CIC 1 an, alaptarea si programul redus.

CIC 1 an, alaptarea si programul redus. | Autor: My_Lady0091

Link direct la acest mesaj

Extras din OUG 96/2003OUG privind protectia maternitatii la locul de munca:

"Art. 2
in sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
.................
e)salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;

Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la implinirea vârstei de un an a copilului. in aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)in cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.

Art. 27
(1)incalcarea urmatoarelor dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza astfel:
a) incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) si (2), art. 17, 18 si art. 26 alin. (1), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;"

Acesta este textul, dar imi este neclar un aspect:


E valabil textul de lege pentru mamicile ai caror copii nu au implinit un an (clar pt. mine) pana la varsta de un an a copilului sau pana la sfarsitul alaptarii..indiferent cat dureaza acest proces?







Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca la terminarea concediului de maternitate ti-ai reluat activitatea si ai depus documentele medicale care sa confirme sfarsitul prezumat al alaptarii si daca aceasta data este pana la implinirea varstei de 1 an al copilului e valabil aceast text. Dar trebuiesc ineplinite toate conditiile prevazute de lege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:




Eu vreau s-o alaptez minim pana la 2 ani. Daca voi avea cu ce!


Incep munca pe 14 ianuarie, fetita face un an pe 26....deci pana intr-un an. Tipic poporului roman! Cine sa mai faca vanzare la lapte praf!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ce sa-ti spun?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Mylady, daca tu vrei sa alaptezi in continuare ai sanse chiar si cu program de 8 ore, plus o ora-doua pe drum. La un an in general e diversificat copilul, are mese consistente si nu are nevoie de lapte dupa fiecare masa solida.
Seara insa cand ajungi acasa sa te astepti sa vina la supt cum te vede. Plus noaptea lactobar. Si nu vei pierde laptele prea repede daca ai pauza de 9 ore pe zi. Daca ai pauza de masa te poti mulge in acel interval.

Mami de Ana Maria(18.12.2004), Elisa Andreea (09.12.2008) si Iulia Alexandra (14.08.2010)

Mergi la inceput