presiune hidrostatica si protectia impotriva ei

presiune hidrostatica si protectia impotriva ei | Autor: patou

Link direct la acest mesaj

am inteles ca fiecare (?) casa ar avea in subsol o groapa in care se aduna apele provenite de la ploi. Cand ploua mai mult, sau primavara cand se dezgheata zapada, groapa (care sparge fundatia casei si ajunge la pamant) ar avea rolul de a elimina presiunea hidrostatica care se formeaza in jurul peretilor fundatiei. (apa din exterior apasa pe peretii fundatiei provocand in timp fisuri, si cum apa din exterior tinde sa fie la acelasi nivel cu cea din interior pompa care e in groapa scoate apa si dispare presiunea hisrostatica)

Cel putin asta am inteles eu (nu stiu daca am reusit sa explic coerent) de la un tip care incerca sa-mi vanda un sistem sofisticat de pompe pentru subsol.

Cum casa e intr-o zona inundabila mi s-a parut interesant ceea ce mi-a explicat insa spre surpriza lui (si a mea) casa noastra n-are nicio groapa. Fostul proprietar a refacut fundatia (e din beton armat si mult mai gros decat standardele, tocmai ca sa reziste la presiunea hidrostatica! si in plus de asta fundatia e hidrofugata (un fel de membrana cu care fundatia e invelita pe exterior)

Daca as face groapa in subsol mi-e frica ca as distruge membrana respectiva in zona unde ar fi groapa si apa s-ar infiltra pe sub membrana iar daca nu fac groapa mi-e frica de presiunea hidrostatica.

Cum nu ma pricep chiar deloc (poate ca tipul ala cum pompele voia mai mult sa si le vanda) as vrea sa va intreb daca aveti vreo idee, daca ati auzit de asa ceva...

sa nu uit casa e in canada.



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Incerc sa inteleg despre ce-a vorbit omul. noi avem `puit` in subsol, casa e construita in 1989, am inteles ca a fost o perioada de vreo 10 ani cind au facut la toate casele, cele construite inainte si dupa nu au.
N-am avut niciodata inundatii/apa in casa deci habar n-am ce face, dar e ca un cub de 1m carré sapat in beton, in camera unde avem si chauffe-eau-ul instalat.
Nu cred c-ai neaparat nevoie sa investesti bani in asa ceva, ati fost inundati? n-am auzit pe nimeni care nu are sa se apuce sa-si faca.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Google "sump pump", cred ca despre asta vorbea omul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

exact de pompa si groapa aia e vorba. credeam ca toate casele au asa ceva, cel putin asa am inteles de la tipul ala.

Ana Stroe, in groapa aia se strange ceva apa cand ploua? pompa de acolo face ceva sau e doar asa pentru orice eventualitate?

N-am fost inunda#539;i dar proprietarul de dinainte a fost asa ca si-a reconstruit si ridicat fundatia si a hidrofugat-o. dar nu si-a facut groapa aia. si eu ma tot intreb de ce... (si n-am cum sa-l intreb ca a murit anul trecut, deci n-avea intentia sa vanda casa)

Oana B, omul ala mi-a prezentat un sistem cu 3 pompe dintre care una cu acumulator si aveau si o alarma care suna cand se lua curentul si sistemul trecea pe pompa cu acumulator...

multumesc pentru raspunsuri, cred ca o sa-mi vad de treaba si o sa uit de pompele alea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Cand iti construiesti o casa, faci un studiu geodezic. Cu ocazia asta, in afara de terenul de fundare, ai informatii si despre eventualele panze freatice. Oricum, situatia zonala e cunoscuta, exista studii detaliate pe zone.
Nu-mi fac casa pe o panza freatica. Ca n-am de ce. E drept, depinde de zona, insa oricum daca panza este la suprafata, exista metode diferite de fundare, de pilda pe piloni.
Asaaa...daca am exclus ca fundatia mea nu sta in balta, alta apa nu are cum sa "loveasca" fundatia decat accidental. Ploaie, zapezi. Daca e inundatie, e "groasa" oricum. Indiferent care din ele, sunt temporare. Membrana bituminoasa cu care e izolata fundatia (sau subsolul daca exista) are rol de scut impotriva apei care vine, loveste izolatia si se scurge (infiltreaza). Practic contactul apa-membrana este scurt. Nu izoleaza o fundatie care sta in balta.
Daca totusi, prin absurdul-absurdului te pomenesti cu o piscina naturala in curte, care nu vrea sa mai plece, mai util este un sistem de drenare in exteriorul fundatiei. De altfel, daca ne uitam pe schemele care explica genul asta de instalatie (sump pump) o sa vezi sisteme perimetrale de drenare, colectoare si aceasta "groapa" cu pompa, care preia tot ceea ce nu pot prelua colectoarele perimetrale. Deci o intreaga retea exterioara sau sub fundatie, nu o gaura in fundatie.
Este clar ca se justifica in functie de zona, acolo unde nivelul apei in subteran pune probleme.
Patou, casa ta nu are asa ceva pentru ca nu are nevoie, apele pluviale sunt drenate natural fara interventia unei pompe. De ce sa-i pui, daca nu ai nevoie? Un lucru sa nu uiti: situatia care justifica o asa solutie este recomandata de constructor si nu de cel care vinde pompe. Constructorul si instalatorul vor determina precis dimensionarea si pozitionarea sistemului de drenare. Daca este necesar. Si nu ca sa egaleze presiuni.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

Rufus

casa are sistemul ala de drenare exterior (ii zice drain francez daca nu ma insel) si ideea era ca apele colectate de el ar fi trebuit sa se scurga in groapa aia din casa. Se pare ca se scurg in exterior si de aceea n-au mai facut groapa. am inteles ca si fundatia ar fi si inclinata astfel incat apele sa se scurga mai usor. (n-am reusit sa identific inca unde se scurge apa ca e plina curtea de vegetatie)

de fapt asa m-am gandit si eu, daca tot e inundatie cum ar putea pompa si groapa sa anuleze presiunea hidrostatica, ca oricata apa ar scoate ea tot n-ar reusi sa volatilizeze piscina naturala din gradina

Multumesc pentru raspuns!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


patou,

n-am avut niciodata apa in groapa aia, e uscata intotdeauna.
daca ajunge acolo apa inseamna ca e bai cu izolatia din subsol.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput