Sezatoarea canadiana (219)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Elena.elena gradinitze cu o educatoare pt. 1-2 copii nu cred ca sunt, ce sunt sunt cele in mediu familial unde nu sunt de cat 1-2 copii la o tanti care ii tine la ea acasa.
Cu problemele de vorbire ale copilei tale, zau ca nu m-as ambala. are 3 ani, tocmai ce-a schimbat de tara, e total debusolata, nu mai aude romaneste imprejurul sau, aude doar o limba pe care nu o cunoaste. Mai lasa-i timp, 6 luni- 1 an si apoi evaluezi. Lasa-i timp de integrare, acomodare.
Sanatate micutzei si sper ca nu e nimic grav.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:



Elena, imi permit sa intru in vorba cu tine pt ca mai e putin si ajungem si noi acolo. De gradinita, asa stiam si eu, ca sunt si gradinite in mediu familial, la vreo "tanti" care tine nu mai stiu ce numar de copii; pe mine nu prea m-a interesat varianta asta, eu vreau sa incerc sa prind loc la alea de stat, cu 7 $/zi. Stiu ca-s mai multi copii la varianta asta, dar chiar vreau sa o inscriu in mediu de-asta, cu multi copii; si daca nici fata mea nu a avut probleme de sanatate, apai, nu stiu ce sa zic Ea nu a mers aici la gradinita, a mers in vizita si a vazut care e mersul, spune ca ii place, de-abia asteapta; ne-a terminat nervos, ca ea vrea la gradinita, cand merge, de ce nu aici, de ce acolo; plus ca, de cate ori trecem pe afara pe langa vreo gradinita e jale, pardon JALE, ca ea vrea acolo, la copii multi, sa se joace cu ei, sa pape, sa faca nani.
Nah, pare ok, om vedea.

Nu am retinut dc problemele fetei tale sunt de vorbire. Asa reiese din mesajul lui Delphin. Iti spun asa: aici fata mea merge la logoped de ceva vreme, de cateva luni mai exact; si la fel ca si tine, ma agitam pana recent (si mi-am agitat si prietenii de acolo ) cum sa fac sa gasesc logoped bun si dedicat si acolo, plus pediatru roman bun. Am vorbit cu dr logoped aici, m-am sfatuit si mi-a spus sa nu grabesc lucrurile, sa nu insist, sa nu fac eu pasii ei, in locul ei, sau pasii sistemului de acolo; mi-a spus ca va trece printr-o perioada de adaptare, ca si noi cei mari de altfel, care va dura....poate luni bune; si ca noi, prin ce-i aratam si prin comportament si sustinere o putem ajuta enorm. Si cu cat ne vom adapta noi mai repede, cu atat se va adapta si ea. Sa nu insist cu logopedia, va veni si asta de la sine cumva; in colectivitate, intre copii, se vor intelege ei. Daca educatoareava observa probleme de vorbire/ pronuntie la ea, va vorbi cu noi, ne va indruma ea catre ce avem de facut si unde/ la cine. Sa nu sar peste etapa asta. Sa nu insist eu cu exercitiile prea mult, pt ca risc sa o transform in balbaita.
Pe mine de fapt ma framanta altceva in plus: aici face logopedie in limba romana, normal; acolo......cu ce medic si ce limba? Ma intrebam cu groaza dc nu va fi rau pt ea, debusolant, prea greu. Dr logoped m-a linistit. Sa o las in pace, sa o ajut sa se integreze la gradinita, va veni treptat si vorbirea fara probleme. Iar dc va fi cu ajutor, educatoarea sau medicul ei ne va indruma.

Pt celelalte probleme de sanatate pe care Ade le-a avut, am decis sa nu parasim tara fara dosarul ei medical tradus si in engleza si in franceza; asta just in case. Ea acum e ok, ce mergem la logoped inca (dar grav nu e sa zic asa), dar ne-am gandit noi sa nu aiba vreo problema pe acolo de sanatate (Doamne-fereste!) si sa stie medicii de acolo istoricul ei medical.

