Cum sunt privite persoanele cu handicap

Cum sunt privite persoanele cu handicap | Autor: doinabita

Link direct la acest mesaj

Eu doar pun in "scena" mesajul fiului meu ...o intmplare banala, ar spune-o unii. Voua vi se mare normala o asemenea situatie?

Sunt Claudiu Bita, cu siteul pretmic.com. Nu stiu daca iti mai aduci aminte de mine, dar sunt paralizat, avand handicap de gradul 1. Intentionam sa merg la meciul Romania-Olanda. Sun frumos la bilete.ro si o duduie imi raspunde. O intreb in ce conditii poate intra o persoana cu handicap in posesia unui bilet in zonele special amenajate ale stadionului. Imi raspunde ca ei nu se ocupa cu asta si sa sun la FRF. O intreb : "nu dumneavoastra va ocupati cu vanzarea biletelor la acest meci?" Imi raspunde pe un ton foarte ofuscat ca ei au doar bilete NORMALE si ca probabil eu vreau o invitatie. Am intrebat-o : "noi suntem anormali?" I-am mai spus ca nu ma duc acolo sa cersesc sau sa stau pe scari sau la toaleta sa vad meciul. Pur si simplu eu solicitam un bilet pentru persoane cu dizabilitati in locurile special amenajate. Am sunat la FRF si mi-au spus ca nu mai sunt locuri si ca au primit asemenea cereri inca de pe data de 19 septembrie. L-am intrebat pe respectivul daca s-a facut public undeva acest lucru si mi-a spus ca probabil pe site-ul FRF. Nu e o noutate ca "handicapatii" ar trebui arsi pe rug in Romania. M-a frapat, pur si simplu, exprimarea respectivei: "noi avem doar bilete normale".

Cum vom schimb a oare astfel de mentalitati? daca se vor schimba vreodata...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Se va schimba - de drept treptat - dar eu sunt convins ca se va schimba. M-am uitat la "generatia tanara" - si deja gandesc diferit. Am observat asa ceva la colegii fiicei mele Ioana (17 ani) si lor li se pare natural sa-i ajute pe cei care nu pot si sa-i protejeze si chiar "sa-i incorporeze" in grupurile lor. Daca am ajuns sa vad ca ei fac asa ceva "si vad" omul si relationeaza cu "omul" si nu cu dizabilitatea am toate motivele sa cred ca tendinta este de normalizare.
Parerea mea desigur.


www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Generatia mea a crescut fara sa vada alti copii cu handicap. Din cauza asta nu ne-am obisnuit cu ideea si nu stim sa ne comportam, ne simtim stingaci si nu stim ce sa spunem si cind spunem ceva dam cu bita in balta.

Pina sa vin in Germania daca vazusem citeva carucioare si alea numai in Bucuresti. Cind am venit aici mi-i s-a parut ca exista foarte multe persoane cu sindromul Dawn, imi sareau in ochi pt ca pina atunci nu vazusem.


Cit de grea le e viatza celor in carucioare pot acu sa inteleg mai bine avind copii mici in buggy si carucioare: si aici sunt o gramada de magazine care au trepte la intrare, ba chiar si inauntru, fara rampa sau multe magazine cu spatiu mic intre rafturi. Nu numai educatia trebuie adaptata...

Ma bucur sa aud ca se schimba mentalitatea, chit ca incet, incet.

Fiul tau scrie f frumos. Sa trimita la ziarele de sport o scrisoare deschisa. Poate ar putea cumva sa se faca un documetar pt o TV despre accesul oamenilor cu handicap la manifestarile culturale si sportive?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doinabita spune:

Fiul meu pe langa faptul ca scrie frumos, are si o profunzime aparte in tot ceea ce face si gandeste. Asta poate se datoreaza faptului ca accidentul l-a maturizat inainte de varsta.Are siteul lui pretmic.com, este un site afiliat de unde mai isi castiga un ban, folosind un program vocal pentru a scrie articolele de pe site, deoarece mainile ii sunt functionale undeva la nici 5%. Este foarte adevarat ca generatia tanara are alta mentalitate, numai ca si tipa de la acel site de vanzari bilete este tanara si ...degeaba...
Inteleg si nu pre cum poti sa consideri pe cineva cu handicap: ANORMAL...Ca el este altfel(poate anormal) fata de cei fara probleme de sanatate este evident, dar in a avea o exprimare de genul acesta cand lucrezi in vanzari indiferent ce vinzi, mi se pare ca locul aceleia nu este acolo.Caci fie handicapat, fie tigan, fie orice, atata timp cat doresc sa cumpar un bilet numai ca fiind handicapt...trebuie sa fie intr-o zona unde sa am rampe la dispozitie(si sunt pe National Arena), nu mi se pare normal sa te exprimi astfel. Sa scrie la tv nu are rost, la un ziar...scriem pe forumuri pe bloguri poate ia cineva initiativa unei petii care sa aduca in fata legiuitorului care a cam lasat toate cele balta si legile pentru persoanele cu handicap. De la accesul in viata socila, culturala, sportiva, pana la imbunatatire situatiei financiare a acestor persoane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

