@ construit CASA ! (14)

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Eu nu pot sa iti spun acuma ce e suficient si ce e nu. Nu fac eu socoteala pe buzunarul altuia.
Dupa cum ti-am spus, depinde ce vrei si cum vrei, depinde cum te intelegi.
E ca si cum te-au duce la piata si i-ai spune la ala de la taraba ca mi-a zis mie cineva ca rosiile azi sunt 1 leu, sau ca tu consideri ca 1 leu este un pret corect pentru kilu' de rosii. Ghici ce o sa zica nenea ala. Hai noroc, du-te si ia cu un leu de la cine iti da cu 1 leu sau cum ai ajuns tu la concluzia ca 1 leu e pretul corect? Le-ai muncit tu?
Deci... dupa cum ti-am zis...
Parerea mea este ca la 500 (de ce? lei, euro?) daca sunt lei... exclus, dupa cum vezi sunt minim 3 insi implicati in treaba asta, iar daca sunt euro, este intr-adevar un pret care exista pe piata pentru proiecte tip in general, adica alea de sunt gata facute, la care eventual sa faca adaptari si modificari minore.
Asta e parerea me, daca voi gasiti altfel, foarte bine. Numai ca ai grija ca trebuie sa ai si o minima calitate, e totusi casa in care stai tu si familia ta.
E bine sa va informati din timp asupra aspectului proiectului si sa aveti grija pe cine alegeti. Nu e chiar de ici de colea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Oameni buni, costurile difera.
Va dau cateva exemple.
Proiect de arhitectura 10 euro/mp (ai o casa de 100mp, 1000 euro). Daca doresti si detalii de executie (si doresti, desigur), altele decat cele strict pentru autorizare, plus 2 euro/mp, adica 12 euro/mp.
In banii astia intra proiectul de arhitectura si partea de structura.
Proiectele pentru instalatii costa separat. Eu sfatuiesc oamenii sa apeleze la profesionisti pentru asta. Varianta scurta este Nea Gica, electrician, instalator, etc. care stie el cum sta treaba, ca a mai facut instalatii. Mie nu-mi place varianta. Ganditi-va ca cine proiecteaza o instalatie are, in afara de experienta, si 5 ani de facultate. Daca va place "merge si asa", il alegeti pe Nea Gica. Daca vreti mai mult, faceti proiecte pentru instalatia electrica, sanitara si incalzire, iar pe Gica il luati sa execute ce este pe proiect, daca e om destoinic. Un proiect de acest gen se negociaza...luati in calcul cateva sute de euro/proiect. Poate chiar 1000 euro/toate trei (imi pare rau, de vreo trei ani nu mai stiu preturi la zi, s-ar putea sa fie mai mici).
In timpul constructie va sfatuiesc sa platiti un diriginte de santier. Adica oricum platiti, ca va trebuie semnatura lui (plus eventual semnatura unui RTE), insa pentru ceva in plus, va si urmareste lucrarea. Un diriginte care trece de 2-3 ori pe la santier (incluzand controlul la fata locului a tuturor lucrarilor ascunse) costa 1000 euro/lucrare (o casa normala, nu un bloc). Un inginer care sta nonstop acolo si urmareste lucrarea (calitativ, control materiale, adica "ochiul si timpanul" proprietarului) costa 1000 euro/luna. In cazul asta, dirigintele ia banii doar pentru semnatura (100 euro/semnatura faze determinante). De obicei dirigintii autorizati pot recomanda (daca sunt solicitati) ingineri care sa stea in santier, adica oameni in care au incredere ca lucrarea merge corect.
Uneori sunt necesare incercari in beton (nedistructive). Ori exista dubii la turnare, ori inspectorul ISC cere lucrul asta. Nu va speriati de ele, chiar daca va scot bani din buzunar. In afara de siguranta executiei casei familiei voastre, mai nou firmele de asigurari se leaga de lucrul asta. Stiti, totul se discuta doar in cazul unui eveniment. Atunci cand firma de asigurari trebuie sa plateasca. Incercarile nedistructive in structura de beton reprezinta o garantie in plus, pe care asigurarile n-o cer (ca n-au dreptul) dar de care se folosesc la eveniment. Trist, dar adevarat.
Cred ca prin tot ce v-am scris vreau sa dau de inteles ca, daca doriti un lucru de calitate, nu va ganditi doar la materiale bune si o echipa meseriasa. Nu ajunge deloc doar asta.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Aha!
Multumim frumos si eu si sotul

