Homeland (1)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

nu pot zice ca-s cea mai statica persoana din lume, dar nici nu mi-as dori sa fiu. am o colega care e in stare sa nu se ridice de pe scaun o zi intreaga daca n-are nevoie la toaleta. faptul ca eu ma mai misc de colo-colo n-o numesc agitatie, ci doar o dinamica normala, ca sa-i zic asa.

mama, care-i hipotensiva de cand se stie, bea nenumarate cafele pe zi (eu beau de obicei doar una, maxim doua), si n-a fost niciodata atat de dinamica ca mine.

starea de agitatie o stiu - am experimentat-o cand am baut, singura data din viata mea, red bull. da, atunci n-aveam stare sa stau in fotoliu, ma ridicam pur si simplu si-apoi ma intrebam ce caut in picioare. de asta nu mi-a mai trebuit vreodata un energizant, indiferent ce program aiurea as fi avut si cat ar fi fost necesar sa stau treaza.

da, la un asemenea efect al unei simple cafele, as recomanda si eu sa se renunte la ea. dar atata vreme cat exista persoane care nu-l experimenteaza, generalizarile propriilor experiente nu-si au locul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

cafengioacelor, stiti cum se spune aici despre cafea (si mianna, multi anesthetisti mi-au zis asta)? Miroase mai bine decat e buna la gust (smells better than it taste)

Si io am zis la fel ca Ana, ca ma duc cu cafeaua aburinda la sefu suprem. Acu o miros dar nu pot sa o beau. Ma mai prostisem cu o chestie de la Starbucks pana cand am aflat ca are esenta de cafea intransa...

am ajuns acasa tarziu, am avut cel mai ciufut sofer posibil... A incurcat traseele, si din cauza lui am zis ca ma duc la un magazinel care vinde chestii mai speciale sa ma regalez cu o poseta mai incapatoare...

ma duc maine la SK sa ii duc un buchet de flori Fionei, a fost ziua ei azi. Fiona e specialist in chronic pain, o ador, cred ca am mai scris de ea, 5 copii, super frumoasa, super desteapta! O ador!

Plecand de la Fiona, vreau sa va intreb cum va impacati voi cu fosti ori actuali colegi care nu sunt f bright... Secretara de la fostul meu loc de munca imi trimite de niste emailuri de tre sa fac o pauza, sa respir, sa citesc de cateva ori sa ma conving ca vorbeste serios si nu e o gluma proasta... Azi imi trimite email sa ma intrebe daca e ziua Fionei azi, ca Fiona a venit si i-a zis ca e ziua ei......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Mianna, cine alege pacientii care vor intra in studiul clinic? Oncologul sau sponsorul ?

Intreb pentru ca oncoloaga tatalui meu i-a pomenit recent ca o alternativa de tratament pentru cancerul lui de prostata, participarea la un studiu clinic. Asta pentru ca tratamentul standard de pana acum se pare ca nu mai functioneaza, il ia de 6 ani si se pare ca organismul a capatat rezistenta si PSA-ul ala a inceput sa creasca sub tratament.


oncologul. adica sponsorul stabileste o serie de criterii clare care trebuie indeplinite de fiecare pacient. se numesc criterii de eligibilitate, fiind alcatuite din criterii de includere si criterii de excludere.

exemplu: criterii de includere: varsta intre 18 si 80 de ani, scor ECOG maxim 2 (asta e un scor stabilit in functie de cat timp e obligat pacientul sa petreaca in pat sau sa renunte la unele activitati cotidiene datorita simptomelor bolii), stadiul cutare (de exemplu sau numai pacienti cu stadiul I si II, sau numai pacienti cu stadiul III si IV), si altele asemenea.

criterii de excludere: poate cere sa nu fi facut un oarecare tratament inainte, sa nu sufere de alte boli grave, gen hipertensiune care nu poate fi controlata de tratament, sa nu aiba sau sa fi avut alt cancer, sa nu aiba anumite analize peste limita superioara etc.

oncologul, din pacientii lui, alege pe cei care corespund acestor criterii. le-am detaliat un pic ca sa intelegi ca e posibil sa i se ofere sansa de a participa intr-un studiul clinic, dansul sa accepte, iar apoi sa i se spuna ca nu mai poate participa fiindca n-a indeplinit toate criteriile, fiindca pe unele e clar de la inceput ca le indeplineste, dar altele pot fi surpriza. asta se poate intampla mai ales cu analizele de laborator. exemplu: studiul poate cere ca transaminazele hepatice sa fie maxim de 2.5 ori crescute fata de limita normala. chiar daca doctorul ar vedea ca la ultimele analize erau crescute doar de 1.5 ori, deci sa considere ca e eligibil si sa ii ceara sa semneze consimtamantul, se iau in considerare doar analizele recoltate dupa semnarea consimtamantului de participare, unde poti avea surpriza ca-s crescute de 2.7 ori, si atunci nu mai poate fi inrolat in studiu. nu e vina nimanui si e o situatie mai neplacuta daca se intampla asta, dar astea-s protocoalele, cu criterii fixe de la care nu se face absolut nicio abatere.

