Liternet.ro : Asa se naste o mare iubire

Liternet.ro : Asa se naste o mare iubire | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

Un articol cu si despre desprecopii.com - scris de o jurnalista care cunoaste aceasta comunitate de aproape.
(de Witchie a noastra)

http://atelier.liternet.ro/articol.php?art=1978

Așa se naște o mare iubire

Andreea Demirgian
11.12.2004

Marile iubiri încep cu o simplă privire. Sau cu un zâmbet. Sau cu un gest. Există o comunitate formată din câteva mii de români, împrăștiați în toate cele patru zări, care împărtășesc o unică, mare și necondiționată iubire – aceea pentru copii. O comunitate alcătuită din părinți, viitoare mămici, medici și aspirante, oameni care la început nu se cunoșteau decât din fotografii și din mesajele schimbate. Au reușit în numai patru ani să construiască un grup care deja nu se mai limitează la a-și da cu părerea despre politică, despre bolile copilăriei sau despre odiseea sarcinii în 40 de săptămâni. desprecopii.com, acesta este locul lor de întâlnire virtuală, un portal internet foarte special care adună la un loc istoriile a sute de copii români, născuți în țară sau în străinătate. Cum a început totul? Mirela Zoița este cea care împreună cu soțul ei, Florin, a pus bazele acestei comunități.

În urmă cu patru ani, Mirela Zoița a aflat că va avea un copil. Departe de casă, în Olanda, s-a trezit în situația de a-și răspunde singură la întrebările legate de starea specială în care se afla. Așa că a început să caute răspunsuri pe internet. A găsit o mulțime de pagini în limba engleză, în franceză, în germană dar nimic în limba română... "Eram foarte geloasă pe site-urile de limba engleză, de care devenisem și eu foarte dependentă" povestește Mirela " și m-am gândit că mi-ar plăcea să am și eu un site din acesta de limbă română, limba mea pe care o înțeleg și o iubesc... și să am tot ce îmi trebuie mie acolo nu să stau să interpretez diferite cuvinte în limba engleză. Așa am început să caut informațiile esențiale și să le traducem, să le adaptăm pentru situația din România. Am luat contact cu medici din România și i-am întrebat ce părere au despre anumite situații. Așa am ajuns la un număr de aproximativ 600 de articole de specialitate categorisite într-o structură începând de la preconcepție, sarcină, naștere, post-partum și mai departe copilul până la 6 ani."

Acesta pare să fi fost începutul pentru cei mai mulți dintre membrii comunității "desprecopii": "Am rămas însărcinată și aveam nevoie să știu mai multe". "Mama lui Theo", "Tata lui Toma", "Monica si Albert" "Alina și bebelina" "Eu și un băiețel de 33 de săptămâni" – sunt doar câteva dintre identitățile pe care persoane foarte serioase de altfel, și le-au asumat, intrând într-un spațiu în care importante le sunt nu funcțiile ci calitatea de părinți. Astăzi comunitatea numără peste 15.000 de membri din care mai mult de 6000 sunt activi, participă la dezbaterile de pe forum, și mai mult, se ajută reciproc.


"Am fost fericiți când am aflat că mămicile se întâlneau între ele, își făcuseră o adevărată țesătură de relații și se întâlneau, își donau jucării și cărucioare și când o mămică rămânea însărcinată ele pregăteau deja lucrușoare, am fost pur și simplu uimiți de aceste lucruri. Eu aș spune că este cel mai activ forum de limba română și asta ne-a luat puțin pe nepregătite. Hosting-ul ne costă cam 800 de euro pe lună. Ne-am hotărât să plătim din banii noștri hosting-ul, pentru că nu am putut să mai oprim fluxul ăsta de informații, de prietenie și de suport."

Nu vă închipuiți un club exclusiv feminin. Sunt destul de mulți bărbați care participă la discuții și se implică activ în viața comunității. Vlad Hurduc este unul dintre ei.: "Am ajuns pe site căutând informații despre o boală de copii și am nimerit pe forum. Un timp am stat și am privit, am citit și am rumegat și pe urmă s-a revoltat ceva în mine și am zis că trebuie să fie și o părere de bărbat in discuție. Cred că sunt bărbați care citesc dar nu se prea implică în discuții. E o experiență nemaipomenită și de ordin psihologic, trecând peste toate lucrurile pe care le afli... cum mănâncă un copil la 3 luni... sunt multe lucruri interesante, sunt foarte mulți oameni deștepți care au câte ceva de spus și chiar spun... Eu sunt un caz atipic, soția mea este total împotriva calculatorului dar ... discutăm mereu și subiectele despre copii dar și alte subiecte pentru că sunt acolo și teme filosofice și discuții despre existența noastră, despre Dumnezeu.... Îi povestesc ce se întâmplă acolo, dar când am avut câte o problemă cu creșterea lui Toma, am mai tras cu ochiul să vedem, s-au mai lovit și alții de problema asta?"

