O radiografie a invatamantului din Romania

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alive spune:

Androix, din citatele tale, se intelege f clar contrariul. Absolventii de liceu sunt una, cei care au promovat examenul de bacalaureat, sunt alta. Promovabilitatea la bac nu are cum sa se calculeze din absolventi.

Referitor la ce va povesteam din liceul respectiv, nu se baga nimeni sa dea smecheria pe fata, pt ca risca sa piarda si diploma de absolvent de liceu... Oricum, nu cred ca e singurul liceu din tara care a recurs la astfel de metode idioate. Tot romanul e creativ...

Mamica binecuvantata de David (4 ani) si Iustin (3 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Selene, formarea si evolutia unui copil nu incepe din liceu si nici din gradinita. Ea incepe din momentul in care copilul vine pe lume. Fiecare experienta pe care copilul o traieste, fiecare exemplu pe care il vede, inca de cand este foarte mic, fiecare influenta exterioara se rasfrange asupra educatiei si a formarii lui ca om.

Sunt 3 aspecte diferite care formeaza un copil: ereditatea, mediul si educatia. Pe scurt: ereditatea se refera la predispozitiile si potentialul transmis pe cale genetica de la parinti. Mediul este reprezentat de tot ceea ce ii este oferit copilului de catre societate (toate aspectele sociale, culturale, etc) care ofera copilului exemple si premise ale formarii. Iar educatia, este fix subiecul acestui topic, nu mai intram in detalii.

Studiu de caz: daca ereditatea nu a fost prea darnica cu un anumit copil, apoi mediul si societatea (ex. societatea romaneasca) i-a aratat copilului constant ca exemplele si valorile de urmat sunt cele de natura pecuniara, iar toate mesajele care ajung in mod explicit la copil sunt vulgare, sexualizate, lascive si obscene (si le vedem toti pretutindeni in jurul nostru), in conditiile in care media promoveaza constant si explicit pseudo-cultura, pseudo-caractere, pseudo-informatie, iar nivelul educatiei este unul sub limita inferioara admisa, iata ca avem toate ingredientele formarii unui copil precum acei copii de la mama ta din scoala (si nu doar ei).

Nu acesti copii au interpretat gresit democratia (ah, cat urasc aceasta afirmatie), ci noi toti, ca societate si apoi luati individual, ca exemple personale, i-am educat asa cum sunt ei azi. Asta este ceea ce au vazut in jurul lor, iar scoala, prin lipsa calitatii ei si a dascalilor (marea lor majoritate) nu a adus elemente pozitive si nici nu a ajutat copilul sa gaseasca normalitatea, firescul, frumosul vietii.

Nu-mi place sa fac elogiu filmelor americane, insa de data asta nu ma pot abtine sa nu dau un exemplu, daca va mai aduceti aminte de filmul Dangerous minds, cu Michelle Pfeiffer. Ea a jucat rolul unui dascal care preda la o scoala cu copii proveniti din medii joase ale societatii americane si care, prin calitatea ei ca om, dedicatie si dragoste pentru copii a reusit ceea ce parea imposibilul: sa le schimbe viziunea despre viata, sa-i educe, sa le ofere o alternativa pentru viitorul lor, in ciuda a tot ceea ce ei invatasera despre viata pana atunci. Cati dascali de acest gen cunoasteti in realitate, in Romania? Eu una, trebuie sa ma gandesc profund, ca sa dau raspunsul.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Democratia ar trebui sa permita profesorilor sa-si spuna parerea in cadru organizat. Sa fie sinceri in legatura cu manualele, curicula, modul de organizare a scolilor, etc.

Pana la urma ei sunt cel mai aproape de materie si de copii, ei ar trebui sa fie super deschisi la nou, la schimbare pentru ca asta fac zilnic, introduc notiuni noi copiilor si-i invata sa gandeasca.

Insa nu democratia ci servilismul si lipsa de orizont ii face pe multi sa taca in cadru organizat, sa accepte orice manual, orice reglementari in scoli, orice aberatii de genul celor povestite mai sus si sa comenteze numai pe la colturi si in general legat de salariu. Sa gaseasca solutii alternative pentru a-si rotunji veniturile din pacate tot de la parinti si nu de la propriul sistem.
Sa fim seriosi, pana la urma sistemul de invatamant este condus de directori, inspectori si functionari din minister care (ce surpriza!) sunt profesori ca meserie de baza.

Imi pare rau dar daca o schimbare in sensul bun nu se petrece acolo, in scoli, degeaba stam si asteptam un ministru pe cal alb care sa salveze invatamantul.

Peste tot unde sunt scoli mai bune, mai bine dotate si invatatori/profesori care-si fac treaba este meritul lor si nu al ministerului sau al ministrului.

Eu cred ca e adevarat ce spune Capcaunul, nu s-a ajuns inca la masa critica. Din pacate, in buna traditie a mamaligii romanesti, explozia la foc mic se obtine incet si greu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Pentru situatia invatamantului din Romania sunt vinovati atat parintii, profesorii cat si legiuitorii.

Ani de zile m-am implicat pentru ceea ce credeam eu ca este corect pentru toti copiii. M-am lovit, culmea, de negativismul unor parinti.
Nu doreau implicare gandindu-se ca altfel fiecare poate obtine ceva in plus pentru copil, pe usa din dos.

Acum daca fii-ca-mea e la liceu si nu mai conteaza mediile m-am gandit ca va fi altfel. Aiurea. Aceeasi dorinta de neimplicare.

La ultima sedinta am facut valuri pe o chestiune de interes pentru copilul meu si implicit pentru toti copiii. Niciun parinte, absolut niciun parinte nu a deschis gura.
La sfarsit am fost luata de-o parte de cativa parinti care mi-au spus ca si ei doresc ceea ce am sustinut eu.
De ce nu deschid gura? De-aia.