Aham, am banuit ca este asa ...
In afara de dragostea pentru pacient, mai exista vreo alta motivatie ca oncologul sa incerce sa isi bage pacientii in studii clinice ?
Si odata intrat in studiu, pacientul stie in ce grupa este, placebo sau cea care pe care chiar se testeaza ceva nou ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Aham, am banuit ca este asa ...
In afara de dragostea pentru pacient, mai exista vreo alta motivatie ca oncologul sa incerce sa isi bage pacientii in studii clinice ?
Si odata intrat in studiu, pacientul stie in ce grupa este, placebo sau cea care pe care chiar se testeaza ceva nou ?


nefiind munca voluntara, medicii primesc o anumita suma de bani pentru fiecare pacient introdus in studiu. cat cantareste asta si cat cantareste dorinta medicului de a oferi pacientului sansa unui tratament nou, mai ales in cazurile in care tratamentele clasice au fost epuizate deja si alta alternativa nu exista, las pe cineva mai priceput decat mine sa judece, eu inca n-am gasit cantarul pentru asta. cei care aleg varianta "siiigur o face doar pentru acei bani" sa se gandeasca daca ei ar alege sa faca un surplus de munca ce pretinde mult timp si multa atentie, in plus fata de munca lor de zi cu zi (care nu e putina) fara a fi remunerati pentru asta.

nu, in cele mai multe cazuri pacientul nu stie daca e pe medicatia activa sau pe placebo. si asta e normal, tocmai pentru ca exista acel efect placebo, si trebuie demonstrat statistic ca efectele nu i se datoreaza doar lui, ci sunt statistic semnificativ mai importante in cazul pacientilor inrolati pe bratul de tratament activ.

a nu se intelege ca celor de pe bratul placebo li se refuza dreptul la tratament. aici ar fi mai mult de explicat, putem vorbi de tratament de prima linie sau de tratament de linia a doua sau a treia.

prima linie inseamna primul tratament oncologic (ma rog, nu intotdeauna, dar nu va bag in chestii prea specifice, oricum ideea e aceeasi). ei bine, niciun pacient cu cancer nu se lasa netratat. cele doua brate vor fi reprezentate asa:
A. pacienti care primesc tratamentul folosit pana atunci la cazuri similare.
B. pacienti care primesc noul medicament.

sau

A. pacienti care primesc tratamentul folosit pana atunci la cazuri similare + medicatia inactiva (placebo)
B. pacienti care primesc tratamentul folosit pana atunci la cazuri similare + medicatia de studiu

(asta cand se doreste sa se arate ca o combinatie ar avea efect mai bun decat un singur chimioterapic).

sau

A. pacienti care primesc tratamentul folosit pana atunci la cazuri similare + medicatia inactiva (placebo).
B. pacienti care primesc tratamentul folosit pana atunci la cazuri similare + medicatia studiata, care nu e chimioterapic, dar care se spera ca potenteaza activitatea chimiotrapiei.

si mai pot da o groaza de exemple, dar tot ce vreau sa se inteleaga e ca pacientul nu are mai putine sanse decat alti pacienti neinrolati in studiu.

la chimioterapia de linia a doua sau a treia lucrurile stau un pic altfel - dar principiul de baza ramane acelasi, nu i se iau din sansele pe care le-ar fi avut daca nu participa la studiu. zic ca stau altfel, deoarece e posibil ca pana la acel moment sa nu existe terapie de linia a doua sau mai ales a treia, si atunci exista pacienti care primesc doar placebo, si altii care primesc medicatia activa. dar repet, daca nu se inrola in studiu i s-ar fi spus doar "ne pare rau, nu mai exista alt tratament aprobat in cazul dumneavoastra". adica n-ar fi primit nimic. la fel cu cei care-s inrolati pe bratul placebo (de fapt nu, pe acestia ii poate ajuta ideea ca primesc ceva, acesta fiind efectul placebo care chiar are avantaje demonstrate, iar ei nu stiu daca medicatia pe care o primesc e activa sau nu).

