Calendarul gradinarului vesel (27)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

O sa deviez un pic de la subiect, pt ca am incercat sa ma lamuresc la subiectele specializate si nu pot, nu inteleg nimic, asa ca va intreb si pe voi, considerandu-va mai aproape de natura...
Pe baietelul meu l-a ciupit o capusa. Capusa nu a stat pe corpul lui mai mult de 12 h pt ca era in zona pampersului, deci usor si rapid de depistat, de fapt asa am si vazut-o, dimineata, in pat, cand i-am dat jos "chilotelul gros".
Incidentul a avut loc la munte, noi am tras de "acea chestie" fiindca nu stiam ce e, abia apoi am inteles. Am sunat un medic, ne-a zis sa-i dam Augumentin, am fost la spital, provincie, unde era doar un asistent, s-a uitat cu o lupa a zis ca nu a ramas nimic inauntru. Din nefericire am omorat capusa(adica nu am putut s ao pastram pt o eventula aanliza, s-ar fi putut face?), a iesit sange :(, semn ca apucat sa se hraneasca. Imediat dupa ciupitura zona s-a inrosit un pic, difuz, dar i-am dat cu spirt si betadina si a disparut complet roseata, ramanind doar punctul intepaturii. La 24h dupa intepatura, la fel era doar un punct, la ~36h dupa intepatura(adica aseara), a aparut o pata mica, 2.5mm rosu inchis, care inca nu a crescut...
Dr-ul pe care l-am sunat e in conc, nu l-as mai suna...dar ce sa facem? Tot ce am inteles e ca din momentul asta ai un ghimpe in suflet pentru totdeauna(eu asta am inteles, daca stiti altfel spuneti-mi: tratamentul asta imediat cu antibiotic rezolva/impiedica apritia bolii Lyme??? sau doar e o incercare, la nivelul a ce se stie acum, de a impiedica aparitia bolii???), ca oricum pe timpul tratamentului cu antibiotic nu ii pot face analize, dar apoi??? care e primul pas? De ce a aparut aceasta pata? Dupa analize, daca ies + niste anticorpi ce inseamna?? ca boala e in organism si poate "exploda" oricand?
off!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Madalina, te sfatuiesc sa te duci rapid la Spitalul de boli infectioase pt. consult si diagnostic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Madalina din pacate degeaba te duci la spital.Eu am suspectat o ciupitura de capusa la David acum 2 ani si am vrut sa merg, dar mi-au zis ca daca nu are febra, stare de voma, nici nu se uita la copil. Insa incep prin a-ti spune ca am inteles ca boala Lyme nu mai e chiar bau-bau si ca s-ar fi gasit leac pt ea. Iti sugerez sa citesti topicul dedicat de aici de pe DC - aici ai sa afli despre un medic ungur care ia f in serios aceasta boala, la care poti trimite si sange pt analize la o adica. Tratamentul preventiv insa am inteles ca este unul f agresiv,cu antibiotic puternic luat o luna de zile (parca). Totusi, la cata 'reclama' s-a facut anul asta la muscatura de capuse poate te ia caerva in serios- eu as merge la Budimex, la infectioase sa-l vada uin medic (daca o mai gasesti pe Dr Orasanu o recomand cu caldura). Din cate retin daca acea capusa a fost infectata cu borelioza, are o muscatura care lasa o urma specifica, in forma de tinta - punct rosu, cerc alb, cerc rosu (asa avea David insa eu n-am vazut nici o capusa si eram la mare). iti doresc sa te linistesti si sa fie doar o alarma falsa. sanatate la puiut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Aseara am fost la dr si a zis sa continuam tratamentul, nu s-a pronuntat asupra petei minuscule care a scazut semnificativ ieri de dim pana seara.
Pentru analizele necesare trebuie sa mai asteptam. Terminam antibioticul, facem o pauza de cateva zile si apoi mergem cu el la dr.
Nu ma pot linisti si ar trebui sa ma mobilizez cumva pt ca e nevoie de mine in mult prea multe locuri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Madalina, eu am spus sa te duci la spital de b. infectioase pt. ca ei stiu mult mai bine ce antibiotic si in ce doza trebuie administrat preventiv.
De asemenea era bine ca un medic specialist cu experienta in borelioza( sau cel putin unul care a mai vazut cazuri)sa vada acea pata ca sa-si faca o idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgipuia spune:

