Dislexie?- recomandare specialist, va rog

Dislexie?- recomandare specialist, va rog | Autor: tzuc

Link direct la acest mesaj

Buna,

Va rog mult, am nevoie de recomandarea unui specialist cu experienta in Dislexie pentru copii (5 ani+) in Bucuresti.

Revin, nu sunt coerenta acum ...
Multumesc mult,

PS: Rog mult lasati pana maine aici subiectul, poate reusesc sa primesc raspunusri cat mai repede, multumesc


Edit:
Scuzati mesajul anterior telegrafic, eram socata, incet imi revin si incerc sa iau deciziile cele mai bune, sper.
Este vorba despre fetita mea si lucrurile stau in felul urmator:

Astazi am discutat cu dna educatoare care era ingrijorata ca fetita nu reuseste sa scrie corect literele si cifrele, le scrie in oglinda, nu intotdeauna, uneori. Asta am sesizat si eu, dar colegele cu copii de aceiasi varsta mi-au spus ca si ai lor la fel scriu, deci nu am considerat asta o problema. Dupa discutia cu ea mi-am dat seama ca mai sunt si alte semne pe care le-am sesizat, dar nu le-am considerat o problema, de exemplu pronuntia unor cuvinte mai lungi care contin mai multe consoane, redarea unor povesti..o face cu dificultate, nu a dorit sa asculte povesti citite de mine si nici acum nu e interesata, poate mai sunt si alte semne, acum nu-mi mai amintesc. Toate aceste aspecte le-am pus pe seama faptului ca e neatenta, nu se concentreaza, se gandeste doar la joaca, rasfatata etc.
Astazi a fost momentul in care am cautat informatii si evident ca informatiile din sursele gasite m-au lovit ca un bumerang, initial soc, negare, mi-am revenit putin si de atunci caut solutii, nu am nici o pista, unde sa merg, la ce logoped, care este cel mai bun cu experienta etc.
Din cele citite pe net si unele semne recunsocute, se pare ca e vorba de Dislexie, certitudinea va fi dupa evaluarea de specialitate.

In speranta ca m-am facut inteleasa si am reusit sa fiu coerenta, sper ca imi puteti face o recomandare, va multumesc din suflet pentru timpul acordat.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

tzuc, eu zic sa nu pui instant de-o coma, mai citeste despre dislexie, despre abordarile remediale, da-ti timp sa se sedimenteze informatia si cauta (cu calm) un specialist (logoped).

De ce spun asta: nu e mai mult de o luna de cand m-au macinat atfel de ganduri. Fetita mea are 4 ani 8 luni dar merge la gradi la grupa mare pt ca mers mai devreme de 3 ani. Acum cateva saptamani stateam de vorba inainte de culcare si mai desparteam in silabe, ziceam cu ce sunet incepe cuvantul si am despartit in silabe numele meu, MO-NI-CA, si am pus-o sa-mi zica sunetele pe care le aude in silabe si am realizat ca nu "aude" vocalele. A cazut cerul pe mine, a doua zi am mai testat, la fel, m-am pus pe citit si pare a fi tot asa o forma usoara de dislexie. Apoi am citit despre cum ajuti un copil dislexic sa invete, de unde am ajuns la tipurile de invatare (auditiv, visual sau kinestezic), am pus lucrurile cap la cap, m-am potolit cu panica, si acum ajut copilul sa invete in ritmul ei, in stilul ei.

Dislexicii gandesc "in imagini", ei vad litera tridimensional si o recunosc in orice forma si pozitie, de aia M si W sunt perfect egale pentru ei. Am verificat-o pe fi-mea si asa e, despre W a zis ca e M, despre L a zis ca e 7, si alte asemenea. Mai ales literele pe care nu le stie, le transforma in mintea ei pana ii da ceva aproximativ dar aflat in bagajul ei de cunostinte.

Fi-mea e stangace, nu i-au placut niciodata poeziile, nu prea le are cu rimele, nu a invatat decat cu greu poezii scurte (maxim 8 randuri) la serbari, nu are ureche muzicala, nu au pasionat-o niciodata literele, nici sa scrie, abia anul asta a invatat sa-si "deseneze" numele la gradinita. Insa are un vocabular fantastic pt varsta ei, a vorbit devreme si foarte corect, fara vicii de pronuntie, il spune pe R dinainte de 2 ani, acum foloseste corect in 90% din cazuri dativul si genitivul (Mariei, copilului).

Ce am facut de atunci: i-am luat cateva carticele din seria "invat sa citesc" nivelul 1 (Ed. Gama), o tin in brate la mine si cartea e la ea in mana si citim. Eu urmaresc cu degetul pe carte de la stg la dreapta si fac pauza sa spuna ea cuvintele exprimate prin pictograme. Scriem litere, din cele pe care le stie, si eu citesc ce scrie ea, dar nu le citesc decat pe cele pe care le-a scris corect. Radem de cum suna multe consoane una dupa alta si ne distram inserand vocale. Sau eu scriu sunete pe care mi le dicteaza ea, scriu tinand caietul astfel incat ea sa le vada formandu-se in timp ce scriu (stiti ce greu e s-l faci pe S, corect cand scrii invers ?)

