil in randul lumii? Platesti si optionale: engleza,dansuri clasice, karate, calculatoare...Tot ce vrei, de-a valma e drept, cu turma...dar daca vrei mai mult ...de ce nu-l duci la particulara sau sa ii iei un meditator. se poarta, nu? Macar cate un meditator de la trei ani...Pana la scoala ajungi la 2-3...Pentru fericirea copilului...zici.
Dupa care incepe cerseala: aduceti servetele, hartie igienica si sapun. Daca e posibil...si niste detergenti, eventual poate aveti vreun calculator acasa care va prisoseste, vreo firma distribuitoare de linoleum sau poate dispuneti o relatie care v-ar putea sponsoriza cu un parchet laminat...Intre timp vine si o trupa de papusari la gradinita. Pentru doar echivalentul la 1$, copilul vostru poate spune ca a fost si la spectacol...
Si uite asa, in fiecare saptamana apare ceva nou, neprevazut,ceva inedit sau de importanta vitala.
Va este cunoscut scenariul?
Daca va regasiti, am si eu o intrebare: v-ati facut calculul ce costuri implica studiile prescolare? Pe luna, pe an, oricum v-ati fi facut calculul.
Eu simt ca ametesc!
Un singur lucru e cert: educatoarele sunt bune si au nervii tari.
Dar cateodata ma gandesc ca mai la primavara poate imi iau copilul la serviciu ,cred si ...il tin sub birou...pana se mai echilibreaza balanta bugetara...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Buna! Gradinita Ozanei este un soi de pom laudat, este bine plasata si de aici si pretentiile... Oricum, donatia anuala plus hrana plus un optional duc la 1,9 milioane lunar (iau in calcul 22 de zile luna intreaga). Nu exista fond al clasei, dar la inceputul anului ducem rechizitele. Revenind la optionale, daca in primul an de gradi am dat-o la 4 cursuri, acum (al treilea an) am ramas cu germana. Engleza si dans sportiv face in particular. Oricum, am ajuns la concluzia ca decat sa arunc 200 mii lei pe luna pe un curs facut cu alti 40 de copii, mai bine dau 400 mii si macar se vad progrese. Gratiela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Si noi tot din provincie... dar 4 ore.
Costuri mici... spun eu... la inceputul anului cu fondul clasei... rechizite... caiete speciale... sapun si altele... am ajuns cam al 1500000... De atunci nu prea am mai dat mare lucru... optionalele...2 ajung cam la 200 mii pe luna...
In plus eu am bona... o aveam de 3 ani aproape si am socotit ca nu o pot pierde... si am socotit bine ca de pe 15 septembrie Adi a fost bolnav de 5 ori... si aleluia serviciu.... asa bona a stat cu el ca o platesc ca si inainte...
Dar nu se fac spectacole sau alte alea.... L-am dus eu la teatru...
Si nu am de gand sa-i pun nici un fel de meditator pana incepe scoala... si atunci numai la engleza.
Acum fac eu cu el aproape in fiecare zi.... Poate sunt eu mai altfel... dar consider ca daca va avea minte va invata si mai tarziu... acum are de invatat cum sa se poarte si sa fie civilizat... atat... nu sunt de acord sa obosesti copilul prea tare... toate trebuie sa vina la vremea lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tonic spune:

