Malabsorbtia, regim alimentar

Malabsorbtia, regim alimentar | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Va rog, daca ati fost diagnosticate (sau cunoasteti cazuri), imi puteti povesti cum va descurcati?

Eu nu am fost... oficial, dar, in urma cu multi ani, exasperata de faptul ca nu ma ingras oricat as manca (acum s-a mai schimbat putin situatiunea ) am vorbit in Ro. cu o doamna dieticiana (dr. Sanielevici) si, fara analize, mi-a spus ca probabil este vorba de malabsorbtie.

Eh, acum, la peste 40 de ani , descopar cu mirare ca, daca nu mamanc carne si lactate, imi cade parul (dar mult!) si-mi apar tot felul de eczeme, daca renunt la gluten/grau imi dispar stomatitele care m-au chinuit o viata, daca iau B complex mi-i mai bine cu alte cele... femeiesti (desi la analize stau bine cu "B" uile... - parca doar doua mi-a verificat), mananc banane sau melasa si nu mi-o mai ia inima razna din cauza potasiului care si ala se dupe pe undeva pe apa sambetei s.a.m.d.

Mi-ar fi de ajutor sa-mi spuneti cum o tineti sub control, de preferat prin regim alimentar, si daca va suna clopotei la cele descrise mai sus (ma apuca asa o disperare cand ajung de nevoie la doctor si casca ochii mari, da din umeri si-mi da sa fac analize ca nuca in perete. Nu mai spun ca multi ma privesc ca pe un specimen american atotindopator de grasimi, carnuri si junkuri si ma cauta intai de colesterol . Nu mai sunt subponderala ca in tinereturi, da' nici de puricat de rutina de colesterol nu mi-s).


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Leditia spune:

Eu stiam ca malabsortia survine datorita anumitor boli/intolerante si este primara sau secundara,se manifesta mai mult sau mai putin in functie de ce anume o provoaca..
Fii-miu de ex are fibroza chistica si evident ca are si malabsortie.Dar e diferit fata de un copil care de ex are malabsortie din cauza bolii celiace ...sau o alta boala.Fii-miu are voie sa manance orice,chiar si mancaruri mai putin sanatoase(cipsuri,hambugeri,etc) pt a-i asigura aportul caloric necesar(ii trebuie un aport caloric dublu fata de un copil normal)
El are un regim bazat mai mult pe lactate pt ca astea ii plac..carnea inca i-o ascund prin mancaruri ca o refuza cu desavarsire.Are de luat niste vitamine speciale pt boala lui,avand in vedere ca din alimentatie nu asimileaza acele vitamine..si ia si enzime pancreatice pt a asimila mancarea.In rest,legume,fructe,cereale,lactate,carne,oua..peste mai rar ca ii simte gustul si nu vrea.Deci in general mananca mancare normala.Nu are intoleranta la gluten,deci e ok din acest punct de vedere si nici alergii nu are.(cel putin asa a reiesit din analize)
Stiu ca ananasul contine enzime si e ff bun la digestie..Noua ne-a zis dr de el,dar fii-miu nu vrea.:)Poate s-o mai schimba la gradi,dar in rest a crescut f bine,in ciuda bolii lui arata fantastic de bine..chiar mai bine decat anumiti copii care sunt sanatosi(ma refer la greutate/inaltime..)
Cred ca mai intai trebuie sa vezi de unde vine malabsortia asta sa ai un punct de pornire..Eu zic ca doar niste analize si o vizita la dr o sa-ti puna un diagnostic cert.Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

ML, iti trebuie niste analize care sa confirme clar aceste suspiciuni. pentru ca asa cum zice si Ledi, malabsorbtia este un efect secundar al unei alte manifestari - de cele mai multe ori o intoleranta sau o alergie.
edit ca sa zic ca pana nu exista certitudinea tipului de marlabsorbtie - adica sa se vada clar ce NU poti transforma - nu are rost nicio dieta. ca nu stii ce sa scoti si ce sa pui in ea - si te poti trezi cu dezechilibre si mai mari. (doar ca exemplu - poti sa ai o malabsorbtie proteica si sa trebuiasca sa mananci mult mai multe proteine, lipide, etc. iar daca tu le scoti... nu faci decat sa accentuezi problema)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ati scris frumos si pe inteles amandoua, multumesc! Dar tot nu am cum sa dau de un doctor sa ma asculte (nu vreau sa mai enumar motivele). Imi pare rau acum ca nu sunt in Bucuresti, as fi rezolvat cumva pana la urma.