Nu cred ca demaram lucrarile anul asta dar trebuie sa incepem sa ne facem un plan macar. Ori noi habar nu avem de nimic in legatura cu contructiile deci cel mai probabil vom fi exact niste tinte usoare de pacalit daca nu ne informam nitel. Zic si eu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

O sa incerc, cand am timp sa pun toate etapele de parcurs. Oricum, orice intrebare ai, nu te sfii sa scrii. Macar iti faci o idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Multumesc!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Citat:
Proiect de arhitectura 10 euro/mp (ai o casa de 100mp, 1000 euro). Daca doresti si detalii de executie (si doresti, desigur), altele decat cele strict pentru autorizare, plus 2 euro/mp, adica 12 euro/mp.



bag de seama ca sarira preturile din 2006-2007...la noi a fost 10 EUR / mp tot tacamul, DDE, Bucuresti. Arhitectul (de fapt nu el, ci un colaborator) s-a ocupat si de obtinerea autorizatiei, eu lucram si n-aveam timp de alergat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lemia50 spune:

Buna seara. Apelez si eu la priceperea si bunavointa speciali#537;tilor pentru o solu#539;ie. Am cump#259;rat o casa la tara care are o buc#259;t#259;rie lipita de corpul casei,construita recent. Problema este ca pardoseala a fost turnata direct pe pamant( cred ca nici nu l-au batatorit prea bine pt. ca acum placa a īnceput sa crape )are cam 5cm grosime si e rece de te frige. Este inclinata pentru ca p#259;māntul era in panta si nu au nivelat deloc,diferen#539;a de nivel este cam de 10 cm pe o lungime de 2,6 m. Trebuie adus#259; la nivel ,dar s-ar putea pune si izolatie de polistiren extrudat cum am v#259;zut ca se recomanda? Nu se pune problema spatiului liber sub usi,este destul ca sa pot īnalt#259; pardoseala. Multimedia mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Lemia, poti face treaba asta.
Problema pardoselii deja turnate e putin mai mare, in sensul ca, probabil, nu are stratul de rupere al capilaritatii (sort mare, pietris) si umezeala din sol poate urca in placa si, implicit, pereti.
Daca nu vrei s-o spargi toata si s-o torni cum trebuie (pamant compactat, pietris, polistiren extrudat, folie, plasa, beton), alegi sa faci improvizatia, in sensul ca peste placa existenta pui polistirenul extrudat de 5 cm daca ai loc sai mai mic daca n-ai, o plasa subtire (da, poate lipsi, dar nu stiu cat o sa fie sapa de groasa, daca ar trece de 6-8 cm e deja prea groasa si nu are sustinere fara plasa) si sapa, trasa la nivel. Pentru o sapa umeda, nu-i nevoie de folie.
O intrebare: bucataria are fundatie, da?

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lemia50 spune:

Multumesc mult Rufus. Bucataria are fundatie pe cele doua laturi mari( peretele casei si peretele paralel cu casa ) si pe o latura mica, unde este si usa. Celalalt perete l-au facut direct pe pamānt. Se poate face ceva ?
Mai vreau sa te īntreb ceva. La izolarea tavanului care este de fapt acoperisul de tigla cred ca de beton, dupa ce se pun toate straturile recomandate ,in loc de rigips nu se poate pune OSB ? Rigipsul se zugraveste si mi-e ca de la aburi se va umezi. Nu ma pricep deloc . Te rog sa scuzi scrisul ,eu scriu corect ,dar cānd trimit apar toate chestiile alea si nu stiu ce trebuie sa fac.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Nu mai folosi diacritice.

Mergi la inceput