ne-am luat catzel, vrem sfaturi

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns KittyMummy spune:

Michelle, cu cea mai mare placere

Toate sfaturile pe care ti le-am scris, le-am luat din cartile pe care le-am citit pana acum (mai am mult de citit)si din emisiunile lui Cesar Millan, deci poti avea incredere deplina ca sunt sfaturi de la experti care lucreaza zilnic cu caini, nu sunt sfaturile mele personale de incepatoare

M-am gandit ca probabil esti destul de ocupata in timpul zilei si nu ai timp sa citesti/sa te uiti la Cesar Millan prea mult asa ca am incercat sa iti scriu cat mai mult despre mai multe subiecte ca sa citesti cand ai timp si ori sa printezi ori sa dai copy paste sa ai informatia acolo sa o citesti de cate ori ai nevoie
Iarta-ma te rog daca te-am coplestit cu prea multe informatii Nu asta a fost intentia mea Stiu ca e greu prima data cu un animal nou in casa in special un puiut de aceea am incercat sa iti sar in ajutor cu cat mai multe sfaturi despre cat mai multe subiecte ca sa vezi ca poate fi educat sa faca de toate si sa ai speranta


Felicitari pentru facutul afara la toaleta si pentru inceperea educarii la toaleta! Nu uitati sa il laudati cat mai mult in timp ce face dar si dupa ce termina si sa ii dati o mica recompensa (2-3 bobite sau 1 bucatica micuta de carnita cruda/fiarta, etc.)

Despre ros:

Rosul poate avea mai multe cauze:
1. Ii cresc dintii si maselele
2. Ii se schimba dintii si maselele si are nevoie sa roada sa le faca sa cada
3. Ii cresc dintii si maselele definitive
4. Este plictisit
5. Are prea multa energie adunata in el
6. Se simte singur
7. Ii este frica de ceva/este stresat si roade ca sa se linisteasca
8. Are prea multe jucarii lasate la dispozitia lui deodata
9. Are probleme cu dintii/maselele/gingia: carii, tartru, gingivita, etc.
10. Pur si simplu poate!

In primul rand, voi stapanii ascundeti tot ce nu vreti ca el sa roada. Puneti in dulapuri si sertare care se pot inchide. Daca invata sa le deschida (va invata) blocati-le cu niste chestii care se lipesc/monteaza pe ele si le tin in loc si numai un adult le poate deschide (babyproof items for the house, cred ca se gasesc in magazinele pentru bebelusi). Cablurile puneti-le sub covoare/prin spatele mobilei, faceti-le cat mai inaccesibile pentru el. Daca roade ceva ce nu puteti ascunde/face inaccesibil, exista sprayuri de cumparat prin pet shopuri care il fac pe caine sa nu mai roada acolo unde dai cu sprayul. Nu stiu cum se numesc, cred ca exista mai multe marci si mai multe tipuri de mirosuri, vanzatorii din pet shopuri ar trebui sa stie sa va sfatuiasca. Cumparati acel spray si dati acolo unde roade el si cand se va duce din nou sa roada si va simti mirosul nu va mai roade. Este posibil ca unele mirosuri sa ii placa (de exemplu cineva stia ca mirosul de portocala nu ar fi placut cainilor si a frecat coji de portocale pe locurile unde cainele rodea si a lasat cojile acolo ca sa il faca pe caine sa nu mai roada dar...a surprins cainele mancand cojile de portocala si lingand locul cu mirosul de portocala)asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa incercati mai multe tipuri pana gasiti sprayul care il tine la distanta Bafta!
Puteti folosi si remedii naturale si vedeti care nu ii plac lui si il tin departe de ros: coji/miros de portocale, coji/miros de lamaie, otet, piper, ceapa, usturoi, etc. Desi atunci si acel obiect/parte din casa va mirosi asa mai neplacut ca usturoiul/otetul Dar faza asta tine cam 1 an, maxim 2 si dupa aia aveti 14 ani de relativa pace

Cumparati-i cat mai multe jucarii de ros dar nu i le dati pe toate. Dati-i cam 5, poate 10 cand il lasati singur dar nu mai multe ca atunci ii va fi greu sa aleaga una de ros si va zice: "Vai de mine, uite cate jucarii am, si sunt toate atat de frumoase, vreau sa le rod pe toate! Dar nu pot! Nu ma pot decide! Voi roade cablul ala in schimb ca e mai simplu!"