Tot la sedinta am atins un subiect referitor la o materie de teza si bac, materie la care acel profesor lipseste foarte mult, preda 3 in 1, copiii nu pricep nimic. (Copiii chiar doreau sa faca o petitie pentru schimbarea profesorului.)
Credeti ca m-a sustinut vreun parinte? Nope!
Ca doar era vorba de directorul liceului. Las ca merge si asa!
La materia asta fii-mea are 9. Da aia care-s in prag de corijenta de ce au tacut?
Ah, si sa va spun de ce are 9. Tatal colegei ei de banca ii explica lectiile, colega ii explica apoi fii-mii pe FB.

Dupa 9 ani in sistemul de invatamant asta i-as invata pe parinti: "Ajutati-va copiii sa-si recasttige drepturile la un invatamant corect. Vorbiti, aveti drepturi! Invatati sa fiti purtatorii de cuvant ai copilului si sa-i sustineti cauza. Si apoi veniti sa criticati un sistem de invatamant la care nu sunteti decat spectatori in timp ce copilul evolueaza pe scena"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

In Elvetia exista democratia de ... ani. Aici se face referendum pt toate nimicurile, pt ca "poporul" tb sa decida. E adevarat ca au alt sistem politic, cu 8 consilieri federali, din care unul in fiecare an este ales presedinte. Acesti consilieri pot ramane ani buni acolo. Este singura tara din lume care are un astfel de sistem.

Si aici exista x manuale din care profesorii aleg unul. Daca mie ca parinte nu imi convine ceva, ma pot adresa scolii si ma asculta. Parerile parintilor sunt ft.bine venite. Profesorii au mereu cursuri de pregatire.

Eu cred ca si politicul este responsabil de starea invatamantului in Romania. Nu numai, cauzele sunt multe. Cum era pe vremea mea (acum 30 de ani) si cum este acum. Pe vremea mea se facea scoala, exista bun simt, respect fata de profesori. Acum au ajuns elevii sa dea in profesori. Asta tine si de educatie. Cand vad cum sunt imbracate fetele in liceu, parca ar merge la discoteca si nu la scoala. Ma gandesc ca aici gresesc si parintii. Eu una nu as lasa-o pe fiica-mea sa iasa asa din casa. Aici nu au voie sa se fardeze sau sa se imbrace extravagant.

Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici.

O saptamana buna !

Mihaela













Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Democratia ar trebui sa permita profesorilor sa-si spuna parerea in cadru organizat. Sa fie sinceri in legatura cu manualele, curicula, modul de organizare a scolilor, etc.

Insa nu democratia ci servilismul si lipsa de orizont ii face pe multi sa taca in cadru organizat, sa accepte orice manual, orice reglementari in scoli, orice aberatii de genul celor povestite mai sus si sa comenteze numai pe la colturi si in general legat de salariu.


Nu numai servilismul si lipsa de orizont, Lali. Exista mancatorie si intre cadrele didactice. Nu stiu cat vad parintii chestia asta. Pe mama mea a imbolnavit-o situatia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Politicul este responsabil pentru ca i se permite. Nu exista nimeni care sa spuna STOP. Pana aici!
De ce si-ar asuma si altcineva responsabilitatea?

Si as mai dori sa clarific un aspect:
- cazurile despre care tot vorbiti cu lipsa de respect fata de profesori, tinere care se imbraca ca la discoteca nu sunt definitorii. Inca sunt destul de izolate.
- daca adolescenta este respectuoasa, invata bine, este imbracata decent nu are decat sa se fardeze. Nu in albastrul de pe pleoape stau competentele ei asa cum pe vremea noastra desteptaciunea nu o datoram bentitei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

viviana, nu sunt definitorii, asa este. Dar crede-ma ca circula printre elevi. Inclusiv dintr-un capat intr-altul al tzarii.

Eu sunt mai de moda veche, asa, in ceea ce priveste scoala. Asta nu inseamna ca n-as redefini-o de la zero.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Da, posibil sa ai dreptate, Selene, nu ma pricep. Insa stiu ca profesorii sunt primii care ar putea sa indrepte ceva, pentru ca sunt foarte aproape de fenomenele bune si rele care se produc. Au asociatii profesionale, au timp, au (cel putin teoretic) aplecare spre studiu si resurse, deci ar putea cauta lucruri bune si modele din alte tari, etc.
Exista insa multe reglemetari bune care nici macar nu sunt puse in practica si exista o rezistenta enorma la schimabre.

Viviana, da si parintii pot genera schimbarea insa totusi vorbim de o categorie foarte eterogena care se organizeaza mai greu si-si gaseste tot asa, mai greu o voce pertinenta.

Copii si educatia din familie sunt si ei de luat in discutie insa aici mie problema mi se pare simpla. Vorbim de niste oameni maturi versus copii: cheia e in reguli clare, comunicate si aplicate eficient si fara exceptie.

Politicul... aici problema e lunga si lata si fara prea multe sanse de succes. Politicul nu are motiv sa faca schimbari in bine, chiar daca asta pare ca e treaba lor. Presiunile venite din societate pot, insa sa determine politicul sa reactioneze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Lali, problema nu e ca nu pot, problema e ca nu li se prea permite.

Uite, un prieten bun al mamei mele, profesor de matematica, a organizat, la scoala, meditatii gratuite pentru oricine dorea. Crezi ca n-au iesit vorbe? Au iesit. Pentru ca mergeau copiii de drag si deh, dragul strica ploile altora.

Mergi la inceput