INFO: Impozitarea diurnelor februarie 2013

INFO: Impozitarea diurnelor februarie 2013 | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Impozitarea diurnelor in 2013. Ce s-a schimbat de la 1 februarie?
Vezi cele 10 comentarii!
Tratamentul fiscal al diurnei acordate angajatilor pe perioada delegarii sau detasarii a fost modificat de la inceputul lunii februarie, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor din OG nr. 8/2013, actul normativ care a modificat Codul fiscal.
Potrivit noilor reglementari, de la 1 februarie 2013, indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salariu si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, numai pentru limita care depaseste acest plafon.
Directia Generala a Finantelor Publice Brasov explica intr-o informare ca aceasta prevedere se aplica indiferent de categoria in care se inscrie contribuabilul platitor al indemnizatiei de delegare sau detasare, fie ca acesta este platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreintreprinderilor, PFA, intreprindere individuala sau ONG.
Pana la 1 februarie pentru sumele acordate peste limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, se aplicau regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, numai daca aceste sume erau acordate de organizatii nonprofit sau de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit.
Atentie! Sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice:
• nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile
• nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii
Diurnele: deductibile sau nu?
In cazul platitorilor de impozit pe profit, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordat salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.
In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente suma cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, reprezinta cheltuiala nedeductibila la stabilirea venitului net din activitati independente.
Avocatul Irina Petrescu explica intr-un alt articol scris pentru AvocatNet.ro in 2012 ca, prin HG nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, modificata si completata, se statueaza ca persoana aflata in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea, iar numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Avocatul a precizat ca, in cazul in care delegarea are o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se va calcula si acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
De asemenea, Irina Petrescu a mentionat ca, sub aspectul delegarii angajatului de catre angajatorul sau in strainatate, diurna se va calcula si acorda in valuta potrivit prevederilor H.G. nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, modificata si completata, iar cuantumul acesteia este stabilit de catre legiuitor pentru fiecare tara, fiind exprimat, fie in moneda nationala a respectivei tari, fie in valuta convertibila agreata de catre respectiva tara.




www.avocatnet.ro/content/articles/id_32190/Impozitarea-diurnelor-in-2013-Ce-s-a-schimbat-de-la-1-februarie.html#axzz2M56fjxTn" target="_blank">Sursa