Cand roade ceva ce nu trebuie in prezenta voastra, ridicati putin tonul dar nu tipati si ii spuneti "Nu!" ferm fara a-i folosi numele (ca sa nu isi asocieze numele cu ceva rau) si daca se opreste din ros si se uita la voi, il chemati cu blandete la voi lovindu-va usor piciorul si spunand:"Vino Pepper!" si cand vine la voi ii spuneti ferm dar bland:"Sezi/Sit" si cand executa comanda ii dati o jucarie de-a lui pe care sa o poata roade. Repetati de cate ori e nevoie. Daca nu se opreste din ros, va duceti voi la el si il tapati usor pe umar/spate sau pe nasuc. Ca si cum ati bate usor pe cineva pe umar. Deci nu e bataie, este o atingere mai ferma decat o mangaiere care are rolul de a-l opri din ceea ce face, adica ros. Cand se opreste, va duceti mai departe fara el si iar il chemati pana vine si faceti ce am spus mai sus.

Daca roade cand e singur inseamna ca se simte singur/abandonat. Ca sa il ajutati, obisnuiti-l treptat cu singuratatea si cand plecati nu faceti plecarea voastra dramatica/nu il incurajati pe caine sa observe plecarea voastra. Plecati normal, calm, nu ii spuneti ca plecati si ca reveniti si ca ii promiteti ca va intoarceti pentru ca ii atrageti atentia ca plecati si incurajati o dependenta enorma de prezenta voastra fizica. La inceput lasati-l singur 5 minute, apoi 10 minute, apoi 15 minute si tot asa mariti durata ca sa il obisnuiti. Cand reveniti acasa/la el, ignorati-l complet pentru cateva minute proportional cu cat ati lipsit: lipsiti 5 minute, ignorati-l 1 minut. Lipsiti 1 ora, ignorati-l 10 minute. De ce? Pentru ca el va fi foarte fericit si agitat cand va intoarceti pentru ca pentru el reprezinta o mare bucurie intoarcere liderului. Daca si voi incepeti sa ii vorbiti, sa il mangaiati, sa ii vorbiti "Vai bietul de tine, atat de singurel" atunci va deveni si mai agitat si va crede ca v-ati intors special pentru el nu pentru ca locuiti in casa aia si atunci va incepe sa va cheme, sa planga cand plecati, sa se agite, sa fie destructiv crezand ca daca este asa va veti intoarce. De aceea ignorati-l si dati-i de inteles ca v-ati intors din alte motive, nu pentru el. Cand se linisteste (singur, fara ajutor) puteti sa ii acordati atentie

Ca sa il ajutati cand il lasati singur mai puteti sa ii dati o haina/prosop de al vostru vechi pe care nu il mai folositi dar care inca are mirosul vostru in el si pe care el o poate roade. Mirosul voastru si rosul a ceva ce este al vostru dat de voi il va linisti. Sau ii mai puteti da o jucarie Kong in care ii puneti mancare uscata/bobite de Junior si el trebuie sa se joace intr-un anume fel cu Kongul ca sa iasa cate 1-2 bobite si tot ies bobite in timp ce se joaca. Tine cainii foarte ocupati in general (metoda asta merge doar daca cainele nu are acces la mancare atunci cand are Kongul. daca are deja un castron de mancare ii va fi mai usor sa manance din castron decat sa se chinuie cu Kongul si cainele e inteligent si va intelege asta repede)

Despre rosul zgarzii:
Cand o roade exista doua metode de a-l opri:
1. Ii spuneti pe un ton ferm cu vocea mai ridica (nu tipand):"Nu! Rau!/Baiat rau/Bad boy!" si cand se opreste il chemati la voi, ii comandati "Sezi/Sit", cand executa si comanda asta, ii dati o jucarie de ros.
2. Ii distrageti atentia de la rosul zgarzii prin: batut din palme, batut in ceva, un sunet scos de voi si apoi ii aruncati o jucarie dupa care sa fuga sau trageti pe jos o sfoara lunga impletita speciala pentru caini pe care el sa o fugareasca.

Cand ii puneti zgarda la gat, fiti calmi, nu ii vorbiti si nu va purtati ca si cum faceti ceva iesit din comun. Comportati-va ca si cum e cel mai normal lucru din lume. Eventual dupa ce ii puneti zgarda il lasati liber 30 de secunde-1 minut si daca nu o roade in acel interval ii dati o mica recompensa sau imediat dupa ce ii puneti zgarda, la 5 secunde ii dati recompensa. Vedeti voi ce merge cu el, fiecare caine are personalitatea lui Succes!