Și dacă ați avea curiozitatea să accesați acest portal, ați descoperi că nu vă e de-ajuns o zi întreagă pentru a parcurge tot ce acești oameni își împărtășesc. Probabil v-ar da lacrimile citind poveștile cutremurătoare ale aspirantelor la statutul de mămică, speranțele lor puse pe o coală virtuală de hârtie, listele de acatiste care circulă prin toate bisericile din România cu rugăciuni de sănătate pentru cele care trec printr-o adevărată odisee în încercarea de a deveni mămici. Vi s-ar umezi ochii când ați citi rânduri ca acestea:
"Dragă Moș Crăciun, cel mai mare dar pe care mi-l poți face este un bebe. Am aproape tot ce am nevoie, în rest. Să ai grija să mi-l aduci sănătos și voinic, că de restul se ocupă mami și tati. Îți mulțumesc și sper să-mi găsești ușor adresa. Eu locuiesc la etajul 7, așa că-ți va fi ușor să-ți strunești renii. O sa las deschis geamul de la balcon."

Ați zâmbi când ați vedea uralele și iconițele animate care sărbătoresc succesul unei fertilizări in vitro pe care una din aspirante o anunță cu mândrie. Și probabil, dacă aveți copii, brusc v-ați da seama cât de norocoși suntem noi, ceilalți, pentru care cea mai mare emoție a fost legată de prezența unei liniuțe pe un test de sarcină. Pe forumul viitoarelor mămici, ați descoperi care medic are o bună reputație și care a reușit să-și sperie pacientele, la ce maternitate sunt condiții bune și unde obții rezultatul analizelor. Ați descoperi și clinica virtuală la care mulți medici, membri ai comunității, acordă sfaturi gratuite, sfaturi despre care generalistul Cristian Popescu susține că pot fi urmate cu încredere: "În cea mai mare parte consider că sunt informații foarte utile. Ca medic de medicină generală pot să informez mamele în legătură cu problemele de sănătate ale copiilor lor și ulterior, dacă eu consider că este vorba de probleme grave de sănătate să trimit părinții și copilul la specialist...Răspunzând la aceste întrebări am constatat că mulți dintre părinți nu știu cui să se adreseze legat de problema de sănătate a copilului lor și tocmai asta fac eu. Triez cazurile, răspund și încerc să rezolv lucrurile simple, dacă sunt probleme deosebite îndrum părinții la specialist. Sunt multe lucruri pe care le putem rezolva."

Si încet încet, dezbaterea permanentă în realitatea virtuală începe să influențeze și realitatea cotidiană., spune una dintre moderatoarele forumurilor, Vilma: "Observ că și medicii din orașul meu au început să citească și au început să citească nu numai sursele din sfera lor pur științifică, văd că se duc la conferințe... și asta mi se pare un pas mare. Eu dădusem numai de medici care mie mi se păreau încuiați, dacă eu mă duceam și le spuneam că eu am citit despre anumite lucruri, ei spuneau: dar unde ai citit? Pe internet? Nu se pune prea mare bază pe informația de pe internet și e păcat pentru că noi, cel puțin pe site-ul ăsta încercăm să aducem informații proaspete și de încredere".

Dar poate lucrul cel mai important pe care l-ați descoperi, dacă ați intra la desprecopii.com ar fi acela că pentru a alina durerea unui copil, această comunitate e în stare să mute munții din loc. În februarie 2004, o jurnalistă din Constanța posta pe site-ul desprecopii.com povestea lui Cristi, un băiețel născut cu multiple malformații cardiace, abandonat de mama lui în spital, despre care medicii spuneau că nu are șanse să trăiască. Adelina a refuzat verdictul medicilor. Povestea lui Cristi a stârnit valuri de simpatie în rândul comunității. De pe site-ul desprecopii, majoritatea cotidianelor de mare tiraj au preluat cazul Cristian Jumuga. În scurt timp, membrii comunității desprecopii au reșit să strângă din donații suma de 14.500 de euro – bani pe care Cristi i-ar fi putut folosi pentru operațiile în străinătate. Adelina l-a înfiat pe Cristi și pentru că șansele lui de a supraviețui acestor intervenții chirurgicale nu-s foarte mari, a ales să doneze mai departe banii altor copii. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la World Trade Center din București, Florin Popescu a anunțat unde merg banii.
" Aș vrea să rog pe altcineva care are nevoie de bani, să vină acum în față. Este vorba despre Freia, al cărui copil trebuie operat la ochi, nu știu dacă a știe despre această surpriză... deci Freia, din partea noastră 1000 de euro.
Freia: "Mulțumesc frumos, site-ul l-am găsit într-un moment care pentru mine a fost crucial. Am avut nevoie de un prieten, de persoană cu care să pot să vorbesc despre problemele mele personale, despre venirea pe lume a copilului meu despre singurul motiv pentru care eu consider că mai merită să mai zâmbesc, să mai trăiesc pentru ea... iar gestul ăsta din partea voastră... nu pot să vă spun ce înseamnă pentru mine..."
Florin: "Adelina este o luptătoare, Cristi este și el un luptător si de aceea comunitatea a decis ca majoritatea banilor să se îndrepte tot către o luptătoare. O rog să vină lângă mine pe mama lui Paul pentru care avem 12.000 de euro..."

