SEMNE SI SIMPTOME AUTISM

SEMNE SI SIMPTOME AUTISM | Autor: autism_adhd

Link direct la acest mesaj

SEMNE SI SIMPTOME AUTISM

De cele mai multe ori ca parinte refuzi sa crezi ca minunea ta pretioasa are o problema. Dar când vine vorba de autism, este ideal sa observam si sa recunoastem acest lucru inainte de vârsta de optsprezece luni, fiecare luna poate face o diferenta uriasa in evolutia ulterioara. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai mare impactul tratamentului terapeutic asupra simptomelor de autism. Dar, indiferent de varsta copilului tau, nu-ti pierde speranta!
Tratamentul poate reduce efectele tulburarii si ajuta copilul sa învete sa socializeze, sa-si dezvolte capacitatile cognitive(sa inteleaga lumea dinafara lui), sa-si faca prieteni, sa aiba autonomie in autoservire, sa mearga in final la o gradinita/scoala normala. Autismul este un spectru de tulburari strâns legate, cu un nucleu comun de simptome. Tulburarile din spectrul autismului apar în perioada de sugar si copilaria timpurie, cauzând întârzieri în multe domenii de baza ale dezvoltarii, cum ar fi a învata sa vorbeasca, sa se joace si sa interactioneze cu ceilalti.
Semnele si simptomele de autism variaza foarte mult, la fel ca si efectele sale. Unii copii cu autism au doar deficiente usoare, in timp ce altii au mai multe obstacole de depasit
Severitatea simptomelor variaza foarte mult de la persoana la persoana, dar toate persoanele cu autism au anumite simptome de baza din urmatoarele domenii:

Interactiuni sociale si relatiile . Simptomele pot include:
o Probleme semnificative în curs de dezvoltare la abilitati de comunicare non-verbale, cum ar fi privitul ochi in ochi, expresii faciale, si postura corpului.
o Imposibilitatea de a stabili prietenii cu copii de aceeasi vârsta. De cele mai multe ori copiii ii ignora pe ceilalti ca si cand n-ar exista desi se joaca de exemplu in preajma lor par adesea sa nu-I observe.
o Lipsa de interes în schimbul bucuriei oferite de un alt copil, persoana, lipsa de interes de a realiza socializare cu alte personae( nici cu proprii parinti) Nu merge sa se joace cu alti copii, sa se imprieteneasca, sa faca impreuna jocuri ba chiar devine impulsiv, violent sau autoviolent cand cineva inetrvine in jocul lui.
o Lipsa de empatie. Persoanele cu autism pot avea dificultati in intelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi de durere sau de tristete. Spre exemplu daca mama plange copilul cu autism poate ramane indiferent in timp ce alti copii ar plange sau ar alerga la mama s-o imbratiseze.
• Comunicare verbala si nonverbala Simptomele pot include:
o Întârzierea sau lipsa de limbaj. Mai mai mult de 40% din persoanele cu autism nu vorbesc sau au un limbaj sarac si dezechilibrat, dezordonat, fara asociaeri corecte intre cuvinte sau sunete.
o Probleme in luarea deciziei de a incepe conversatia, un dialog. De asemenea, persoanele cu autism au dificultati în a continua o conversatie dupa ce aceasta a fost începuta de cineva.
o Utilizarea stereotipiilor si repetitiilor de limbaj. Persoanele cu autism repeata necontrolat de multe ori o fraza sau un cuvant pe care le-au auzit anterior (echolalia).
o Dificultati în întelegerea perspectivei ascultatorului lor. De exemplu, o persoana cu autism nu pot intelege cand cineva foloseste umorul pentru a decongestinona o sitiatie. Ele pot interpreta cuvântul de comunicare ca atare si nu sensul.
• Interese limitate în activitati de joc sau simptome pot include:
o Un accent neobisnuit pe bucati. Copiii mai mici cu autism se concentreaza adesea pe parti de jucarii, cum ar fi rotile de pe o masina, mai degraba decât sa se joace cu jucaria întreaga.
o Preocuparea cu anumite subiecte. De exemplu, copiii mai mari si adultii pot fi fascinat de jocuri video, carduri de tranzactionare, sau placute de înmatriculare.
o O nevoie de asemanare si de rutine. De exemplu, un copil cu autism poate avea nevoie întotdeauna de a mânca pâine înainte de salata si insista sa mergi mereu pe la gradinita,scoala, poate face o pasiune pentru sticle goale, pentru inchisul/deschisul usilor, alinierea obiectelor etc.
o Comportamente stereotipe. Acestea pot include miscari dezordonate ale corpului si mainilor.
SIMPTOMELE DIN TIMPUL COPILARIEI
Simptomele autismului sunt, de obicei, observate mai întâi de parintii si persoanele care ajuta la cresterea copilului inainte de primii 3 ani. Desi autismul este prezent de la nastere (congenital), semnele de tulburare pot fi dificil sa fie identificate sau diagnosticate in timpul copilariei mici. Din punct de vedere al semnelor ele apar dupa primele 3 luni de viata. De exemplu un copil autist nu va intoarce capul in directia din care se ude glasul mamei asa cum se intampla in mod normal. Nu agata degetul parintelui, nu gangureste etc. Ca parinte, esti în pozitia de cel mai bun observator ale celor mai timpurii semne de avertizare de autism. Iti cunosti copilul mai bine decat oricine si poti observa comportamentele si lipsa de veselie pe care un medic pediatru într-o vizita de cincisprezece minute s-ar putea sa nu aiba sansa de a le vedea si cu asta te poate indeparta ceva timp de recuperarea copilului tau. Pediatrul copilului tau poate fi un partener valoros, dar nu neglija importanta de observatii proprii si de experienta ta in preajma copiluluilui, e cea mai valoroasa. Cheia este de a te educa, astfel încât sa stii ce este normal si ceea ce nu este in regula la dezvoltarea copilului raportata la ceilalti copii de aceeasi varsta. Parintii devin constienti când copilul lor pare sa se distanteze de evolutia copiilor din mediul imediat: nu-i place sa fie tinut pe loc, ; nu pare interesat de jocuri, cum ar cucu bau, nu pare inetresat de copiii de varsta lui si nu începe sa vorbeasca. Uneori, un copil va începe sa vorbeasca sau sa aiba achizitii comportamentale în acelasi timp cu alti copii de aceeasi vârsta dar la un moment dat incepe sa-si piarda rand pe rand limbajul si comportamentele. Pur si simplu uita sa vorbeasca, sa se joace etc. Acestea, de asemenea, pot fi confundate cu privire la abilitatile auditive ele copilului. Se pare ca de multe ori un copil cu autism nu aude, dar în alte momente, el sau ea poate sa para a a auzi un zgomot de fond la distanta, cum ar fi fluierul de un tren sau un obiect trantit de vecin. Cu tratament precoce si intensiv, majoritatea copiilor isi îmbunatatesc capacitatea lor de a se raporta la ceilalti, de a comunica, si de a ajuta ei însisi cand cresc mai în vârsta pe altii. Spre deosebire de mituri populare legate de copiii cu autism, foarte putini sunt complet izolati social sau "traiesc intr-o lume a lor."