Poate mai vorbim si poate mai aflu si eu de la tine cate ceva. Cu voia ta! Multam de pe acuma!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

Buna fetelor!
Iata ca visul s-a implinit, dupa 2 ani de asteptari.Emigrez impreuna cu familia la inceputul lui septembrie.Am doua fete: una care a terminat clasa I , si cealalta care ar merge la gradinita in septembrie la grupa mare pregatitoare.
Trebuie sa cer de la scoala, respectiv gradinita vre-un document?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Lavinia, felicitari pentru viza si multa bafta in noua viata !!

Noi i-am adus lui Victor foaia matricola din clasa-1-a, parca asa imi aduc aminte.
Trebuie sa dovedesti cumva ca a facut clasa 1 in Ro. Si bineinteles, pentru amandoua fetele, carnetele de vaccinuri.

Cel mai bine scrie/suna la scoala unde va merge fata ta, explica-le exact situatia voastra si iti vor da o lista exacta cu documentele de inscriere.

O zi buna,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

Multumesc, Cristina ptr urari si informatii.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.elena spune:

delphin, cellia, multumesc pentru raspunsuri. Problemele sunt mai multe dar e greu de explicat,nu sunt de vorbire efectiv pentru ca pronunta foarte bine cuvintele; ea merge la gradinita in mediu familial acum,da, imi place de educatoare,ea mi-a zis ca nu o sa o primeasca la scoala daca nu rezolvam anumite aspecte,de asta ma agit, in fine. Am gasit o tipa romanca ,zice ca e specialista in terapii pt copii cu probleme de adaptare, etc, o sa ii faca ea o evaluare la gradinita,intre timp mergem si la pediatru pentru prima data,sa vcedem ce zice si ea.
Cellia iti las nr meu de tel 514-737-2052,am adresa unui centru pentru copii cu probleme diverse, cand ajungi si daca ai nevoie de ceva suna-ma oricand!
In alta ordine de idei,avem nevoie de scaunel de masina pt Eva,daca aveti de dat sau de vanzare va rog sa imi dati un telefon. Trebuie sa fie peste 18 kg. Merci frumos anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Elena, NU, NU, Nu! Nu te lua neaparat dupa ce spune o educatoare! Trebuie sa o vada si alti specialisti. stii cum e cu educatoarele...sunt care o fac din pasiune si unele o fac din obligatie, deci....Daca nu sunt probleme de sanatate, restul sunt detalii care se pot reviza pe parcurs!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Elena, multumesc enorm de mult pt nr de telefon!!!

E posibil chiar sa te sun, ai grija! Chiar si daca nu vom avea nevoie de indrumari legate de problemele sefei noastre!

Un mail, ceva, cumva, candva , se poate? Eu am activat PM, il poti da tu, cand poti.

Multumesc!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicutza_bb spune:

Citat:
citat din mesajul lui cellia78



Elena, imi permit sa intru in vorba cu tine pt ca mai e putin si ajungem si noi acolo. De gradinita, asa stiam si eu, ca sunt si gradinite in mediu familial, la vreo "tanti" care tine nu mai stiu ce numar de copii; pe mine nu prea m-a interesat varianta asta, eu vreau sa incerc sa prind loc la alea de stat, cu 7 $/zi. Stiu ca-s mai multi copii la varianta asta, dar chiar vreau sa o inscriu in mediu de-asta, cu multi copii;
Cecilia, mami de Nicolle Adelina