Any a apelat la comunitatea despre copii pentru că Paul, fiul ei suferă de distrofie musculară progresivă. El poate fi salvat de o operație care, din păcate se poate face doar în Ucraina la Kiev... Datorită generozității membrilor desprecopii și a Adelinei, Paul va pleca în curând la Kiev. Any nu și-a putut stăpâni lacrimile când i-a fost înmânat cecul: "Vă mulțumesc mult, pentru mine sunteți familia mea acum putem pleca, sper să fie totul bine să reușesc și eu să îi ajut pe alții care au nevoie. Înseamnă foarte mult pentru noi acești bani, e vital pentru Paul să avem acești bani dar vreau să vă mulțumesc pentru tot sprijinul afectiv de care am avut parte în toată această perioadă, ati fost foarte aproape de mine, vă mulțumesc."

Mirela mi-a spus că 1000 de euro se vor întoarce la Cristi. "Prin el ne-am dat seama că suntem puternici și că putem să facem multe lucruri, pentru că suntem uniți. În România nu ai niciodată bani suficienți când e vorba de sănătate... și când copilașul pe care îl iubești e într-o situație fragilă, e bine să ai o rezervă de bani. Când am văzut lacrimile mamei lui Paul în seara asta, mi-am dat seama că toate momentele grele, toate problemele cu hosting-ul, cu site-ul, sunt absolut irelevante... Asta este cel mai trist... când auzi cazuri în care părinții pot să-și vândă și sufletul și tot nu au cum să strângă sumele respective de bani, atunci acei părinți trăiesc o dramă adevărată."

În eleganta sală de la World Trade Center, mămici, tătici și pitici au petrecut câteva ore departe de monitoarele computerelor. S-au strâns hăinuțe și jucării care vor fi donate unor copii mai puțin norocoși. Și într-o cutie pusă discret pe o masă, cei ce doreau puteau lăsa o sumă oarecare de bani, pentru Paul. Sau pentru oricare dintre copiii ai căror părinți au apelat la ajutorul comunității.
"În România se construiește un soi de capitalism sălbatic în care fiecare e numai pentru el, nu prea te mai interesează ce probleme are cel de lângă tine" îmi spunea doctorul Cristian Popescu "și totuși cazul lui Cristi mi-a demonstrat că oamenii pot să fie uniți și se pot mobiliza pentru o cauză frumoasă."

Se întâmplă în România – obișnuiam să spunem. De-acum, va trebui să modificăm puțin discursul: se întâmplă în spațiul virtual românesc. La www.desprecopii.com









Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flori76 spune:



Sarbatori fericite tuturor!

noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

mai ca mi-au dat lacrimile cand am citit...

felicitari Witchie


suntem ce-i mai buni


Glædelig Jul!!! Craciun fericit!!!

------------------------
poze cu Bandit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pnt_loredana spune:

Felicitari! Foarte emotionant!



lory

http://community.webshots.com/user/pnt_loredana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

DC, witchie, prieteni virtuali!

foarte frumos articolul!

Andreea & Tudor (9 dec. 2003)
noi cu poze noi :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

De fiecare data cand citesc articolul asta plang

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Sensibilitate si adevär!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

Intr-adevar emotionant. Sunt fericita ca sunt membra a acestei comunitati.

Serban

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns baby-boom spune:

Mi-a ajuns la inima acest articol...atat de simplu dar cu o incarcatura sufleteasca enorma!
Felicitari pentru articol, Andreea
Florina, mamica de Elise ( 5 luni si 3 zile)
http://photos.yahoo.com/floppyflorina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinkav spune:



Sarbatori Fericite!
alina si Alex(22.11.2003)
poze cu Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Andreea, felicitarile mele!

www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Catalin" target="_blank">Catalin


Think pink!

Mergi la inceput