Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii | Autor: ReginaMaria

Link direct la acest mesaj



Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

Invitat: Alaturi de noi, dl doctor Siviu Butuc - Medic specialist Obstetrica – Ginecologie, avand Competente si supraspecializari in colposcopie, histeroscopie cu care discutam astazi despre:

2. Alimentatia in timpul sarcinii

?1. Ne schimbam stilul de alimentatie in momentul in care aflam ca vom avea un copil si care sunt alimentele sau grupele de alimente importante in timpul sarcinii?
Min: 00:31


In timpul sarcinii stilul de alimentatie trebuie schimbat, daca inainte nu a fost un stil corespunzator. Chiar daca a fost corespunzator, in timpul sarcinii exista o nevoie in plus nu de a manca mai mult, ci de a manca mai sanatos. Nu exista o reteta sau o dieta ideala de alimentatie in timpul sarcinii, dar trebuie respectate niste reguli alimentare. Regula de baza este ca alimentatia sa fie variata si echilibrata din punct de vedere nutritional. Principalele grupe de alimente importante in sarcina, pentru copil carora e necesar sa se acorde o mare atentie sunt painea, cerealele integrale, legumele, fructele, carnea, ouale, pestele. Aceste alimente, in general, e bine sa fie proaspete, poate chiar congelate, insa este de evitat folosirea alimentelor din conserva. Mai sunt si alte lucruri de discutat cu privire la cum trebuie dozate, in cate mese..samd

?2. Stim ca nu trebuie sa mancam pentru doi, insa cat trebuie sa mancam in timpul sarcinii?
Min:01:48


Este o idee complet falsa. Nu trebuie mancat cat doi, ci de doua ori mai variat si nutritional complet. In timpul sarcinii exista ideea falsa de a manca mai mult pentru a creste mare copilul. Fals. Trebuie retinut ca, in primele luni de sarcina (in primele 4-5luni) nu se modifica necesarul caloric. Iar la sfarsitul trimestrului doi de sarcina si inceputul trimestrului trei; necesarul de calorii creste cam cu 300Kcal/zi, adica echivalentul a doua trei felii de paine. Atat.

?3. Am auzit adesea vorbindu-se despre acidul folic. Ce este acesta, care e rolul lui, cum se administreaza?
Min:02:44


Acidul folic face parte din grupa vitaminelor B / vitamina B9, si si-a demonstrat eficienta atata timp cat este folosit corect in prevenirea unor defecte de tub neural, adica ale unor afectiuni ale maduvei spinarii si ale creierului. Dozajul acidului folic: exista un dozaj preconceptional si un necesar crescut in sarcina. In timpul sarcinii acidul folic intervine in formarea si diviziunile celulare: formarea globulelor albe, formarea globulelor rosii si a materialului genetic al ADN ului. Preconceptional exista recomandarea de administrare a acidului folic cu minim o luna inaintea conceptiei. De ce o luna inainte? Pentru ca aceste defecte despre care am vorbit - de tub neural, afectiuni ale maduvei spinarii si ale creierului - si orice problema in dezvoltarea lor apare in primele 28 de zile de la conceptie. In aceste 28 de zile de multe ori femeia nici nu stie ca e insarcinata. Folosit corect cu minim o luna inainte de conceptie, acidul folic previne cu 50 pana la 70% din defectele tubului neural, cu un dozaj de 0.4 - 0.6mg preconceptional care poate creste pana la 1mg. De multe ori se prefera o doza mai mare decat cea demonstrat ca fiind recomandata pentru ca nu se cunoaste exact capacitatea de absorbtie si de transformare in forma biologica activa a acidului folic.

Deci 1mg/zi chiar si 5mg/zi in anumite situatii.

?4. Exista alimente nerecomandate pe lista unei gravide? Putem bea cafea in timpul sarcinii? Cat de multa?
Min:4:36


Chiar legat de acidul folic, acesta poate fi extras din alimente comune precum fructele: portocalele, bananele; legumele: mazarea, fasolea, brocoli; pestele samd, dar de multe ori se prefera un supliment. Exista si a doua categorie de nutrienti care sunt extrasi mai greu din alimente: de ex acizii grasi esentiali omega3, omega6 - se prefera adaugarea lor prin suplimente vitaminice pentru ca nu sunt suficient extrasi din alimente (pestele oceanic, uleiul de floarea soarelui, de masline).

Desigur exista si alimente de evitat in sarcina, in special anumite produse din peste. In primul rand exista o regula generala ca toate alimentele trebuie sa fie bine preparate, laptele sa fie pasteurizat iar produsele lactate de asemenea pasteurizate. De evitat sunt anumite categorii de peste care contin metilmercur - o substanta nociva in general si in sarcina in special. Dintre acesti pesti amintim: rechinul, scrumbia, bibanul care sunt de evitat.

Cafeaua nu este o problema. Cantitati mari de cofeina s-a demonstrat la un moment dat ca pot interveni in cresterea riscului de nastere prematura si a unei greutati mici la nastere. Era vorba insa de cantitati mari de cofeina, astfel incat niciun efect advers nu s-a observat la folosirea de exemplu a doua cafele pe zi / sub 200mg de cofeina pe zi. Chiar din punct de vedere al cafelei s-a demonstrat ca, un consum la un nivel optim poate preveni si scadea diabetul gestational.

Sunt convinsa ca informatiile oferite sunt importante, iar mamicile desprecopii si-au notat si vor sti cum sa actioneze in timpul sarcinii. Va multumim domnule doctor.