O fosta colega de-a mea din scoala e casatorita cu un baiat imobilizat intr-un scaun cu rotile. La fiecare meci al Stelei, ea posteaza pe FB poze cu sotul ei impreuna cu diferite VIP-uri de la Steaua. Din cate stiu, multe din meciurile respective se joaca pe National Arena. Pe FB se numesc Special Boys, poate ca lui Dan i-ar face placere sa-i contacteze, nu stiu, tu stii cel mai bine. Si poate ca in felul asta va reusi sa faca rost si de bilete la meciurile la care isi doreste sa mearga. Nu prea cred ca-s numai stelisti in acel grup.

de Maria Cornelia (20.09.2006) si Ioana Teodora (24.01.2012)
Din ce in ce mai mare
Creste si mezina
Perlute de domnisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Eu cred ca din punct de vedere tehnic, fata aceea avea dreptate ... locurile pentru persoane cu handicap sunt speciale, in anumite zone ale stadionului, cu acces special si sunt limitate. Probabil ca trebuie cerute separat de o agentie care comercializeaza bilete si nu stiu, dar poate au si pret separat diferit de restul locurilor.

Ce lipseste in Romania vis-a-vis de persoanele cu handicap, este empatia, intelegerea si ingaduinta ... ea lipseste in general in multe domenii (medical de ex) si iese in evidenta in relatiile sociale. Cred ca sunt mai multe cauze care genereaza acest comportament indiferent - mentalitatea generatiilor mai in varsta, saracia, stresul, problemele personale, lupta pentru supravietuire, neincrederea in cel de langa tine, suspiciunea ca un om cu probleme poate doar le mimeaza ...etc.

Intr-o Romanie unde handicapatii care cersesc se ridica la sfarsitul zilei din scaunul cu rotile, unde aflii la TV ca cersetorii castiga pe zi mai mult ca un om cinsiti, unde exista dosare medicale despre handicapati intocmite pentru persoane fara handicap ...etc, e greu sa devii generos si empatic cu problemele unui necunoscut de la telefon.

In plus, din punct de vedere al business-ului, nu cred ca se face profit pe seama persoanelor cu handicap ...nici nu prea este etic sa se faca.

In concluzie, cred ca este nevoie de o anumita stare de spirit generala ca sa poti fi generos cu persoanele cu handicap, stare de spirit pe care poporul roman inca nu a atins-o. Cand spun "generos" nu ma refer neaparat la partea materiala ci la tot ceea ce presupune toleranta, empatie, intelegere, acceptare si integrare a acestor oameni.

Analiza mea de sus nu doreste sa scuze pe nimeni ...este o analiza care incearca sa explice de ce realitatea romaneasca este asa.
Ca si Marius, am certitudinea ca in timp o sa se schimbe ... Ce trebuie facut pentru a accelera acest proces ? Probabil mediatizare cat mai multa, persoanele cu handicap trebuie prezentate publicului larg nu numai din punct de vedere al tragediei lor ci din punct de vedere al puterii si ambitiei cu care reusesc sa-si traiasca viata, al lucrurilor incredibile pe care reusesc sa le faca, al eforturilor si a vointei cu care reusesc sa incerce sa traiasca cat mai aproape de normalitate.

Eu nu am stiut de ex ca Dan isi poate folosi mainile doar 5% dar se ocupa de un site pe internet ? Nu e asta impresionant ? Nu va face sa evaluati altfel o persoana cu care viata nu a fost atat de generoasa ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

in blocul parintilor mei, connstruit prin 85 sta o doamna cu handicap si merge in carucior.
dar e cumplit ca sutn cateva scari vreo 7-8 trepte pana la lift si daca nu se gaseste cineva sa o ridice cu tot cu carucior nu are cum sa se duca acasa.

chiar vb cu tata de ce nu modifica scarile sa poata si dinsa urca, cumva...dar mi-a spus a nu sunt restul proprietarilor de acord sa puna bani iar primariile nici atit nu au bani, nu se implica.

eu cred ca asta ar trebui sa tzina de primarie, ca toate blocurile sa aiba acces pt carucior. de ce sa fie oamenii limitati si injositi in felul asta?!