Antonia merge la o gradinita de stat din Bucuresti.Sunt tot 30 de copii in grupa, dar nu prea cunosc gradinite cu grupe mai mici , cel putin nu prin zona pe la mine. Nu mai spun ca inscrierea la gradinita a fost o adevarata aventura pentru ca in cartier , desi exista 4 gradinite nu aveau grupe de copii mici, asa ca am ajuns la una mai departe, dar unde mi-au primit-o desi nu avea trei ani impliniti(dupa contributia de rigoare). Acum este deja la grupa mare, implineste cinci ani in aprilie si sunt relativ multumita de cum decurg lucrurile. Cheltuim cam 1.500.000/luna, din care 60.000lei/zi alocatia de hrana. Aici nu sunt eu prea multumita pentru ca meniurile pe care le fac sunt - din punct de vedere nutritional- adevarate ciudatenii. Nu intru in amanunte pentru ca sunt plictisitoare, dar exista zile in care copii nu primesc deloc carne - si nici alt tip de proteine, dar au in schimb grija sa le dea muraturi. Eu sunt cam fixista cu mincarea pentru ca sotul meu a facut sport de performanta - cu categorie fixa de greutate - si eu am urmat niste cursuri de nutritie pentru a-l ajuta cu pregatirea meniurilor. Dupa ce am nascut-o pe Antonia m-am confruntat cu aceleasi probleme, ea avind o greutate redusa si un metabolism de tip consumator- adica arde tot ce maninca si ia foarte putin in greutate.Asa ca din pasiune si necesitate am citit o multime de carti si articole pe aceste subiecte si am ajuns sa stiu cam ce ar trebui sa manince copiii in perioada de crestere.Din pacate nu acelasi lucru au facut cei care stabilesc meniurile la gradinite. E adevarat ca multor copii le plac muraturile, ketchup, sau alte delicii ale fast-food-ului, dar nu inseamna ca trebuie sa-i incurajam.O bila alba le dau totusi pentru ca in trei ani de gradinita nu a facut niciodata vreo enterocolita sau alte chestii de gen.
Din cauza numarului mare de copii se imbolnavesc destul de des, iar activitatile educative se desfasoara in consecinta. Cursurile optionale sunt frectie la picior de lemn, profesorii se schimba de la an la an, reiau aceleasi lucru de fiecare data, bani aruncati in vint. Din pacate la noi la gradinita din trei optionale - gimnastica, engleza si calculator- doua sunt obligatorii pentru grupa mare, iar noi am ales engleza, pentru ca face si acasa cu mine si o pot ajuta si gimnastica pentru ca ii place.Calculator are acasa si butoneaza de la trei ani, mai bine ca noi aproape - cu exceptia jocurilor violente unde nu are voie( sunt jocurile urite ale lui tati). In ciuda numarului mare de copii trebuie sa spun ca educatoarele chiar se straduiesc si ii invata multe lucruri: despre natura, anotimpuri, tara, evenimente istorice , geografie-pasiunea Antoniei.Probabil ca la cele particulare, unde sunt grupe mai mici se fac mult mai multe lucruri si ceva mai bine, dar preturile sunt mult prea mari pentru o familie cu venituri medii cum suntem noi.
Abia astept sa vad ce raspunsuri mai apar sa mai schimbam impresii despre gradinite .

catalina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gianina-alina spune:

sa stii ca e prima data cind fac un TOTAL al banilor pentru gradi:1.000.000 sau in jurul sumei asteia pe luna!eu zic ca nu-i mult!se vad rezultatele, Andreea e multumita si fericita,mincarica-i buna si destula, iar despre educatoare,numai lucruri bune!cred ca sintem norocoase!
partea un pic mai rea e ca e un pic cam departe de casa! dar..nu poti fi cu toate!
va pupacim, cu drag
Andreea si eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariagi spune:

si noi ne regasim.1-1.5 milioane pe luna.depinde cat de des raceste cosmin.adica cat sta acasa.apoi apa plata,cu randul,hartie igienica.rechizite-ca la inscriere au cerut sa complez o fisa unde lucrez si au sugerat subtil ca nu au pix,carioci,hatie A4,etc,etc.urmeaza tetrul de papusi 40 000,nu stiu ce legume fructe,in functie de dispozitia doamnelor educatoare iarasi bani,serbarea-cumpara camasa alba si papion,da bani 300.000,apoi iar bani 300.000 pentru caseta si iar bani 200.000 poze.plus la serbare de sfarsit am cotizat cu flri,alti bani,agenda+pix,cafea la doamnele ingrijitoare.nu am pus inca pe hartie costurie acestea extrascolara ca m-ar lua durerea de cap.ma intreb cand o sa incepem scoala daca trebuie sa mai imi iau un job ca sa fac fata.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinai spune:

De ce ne intrebi?

Mie post-ul tau imi suna a reclama pt o gradinita particulara, a pregatit terenul.
Ceea ce nu este nimic rau, dar ma enerveaza de mor reclamele mascate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielac spune:

noi suntem la gradinita de stat cu program prelungit;
- alocatia hrana este 30.000 lei/zi
- fond clasa =100 000 lei
- engleza = 70.000 /luna
- am dus la inceput sapun, hartie igienica si rechizite: caiete, carte colorat, creioane colorate, plastilina, ascutitoare, ghiveci de flori, jucarii, etc!

nu cred ca se ajunge la 1 milion/luna dar aproape si suntem la grupa mica!