SIMPTOME LA ADOLESENTA
În anii adolescentei, modelele de comportament se schimba des. Multi adolescenti castiga abilitati, dar înca ramase în urma, în capacitatea lor de a se raporta la ceilalti si de a întelege. Pubertatea si sexualitatea în curs de dezvoltare ar putea fi mult mai dificile pentru adolescenti care sufera de autism decât pentru altiide la aceasta vârsta. Adolescentii autistic au un risc crescut de a dezvolta probleme legate de depresie , anxietate , si epilepsie .
SIMPTOMELE LA MATURITATE
Unii adulti cu autism sunt capabili de a lucra si de a trai pe cont propriu. Gradul în care un adult cu autism poate duce o viata independenta este legat de inteligenta si abilitatea de a comunica. Cel putin 33% sunt în masura sa realizeze cel putin independenta partiala. Unii adulti cu autism au nevoie de o multime de asistenti, în special cei cu inteligenta scazuta care nu sunt în masura sa vorbeasca. Au nevoie partial sau full-time de supraveghere. La celalalt capat al spectrului, adultii cu autism înalt functional sunt de multe ori cu succes în profesiile lor si capabili de a trai independent, desi de obicei, continua sa aiba unele dificultati cu privire la alte persoane. Aceste persoane au, de obicei coeficientul de inteligenta peste medie.
ALTE SIMPTOME
Multe persoane cu autism au simptome similare cu deficit de atentie tulburare de hiperactivitate (ADHD) . Dar aceste simptome, în special problemele legate de relatiile sociale, sunt mult mai severe pentru persoanele cu autism. Aproximativ 10% din persoanele cu autism au o forma a savantului de competente speciale, cum ar fi memorarea listelor, calcularea datelor calendaristice, desenul, sau capacitatile muzicale, abilitati informatice.
Multe persoane cu autism au perceptii senzoriale neobisnuite . De exemplu, ei pot descrie o atingere usoara ca presiunea dureroasa si profunda ca oferind un sentiment de calm. Altii nu pot simti durere, la toate. Unele persoane cu autism au placeri alimentare foarte puternice si antipatii si preocupari neobisnuite pentru alte alimete sau obiecte.
Problemele de somn agitat apar la aproximativ 40% la 70% din persoanele cu autism.
Asocieri ale simptomelor sau suprapuneri
Autismul este unul din mai multe tipuri de tulburari pervazive de dezvoltare (PDD), de asemenea, numit tulburare din spectrul autismului (TSA). Nu este neobisnuit pentru autism sa fie confundat cu alt PDD, cum ar fi tulburarea Asperger desi simptomele se pot suprapune. O conditie similara se numeste tulburare de dezvoltare omniprezenta-NOS (nu se specifica altfel). PDD-NOS apare atunci când copiii au comportamente similare, dar nu îndeplinesc criteriile pentru autism. De asemenea, alte afectiuni cu simptome similare pot avea, de asemenea, similitudini sau apar asociate cu autismul(ADHD)