Mie ananasul ii da arsuri la stomac dar parca papaia are acelasi rol...?! Voi mai citi despre, cu papaia ma impac, mananc uneori.

Sanatate si baietelului tau, Leditia!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Ml,
daca ai cauta un dr. de provenienta mai est europeana? poate te asculta mai bine; si eu am avut probleme cu dr ca sa ma asculte de obicei pina am gasit o dr rominca; inainte de ea am avut o tinerica rezidenta era americanca da facea tot ce ii ceream mai rar asa ceva; alt dr. care m-a ascultat a fost un chinez cu scoala facuta in china;cam astia au fost care mi-au ascultat oful, restul pe o ureche le ntra pe alta le iesea ...stiu cum e.
Cit despre dieta, daca te simti mai bine fara gluten atunci elimina-l din alimentatie daca reusesti; maninca doar ce vezi ca iti face bine si vei fi ok; si eu cind eram in ro ma batea vintul de slaba, dupa ce am ajung aici m-am ingrasat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

ML
stii, la mine e ca intr-un banc comunist;eu nr mic,tata nr mic,mama nr mic
mama mea malabsorbtie, eu malabsorbtie , strumf sindrom de malabsorbtie forma grava-distrofie grad II-III in momentul descoperirii.
malabsorbtia nu are legatura cu intolerantele sau alergiile,ci pur si simplu nu sunt asimilati nutrientii din mancare.
strumf a facut proba de digestie din scaun si a iesit tot,dar absolut tot in forma in care a fost ingerat.
exista doua situatii
I sindrom d emalabsorbtie cu distrofie
aici trebuie tratament medicamanetos,cat mai aproape d enatural
monogen,McT oil, infatrini pana in 8 kg/nutrini dupa 8 kg, neaparat enzime sanzymea/kreon,viusid pt pofta de mancare, antiemetic daca e cazul, imunostimulator cu colostru si probiotice .cam 16 mil/luna.atat ne-a dus pe noi. consecinta:strumf vindecat,multumim lui Dumnezeu
II analize pentru metabolism,endocrine
III regim alimentar
asta se aplica tuturor adulti/copii
calculul e asa
3g de proetine/kg corp
carnuri
cea de prepelita castiga net prin 22 g/100 de gr, fier,calciu,magneziu
eu,de ex, am o dieta standard de 3000 de calorii/zi.flori, nu reusesc nici macar 1500.e drept ca dupa anstere am luat 10 kg si nu le-am dat jos.adica am sarit de la 37 de kg la 1.60 m la 47-46, in functie de zi.
nu iti face o dieta cu dulciuri, cu fructe bogate in carbohidrati sau cu mezeluri.
important e sa nu umfli glicemia sau colesterolul.
branza grasa,smanatana dulce(adica nefermentata),laptele nedegresat,pastele, carnea de prepelita, de porc slaba,seminte multe,de multe feluri, nuci,alune,pt cine poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

si-n afara de asta: legume uscate! linte, fava beans ca voi aveti in US, naut, fasole, mazare uscata. au si fier si proteine si-s si asimilabile. stii ca vorbeam noi de burgerii aia vegani acum vreun an....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

legumele uscate puncteaza la calorii f bine.la proteine, in cazul malabsorbtiei, cele mai bune sunt carnurile si branzeturile.
si mai e ceva
scoate zaharul complet,inlocuieste-l cu mierea.

exista tendinta de a manaca dulciiuri ca sa t eingras.nimic mai fals, in cazul malabsorbtiei.proteine, glucide,lipide,dar din canruri,branzeturi,legume,fructe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Am zis sa nu scriu in graba, mai incolo, si tot pe fuga ajung pe-aici.

msl, cam asa fac, nu am eliminat de tot glutenul, dar pe cat posibil il evit si inlocuiesc cu alt tip de faina/alimente. Laptele... am incercat fara lactoza, nu am mai avut crampe la stomac. Iar de cand beau mai putin si-l inlocuiesc cu iaurt, il suport chiar si obisnuit, cu lactoza.

