Nastere normala sau cezariana?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns RalucasS spune:

mie mi-ar place pe cale naturala, dar sa vedem cum va fi in momentul respectiv, daca doctorii vor considera nevoia unei cezariane, o voi face, daca nu , voi naste natural

12+
eco 6 sapt eco 7 sapt eco 12 sapt




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nonna76 spune:

2 cezariene-primul pelvin si mare, al doilea la indicatia medicului.

http://community.webshots.com/user/Nonna0223

Monica ,mami fericita de Andrei (17 iulie 2007)si Vlad (8 martie 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cok spune:

buna fetelor!
este pt prima dat cand scriu pe un forum....
sunt mamica de 3 luni si jum....Ana a venit pe lume pe 15 iulie 2007 in urma unei nasteri normale...am urmat sfatul medicului...am nascut la Giulesti.....si regret putin alegerea facuta pt ca a fost traumatizant sa stai cu dureri intr-o camera plina cu viitoare mamici care se vaitau care mai de care... eu nu mai puteam sa suport durerea....contractiile dureroase au inceput pe la 8.30 si epidurala mi-au montat-o pe la 14.00...deci credeam ca mooor...nici una din asistenta nu a fost mai sensibila, sa se poarte mai intelegator si mai duios cum ar fi de asteptat.....in sfarsit nu a fost bine.....asa ca a doua nastere CEZARIANA....si am uitat sa va zic...dupa nastere...am stat in sezut la cca 6 sapt...ce dureri, ce spalaturi....foarte greu...va pup si nasteri usoare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinaracu spune:

Eu optez pt nastere normala, asa mi se pare firesc, e mai sanatos si pt mamica si pt bebe (m-am documentat din timp si vad ca si pe forum, majoritatea mamicilor opteaza sau au ales deja varianta asta).
Doar in cazuri extreme, cum au zis multe alte mamici, sa nu fie bebe pus in pericol sau mai stiu eu ce alte complicatii, as alege cezariana.
Multe femei se feresc de nastere normala de frica, dar de ce sa nu ne infruntam aceasta frica daca asa e normal si firesc sa se intample?
Mai ales daca ne gandim la stramosii nostri, saracii nu au avut de ales, legea naturii isi spunea oricum cuvantul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Doua normale si pe a zecea as face-o tot asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns shpirta spune:

Cezariana la indicatia medicului.Din 3 numai 1 a spus nastere normala asa ca nu am riscat. Varsta peste 30, dioptrie (care se poate mari sau se poate intampla dezlipire de retina) In fine .Eu am vrut naturala dar asta e...si nu a fost deloc rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Si eu aleg - in lipsa unor complicatii grave - nasterea naturala, desi cunosc si "durerile iadului" ale nasterii de care vorbea cineva acum cativa ani. Le cunosc de la un avort provocat, iar multe femei care au trecut si prin avorturi provocate si prin nasteri mi-au spus ca la avort durerile sunt mai cumplite.

Deci cunosc durerile si totusi vreau nastere naturala. De ce?

Pentru ca asa a prevazut mama natura. Pentru ca nu se moare din asta. Pentru ca atat trupul mamei cat si trupul copilului sunt facute de asa natura incat totul sa functioneze cum trebuie (repet, in lipsa complicatiilor grave).

Pentru ca cezariana e mai periculoasa. Pentru ca am incredere ca totul va fi bine. Pentru ca o cezariana (mai ales una planificata, care nu tine cont de cat de pregatit e bebele sa iasa) este definitiv mai traumatizanta pentru un copil decat o nastere naturala: imaginati-va ca v-ati afla voi intr-un paradis de caldura, de moleseala placuta, ca ati pluti intr-o stare de beatitudine divina, pt. ca brusc sa apara o mana straina care sa va smulga de cap afara din acea stare!! La o nastere naturala copilul arata ca e pregatit sa iasa, face si el eforturi in mod activ pentru a iesi la suprafata, este in fond prima lui victorie in viata si eu nu vreau sa i-o rapesc!

Mi-e frica si mie de dureri, dar imi asum riscul. Le voi suporta. Despre peridurala, ma mai gandesc.


