INFO: Medierea in Romania - o alternativa

INFO: Medierea in Romania - o alternativa | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

De multe ori numarul de ore in care poti ajunge la o solutie prin mediere este direct proportional cu numarul de ani posibili petrecuti in instanta

Consiliul de Mediere a organizat recent o conferinta de presa avand drept tema noile prevederi legislative in domeniul medierii, intrate vineri in vigoare. “Noutatea consta in obligativitatea sedintei de informare privind avantajele medierii in anumite tipuri de dispute. Aceasta sedinta de informare este extrem de benefica pentru cei care au posibilitatea de a decide fara sa fie obligati sa ia o anumita decizie ce este mai benefic pentru ei, un numar de ani petrecuti in instanta cu o solutie incerta, niciodata nu ai certitudinea ca vei castiga ci exista doar posibilitatea, s-au o solutie obtinuta in urma dialogului cu cealalta parte in cateva ore s-au zile. De foarte multe ori numarul de ore in care poti ajunge la o solutie prin mediere cu cealalta parte este direct proportional cu numarul de ani posibili petrecuti in instanta, iar costurile sunt cu 95% mai scazute decat urmare unui ciclu procesual intreg”, a spus Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere.
El a aratat ca principalul beneficiu al medierii ar fi ca nimeni nu iti impune ce sa faci cu propria ta viata, nimeni nu te judeca dupa un text de lege atata timp cat tu ai capacitatea si posibilitatea de a lua o decizie dupa propriile tale nevoi si interese, insa cu respectarea cadrului legal. Un alt beneficiu ar fi ca acela ca partea construieste solutia, prin dialog impreuna cu celalalt, solutia este doar a lor, este una durabila pentru ca se ia aceasta decizie de a ajunge la o intelegere fara a fi fortati de nimeni, intrucat medierea este o procedura voluntara.
El a spus ca sanctiunea inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii de informare privind avantajele medierii intra in vigoare incepand cu date de 1 august. In schimb, pana atunci aceasta obligativitate de a apela la sedinta de informare in acele cazuri prevazute de lege daca nu este respectata este sanctionata de catre judecator. Acesta are mai multe mijloace la dispozitie, unul dintre ele ar fi amenda pentru partea care nu si-a indeplinit obligatiile impuse de lege, iar un alt mijloc aflat la dispozitia judecatorului este suspendarea procesului pentru neindeplinirea unor obligatii legale. Vicepresedintele Consiliului de Mediere a precizat ca sedinta de informare privind avantajele medierii se realizeaza de catre mediator in prezenta ambelor parti cu titlu gratuit, iar rolul acestei sedinte este acela ca in urma informarii partile sa decida ce fac, merg pe instanta sau raman in mediere. El a aratat ca obligativitatea procedurii prealabile instantei vizeaza domeniul litigiilor civile, protectiei consumatorului, relatiilor de familie in domeniul dreptului muncii, cu precizarea ca aici este vorba doar despre conflictele individuale de munca si nu cele colective.
“Conform trendului la nivelul Uniunii Europene, medierea este solutia in aceasta perioada de criza financiara, de austeritate globalizata la nivelul UE. 95% din costurile sustinerii unui proces din instanta sunt economisite de catre cei care aleg procedura medierii, aceasta costa 5% din sustinerea unui ciclu procesual pe studiile UE din decembrie 2012. Studii mai vechi ale Uniunii Europene constata o situatie deja cunoscuta, accesul la justitie in statele membre UE este foarte costisitor. Pe studii, un proces in UE pe toate ciclurile procesuale costa zeci de mii de euro”, a declarat pentru Curierul National, Zeno Sustac.
“Noul cadru legislativ este unul care poate fi imbunatatit, avem recent adoptata legea privind degrevarea instantelor, unde am fi dorit sa apara medierea. Avem aproximativ 5.000 de mediatori autorizati in Romania care poate degreva chiar si 20% din procesele aflate pe rolul instantelor de judecata, iar acest 20% din numarul acestor procese este cuantificabil in zeci de milioane de euro sume care statul roman nu va mai fi nevoit sa le aloce in sustinerea sistemului de justitie, un sistem extrem de costisitor”, a afirmat Sustac.
El a mai spus ca a avut discutii permanente cu ministerul Justitiei si CSM privind aceste modificarii la legea medierii. “Vom implementa medierea gradual, o sa monitorizam ce se intampla pentru ca avem nevoie de statistici pe mediere”.
Intrebat cum vede conflictele de munca odata cu modificarile aduse Legii 192/2006, Zeno Sustac a spus ca foarte multe litigii apar pe aceasta tema, precizand ca pot fi rezolvate mult mai repede neintelgerile dintre angajat si angajator fiind profitabil pentru ambele parti. “Este vremea medierii, o spun toti cei implicati in domeniul justitie la nivel european si mondial. Este un mic pas spre normalitate ceea ce se intampla, este o abordare occidentala, pragmatica, benefica pentru cetatean. Daca cineva are de castigat in urma implementarii unui cadru modern si european in cadrul medierii acela este cetateanul roman”, a conchis vicepresedintele Consiliului.
Gyongy Gabriela Mihut, purtator de cuvant al Consiliului de Mediere, si in acelasi timp avocat si mediator, a spus ca medierea este un instrument util pentru cetateni pentru ca ofera posibilitatea acestora sa-si rezolve disputele pe cale amiabila. Ea a subliniat faptul ca medierea este extrem de utila pentru mediul de afaceri si pentru privati.
Stere Farmache, fost presedinte al BVB, in prezent membru in Consiliul de Administratie, a declarat ca statul trebuie sa sprijine medierea, cel putin la inceput pana se pune pe picioare, pentru ca reprezinta un interes economic si social major. “Marea majoritate nu vad cum i-ar ajuta, de aici si lipsa de interes. Va trebui sa existe o imagine, o structura a costurilor medierii. De asemenea, un mediator poate determina partile sa iasa din blocaj, sa deschida niste canale de comunicare, sa le dea partilor o alta perspectiva”, a afirmat Farmache.
Ion Dedu, vicepresedinte UNMR, a declarat pentru Curierul National ca sedinta de informare presupune analiza conflictului din perspectiva celor doua parti implicate intr-un proces, iar dupa ce s-a facut informarea acestea decid daca rezolva conflictul prin mediere.



www.curierulnational.ro/Actualitate/2013-02-16/Zeno Sustac%3A De multe ori numarul de ore in care poti ajunge la o solutie prin mediere este direct proportional cu numarul de ani posibili petrecuti in instanta" target="_blank">Sursa