Mik,
Da, numele Kittymummy are referinta la pisicute pentru ca ele sunt favoritele mele desi iubesc si cainii la nebunie Si am multa mai multa experienta proprie cu pisicutele decat cu cainii deci sunt incepatoare la caini dar urmez sfaturile profesionistilor si le recomand si altora aceleasi sfaturi ale profesionistilor.

Pe curand si toate cele bune tuturor si mult succes si rabdare!

Mamica fericita de pisicute alintate, fericite, mieunatoare si torcatoare, Daisy (20.01.2012.) si Gracie (31.03.2012.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

revin cu stiri depre Pepper-usul nostru. acum intzeleg si eu cum se ataseaza lumea de aceste mici animalutze.
pepper e o dulceatza de catzelus, f. intelegigent si iubaretz.
de facut in casa doar o singura data a facut saptamana asta , dar a fost vina noastra ca nu l-am urmarit ca nu facuse afara si s-a jucat si prea mult cu william.
ii place sa alerge prin casa, isi ia lesa in gura si fuge cu ea. sau daca ii spun ca nu are voie sa mearga pe un hol, intelege dar se furiseaza tiptil,tiptil...ca sa nu-l vad pana ajunge acolo si se uita la mine sa vada daca ii zic ceva.

la capitolul recompense pt facut afara ,stau f. prost ca mereu uit recompensa in casa...o mai pun in buzunar dar daca se intimpla sa iau alta haina iar nu o am cu mine.

cu fiu-meu se joaca mai agresiv, sare pe el, ii trage de haine cu dintii, il mai si zgirie...dar ata pentru ca lui william ii e mila sa-li faca observatie. i-am spus ca o sa ajunga in zdrentze daca continua asa.

cu vaccinarile nu prea am inteles, abia i-am facut prima doza si pe 10 urmaeaza a 2-a doza si apoi a 3-a dupa alta 4 sapt. in tot acest timp nu am voie sa-l scot afara, in public?

alta problema e cu purecii, degeaba l-am cautat si nu am gasit nici un purecel, ca el tot se scarpina. i-am dat in urma cu 3 saptamani cu un fel de ser care se aplica la git, iar spatamana trecuta i-am tuns parul si i-am facu tbaie cu un sampon de pureci...dar tot se freaca. sotul vrea sa-i mai dea iar cu serul ala si sa-i puna un pic si la coada...

cam atit despre pepper.va doresc animalutze sanatoase !

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Eu am scos-o pe a mea in public dar am ferit-o de locurile unde erau caini. M-am dus cu ea in parc la picnic unde era toata familia la party si o treceau de la unul la altul in brate si se jucau cu ea. Si am tinut-o pe patura.
La plimbare cu ea pe strada am ocolit parcul de caini si n-am lasat-o sa miroasa pe la radacina copacilor, am ocolit iarba in special unde erau semne ca au dat cu ingrasamant si am tinut mai mult asfaltul. Si incercam sa ma uit inaite sa anticipez ce ar putea aduna de pe jos ca era ca un aspirator.
Parerile sunt impartite unii spun ca sa nu-l scoti deloc si altii ca socializarea e mai importanta si ca poti sa-l feresti de locurile unde sunt caini, ca acum cand sunt mici e perioada cand absorb informatia, pe urma e mai greu sa-i scoti din cap obiceiurile proaste.
Am ales varianta a doua, cu socializarea si sa vina in contact cu diverse situatii.
N-am avut nici o problema majora, am preferat sa fie prietenoasa si sa nu-i fie frica.
Am avut ceva sesiuni de diaree, cainii fac din te miri ce, exista si exercise-induced diarrhea, daca sunt prea excited si alearga mult pot face mai soft-ish asa pana la diaree sa curga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelk1978 spune:

Michelle, poate avea o alergie, ar trebui sa ceri sfatul veterinarului. Eu pt. pureci am folosit frontline, functioneaza la catelusa mea. Sa iti traiasca pufuletele si sa iti aduca numai momete minunate !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flafi spune:

Sa nu mai pape cachi ii dai ananas. Probabil il papa sa il ascunda, fiind de la canisa si stand in cusca cand facea caca nu putea sta in el si il papa. Prin urmare cand il scoti afara stai cu el pana face caca, vezi care sunt orele cand face si scoate-l, apoi ii faci tu program de iesire.
Nu e dramatic, se dezvata, gandeste-te ca o face sa il ascunda, sa faca curat nu sa te enerveze si scarbeasca pe tine.