A mea e inca mica, mai avem 1.5 ani pana va merge la scoala, e timp sa recupereze si nu ma panichez prea tare pt ca am vazut ca daca a inteles ceva nu mai uita, ramane fixat corect, deci acum lucrez doar la insusirea corecta a literelor

Nu iti pot recomanda pe nimeni pt ca nu sunt din Bucuresti.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Inseamna ca eu eram dislexica.

Am invatat sa citesc si literele abia din clasa 1.De unde moda asta ca la 4-5 ani copilul sa stie alfabetul si sa scrie?
Doamne cum isi fac unii probleme din nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzuc spune:

Multumesc mult boticelina

Nu pun de coma deloc, desi nu mai aveam mult, m-am regrupat si caut solutii, carti sa lucram etc.

Mltumesc mult de sugestiile facute.
O evaluare de specialitate tot vom face pentru a fi impacati noi ca e totul OK, mai bine asa, decat sa mergem pe principiul 'mie nu mi se poate intampla".

eram decisa sa o dau la grupa pregatitoare ( face 6 ani in sept), acum o mai tin un an, pana ma lamuresc exact care este situatia si pentru a evita sa o pun pe ea in situatii dificile la scoala.

Eumada, inteleg ce zici, mai bine suflam si in iaurt...e mai sanatos asa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Branson e un dislexic celebru si... bogat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Branson e un dislexic celebru si... bogat.

Andries

mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!!
uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!!



Parca si Tom Cruise e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

boticellina, complet si f bun raspunsul tau.
eumada,nu-i chiar asa.ca om care a lucrat 8 ani s arecupereze copilasii cu diverse probleme emotionale, abuzati etc,pot spun ca a trat atunci cand e doar un semn palid,te scuteste de multe, multe neplaceri dupa.

la dr Hociota la spital sunt logopezi f buni.
ti-as recomanda sa mergi si la psiholog.
hai ca se poate rezolva!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada


1.De unde moda asta ca la 4-5 ani copilul sa stie alfabetul si sa scrie?
Doamne cum isi fac unii probleme din nimic.



Poate pentru can in alte tari se incepe scoala in jurul varstei de 4 ani iar la 3 ani se invata literele, cifrele si fonetica?


Tzuc, sunt multe persoane dislexice si stiu sigur ca sunt remedii. Am o prietena si fosta colega de breasla, profesoara, care are dislexie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

E clar,mai rau decat dislexica am fost,ca am invatat in clasa 1...si multi din cei pe care ii stiu eu au copii in cazul asta dislexici.Cred ca si Eva e dislexica la 3 ani si sase luni nu recunoaste decat vreo 10 litere...cred ca e o mare rusine sa inceapa scoala la 6 ani,nu?

Eu incerc sa-i sugerez femeii ca poate e doar mic copilul si atat,de ce sa-l traumatizeze carandu-l prin doctori?Mi se pare prematur,da` ma rog...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

E clar,mai rau decat dislexica am fost,ca am invatat in clasa 1...si multi din cei pe care ii stiu eu au copii in cazul asta dislexici.Cred ca si Eva e dislexica la 3 ani si sase luni nu recunoaste decat vreo 10 litere...cred ca e o mare rusine sa inceapa scoala la 6 ani,nu?

Eu incerc sa-i sugerez femeii ca poate e doar mic copilul si atat,de ce sa-l traumatizeze carandu-l prin doctori?Mi se pare prematur,da` ma rog...
Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."


stai pe carare, nu zice nimeni nimic de rau de copii care merg la scoala la 6 ani...daca asa e sistemul de invatamant, dar sunt tari unde copii incep scoala la 4ani, e musai mai ales daca e copil sanatos..si inevitabil trebuie sa si invete sa scrie, sa citeasca...toate alea care se invata la scoala...oricum Eva ta e geniala la 3 ani ..eu la 3 ani nu stiam nicio litera si nici dixlexica nu am fost, doar ca nu mi-a aratat nimeni litere la varsta aia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

mada vorbesti fara sa stii.

nu are a face dislexia nimic cu varsta la care mergi la scoala. si de dislexie nu s-a "vindecat" nimeni inca, nici macar nu-i boala daca e s-o iei asa.

botcelina a dat niste idei foarte bune, tzuc mergeti inainte si succes mult. e mai usor pt copil daca incepeti remediarea inainte sa intre in scoala, va avea mai multe unelte si deprinderi cu care sa faca fata stilului de a invata din scoala.


PS: daca ajuta, si Einstein a fost dislexic :)


Mergi la inceput