Atentie, excroc sentimental!

Atentie, excroc sentimental! | Autor: witeflower

Link direct la acest mesaj

Cine a avut vreodata de-a face cu un excroc sentimental nu are nevoie de descriere,nici de explicatii. Dar, la fel ca mine, si-ar dori, probabil sa traga, din cand in cand, un semnal de alarma, pentru ca alte persoane sa nu cada in plasa acestuia.

La un moment dat vizionam un documentar despre astfel de excroci, unii bigami, altii doar avand multiple relatii (simultane si/sau consecutive). Ceea ce mi-a atras inca de atunci atentia (fara sa ma gandesc insa ca tocmai traiam cu un astfel de om), era satisfactia pe care acei tipi o gaseau in faptul ca reuseau sa minta, sa fie crezuti, sa fie iubiti in pofida banuielilor care planau mai mereu asupra lor. Era... ca un fel de succes in aceasta... ocupatie. Adica, scopul era sa insele si sa nu fie prinsi, nu numai in relatia de cuplu, ci in general, sa profite de increderea si sentimentele celor din jur. Adesea urmareau sa obtina in acest fel beneficii materiale si financiare, diferite joburi "bune" sau conditii mai bune de trai.

Cum sa ii recunoastem? Ce anume ar trebui sa ne de de gandit, sa ne faca mai precauti in relatii, in increderea acordata cuiva?

Pornesc de la ideea ca un excroc sentimental se disimuleaza adesea foarte bine, poate parea multora un tip de treaba, uneori linistit, alteori haios, fermecator sau timid. Unii castiga increderea pentru ca invata sa para siguri pe sine, hotarati, sociabili. Altii invata sa ... asculte si sa "inteleaga " oamenii, dar nu in scopul de a-i ajuta, ci tocmai pt a le castiga increderea si a profita.

Cu toate astea, la o privire mai atenta... acesti oameni nu prea au relatii solide si de durata, nici in cadrul familiei, nici in rest.
Pentru ca se inteleg rau cu parintii si fratii (sau pentru distanta evidenta de acestia), gasesc tot felul de justificari - ei niciodata nu sunt de vina.
Dar daca relatiile proaste cu familia nu sunt semnificative, merita sa acordam atentie macar faptului ca nu au prieteni apropiati si de durata, cu ar fi prietenii din copilarie, din adolescenta, din prima tinerete... Pot fi foarte sociabili, in aparenta, dar prieteniile apropiate si de durata sunt greu de mentinut pentru un excroc. Ei tind sa relationeze superficial, iar implicarea in relatii este adesea simulata, prietenii ajung rand pe rand sa fie dezamagiti de omul pe care il credeau prieten si iau distanta...

Un alt aspect... minciuna. Il prinzi des cu minciuni - unele par nimicuri si el justifica din nou, prin tot felul de motive, dar nu pare in mod deosebit afectat ca a mintit. Decat pentru ca a fost prins, sau pentru ca... tocmai tu nu ai avut incredere in el! De fapt toata viata excrocului este o minciuna - se minte si pe sine insusi si are pretentia ca cei din jur sa il creada. Iar daca nu il crezi, problema ta, chiar daca e sigur ca te-ai prins ca minte... persista in minciuna lui pana ii dovedesit cu probe, ca in instanta, ca a mintit. Incearca din rasputeri sa te determine sa te indoiesti de propriul rationament, de ceilalti oameni din viata ta, care poate au mai aflat/ intuit cate ceva in neregula si au avut tupeul sa iti spuna! Acesti oameni sunt, dupa spusele lui, rau-voitori. Sau, in cel mai fericit caz, te dezinformeaza... fiindca nu cunosc realitatea sau fiindca nu-l plac pe el si vor sa il discrediteze.

Mai interesant e cand incerci sa il confrunti cu probele sau cu oamenii care pot confirma miciuna/ inselatoria lui. Atunci se irita, se rasteste, iti spune ca poti sa crezi ce vrei, ca nu-l iubesti sau nu ii esti prieten adevarat daca te iei dupa gura lumii sau daca scormonesti "rahatul".
Mimeaza empatia, dar pana in acest moment. Confruntat cu neincrederea, cu dovezi ale minciunilor sale, nu mai poate actiona empatic. Sau, poate unii dintre cei inteligenti, pot face si asta... adica sa iti spuna :"Draga, stiu cum te simti, si eu in locul tau m-as indoi, dar..." - si de aici exploateaza in continuare latura sentimentala (in ideea de anu distruge legatura dintre voi cu neincrederea ta... a ta).