Fetita mea este Diana-Maria, nascuta pe 24.10.2001 http://www.babiesonline.com/babies/f/fatamea
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=diana+nou&mid=201&cid=1072
paginuta personala:
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=danielac

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura T spune:

Bianca merge de 2 ani jumate la o gradinita de stat cu program prelungit. Ne costa cam 1-1.2 mil lei/luna, cu mancare, optionale (engleza, dans), apa plata la dozator, contributie suplimentara la caldura (sta un paznic noaptea si aprinde focurile la 5), cate-un teatru de papusi, o excursie la muzeu etc. In septembrie am dat 500.000 lei pentru caietele speciale pe care studiaza si ceva imbunatatiri prin clasa, plus ca am dus rechizite (de vreo 200.000). Lunar ducem h.ig., sapun, servetele de masa si prosoape de hartie (rola). Cam asta ar fi, nu mi se pare prea mult, suntem incantati de gradinita, de educatoare, de mancare (nu a avut niciodata probleme cu burtica), nu o fi ca la una particulara, dar si diferenta de bani e mare. Din luna mai, cand Ramona va implini si ea 3 ani, cheltuiala va fi dubla, caci vor merge impreuna la "ninitza", abia asteapta!

Laura si bebitele: Bianca (5 ani si 9 luni) si Ramona (2 ani si 8 luni)
poze_cu_fetele_mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edessa spune:

Dragele mele, va multumesc tuturor acelora care ati raspuns la subiectul pe care l-am postat. V-am citit raspunsurile si vreau sa fac cateva precizari:
-irinai: nu este vorba despre nici un fel de reclama mascata si nici despre pregatirea terenului pentru lansarea unei gradinite particulare. In primul rand nu am posibilitatile financiare sa lansez o astfel de...afacere ( ca in fond tot la asa ceva s-ar rezuma), mai ales fiindca la noi in oras nu oricine isi permite sa ...se infrunte cu proprietarii gradinitelor particulare existente care au un ...mic monopol ( concitadinele poate cunosc situatia). In al doilea rand nu am competenta si aptitudinile necesare si in al treilea rand nu reprezint decat propriile mele interese.
-Daniela C: ai o gradinita cu preturi bune de tot, asa ceva la noi erau acum 3 ani...
-Sunt adepta unor tendinte oarecum conservatoare si sunt de parere ca la gradinitele de stat competenta, experienta si seriozitatea educatoarelor este probata si este si testata mai des cu ocazia inspectiilor, lectiilor deschise, colaboararilor cu alte gradinite , scoli etc.
-Educatoarele de la grupa fiicei mele sunt incantatoare si uimitoare prin tot talentul de care dau dovada: muzica ,pictura la nivel competitional chiar. Parintii copiilor de la celelalte grupe ne invidiaza chiar...Nu neg calitatile celor de la gradinitele particulare, dar consider ca acolo sunt stimulate si material sa se manifeste si sa justifice investitia parintilor. Totusi in grupa noastra avem 3 copii care au plecat anul trecut la particulara si acum au venit inapoi spunand ca nu se poate compara...
-Am remarcat si eu frecventa muraturilor in meniu. Nu ma pricep la nutritie , stiu ca ar avea vitamina C.... dar asta sa fie oare cauza??!?
-urasc introducerea in meniu a pateului de pasare plin de MDM...si nu ne iarta in nici o saptamana...
-Maria si Catalina, ma bucur ca suntem pe aceeasi frecventa!
Si nu in ultimul rand as vrea sa imi justific motivul postarii. In ultima saptamana, in fiecare zi ni s-a mai cerut cate ceva. Am simtit ca o iau razna. Ca si cum noi am fi sacul fara fund...Si clar, pentru copil face orice sacrificiu dar prea se exploateaza asta.. Am vrut sa ma conving daca e o situatie generala sau un caz particular. Pur si simplu uneori am impresia ca ma depaseste ...viteza societatii si ca am ramas eu poate mai inadaptata. Ni se cere in continuu si apoi ni se scoate pe ochi cat ni se da! Si nu ma refer la nivelul de gradinita...Ca fapt divers, azi am sta 40 de minute la coada la posta sa iau cei 210 mii de lei -alocatia...( ca postasul vine numai dimineata cand nu e nimeni acasa).
Sunt suparata tare de tot...
Va pup si va mai astept parerile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nefertari spune:

Edessa - mai departe de subiect insa poate folositor !

Noi avem cont in banca pentru alocatie - am scapat de postas, de ciubucuri . E foarte simplu de deschis si utilizat .

As prefera sa se intoarca pustiul meu la gradi. din provincie decat sa trecem prin problemele de acum !!!!

Eu,el(Alex-5ani)si ea(Adela-DPN 11.05.2005)

Mergi la inceput