Si al meu era obez-e baby fat, ii trece cu timpul daca mananca sanatos si face miscare, la fel si blanita.

Bucura-te de el si arata-i ca asa cum e il iubesti si iti e drag, si ai sa vezi ca se va schimba totul :) bafta!

Edit: poate nu-i apatic ci nefericit. Are sentimente un animal oricat de straniu ti s-ar parea si conteaza mult sa il accepti asa cum, sa il educi cu drag.
Pt banita i-ai sampon bun, ca si parul uman si blanita cainilor reactionea la unele sampoane nu la toate, trebuie gasit ce ii face lui bine.


Nu uita iubeste-l, mandreste-te cu el si o sa se simta si el mai bine!
26+ cu Vlad Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

stie cineva vreo metoda de training , cum sa-l fac sa-mi spuna cand vrea sa isi faca nevoile, ca sa-l scot afara?

eu imi fac timp si il scot cat de des pot, sa nu imi faca in casa, dar daca se ia cu joaca cu al meu baiat, face indiferent unde e, fara cel mai mic gest de a ne anuntza.


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

si inca cateva intrebari:
- recompensa ii dau doar cand face kk afara. sa-i dau si cand face pp?

-de cate ori ar trebui sa manince pe zi un catzelus? sa-i dau mai rar si mai mult sau mai des si mai puztin?
in general ii dau cam o cupa de mancare impartzita la 3(uscata+cu ce ii gatesc eu pui cu orez si morcov)
-sa ii dau amestecata mancarea sau separat
-se plictisesc daca maninca aceeasi mancare


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KittyMummy spune:

Michelle, da trebuie sa ii dai recompensa si cand isi face treaba mica/pipi afara, nu doar treaba mare. Si pentru amandoua trebuie sa il lauzi cat mai mult, sa ii folosesti numele in laudele tale si sa il mangai.

Un catelus ar trebui sa manance de minim 3 ori pe zi, poate chiar de 4-5 ori in functie de apetit. Ar trebui sa ii dai mai des si mai putin pentru ca stomacelul lui este inca mic si nu poate manca mult si rar.
Cred ca o singura cupa de mancare impartita in 3 mese este mult prea putin pentru un catelus. Nu uita ca un catelus este in crestere, are nevoie sa se dezvolte. Daca te iei dupa instructiunile de pe pachetele de mancare de caini, trebuie sa stii ca acele instructiuni sunt date in functie de greutate cainelui adult chiar daca sunt pentru catelus mic. Tu trebuie sa stii cam ce greutate va avea ca adult (greutatea optima) si sa ii imparti mesele in functie de acea greutate pe care el trebuie sa o atinga in viitor. Foarte multi oameni fac greseala de a crede ca acele instructiuni sunt de fapt pentru un catelus. Nu, nu sunt. Sunt pentru greutatea viitorului adult chiar daca sunt pe sacul/cutia de hrana pentru catelus.

Poti sa ii dai amestecata sau separat, in functie de cum ii place si lui. Nu ii da mancaruri interzise cainilor si nu ii da combinatii rele care ar putea duce la diaree/vomitare.
Nu, nu se plictisesc daca mananca aceeasi mancare. Animalele nu sunt ca noi, nu au dorinta de a manca nu stiu cate feluri de mancare. Daca ii pui la dispozitie prea multe feluri de mancare deodata exista riscul sa le refuze pe toate si chiar sa devina mofturos pentru ca vede ca are de unde alege tot timpul.

Michelle, un catelus va avea nevoie la toaleta astfel:
- cand se trezeste dimineata
- cand se trezeste dintr-un somn din timpul zilei
- dupa ce mananca
- dupa ce bea
- dupa ce se joaca

Imediat dupa ce termina de jucat cu baiatul tau, scoate-l afara. Tot timpul. Stai cu el, incurajeaza-l sa isi faca nevoile, lauda-l in timp ce isi face, lauda-l dupa ce termina, da-i recompensa indiferent daca face treaba mare sau mica. Mangaie-l. Este mic si are nevoie sa invete de la voi, nimeni altcineva nu poate sa il invete. Daca nu il invatati acum cum trebuie va va face in casa toata viata lui.