Nu in ultimul rand, merita o privira atnta asupra evolutiei profesionale. Un excroc sentimental nu e incantat de munca si nu e mai serios in relatiile de serviciu decat in relatiile personale. Cauta joburi comode (sau evita sa munceasca, daca se poate, cautand diferite pretexte). Daca e totusi pregatit profesional si se pricepe la unele lucruri, e fluctuant si adesea isi schimba des angajatorul, daca poate cauta sa avanseze in posturi "bune" mizand pe relatiile personale sau cautand sa isi creeze astfel de le relatii in firma. Nu se da in laturi sa incrimineze pe oricine (sau sa lase banuieli aspra altora, pentru a indeparta atentia de la sine. Pentru ca un excroc nu are scrupule.

Desigur, toate aceste lucruri,ca si multe altele pe care le puteti mentiona in continuare - pot sa nu fie semnificative - luate separat.
Dar daca se combia... Aproape ca e de mirare cum astfel de oameni reusesc sa fie crezuti.

Dar, daca la fel ca si mine, ati picat candva in plasa unuia... stiti probabil ca si altii pot pica la fel de usor. Fiindca ei exploateaza latura sensibila, cea care scapa adesea analizei rationale.
ASa ca, un ultim indiciu pe care as vrea sa il mai scriu aici (deloc ultimul ca importanta), este: Fii receptiv la atentionarile sincere ale celor apropiati. Acestia tind sa observe mai repede decat tine aspecte care sunt in neregula sau dau de banuit.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Salut aparitia acestui subiect! In adevar poate fi folositor celor care inca nu au avut "de-a face" cu sau nu au auzit de la prieteni de un asemenea specimen.
Cel de care stiu eu era necasatorit la vreo 40 de ani si servea tuturor naivelor care ii ieseau in cale o poveste cu o fosta iubita care l-a parasit pentru altul cu mai multi bani s.a.m.d.. Le spunea si ca sta cu mama lui care e singura si nu o poate parasi. De asemenea spunea ca mama lui nu suporta nici o prietena de-a lui in aceeasi casa, drept care se ducea el la diverse fetiscane in "vizita". Asa a reusit sa aiba chiar 3-4 relatii in paralel, pacalind fete naive cu media de varsta in jur de 25 de ani. Culmea e ca n-a dus niciodata lipsa de amatoare. Cum se prindea una si renunta la 'relatie", omul pescuia in alta parte. In adevar, isi schimba serviciul ca pe sosete.
Daca cineva incerca sa-i ceara explicatii,facea pe ocupatul, era obosit, il durea capul si nu spunea decat "lasa-ma, termina!" , refuzand dialogul. Dupa care se purta ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Citat:
citat din mesajul lui witeflower
Desigur, toate aceste lucruri,ca si multe altele pe care le puteti mentiona in continuare - pot sa nu fie semnificative - luate separat.
Dar daca se combia... Aproape ca e de mirare cum astfel de oameni reusesc sa fie crezuti.
.
.
.
ASa ca, un ultim indiciu pe care as vrea sa il mai scriu aici (deloc ultimul ca importanta), este: Fii receptiv la atentionarile sincere ale celor apropiati. Acestia tind sa observe mai repede decat tine aspecte care sunt in neregula sau dau de banuit.



Eu m-as bucura sa se inainteze un proiect de lege pentru pedepsirea acestor escroci sentimentali . Sunt tot niste escroci, de ce nu s-ar gasi pedepse si pentru ei (barbati /femei)?! Sau poate ca exista asa ceva dar nepricepandu-ma...un avocat este in masura sa confirme sau nu acest lucru.

O persoana cu notorietate care conduce un ONG (ex: ajutarea femeilor abuzate fizic/moral)poate sa stranga semnaturi pentru inaintarea unui astfel de proiect de lege si pentru cei abuzati sentimental (sincer, eu as intocmi si o baza de date cu autorii/autoarele). In felul acesta poate, nr persoanelor abuzate ar fi in scadere.
Pana la urma escrocul sentimental poate fi si cel care abuzeaza de sentimentele celuilalt in scopul de a obtine materiale (bani, bunuri), sex,ascensiune in cariera ,achizitie drepturi…este tot o frauda numai ca-i sentimentala.In acest caz cel abuzat ar trebui doar arate ca relatia cu abuzatorul sentimental a fost afectat negativ (sunt sigura ca nu-i suficient dar ii las pe cei ce se pricep mai bine sa stabileasca ce si cum).