Am gasit si eu la Teo o capusa mica vara asta... am fost la urgenta, au scos-o si m-au trimis la infectioase pt tratament... la infectioase dr ne-a dat antibiotic in doza unica... o singura pastila si atat... Am inteles ca este foarte important sa nu incerci sa o scoti, ca sa nu-i provoci regurgitarea secretiilor ei din gura, ca astea sunt transmitatoare de boli. Este o anumita tactica de a o extrage, iar apropo de tratament, dr zicea ca sunt sanse foarte mici sa ia o boala, si oricum antibioticul administrat in timp util elimina si sansele astea... La Teo era o capusa micuta si nu a lasat deloc roseata... nu stiu ce sa-ti zic... banui ca trebuie sa fie niste analize de facut ca sa-ti iei de o grija...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

Eu tocmai am primit catalogul de la "multe plante" si rasfoiesc partea cu bulbii - mi se pare oferta mult mai bogata decat in catalogul de la bakker sau chiar si cel de la sieberz (pe care l-am rasfoit on-line) - am gasit soiuri noi de narcise (stiti voi ca asta-i slabiciunea mea...), dar si multe soiuri de lalele foarte frumoase. Ce am gasit in toate cataloagele este laleaua "ice-cream" - din cate imi dau seama vedeta sezonului viitor - deci cred ca am sa-mi comand si eu un pachet de bulbi. De preturi - costa intre 15 si 45 lei pachetul (depinde de numarul de bulbi si de soi evident)...
O sa merg insa si prin magazinele de bricolaj sa vad oferta... La inceputul lui noiembrie ajung si la Amsterdam - daca toamna o sa fie lunga s-ar putea sa-mi iau si de acolo bulbi ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Buna, ma puteti ajuta si pe mine cu niste sfaturi despre smeura?

Am niste tufe de smeura, anul asta au facut prima oara smeura (destul de mult, si foarte buna)...fara sa le fi ingrijit prea mult (le-am mai udat in weekend). Acum arata cam jalnic, au crescut mult in inaltime, multe dintre ele au frunze uscate..ma gandeam ca probabil ar trebui sa fac ceva inainte sa inceapa iarna, sau nu?

Probabaibl ca lispsa mea total de pricepere in ale gradinaritului este evidenta :).

Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bonsai spune:

leeloo,

gand la gand cu bucurie!!!

am si eu lista de bulbi,narcise de vreo 5 feluri,la lalele nu am reusit sa ma opresc.....cat despre "vedeta sezonului",acea lalea speciala,am vazut-o,dar m-a "lovit "pretul".....bulbul e cam 15 ron.......si daca nu rasare??????.....mai bine iau lalele clasice de banii acestia......intr-adevar la "multeplante"oferta e super!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Zmeuricii nu-i faci nimic acum, dar, la seceta care s-a instalat ai putea sa o mai uzi ca sa fie mai viguroasa, totusi, valabil pt toate plantele e indicat sa incetati udatul pe la sf-ul lui sept pt a nu intra cu prea multa seva in anotimpul rece.
La primavara vei vedea clar ca ramurile care au rodit anul asta sunt uscate, chiar de jos, de la nivelul solului si trebuie taiate, cele care anul asta doar au crescut vor face fructe la anul insa trebuie si ele tunse un pic pt a nu face fructe multe si mici ci fructe mai putine si mari. Cat sa le tunzi? nu stiu, la inspiratie, eu, cred ca le las cam la 1.5m. De asemenea, daca sunt prea multe ramuri roditoare la o tufa trebuie lasate doar 2-3 sau 3-4 in functie de cat de viguroase ti se par. Daca te va pasiona, vei invata in timp.
SUCCES!

Nu stiu daca v-am zis am pus mure cu miere in 2 sapt(tinut la frigider, altfel fermenteaza, de aceea nici nu pot pastra peste iarna siropul asta) s-a facut un sirop f bun pe care il bem cu apa si fructele le mananc eu, ceilalti se lasa mai greu convinsi.


Productia de mere continua sa imi dea batai de cap pt ca nu avem beci nu le vom putea pastra prea mult asa ca acum invitam prietenii la cules.
Voi incerca si reteta de otet de mere a Livianei, in limita timpului, am lipsit 2 sapt si se simte!
As vrea sa pastrez si in varianta rase pt iarna(stiu ca la iarna sunt mere in piata dar daca acum sunt o multime, nu-mi vine sa le arunc). A pastrat cineva asa? Cum sunt mai bune? rase, calite si la congelator? sau rase, calite si la borcane?

In ceea ce priveste capusa am primit rasp documentate la clinica(pe forum). Incepusem, inca din ziua muscaturii, tratam cu antibio si vom merge la anlize dupa terminarea lui si inca 15 zile de pauza. Incerc sa ma autosugestionez ca va fi bine!
b.nica, da, dr spec de la infectioase am sunat si cand am fost la spital tot la infectioase am fost(Matei Bals)

Mergi la inceput