iar am senzatia ca puteam fi nitel mai clara, am incercat o schema cat am putut de logica, nu stiu daca mi-a si reusit.


cred c-ar fi cazul sa ma rog de un moderator sa spliteze posturile legate de cercetarea clinica. in primul rand poate va plictisesc, in al doilea rand poate-ar fi cazul sa le citeasca mai multa lume care nu intra pe-aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

mianna, eu nu ma plictisesc, please...

da ma rog, matali de ce esti treaza la ora asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

poi am zis mai devreme - parca la inceputul capitolului astuia - asa-i naturelu' meu, la ora asta inca se simte bine

o sa dispar acum doar pentru ca al meu laptop cica s-a updatat si simte nevoia sa se restarteze peste 6:51 minute, si-i totusi prea tarziu sa-l pornesc iar.

las scris aici (ca poate pana maine uit) c-am terminat de vazut si episodul 7 macar sa stiu maine seara unde am ramas, sa nu le las sa se incarce degeaba.

noapte buna sau buna dimineata, wherever you are!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Trebuie sa citesc si eu cu atentie ce ai scris, Mianna. Nu ma plictisesti, e prima data cind citesc informatii directe despre asa ceva.

Eu am facut supa, clatite cu de toate... am spalat, lecturat, culcat trupa. Si acum bag eu in mine.

Si miine e o zi grea. Una dintre prietenele Tudorei (cea cu caii) si colega de clasa cu ea are o zi foarte grea si Tudora vrea sa fie linga ea. Si eu am zis nu, apoi am zis da, apoi am discutat cu ea, zice ca vrea sa fie acolo, linga prietena ei... nici nu stiu daca fac sau nu fac bine...

Sora fetitei respective a cazut acum o saptamina in curtea scolii, a lesinat... ca la inceput am crezut ca poate s-a lovit. Au dus-o la spital, s-a trezit spre seara... si a doua zi a murit. Avea 10 ani, nici aia impliniti. Erau trei surori, toate la scoala fetelor mele, cea mai mica in clasa cu Tudora si prietena buna cu ea. Cred ca inima a lasat-o, nu stim daca era bolnava de inima sau a venit asa, pe neasteptate. E cumplit de trist si cred ca va merge sotul meu cu Tudora, caci eu sint la benevolat. Of, saraca fata, saracii parinti, surori, bunici... cumplit!

Agata mi-a pus mii de intrebari despre moarte, de la 4 ani tot ma intreaba... nu a vorbit cu mine doua zile pe la 5 ani cind a aflat ca toti oamenii mor, deci si ea... si ca eu am stiut cind am nascut-o si totusi am nascut-o... ca sa moara. Acum s-a mai linistit, pare ca a inteles. In schimb, Tudora niciodata nu m-a intrebat nimic despre asta, nu am avut nici macar cinci minute de discutie pe aceasta tema. Obisnuita cu tirul de intrebari ale Agatei pe orice tema, mie mi se pare un pic dubios ca nu are nici o nelamurire pe nici un subiect.

In ziua cind a aflat ca a murit, m-a intrebat doar daca eu as plinge in cazul in care ea ar fi in locul fetitei si eu in locul mamei ei (exact asa a spus). Am vorbit exact zece minute si gata... si in seara asta m-a anuntat ca miine ea vrea sa fie la biserica unde e pusa copila, inainte de inmormintare. Am ramas inlemnita, am asteptat intrebari despre ce e aia o inmormintare... nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:


Ana, Adela, daca voi stiti ce si cum cu bani, mare lucru! Io am lipsa sigur niste neuroni, sau sunt anemici spre invizibili, aia cu actele si cu banii. Cum de am ajuns la varsta asta fara sa-i reanimez, e complicat de explicat, mai ales ca nici jumatatea mea nu-i mai breaza la capitolul asta. Adica si chestiile alea minimale, ne solicita peste puteri si ce pricepem, uitam imediat ce-a disparut din zona de urgenta problema. Cred insa ca ni s-a cam terminat din punctul asta de vedere, si-i musai sa ne resetam.
La capitolul cafea si io-s cu pacatul asta, anxioasa sunt oricum, tensiune mica am, deci am nevoie de ea neagra, tare, aromata si beau doua pe zi oricum (cani nu cesti) Si cand o fierb la ibric, pe langa zahar, pun si un pic de sare si scortisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Nelia, of, ce groaznica intamplare! Cred ca a socat toata scoala. Tudora n-a intrebat mai multe ca poate a tot auzit de la Agata si oricum acum cred ca-i preocupata mai ales de prietena ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Chuny, cum merg traducerile?

Mergi la inceput