Si, ca sa revin la subiect, am intalnit astfel de escroci sentimentali, brusc isi schimba atitudinea cand au un interes personal desigur, atitudine pe care o au in genere de a critica, de a reprosa, de a observa lucruri care-i starnesc invidia si de a le pune pe ,,tapet" , persoane pe care in general eu le evit sau le ,,sterg" din vizor.

Si da, cei din afara relatiei pot observa mai bine ce se intampla dar, sunt putine persoane care-si pun viata pe tava parintilor, fratilor, prietenilor etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crystall spune:

Citat:
citat din mesajul lui luisa1983

[quote]

Eu m-as bucura sa se inainteze un proiect de lege pentru pedepsirea acestor escroci sentimentali . Sunt tot niste escroci, de ce nu s-ar gasi pedepse si pentru ei (barbati /femei)?! Sau poate ca exista asa ceva dar nepricepandu-ma...un avocat este in masura sa confirme sau nu acest lucru.


Sper ca iti dai seama ca acest lucru este imposibil
Ce ar trebui sa li se faca acestor oameni, care misuna peste tot, transplant de personalitate?

In ceea ce priveste lucrurile materiale, exista infractiuni inscrise in codul penal precum inselaciunea, abuzul de incredere s.a

Pentru cele "sentimentale" nu poate exista asa ceva.
Eventual daca se considera ca prejudiciul moral este mare, se poate merge pe daune morale in proces civil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Ma intreb care sunt resorturile care genereaza asemenea atitudini?

...adica ok... il identific ca si escroc sentimental...
si fug!?
pica altcineva in plasa, nu?

se "vindeca" treaba asta? are "leac"?




Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (4 ani) si Teo voinik (6 ani)

Calatoria lui Mos Craciun
...................................................
[b]Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Toti escrocii seriosi () cunosc foarte bine legea in domeniul in care actioneaza. Astfel incat este foarte greu sa-i incadrezi in vreun articol din CP. Repet: daca sunt "seriosi".
Escrocul sentimental este doar un segment de nisa, o specializare cu scopul profitului. Ma indoiesc ca au satisfactii ca au fost sau nu au fost crezuti, satisfactia vine din castig. Iar castigul vine din talent.
Cred ca este dificil sa ne pazim de escroci cu totii, indiferent cate articole citim. Sunt multe domenii in care suntem escrocati si, ca atare, escrocii au multi clienti.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Citat:
citat din mesajul lui crystall

Sper ca iti dai seama ca acest lucru este imposibil
Ce ar trebui sa li se faca acestor oameni, care misuna peste tot,....?


O ,,reclama", ceva de genul : X dauneaza grav sufletului, buzunarului si....?! Nu stiu, cred ca odata emisa o lege apar si ,,pedepsele". Dar daca este imposibil..... si totusi, nu cred ca este imposibil. Adica de ex : un barbat/femeie vrea sa obtina intr-o tara (habar n-am , acolo unde este posibil asa ceva) niste drepturi pe care nu le poate obtine decat casatorindu-se cu cineva de-acolo si dupa scurt timp divorteaza , chiar nu-i face nimeni nimic ?! Sotul /sotia nu este abuzat/a sentimental?

Escrocii sentimentali sunt mai ales pe Internet (din ce-am citit/auzit), apoi atunci,daca tot ,,danseaza" in voie, de ce ar fi imposibil sa le arunci niste ,,piuneze" sa-si mai piarda din talent?!


off topic : am vazut acum catva timp un film,nu are imporanta subiectul (oricum era mai mult pentru adolescenti) dar exista un personaj care avea un job ,,Bona cibernetica", american filmul (fetele din America pot spune daca este doar o fictiune )iar tipa inchidea toate site-urile capcane in special pentru copii .





