Strategii ....(split stiinta - descoperiri)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Si, Mihaela, iarta-ma ca intreb, inteleg ca ai tangenta cu anumite aspecte (teoretice?) ale temei, insa nu esti chiar specialist, ce profesie ai? Ca te-as bombarda cu intrebari!

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Nu prezinti toata viata un risc de a dezvolta sau redezvolta cancerul, dupa X ani esti coniderat VINDECAT.

Esti considerat vindecat in statistici,dar practic riscul ramane.Cel putin la melanom (cel mai periculos cancer de piele,pentru cine nu stie) cum am eu ,am citit pe forumurile de specialitate de zeci de cazuri de reaparitie dupa ce fusesera NED (= nicio dovada de reaparitie a bolii) nu doar 3,5,10,15 ani ... ci chiar si dupa 20-30 de ani
Probabil la alte tipuri de cancer nu-i chiar asa ... sau nu se stie ca statistica se opreste la cei 5 ani,dupa aia cine-i mai contabilizeaza?
Pe de alta parte eu cunosc un tip de varsta mea (41 ani) care a avut leucemie cand era mic (nu stiu de care tip) si s-a vindecat bine mersi.Deci Victoria are toate sansele sa fie super ok

Si la subiect : eu momentan iau un tratament pentru melanom (intr-un studiu clinic=experimental) pe baza genetica - adica un inhibitor al unei gene (BRAF) care a cam "luat-o pe ulei".E un medicament deja aprobat in SUA anul trecut si recent in Europa .
Exista deja si un medicament pe baza imunologica aprobat tot anul trecut pentru asa ceva (ipilimumab) tot in SUA si mai exista altele de gen in studii clinice,de exemplu anti-pd1 e promitator si pentru alte tipuri de cancere.
La melanom cercetarile pentru tratament se indreapta spre caile astea genetica/imunologie (bine am zis? ca nici eu nu-s de specialitate ) pentru ca tratamentele clasice chimioterapie/raze nu functioneaza.
Am citit recent in legatura cu tratamentele pe baza genetica la alte tipuri de cancere ,ca nu prea merge treaba,in sensul ca-s implicate o gramada de mutatii ,de exemplu in tumoarea primara exista o mutatie,in tr-o metastaza alta mutatie,in alta metastaza alta mutatie cam prea complicat.Dar ideea e ca se incearca incontinuu gasirea de tratamente noi.
In legatura cu tratamentele de care ziceam pentru melanom nici astea nu duc la vindecarea definitiva . De exemplu la inhibitorul ce-l iau eu acum,dupa ce da initial rezultate spectaculoase,apare la un moment dat (dupa 2-12-24 luni) rezistenta la el si boala isi reia cursul.Insa recent au descoperit alt inhibitor al altei gene care luat impreuna cu asta inlatura rezistenta cu pricina.Lunile ce urmeaza va incepe un studiu clinic si cu asta,deci mai dureaza. Ca studiile clinice sunt initial de faza I - unde se testeaza in principal siguranta medicamentului,apoi faza II unde se testeaza doza maxima tolerata si apoi faza III unde se compara medicamentul experimental cu tratamentul clasic.

Si ca zicea cineva sa nu citesti pe net,eu citesc,dar caut sa citesc in site-urile de specialitate.Adica si daca gasesc o "noutate" in presa caut sursa si in general o gasesc.Si-n gaura de sarpe ca doar sunt direct interesata


MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Sunt studenta, ma pregatesc sa devin BMA (biomedicinsk analytiker in suedeza, tradus ar veni analist in biomedicina). Poate termenul in engleza te ajuta ami mult: Biomedical scientist. Chiar acum invat morfopatologie clinica, am tangenta cu partea teoretica (dar limitat, cat ne intereseaza pe noi, nu punem diagnostice dar trebuie sa stim cat de cat despre tesuturi bolnave, cum arata ele la microscop, diferente intre cancer si inflamatii, tratamente, etc.). Noi(adica cei care se vor indrepta spre patologie in viitor) vom pregati tesuturile pentru a fi studiate la microscop de catre medicii patologi.

Desi nu ma voi indrepta spre acest domeniu, mi se pare foarte interesant si vast, multe chestii noi despre care nu le stiam am invatat acum.

Dar si tu esti oarecum in domeniu? Poti sa detaliezi daca e OK pentru tine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Simplyana, la multi ani fericiti! Si multa sanatate!