Aici, unde locuiesc, este "tara Millersilor" . Intamplator, o asistenta cu nume de familie polonez (dar poate il avea de la parinti caci vorbea fara accent; cu siguranta nu era "bastinasa", venea de undeva din nord) mi-a fost de foarte mare ajutor cu fata. Dar este asistenta si (cred... legata de maini cu recomandarile in scris pt. medici de specialitate). Din pacate, cei la care am ajuns pana acum mai mult se uita in laptop sa-si completeze datele decat la maine :(. Plus ca nu scapi fara o bulina inutila (sau mai rau, tot felul de teste fara rost) ca sa-ti inchida gura ca te-au rezolvat si sa se acopere. Daca am reusi sa ne mutam intr-un orasel mai mare din apropiere as incerca sa dau de un medic descuiat si de specialitate.

Roxana, imi amintesc de burgers . Da, mancam in fiecare saptamana mazare, linte, fasole. Unele chiar ne plac, altele, mai de dragul diversificarii le inghitim.


Histamina, multumesc mult de contact/detalii. Vreau sa scriu mai pe indelete, plus sa-ti trimit un mesaj cu o intrebare mai personala, legata de copii. Revin peste cateva ore.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Tot tarziu intru, nu stiu daca voi reusi sa inchei (dar am trimis mesajul, Histamina, te rog, cand ai timp sa verifici, poate ai raspuns)

Uite, m-am cantarit :). Stiu ca nu mai sunt slaba atat cat sa vreau sa ma ingras acum, dar nici de trecut peste problemele din copilarie si adolescenta nu sunt (ma refer la atitudinea intalnita aici fata de ce le spun medicilor).

In liceu aveam 1,67 si 47 de kile. Acum (am 46 de ani, sper ca nu o luati la goana :) ) am ajuns la 61 kg. Deci nu mai am de gand sa pun pe mine ca ma trezesc ca o iau pe partea ailalta. Si depunerile astea au mers treptat, nu m-am ingrasat dupa copii brusc cu diferenta asta.
Deci intrebare (caci si tu spuneai ca ai ramas cu ceva kg dupa ce ai nascut)... in ce conditii incepe cineva cu malabsorbtie sa se ingrase? Exista asa ceva? Cand aveam 47 de kile si-mi puneam pantaloni pe sub pantaloni sa fiu "normala", m-am dus la un homeopat sa-i cer solutii. Mi-a spus sa astept pana la 60 de ani ca am sa dau fuga la el sa-i spun ca vreau sa slabesc . Pe atunci nu mi-a pomenit nimc despre malabsorbtie; acum la 46 de ani incep sa ii dau dreptate cu ingrasatul.

In alta ordine de idei, imi pare rau ca nu mai dau de explicatiile dieticianei... imi facuse si un desen cu cilli si perisorii din stomac (parca asa ceva, s-ar putea sa gresesc denumirea), care, de prea mult "grisulet" al bunicilor noastre din copilarie au ros pana la disparitie acesti perisori, asa ca nimic nu se mai absoarbe. Am inteles deci ca ar fi o legatura intre gris (respectiv gluten, zic eu acum...) ca intoleranta si malabsorbtie.

Eh, au venit copiii de la scoala, incerc sa mai scriu diseara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML
dreptate cu ingrasatul.

In alta ordine de idei, imi pare rau ca nu mai dau de explicatiile dieticianei... imi facuse si un desen cu cilli si perisorii din stomac (parca asa ceva, s-ar putea sa gresesc denumirea), care, de prea mult "grisulet" al bunicilor noastre din copilarie au ros pana la disparitie acesti perisori, asa ca nimic nu se mai absoarbe. Am inteles deci ca ar fi o legatura intre gris (respectiv gluten, zic eu acum...) ca intoleranta si malabsorbtie.


Cred ca se refera la microvilli care acopera tesutul intestinului subtire unde are loc absorbia nutrientilor.

Mergi la inceput