Felicia 14+
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamatei spune:

Eu mi-am dorit foarte mult sa nasc normal si asa a si fost.Stiti ce m-a determinat? Citisem intr-o carte(Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina) ca o femeie isi mantuie sufletul prin durerile nasterii.Aceasta pe langa avantajele sus-amintite ale nasterii normale.Binenteles ca in cazul in care dr. ar fi hotarat cezariana m-as fi lasat pe mana lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns torna spune:

Eu privesc dilema asta strict prin prisma copilului. Las la o parte durerile mamei, refacerea mai grea sau mai usoara, riscurile intr-un caz si in celalalt. Pt. mine cel mai important e copilul. Sigur ca daca totul merge bine e de dorit nasterea naturala, asa cum a lasat natura. Dar poate sti cineva dinainte cum vor decurge lucrurile pana la capat? Asa ca eu sustin CEZARIANA, de preferat la termen si cu travaliul demarat.
Nu pretind ca am la dispozitie vreo statistica stiintifica, sau vreo cazuistica oficiala, este doar o opinie personala si ma refer aici doar la cazuri cunoscute de mine. Personal, chiar nu am auzit de vreun copil care sa fi suferit grav din cauza cezarienei. In schimb cunosc din pacate prea multe situatii in care copiii au avut de suferit mai mult sau mai putin in urma nasterii naturale. Cel mai recent caz de care stiu, o clavicula rupta. Alte cazuri, cand deja era prea tarziu pt. cezariana de urgenta (care oricum e cu incizie verticala, anestezie gen, -deci mai bine din timp), si pe ultima suta de metri copiii au fost salvati cu forcepsul (copii cu monitorizare fetala din fericire), dar ce emotie sa nu fie vreo consecinta a forcepsului pt. copil. Si cel mai rau, nasteri nemonitorizate, cu copii distrusi pe viata din cauza suferintei fetale, am in apropiere un astfel de caz. La a doua sarcina a respectivei mame nici medicii n-au mai stat pe ganduri: cezariana! Pt. copiii astia nu stiu daca mai conteaza cine a fost de vina, medicul, moasa, sistemul sau pur si simplu ghinionul. Cert e ca ei nu sunt ceea ce ar fi putut fi.
Au fost in ultimul timp si multe cazuri mediatizate - de copii cu ghinion(?!) la nastere, nu la ele vreau sa ma refer, ci la o remarca auzita intr-un astfel de context. Ca e durere mare sa vezi un centru de recuperare pt. copii cu probleme, si ca prea multe astfel de cazuri se datoreaza suferintei fetale la nastere. Sigur ca o solutie ar fi imbunatatirea asistentei la nasterea naturala, dar un lucru e cert, cati dintre acesti copii ar fi fost normali dupa o cezariana?

Hai sa luam si parerea specialistilor, toti, si obstetricienii si neonatologii sustin nasterea naturala, cu argumente solide. De acord, pt. marea majoritate a cazurilor, cand totul se termina cu bine. Dar cu ce-i incalzeste pe cei carora statistica le-a fost potrivnica si fac parte din procentul "prost"?
Am remarcat intr-o emisiune tv, pozitia un profesor dr. obstetrician, care bineinteles ca sustinea avantajele nasterii naturale. A mai zis insa si ca recomanda neaparat cezariana in cazul fertilizarilor in vitro, deoarece sunt copii f. doriti si obtinuti greu, si e mai bine sa nu se riste nimic! Ce ar fi de inteles din asta? Ca totusi, pt. copil, cezariana e preferabila, nasterea naturala fiind mai riscanta. Bun, si cu restul ce facem? Las' sa riste, ca-s copii obtinuti usor, nu iese bine din prima, au tot timpul sa mai incerce.
Eu consider ca mamele ar trebui sa decida, tinand cont si de sfaturile medicilor. Dar de multe ori nu li se da nici cea mai mica posibilitate de decizie, sau de decizie informata. Aici ma refer si la sisteme, adica isi baga "economicul" coada. Cezariana costa mult mai mult. Nu ma refer la spaga romaneasca, ci la costurile medicale. Si atunci e normal ca cine diriguieste banii si sistemul vrea sa reduca cat mai mult costurile, limitand cezarienele. Ce mi se pare absurd e ca se folosesc indicatori, procente in care medicii trebuie sa se incadreze cu cezarienele. Daca ar fi fost situatia asta numai la sistemul romanesc saracit, as mai fi inteles, dar se intampla si in multe alte tari, de ex. Anglia, in care medicii nu trebuie sa depaseasca, nu mai stiu exact, in jur de 20-22% cezariene. O sa ziceti ca cine vrea, n-are decat sa se duca in sistemul privat, la ei o fi chiar mai dezvoltat, si sa-si plateasca cezariana. E o varianta, dar mie mi s-ar parea moral, in orice tara, ca atat timp cat o femeie a muncit si si-a platit asigurarile medicale, sa fie la deplina ei alegere modaliatea de a naste, si onor economiile de austeritate sa faca din alta parte economii bugetare.