Cecilia esti gresit informata despre sistemul gradinitelor de aici. Acele "tanti" sunt de fapt educatoare scolarizate in petite enfance (certificat de un an la universitate) si unele aleg sa fie angajate la CPE-uri (centre de petite enfance) sau ceea ce inteleg romanii nou veniti "de stat" (ca nu sunt chiar de stat) iar altele aleg sa isi deschida gradinita acasa (in spatiu dedicat exclusiv gradinitei) sau in locatii inchiriate. Toate formele de gradinita (cpe sau mediu familial) sunt subventionate de guvern (adica tu platesti $7 pe zi iar guvernul mai adauga pentru fiecare copil o suma pana se fac $30 sau $35 pe zi cat considera ca se cheltuie pt un copil). Toate gradinitele respecta aceleasi norme de sanatate, educatie, etc (in teorie) si au controale regulate. Cele in mediu familial sunt afiliate la un birou coordonator care le sustin legat de unele aspecte in educatia si dezvoltarea copiilor. Unele gradinite in mediu familial nu sunt subventionate dar cu siguranta ca majoritatea sunt pe lista si asteapta subventionare (locurile sunt decise de la guvern, se suplimenteaza in fiecare an dupa nevoi).
Acum legat de vrutul in CPE, este cale lunga... nu este usor sa gasesti loc, sunt multe criterii care pun alte persoane inaintea ta ca prioritate (si variaza in functie de gradinita). Eu am asteptat aproape 4 ani sa primesc un loc la CPE si tot consider ca a fost o minune ca l-am primit. Avand baiatul acolo am putut aduce si fata si asa mi-am pastrat locul. Cunosc o familie de romani care au primit loc in aceeasi gradi intr-o luna de la sosire (dar erau studenti la colegiu deci erau prioritatea nr. 1) dar cunosc o mamica cu baietelul de 2 ani la CPE si nu are loc pentru cel de-al doilea copil pentru ca sunt altii prioritati inaintea ei.
Copiii mei au fost foarte fericiti si foarte bine ingrijiti la aceste "tanti" si doua prietene dragi se numara printre aceste tanti (una din ele mi-a ingrijit fata ca pe copilul ei timp de 2 ani si ii voi ramane recunoscatoare pentru tot ce a facut pentru mine). De multe ori este de preferat in gradi mica pentru ca s-ar putea ca copilul sa nu poata tine pasul si in CPE copilul se adapteaza la grupa, nu invers.
Si in mediu familial primesti ajutor pentru copil gen ortofonist, dar se face asta si prin pediatru (merge mai repede prin pediatrul copilului).
Iar apropo de ratia de copii, este un numar bine stabilit de copii pe educatoare: in mediu familial este o educatoare la 6 copii sau 2 educatoare la 10 copii. In CPE la grupele mari (3-4 si 4-5 ani) sunt 8 copii si respectiv 10 copii la o educatoare.
Eu am experimentat toate formele posibile de gradinita si iti pot zice ca daca dai peste o educatoare care este OM nu vei avea probleme indiferent de forma de gradi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.elena spune:

Citat:
citat din mesajul lui delphin

Elena, NU, NU, Nu! Nu te lua neaparat dupa ce spune o educatoare! Trebuie sa o vada si alti specialisti. stii cum e cu educatoarele...sunt care o fac din pasiune si unele o fac din obligatie, deci....Daca nu sunt probleme de sanatate, restul sunt detalii care se pot reviza pe parcurs!!!
Nici vorba,stai linistita, am luat legatura cu un specialist deja pentru evaluare si mergem in curand la pediatru deci nu ma las doar cu o opinie. Dar in sufletul meu stiu ca e nevoie de putin ajutor, am fost profesoara 12 ani si stiu ceva despre copiii.
Stiti ce vreau sa va mai intreb, eu acum sunt in mare dilema pentru ca nu stiu ce scoala sa fac, ce meserie sa imi aleg de fapt, nu vreau sa intru in invatamant deci trebuie sa imi schimb profesia. Voi cu ce va ocupati, ati facut aici scoala, cum a fost? MA gandesc la asistent dentar, secretariat medical, oricum ceva nu foarte solicitant fizic si un orar decent pentru o femeie....


Mergi la inceput