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Din pacate nu pot fi pedepsiti legal, ei nu violeaza pe nimeni, relatiile pe care le au sunt liber consimtite. "Abuzul sentimental" nu este o infractiune in codul civil sau penal. In adevar cunosc foarte bine legea, sunt in stare sa faca orice pana la limita legii dar sa nu treaca in ilegal.
Prefera fete singure la parinti sau mai singuratice, fara un mediu stabil de unde sa primeasca sfaturi.
Renunta numai daca refuzul este foarte clar.
Orice slabiciune cat de mica sau fisura in relatia "victimei" cu familia este exploatata (lipsuri financiare, tata absent sau abuziv etc.)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Citat:
citat din mesajul lui witeflower

".
Mimeaza empatia, dar pana in acest moment. Confruntat cu neincrederea, cu dovezi ale minciunilor sale, nu mai poate actiona empatic. Sau, poate unii dintre cei inteligenti, pot face si asta... adica sa iti spuna :"Draga, stiu cum te simti, si eu in locul tau m-as indoi, dar..." - si de aici exploateaza in continuare latura sentimentala (in ideea de anu distruge legatura dintre voi cu neincrederea ta... a ta).



Witeflower, felicitari pentru felul extraordinar in care ai punctat acest aspect - si eu vroiam sa-l ating dar parca nu gaseam cuvinte atat de potrivite: vor sa pastreze si increderea iubitei dar sa isi si vada linistiti de "treburi" in continuare. Si reusesc de asa de multe ori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Am citit cu interes raspunsurile voastre si va multumesc mult pentru completari ... da, iti vin tot felul de ganduri in minte, de la cum sa eviti un astfel de excroc, pana la cum sa-l pedepsesti, sau chiar sa-l... schimbi.

Realitatea este este insa, ca asa cum a punctat Rufus, excrocii "buni" (mi se pare dragut si tremenul "seriosi" ), stiu ce fac, adica, de regula nu sunt niste tipi prosti. Nici nu-i musai sa fie destepti, dar cat de cat au idee cum sa evite sanctiuni legale, unii dintre ei nu se pot abtine, cam ca si orice om pus pe rele, care tot intinde coarda... si depasesc cu mult limitele legale, astfel incat pot si inculpati... daca sunt dovediti.

Cat despre satisfactia pe care o obtin... sau ceea ce ii motiveaza... Poate unii sunt pusi doar pe castig sau obtinerea diferitelor avantaje. Atunci ei percep reusita ca pe un succes in "cariera".
Dar unii par sa fie motivati, paradoxal, tocmai de aceasta latura sentimentala, pe care ei o exploateaza. Adica tanjesc sa fie crezuti, iubiti, acceptati (ceea ce nu inseamna ca neglijeaza celelalte avantaje).
Astfel, unii dintre ei nu se dau in laturi sa aiba copii cu persoanele pe care le excrocheaza, traind vieti duble, triple, multiple... cat le permite inteligenta si mediul in care traiesc. Inseala si fura persoanele cele mai apropiate, nu doar sot/sotie, ci si frati, parinti, sau proprii copii.

alinuk... ce e de facut? Eu zic ca daca reusesti sa te prinzi repede si sa fugi... nu e putin lucru. Adevarat, va pica altcineva in plasa, pentru ca un excroc nu se lasa... de meserie, chiar daca esueaza uneori. E cam la fel ca si cu hotii de buzunare. Daca iti pazesti buzunarele mai bine, poate nu te fura pe tine... va fura pe altcineva. Cu toate astea e bine sa iti pazesti buzunarele... pe cat poti, nu-i asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cafelutzaro spune:

Hai ca n-am mai scris de vreo 2 ani pe forum, din cauza de copil si lipsa de timp fireste, dar mi-au cazut ochii pe topicul asta... Doamne, exact un specimen de genul mi-am luat drept sot si l-am iubit ca pe ochii din cap...insa..

Mi-a luat 10 ani sa ma prind ca e cel descris de tine.. dar ooo daa, fix asa e! Si acum ca m-am prins, nu fac decat sa fuugg cat ma tin picioarele.

E incredibil cum te pot manipula acesti oameni, cum ii pot manipula pe toti din jur, cum sunt mereu ei cei perfecti, cum mereu altii sunt vinovati pentru toate esecurile lor, cum se debaraseaza de oricine cand nu mai au cum sa ii exploateze...

Eu una zic ca nu au leac, felul de a fi li se trage din copilarie, au fost probabil mintiti, folositi, invatati sa se ascunda mereu si sa gaseasca tot felul de metode mizerabile ca sa obtina ce vor.. Si ce e inradacinat din copilarie, acolo ramane... sau se trateaza cu muuuullltttt efort..pe care noi ceilalti, chiar vrem sa il depunem pentru un asemenea om?


Mergi la inceput