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Monica . Sanatate multa! Ai punctat foarte bine aspectele. Si da, poti cauta pe net dar in literatura de specialitate. De acolo citesc si medicii si personalul medical (si noi ). E singura sursa sigura, dar sunt site-uri unde ai acces numai daca esti student, medic sau cercetator.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

MIHAELA mersi! Interesanta meserie ai
Cat despre site-uri de specialitate,da am gasit multe si din cele cu acces restrictionat,dar din fericire am gasit destule si din celelalte.In plus am mare noroc cu forumurile pentru bolnavi de melanom din SUA,sunt cativa pacienti superactivi acolo,in plus la ei sunt specialisti in melanom super la curent cu noutatile si automat sunt informati si pacientii lor si indrumati spre studii clinice.Europa e ceva mai in urma in privinta asta ... ca sa nu zic in urma rau

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Hai ca purced la intrebat, ca nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai cu parerea, la urma urmei.

Ma intorc in acest punct al discutiei:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Se stie doar ca celulele sufera o mutatie, anumite proteine nu mai actioneaza in ciclul de proliferare a celulei si astfel celula iese "defecta". Toate celulele de aici incolo vor avea aceeasi defectiune ca si prima, se inmultesc rapid pentru ca nu mai trec prin ciclul intreg de proliferare.

Faptul ca toate celulele canceroase sunt o replica a uneia initiale si sunt identice cu ea e o certitudine medicala?
Si ce inseamna "ciclu intreg de proliferare"?
Eu am inteles ca acest ciclu de proliferare cuprinde doua etape: una de copiere, si una de duplicare. Si de acest proces sunt responsabile doua...gene? Una activa, care programeaza si initiaza aceasta proliferare, si una recesiva, care intervine in etapa 2, verificand si corectand (CTC) eventualele erori aparute in proces, si responsabila cu inhibarea acestuia, la nevoie. Proasta functionare a celei de-a doua ar fi responsabila de punerea in circulatie a unei celule cu ADN defect, precum si de lipsa de control asupra numarului de copii.
Daca ar fi asa, probabilitatea si amploarea aberatiilor ar creste exponential, odata ca intra in circulatie celule cu probleme la gena 2 (sa-i zicem asa), care nu-si completeaza ciclul de proliferare si sunt fara "frana", si apoi ca are modificari la "model", afectand si treaba genei 1, care multiplica (cu erori, ca-s probleme la gena 2 - CTC) un prototip gresit din start.
Insa acest rationament nu lasa loc ideii ca niste celule gresite, cu probleme la copiere, si calitativ, si cantitativ, sa copieze exact ceva, orice.
Si atunci nu ne ramane decat sa schimbam perspectiva, sa vedem lucrurilemai in ansambul, avand in fata un mecanism mai complex.

Eu m-am lansat deja in supozitii cand am apreciat fenomenul ca o reactie panicarda a organismului, nu la nivel de sistem, cum sunt bolile autoimune sau alergiile, ci la nivel de celula. Poate ca suntem asa presati de mediu, ca trebuie sa ne readaptam, si nu la nivel de windows, nici chiar bios, ci la nivel de 0101010101...2! In fond, toata evolutia noastra ca specie, adaptarea noastra magistrala la mediu, e incriptata in ADN, si s-a realizat sub forma de mutatii. Suna SF, asa-i?

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Da, eu stiu ca nu am acces la literatura de specialitate decat daca intru pe site-ul bibliotecii facultatii si de acolo am acces sa caut pe site-ul pe care se publica toate articolele aparute. Tot de acolo am acces direct la publicatii. Dar e posibil sa fie anuminte nise daca spui ca tu ai gasit si asa. Eu stiu ca am cautat cu google si tot ce am obtinut au fost abstract-uri. Ca sa vad intreg articolul trebuia sa ma loghez, sa fiu membru la ei, ceea ce implica o contributie baneasca.

Acuma ce sa zic, suedezii se lauda ca tratamentele de aici sunt similare cu cele americane, dar nu am verificat .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

MIHAELA e posibil si ca ce am citit eu sa fie doar articole "pe scurt" ,dar cum nu-s de specialitate pentru mine-s suficiente si-alea ... daca se lauda asa suedezii ia intreaba-i ce tratament au pentru melanom?

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Ei, hai, ca pana sa fac eu compunerea cu copil mic pe langa mine, ati scris o gramada, si a zis si Monica foarte fain ce a zis!Sanatate multa!

Mihaela, foarte interesant domeniul tau de activitate! Profesia mea n-are nici in clin, nici in maneca cu acest domeniu, doar viata m-a adus aproape , si m-am nimerit o fire iscoditoare .

Victoria_mami, !



http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput