Copil rrom

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marumiha spune:

Cine a aruncat cu pietre?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manuelita spune:

Cred ca mi a crescut tensiunea la 40 ! Nu stiu cum cineva cu idei atat de inguste si fixe primeste atestat! Aici vad ca nu se pune problema de indoiala, teama sa nu sufere copilul, frica de ce o sa zica mama, soacra, vecina, etc, lucruri care avand in vedere ca exemplele negative sunt deocamdata din pacate mai numeroase decat cele pozitive in randl rromilor, le pot intelege. Aici e vorba de convingerea ca reprezentantii unei intregi etnii de miliioane de oameni sunt inferiori unei intregi alte etnii. Mi se pare o ingustime de neacceptat din partea unui prezumtiv parinte adoptiv.
Regret sa te dezamagesc in statistica ta, insa copilul meu RROM a primit nenumarate complimente pentru cumintene, pentru gradul de cooperare in grupa la gradinita, comportamentul fata de alti copii si adulti. Sa it mai spun si ca e cu adevarat bilingva la 5 ani si jumatate, Sau ca are colegi romani care bat din picior si se tavalesc pe jos in magazine cu toata etnia lor "superioara"?!
Si stii ceva, nu mi se datoreaza decat in mica masura comportamentul ei, asa e de cand am cunoscut-o. Nu o data m-am gandit ca daca as face un copil mi-ar fi teama ca daca ar fi mai putin cooperant si afectos nu as stii cum sa il educ, evident l-as iubi, dar eu nu stiu sa educ cu cearta si pedepse pentru ca nu a foat cazul la primul copil.
Ce ar fi daca eu as generaliza si as spune ca parintii tai sunt niste asistenti maternali care nu au stiut sa le ofere iubire si au faut totul doar pentru bani si ca poate au si abuzat bietii copii sau le-au arata mereu ca ei sunt doar niste tigani de la care nu poti astepta nimic bun. Ar fi corect sa emit astfel de pareri fara sa ii cunosc? Cred ca nu. Si atunci tu cum iti poti permite sa etichetezi o intreaga etnie?!

Deoarece am vrut sa cunosc cate ceva despre aceasta etnie, pentru a ii povesti si fetei mele mai tarziu cate ceva despre ea, tocmai pentru a avea incredere in sine si a face fata in viata si intalnirilor cu astfel de persoane inguste la minte, m-am apucat sa caut despre istoria, cultura, traditia si limba lor. Mi am cumparat chiar u n curs de limba rromani (vorbesc foarte fluent 3 limbi straine deci nu e prima oara cand am de a face cu o limba) si suna foarte armonios.
Zilele trecute am vazut un copil blond cu ochi albastri, evident rrom, dupa vorba, dupa port :). Ce te faci daca adopti un rrom fara sa stii? Il dai inapoi, il dispretuiesti? De asta cred ca nu ar trebui sa primesti atestat, nu pentru ca nu sunt eu de acord cu tine.
Probabil daca ai fi avut ocaia sa calatoresti intensiv pe afara si sa te simti privita cu neincredere doar prr ca esti romanca si poate furi sau nu muncesti, ai vedea cum e aerul pe partea cealalta a baricadei.

Sa stii ca nu scriu pentru tine ci pentru eventualii nehotarati care ar intra pe forum si s-ar lasa convinsi de teoria ta cu privire la cateva milioane de oameni bazata pe experienta ta cu 3 copii rromi, care cone stie saracii prin cate or fi treut. Sau poate chiar au un caracter urat dar acest lucru nu este o consecinta automata a etniei.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manuelita spune:

In caz ca nu era evident postul meu (plini de gseli ca scriu de pe ipad dar cred ca se intelege cat de cat ce vreau sa zic) este un raspuns la posturile Lilianei29 s.

Eu arunc cu pietre! Pentru ca cineva trebuie sa intoarca pietrele pe care o gramada de copii nevinovati le primesc, in plus pe langa soarta lor amarata.

E prima oara de 6 ani de cand citesc acest forum cand ma enervez asa de crancen de tare! Ma doare fiecare rand din aberatia aia de post.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Manuelita, !! Ai perfecta dreptate cu tot ce spui. Javrele umane iubesc si ele copiii ... de rasa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_73 spune:

Manuelita, ai pus punctul pe I, foarte frumos ai vorbit.
Eu inca nu mi-am cunoscut copilasul, si abia astept sa il strang in brate si daca DD o sa imi dea un copil rrom o sa fie copilul meu si punct.
Sa nu uitam ca astazi este ziua internationala a rromilor si le urez din toata inima TE TRAIS BUT (LA MULTI ANI).
Cu acest mesaj nu as vrea sa supar pe nimeni dar sa nu generalizam ca rromii sunt..., rromii fac......, nu este chiar asa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Manuelita sunt total de acord cu tine, mai frumos de atat nu se putea scrie. Un copil este un copil.
Sa ne aducem aminte ca sectiunea se numeste "Adoptia sau a iubi copiii fara limite"
In momentul in care un copil ajunge la tine, nu mai conteaza nimic. Este copilul tau si atat si toata dragostea de care esti capabil il invaluie. Este copilul tau, minunea care ti s-a oferit. Nimic altceva din trecutul tau sau al lui nu mai conteaza. Esti binecuvantat cu un nou inceput.
Fetelor, porniti pe drumul acesta fara prejudecati.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns analias spune:

Mda ...

Am o prietena AM intr-un orasel din provincie si isi creste cu dragoste cele 2 fiice: cea naturala (romanca) de 9 ani si cea in plasament, o pustoaica de 8 ani - rroma sau tiganca, cum doriti sa o numiti. Au crescut impreuna si fetita naturala nici nu concepe sa spuna ca nu are sora: ba chiar are o sora, pe care o iubeste enorm. La un moment dat s-a pus problema ca fetita in plasament sa fie dusa intr-un centru si prietena mea s-a luptat cum a stiut ea mai bine pentru a o pastra (ar fi adoptat-o, dar naturala se opune).

Pe de alta parte nu voi uita niciodata AM la care a fost fetita mea. De la bun inceput am fost avertizata de cei de la directie ca AM e o persoana cam dificila, care nu a putut fi convinsa sa isi schimbe 'principiile educative' si ar fi recomandabil sa nu pastram legatura dupa ce iau fetita acasa. AM m-a interesat prea putin, asa ca am mers mai departe, mi-am intalnit fetita si ma bucur ca a fost asa. In primele luni am descoperit cam care fusesera principiile educative ale acelei AM: pustoaica nu concepea sa poarte decat pantofi cu toc (avea abia 5 ani!!!), chiloti sexy, nu se dadea in laturi de la farduri, fusese sfatuita sa mai si 'sparleasca' de pe tarabe cate un mar, o para etc, ca doar banii se castiga greu si ... mai facem economii. Si cu tupeul statea destul de bine, ca doar avusese de la cine invata! Am apreciat ca rapoartele psihologului erau la zi si corecte, asa incat mi-a fost usor sa observ ca fetita venise cu un comportament din centrul de plasament si isi schimbase comportamentul in casa acestei AM. Dar, fiind un copil deosebit, cei in masura considerasera ca era mai bine in casa unei AM, decat in centru.

Au trecut vreo 4 ani de atunci. Fetita mea este la fel de tiganca. Nu aveam cum sa ii schimb culoarea pielii si nici nu putem contesta actele. Am adus acasa o fetita de 5 ani care stia cum sa zambesti sexy, dar nu stia decat cateva culori si animale, iar de numarat pana la 5 nici nu se punea problema. Intre timp a fost 'diagnosticata' cu un IQ mult peste medie si are preocupari mai intelectuale decat colegii ei romani pur sange. In plus, incepand cu anul scolar urmator am de gand sa o mut din clasa, ca sa scape de mediul romanesc 100%, fitos si mult prea hormonal pentru cei 8-9 ani pe care ii au. La varsta cand ea citeste romane si enciclopedii, scrie povesti, a castigat un concurs international de scenarii si cateva concursuri internationale de pictura, colegele ei romance, crescute in familii de rasa, stau ciorchine in WC si dau frau liber imaginatiei povestind despre cum vor face ele sex cat de curand si cam cum isi imagineaza ca au facut/ fac sex parintii lor. Si - credeti sau nu - pustoaica mea tiganca nu se simte bine printre ele. Pai ... conform legendelor despre tigani ... ar trebui sa fie ahtiata dupa asemenea gasca, sa fie chiar capetenie.

In calitate de romanca ce ma aflu, parca as prefera ca in jurul fiicei mele sa mai fie cativa tiganusi cu minte clara, comportament adecvat varstei si dornici de invatatura. Ca de fite ... suntem satui, iar de altele vor avea timp la varsta potrivita.