Din punctul de vedere al mamei, cred ca cele mai in masura sa sustina una sau alta, sunt mamele care au nascut prin ambele modalitati si pot compara. Eu totusi sunt subiectiva, am fost nascuta prin cezariana, si poate si de aceea am dorit sa nasc prin cezariana, din fericire a fost decizia medicului din luna mica, dar daca n-ar fi zis el, as fi insistat eu.

Acum pt. mamele in devenire, faceti dupa cum simtiti, si dupa cum va recomanda medicul, nu cred ca e bine sa va lasati influentate de o gramada de pareri si in nici un caz de exemplele negative. Incercati doar sa fiti bine informate si pe cat posibil fatul sa fie monitorizat. Important e sa decurga totul bine, nu conteaza cum. Poate am fost cam incrancenata, sfatul meu e sa nu va cramponati de o idee fixa si sa fiti deschise la orice varianta. Am auzit de multe mame dezamagite ca nu au nascut natural, ca nu au trait experienta. Va asigur eu ca iubirea pt. copil e imensa si dupa nasterea naturala si dupa cezariana, iar legatura e aceeasi.

Va doresc din tot sufletul nastere usoara si copii sanatosi!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns torna spune:

In mesajul meu precedent, asa cum am precizat in debutul sau, am dat raspunsul la intrebarea acestui subiect, tinand cont de interesul copilului.
As vrea sa ma refer acum si la mame.
Bineinteles, alegerea mea ar fi categoric tot CEZARIANA. Asa gandesc eu dintotdeauna. Asa gandesc si dupa ce am auzit-o pe mama unui copilas cu probleme la nastere, ca la sfarsit, efectiv nu a mai putut naste, nu a mai putut sa impinga, oricat s-a straduit. Sau pe forum, o alta mama zicea ca nu a avut dilatatie suficienta, si i s-a rupt colul, care apoi a trebuit sa fie cusut "la greu' (pai asta e mai rau decat cicatricea pe uter a cezarienei, la urmatoarea sarcina risc mare de nastere prematura, poate cerclaj). Si mai e durerea, si epiziotomia, si venele sparte pe fata, hemoroizii, etc, deja "amanunte de persoana comoda".

Sa luam riscurile. Statistic, probabil ca la cezariana sunt mai mari. Dar exista si la nasterea naturala, destule (atentie, si epidurala poate avea unele riscuri sau efecte negative - de ex. durere insuportabila de cap, cateva zile).

Fie-mi permise cateva sfaturi, de nespecialist, pt. viitoarele mamici.
Pt. nasterea naturala: solicitati MONITORIZAREA FETALA! Aud de atatea cazuri nefericite si deduc ca nu e o practica curenta si constanta. Asa nu va mai da nimeni din umeri, oare o fi fost, sau n-o fi fost suferinta fetala, in cazul in care personalul medical e tras la raspundere. E posibilitatea prin care se cunoaste in permanenta situatia fatului si la cel mai mic semn negativ se poate interveni in timp util.
Inca ceva. Suntem in sec.21, si inca nu este o regula ca la internarea pt. o nastere, sa se faca obligatoriu o ecografie (bineinteles, nu si daca dilatatia e deja 10, ca nu mai e timp), in care s-ar aprecia pozitia exacta a fatului, o eventuala circulara de cordon, pozitia si starea placentei si a lichidului amniotic, dimensiunea fatului raportat la bazinul mamei, etc) De cele mai multe ori gravidele sunt intampinate si asistate ore bune doar de moase, medicii vin (daca vin), in ultima clipa, in cel mai bun caz acestia se bazeaza pe ecografia facuta cu zile bune inainte, si uite asa, ups, la nasterea propriu zisa apar o gramada de surprize: circulara de cordon, fat f. mare sau disproportionat(cunosc cateva mame cu feti de peste 4 kg, efectiv rupte la nastere sau cu epiziotomii monstruoase, cu suferinta comparabila sau peste cezariana precum si consecinte pe termen lung), pozitii aiurea ale copilului etc. Ce e asa greu, primul lucru, medicul de garda, o ecografie? Eu n-am vazut si n-am auzit sa se procedeze astfel in mod curent, se bazeaza tot pe flerul si experienta moasei sau a dr, ceea ce mi se pare inadmisibil. Cand m-am internat eu, moasa verifica doar dilatatia si asculta din cand in cand copilul cu palnia, atat. Am constatat ca nu e doar situatia din spitalele romanesti, am citit si aici pe forum un caz nefericit de deces al fatului cu circulara de cordon, la o nastere din SUA, am inteles ca nici acolo nu se face ecografie inainte de nastere, din cauza de costuri. E adevarat ca sistemele medicale sunt f. costisitoare peste tot, dar intotdeauna guvernele au bani pt. orice, dar nu si pt. medicina, care de obicei trebuie sa se descurce cu banii asiguratilor.

