America (222)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Da , daca nu iti schimbi numele nu are sens sa te agiti. Cred ca o sa imi inregistrz casatoria si schimb buletinul ca alea merg repede si las pasaportul pe numele vechi ca de ala chiar nu am nevoie schimbat.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle7

Singura problema la mine e ca am proprietati si iar u stiu ce se intampla in cazul unei mosteniri. Cred ca o sa fac toate apostilele pe care le vor si sa zbor cu dosarul dupa mine si in caz de nevoie fac schimbarile necesare :)


Inca ceva , cum e cu cetatenia? Cand ai cetatenia americana, cea romana nu e afectata? Sau trebuie sa faci vreun demers ca sa pastrezi cetatenia romana.
E suficient atunci sa am doar pasaport us si sa pastrez buletin roman? Sau trebuie sa imi fac si pasaport romanesc?
Michelle



din aventurile mele de prin ROm am inteles ca nu treb sa mai ai buletin daca traiesti in america.
daca mai ai pasaport romanesc treb sa iti predai buletinul si sa-ti puna mentiunea pe pasaportul romanesc ca ai domiciliul instrainatate.

cand te duci cu certif. de casatorie trebnuie sa il inscrii la evid populatiei, asta insemnand, daca nu ma insel vreo 3 luni.

este o procedura complicata si va trebui sa te documentezi inainte de a pornii la drum.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Mda, ma astept sa fie complicata, cred ca o sa imi stric toata vacanta cu actele romanesti :( merci de ajutor.
Nu inteleg faza cu buletinul. Daca esti cetatean american si vrei sa traiesti in romania n-ai voie sa ai buletin sau cum?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle7

Mda, ma astept sa fie complicata, cred ca o sa imi stric toata vacanta cu actele romanesti :( merci de ajutor.
Nu inteleg faza cu buletinul. Daca esti cetatean american si vrei sa traiesti in romania n-ai voie sa ai buletin sau cum?

Michelle


poti sa fii cetatean american si roman(roman esti automat, doar daca nu ai renuntzat la cetatenie)...dar daca vrei sa te repatriezi, nu poti decat daca ai predat in prealabil buletinul si dupa predarea buletinului iti pune stampila pe pasap."cetatean roman cu domiciliul instrainatate", stai un an in strainatate de la aceea data, si apoi te repatriezi si traiesti fericit pana la adinci batrineti in Rom.


stiu ca am trecut prin asta cu propria piele.
eu nu am predat buletuinul cand in urma cu 15 ani am plecat din tara, pt ca am plecat /venit aici in vizita si am ramas.

chiar daca am putut dovedii ca am stat in america(cumparat casa in america, nascut copil, lucrat...platit taxe) la ei figuram cu domilciliul tot in romania pt ca nu predasem buletinul.
sotul meu a fugit din tara pe timpul lui ceasca...si a fost si mai grav ca nu a avut niciodata pasaport romanesc si nici buletinul predat...si nu-l mai recunoasteau nici ca roman.

aici decate ori am fost la consulat nimeni nu ne-a spus nimic de predarea buletinelor.

deci tu , daca mai ai buletinul romanesc esti considerata ca ai domiciliul in romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmençita spune:

Eu as spune ca buletinul romanesc este un act de identitate pentru cei ce locuiesc in Romania pentru a dovedi unde locuiesc in relatia cu oficialii, fiecare trebuie sa aiba o adresa declarata. Cand pleci din tara ca sa te stabilesti in alta parte e considerat ca te-ai mutat, e obligatia ta sa ii anunti, cu toate ca dupa parerea mea organismele ar trebui sa comunice intre ele. Asta daca pleci cu acte in regula, cum am plecat noi ca si rezidenti permanenti. Copilul meu nu avea buletin cand am plecat, iar cand am fost in vizita in tara am zis sa profit si sa-i fac buletin, de unde, mi-au spus ca nu are dreptul sa aiba buletin, noi suntem inregistrati la evidenta populatiei ca si ne-rezidenti. Iar cu schimbatul numelui, eu am avut necazuri pentru ca ei vreau in Quebec sa ai ca nume de familie numele de nastere, eu eram deja casatorita, deci pe toate actele aveam numele sotului de familie, probleme cu oficialii pentru alocatia copilului, ca imi cereau actul de nastere in original al mamei pe care dupa ei trebuia sa fie trecut numele meu la nastere. Destept, nu? Ei ziceau ca daca mama si-a pastrat numele de nastere dupa casatorie avea acelasi nume cand m-am nascut, deci numele meu de nastere trebuia sa corespunda cu numele ei de nastere. Explic ca nu e asa, numele meu de nastere nu apare pe certificatul ei de nastere, ca era casatorita cand m-am nascut si avea numele de familie al sotului, ei cica atunci nu e mama dvs...ce sa zic, ce logica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tilia spune:

Si eu as vrea sa-mi transcriu casatoria, ca sa-mi pot schimba pasaportul, mai ales ca-mi expira si buletinul. Dar cand vad cate birocratie e, imi vine sa-mi pun mainile-n cap!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

OK. Acum is ametita :) Plec in 2 saptamani in Romania . Sfatuiti-ma ce sa fac.
Nu sunt cetatean american inca, doar greencard.
Cand merg in ro , merg si inregistrez casatoria si dupa aia ma duc la buletine si le zic ca am domiciliul in strainezia si o sa imi puna o stampila in pasaport si predau buletinul ?
Cu permisul de conducere romanesc ce fac ? Il folosesc doar pe cel american cand merg in Ro ?
Trebuie sa umblu cu pasaportul la mine cand conduc ?

Intrebarea 2

Diploma mea de facultate e de la o universitate de stat din ro. Pot sa ma inscriu la master aici cu diploma din ro ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Tilia , daca nu iti expira pasaportul nu cred ca are sens sa il schimbi. Mergi aeroport cu " certified copy" a actului casatorie si nu ai treaba ca greencardul si pasaportul sunt pe nume diferite. E scump sa schimbi pasaportul mai ales daca il faci la urgenta.
Eu am decis ca anul asta doar inregistrez casatoria si merg la buletine. Aia n-ar trebui sa fie prea mare bataie de cap

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Permisul de conducere American nu este valabil in ro
ca sa poti conduce cu el trebuie sa mergi la dmv si sa ceri permis temporar international. iti da un fel de parmis valabil 14 zile.
eu mi-as tine si permisul ro si buletinul cu ce te afecteaza daca le tii?
sau cel putin permisul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

Aia nu inteleg nici eu, ce avantaje sau dezavantaje am daca imi tin buletinul.
Permisul de romania trebuie prezentat impreuna cu buletinul pe care daca il predau, inseamna ca trebuie sa am pasaportul la mine tot timpul. Pe de alta parte daca imi schimb buletinul si am nume nou, va trebui sa imi schimb si permisul .
Stau in Ro 19 zile din care 3 e totul inchis cu Pastele deci probabil singurul lucru pe care il fac anul asta e sa imi inscriu casatoria :)
In vreo 5 ani imi schimb buletinul si permisul sper : )

Mergi la inceput