Nu generalizez: categoric nu toti rromii sunt studiosi, asa cum nu toti puii de roman sunt fitosi sau hormonali prea devreme. La fel este si in cazul AM: sunt si ca prietena mea, pasionate si daruite cu dragoste si talent pentru educatia copiilor, dar si din cele care au primit atestat mai degraba din intamplare. Nu as indrazni sa recomand cuiva sa isi doreasca sa adopte DOAR un puiut de tigan, pentru ca va avea satisfactii mai mari decat de la un pui de roman. Insa nici nu ma pot abtine sa nu sfatuiesc pe oricine isi doreste sa adopte sa plece la drum cu sufletul deschis si fara prejudecati! Altfel ... nu prea cred in dorinta sincera de a adopta.

Pe de alta parte: nu mi se pare jenant ca un AM sa gandeasca asa despre copiii de etnie rroma, in definitiv fiecare are trairile lui. Mi se pare insa grav ca nimeni de la directie nu a observat bucuria ce a cuprins-o pe acea AM cand a 'scapat' de tiganusi si nu s-a sesizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marumiha spune:

Eu nu ma enervez deloc ,sint sigura ca multi oameni din tara gindesc asa ,locuind in strainatate am auzit destul de des spunindu-se despre noi ca am speriat Europa cu agresivitatea si comportamentul nostru de romani cu toate ca stiu ca nu este asa ca sint atitia oameni buni ,pasnici in tara noastra ,cei plecati in alte tari care isi fac datoria si sint cetateni onesti ,cinstiti ,muncitor si responsabili.
Insa nu-mi face multa placere auzind aceste critici mai ales ca stiu ca majoritatea dintre ei fac multe sacrificii si nu este deloc usor.
Eu am auzit si As.sociali spunind ca tiganii (rromi)sint oameni ca si noi si mi-am dat seama ca si in institutiile statului sint toate categoriile de oameni chiar daca sint romani puri ,am intilnit si oameni scoliti (adulti),prepotenti ,cu putina educatie si f.putin respect.
Pina la urma ,un copil e copil indiferent de rasa pura sau etnie ,cred ca vinovati sintem noi adultii de cele mai multe ori pt.educatia si comportamentul copilului de linga noi .
E usor sa dai vina pe copil si nu pe parinte sau pe profesor in nici un caz pe o rasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Manuelita nu am vrut sa te ofensez si in nici un caz sa te enervez, imi pare sincer rau ca te-a afectat postul meu asa de tare din pacate nimic din ce ai spus nu mi-a schimbat opinia si probabil nu o sa schimbe nici opinia altor oameni. Daca asta ma face mai rea mai ingusta la minte in ochii tai te asigur ca pot trai cu asta dar dupa experienta pe care EU am avut-o am dreptul gresit sau nu sa-mi formez o opinie.
Nu-mi pasa ce dorinte au pentru adoptie nu promovez doar adoptia copiilor de o anumita culoare, pur si simplu din partea mea ideal ar fi ca toti copii sa se aleaga cu niste parinti. Nu se va intampla asta si nu din cauza mea. Sincer nu inteleg daca tot esti asa de deschisa la minte de ce nu accepti ca sunt persoane care gandesc diferit fata de tine si sa faci asta fara sa te enervezi. Eu nu m-am enervat citind postul tau desi ma ataca direct si nici a celor care ti-au urmat :).

:D Cat despre datul cu pietre ...ehhhh fiecare avem pacatele noastre.
Paste fericit alaturi de puiutii vostri.


EDIT
Manuelita mi-am amintit povestea ta, cand ti-ai cunoscut fiica, stiu ca am citit-o la vremea respectiva si mi-au dat lacrimile, de emotie...de bucurie pentru voi. Nu stiu cum sa te fac sa intelegi eu am vorbit din punctul meu de vedere prin prisma experientelor mele. Probabil gen de experiente prin care au trecut si alti oameni si din cauza asta au devenit reticenti. Inteleg ca tu ma crezi rasista, poate sunt nu-mi dau seama am avut prieteni tigani nu am avut nimic impotriva lor am ras impreuna pe seama diferentelor culturale si de educatie dintre noi.

Chuny postul tau cred ca intentioneaza sa ma jigneasca, :) nu reuseste ...fiecare scrie ce poate atat cat poate (eu inclusiv)cat despre iubit copii, acest "iubit" are asham o definitie destul de larga eu nu simt ca-l iubesc decat pe al meu asta probabil ma face o superjavra.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zupina spune:

Am citit tot ce sa vorbit, hai sa fim seriosi la urma urmi un rom tot rom moare, cai copil sau cai om mare singele apa nu se face, cine se incumeta sa infieze nu are decat eu una nu as faceo de ar fi ultima optiune si punct, ati sarit toate cu gura pe liliana29s fiecare are dreptul la o parere, parere mea e ca are dreptate, si nu as vrea sa spun mai multe despre aceasta etnie

Mergi la inceput