La cezariana: riscurile chirurgicale si anestezice sunt in mainile dr. si ale lui D-zeu, n-aveti ce face, trebuie sa aveti incredere ca va fi bine.
Dar sunt si cateva aspecte asupra carora se poate interveni.
De ex. pt. e evita o embolie, dupa operatie, mobilizarea cat mai precoce. Ridicarea timpurie din pat si plimbari de cateva ori pe zi (deplasarea la copil e numai buna).
Deasemenea, intrebati medicul daca vi se fac cateva zile anticoagulante.
Daca simtiti vreo greutate cat de mica in respiratie, chiar si dupa o saptamana, anuntati cat mai repede.
In perioada in care am nascut eu, au fost doua cazuri de embolii. Prima, la o cezariana de urgenta, dupa un travaliu chinuitor (se pare ca a contat si asta), dupa cateva zile femeia respira din ce in ce mai greu, a crezut ca e extenuarea dupa operatie, la externare a fost consultata (daca a fost) superficial si a decedat exact cand a ajuns acasa. Poate se mai putea face ceva avand in vedere ca nu a fost o embolie fulminanta, vreo doi medici au fost sanctionati usor.
La al doilea caz de embolie n-a fost vorba de o cezariana, ci de o ruptura de placenta, nici n-a mai apucat sa nasca, s-a incercat scoaterea copilului in extremis, dar nu s-a reusit. Aici chiar ca nu prea se putea face nimic.

Ar fi tare interesant un sondaj printre mamele medici obstetricieni. Care e raportul nastere naturala vs. cezariana, in cazul lor? Intrebarea merge si la femeile medic in general, cunosc o dr-ita care a nascut natural si i s-a spus ca a fost f curajoasa pt. un medic. Pe mine raspunsul la aceasta intrebare m-ar edifica f. mult, ele cunosc cel mai bine si pot evalua riscurile si avantajele fiecarei situatii. Eu una am intrebat cateva asistente de la maternitate, cele peste care am dat cand am nascut eu, nascusera prin cezariana, bineinteles, nu e relevant.

N-am intentionat sa conving pe nimeni care isi doreste sa nasca natural ca nu e bine sa o faca, dimpotriva, sa se sfatuiasca cu dr. lor si sa-si urmeze instinctul. Eu insist doar, ca si in mesajul meu anterior, ca ar trebui sa se dea femeilor o mai mare libertate de alegere a modului de nastere. Sunt medici si spitale din tara, in care lucrurile se rezolva usor, cu tariful respectiv, dar sunt si altele in care femeia nu are chiar nici un cuvant de spus si nu mi se pare corect. E vorba de alegerea ei, de trupul ei, de riscul ei asumat sub semnatura si asa cum are libertatea de a face un avort (cu care de altfel nu sunt de acord decat in situatie extrema, orice femeie ar trebui sa faca tot posibilul sa nu ajunga la o sarcina nedorita), asa ar trebui sa poata opta liber si pt. cezariana. Daca problema se pune neaparat d.p.v. economic, se poate solicita o taxa, dar la cele asigurate si platitoare de taxe, impozite si asigurari medicale, ar trebui ca cezariana sa-i fie accesibila.

Mergi la inceput