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Nu e doar asta Michelle, dar in blocurile alea nu are acces targa ambulantei. Cand bunica mea a trebuit dusa la spital, si nu putea merge, tatal meu impreuna cu un vecin au pus-o pe un scaun si au coborat-o cu scaunul pe scari de la etajul 3 . Jos astepta ambulanta . Cuum au putut construi romanii mii si mii de blocuri stupide fara sa se gandeasca ca trebuie sa ai acces cu targa in ele, nu pot sa inteleg .

Sunt curioasa daca noile constructii au obligatoriu un astfel de acces.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doinabita spune:

Marius, din fericire generatia tanara se comporta asa cum spui tu cu persoanele cu handicap. Este de apreciat, caci "cad barierele"in gandire, se schimba mentalitatile.
Buflea, biletele pentru persoane cu handicap sunt puse in vanzare la fel ca si celelalte. Atitudinea acelei doamne sau domnisoare a fost clara, deoarece am lasat telefonulpe masa, pe speaker ca sa vorbeasca Dan si fara sa vreau am auzit convorbirea, cap-coada...Dan a mai fost la meciuri pe National Arena. Este adevarat ca sunt cam 126 locuri pentru ca atat are zona care este prevazuta cu rampe pentru a avea acces. Acele bilete au "un regim special" incluzand zona prin care intri caci este adaptata pentru asa ceva.Numai ca doamna-domnisoara era iritata pe bune cand Dan ii spunea caci el vrea sa cumpere bilet iar ea raspunde: nu intelegi ca vindem numai bilete normale? Pai daca iti repeta asta de 3 ori...ori nu intelege ce vrei...ori...Esti un site de vanzare produsul X, pai lamureste pe cel care vrea sa cumpere ceva unde sa se adresesze...Asta s-a intamplat dupa discutii politicoase intre Dan si ea, enervata ca din moment nu vand decat BILETE NORMALE, nu renunta la convorbire si tot mai vrea sa mearga la meciPLATITE, NU FARA BANI! Pentru a cumpapa un astfel de bilet trimiti pirn email copie dupa certificatul de handicap, copie dupa C.I. , copie dupa C.I. al insotitotului cariua ii cumperi bilet. La anumite meciuri biletele sunt gratis, la altele se platesc la un pret rezonabil, la altele integral.La intrarea in stadion trebuie sa prezinti pe langa bilet si C.I. si copie dupa certificatul de handicap.
Dan scrie folosindu-se de un program vocal, litera cu litera, articolele care le pune pe site, lucrand cam 8-10 ore pe zi. Are un calm si o profunzime de invidiat. Chiar si la telefon a fost amabil, cum este normal, numai ca degeaba...De acum cand mai vrea sa mearaga la meci va aborda mai din timp problema. Caci fotbalul era pasiunea lui inainte de accident, iar acum o are doar privind meciurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu romanii au construit blocuri stupide ci ceausescu si sleahta de langa el.

Inainte de '90 existenta persoanelor cu dizabilitati era trecuta sub tacere. De aceea nu s-a construit nimic pentru a le usura existenta.

Azi e cu totul altceva. A inceput chiar sa se schimbe mentalitatea persoanelor in varsta carora li s-a bagat in cap ca a fi handicapat e o rusine.
Cu tinerii e altceva. Ei chiar construiesc punti de legatura. Sunt educati in alt sistem de valori.

In multe blocuri in care traiesc persoane ce au nevoie de carucioare s-au construit rampe. Trist este ca in blocurile unde nu exista astfel de persoane nu exista nici rampe ca si cand o astfel de persoana nu are ce cauta in vizita.
Unele statii de metrou au fost refacute cu lifturi.

Acuma revenind la intrebarea din titlu spun ca aspectul asta e cu dublu sens:
- modul in care sunt privite persoanele handicapate de catre altii si
- modul in care se privesc persoanele handicapate pe ele insele.

Ca privitor nu stii intotdeauna ce reactie sa ai, ce sa spui si cum sa spui ca sa nu deranjezi producand o suferinta in plus.
Dar stii ca aceste persoane nu doresc sa fie privite cu mila. Mila e un sentiment firesc de compasiune si intelegere pentru suferinta cuiva.
Insa nu intotdeauna ajutorul pe care-l oferi e mila. E pur si simplu un ajutor pe care-l dai cuiva aflat in dificultate.
Cum faci ca ajutorul tau sa nu fie privit ca mila?

Asta e o intrebare la care nu am gasit raspuns. Undeva, intre receptor si transmitator, se produce o ruptura.









Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

Doina ,eu o sa scriu la asociataia suporterilor clubului Steaua ,trebuie sa se poata face ceva.

anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca


AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!

Mergi la inceput