Semne ca vrea sa isi faca nevoile:
- se invarte in cercuri
- miroase mult pe jos
- miroase prin colturi
- se duce prin colturi
- se ascunde in locuri mai greu accesibile/mai greu de vazut
- se duce pe la usi
- miroase pe la usi
- plange incetisor, scheauna
- se misca intruna, nu are stare, pare agitat

Invata sa recunosti semnele si sa il duci afara cand iti arata aceste semne.

O metoda de a invata cainele sa ceara afara este sa ii spui sa se duca la usa cand vrea sa isi faca nevoile si asa vei stii ca de fiecare data cand se duce la usa, vrea sa isi faca nevoile.

O alta metoda este sa cumperi un mic clopotel care poate fi atasat de un perete in apropierea unei usi care duce afara si sa il inveti sa sune din clopotel/sa dea cu labuta in clopotel de fiecare data cand vrea sa isi faca nevoile.

Pentru purici vorbeste cu veterinarul. Daca nu vedeti purici pe el deloc inseamna ca nu are. In schimb poate avea o boala de piele, o alergie la ceva, o otita alergica, etc. Nu ii dati medicamente doar pentru ca vedeti voi ca se scarpina si credeti ca sunt purici, acele medicamente ii fac rau la stomac, in special la ficat.

Cat despre joaca agresiva cu baiatul tau, invata-l pe baiatul tau sa il corecteze pe catelus, sa ii spuna nu, sa ii dea usor peste botic daca nu se potoleste. daca nu ziceti nimic pe principiul ca este pui mic, dragalas si inofensiv, cand va deveni adult va continua tot asa si atunci cand va musca va durea rau pentru ca va avea dintii de adult. Nu incurajati si nu ignorati agresivitatea pentru ca va deveni o problema mai tarziu. Daca catelusii nu sunt educati cand sunt mici, ca adulti va fi foarte greu sa ii educati.

Va sfatuiesc ca dupa ce catelusul termina toata schema de vaccinare si are acordul veterinarului, sa va duceti la puppy preschool cu el pentru socializare si bune maniere. Altfel riscati mari probleme mai tarziu.

Pana isi termina toata schema de vaccinare, incercati sa nu il scoateti in public, este mult prea riscant. In curtea/gradina voastra ar fi mai mult decat suficient. In public daca sunteti dispusi sa stati cu ochii pe el in fiecare secunda si sa fiti atenti la fiecare pas, om, caine, etc care se aproprie de voi, da luati-l dar tot va exista acel risc si eu zic ca nu se merita. Acei virusi pe care ii poate lua sunt mortali pentru un catelus. Nu-i riscati viata cand mai puteti astepta putin.


Mamica fericita de pisicute minunate, alintate, mieunatoare si torcatoare, Daisy (20.01.2012.) si Gracie (31.03.2012.) si de catelusa adorabila, afectuoasa, iubitoare si tandra, Lacey (11.05.2010.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
O metoda de a invata cainele sa ceara afara este sa ii spui sa se duca la usa cand vrea sa isi faca nevoile si asa vei stii ca de fiecare data cand se duce la usa, vrea sa isi faca nevoile.



cum adica sa-i spun, sa se duca la usa?
eu ma gandeam sa-l fac sa ia lesa in gura...dar nu stiu cum. lesa o tzin langa usa, cand iesim afara sa i-o pun in gura? oare e bine?

cat despre mancare asa scrie pe punga, e speciala pt catzelusi si la grutatea si varsta lui asa imi spune 3/4 cupa impartzita la 3. eu pe langa asta ii dau inca pe atit mancare facuta in casa, adica ceva simplu, dar vad ca-i place:carne fiarta pui sau vita , morcov si orez.
intre mese ii mai dau un os , o feliutza de salam cat mai slab...adica ce maninca si fiu-meu...si in general cumpar mancare de calitate fara nitrite si alte bazaconii


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelk1978 spune:

Michelle, o sa iti spun cum mi-am invatat eu catelusa sa ceara afara:am certat-o de cate ori a facut pipi\kk.Daca pleca de la locul cu pricina, o duceam eu si ii explicam ca nu are voie sa faca pipi\kk in casa. De cand ma intorceam de la serviciu, stateam numai cu gura pe ea...nu am copii, nici sot, asa ca ma ocupam 100% de Pechi. La 3 1/2 luni s-a catarat prima data pe usa, semn ca dorea afara.


Mergi la inceput