Prieteni imaginari

Prieteni imaginari | Autor: Picky_toto

Link direct la acest mesaj

Fetita mea de aproape 3 ani are un prieten imaginar, Diego. Pana de sarbatori a fost o fetita, Feni, iar dupa a aparut baietelul. La inceputul relatiei ei cu aceste personaje imaginare, am crezut ca e vorba de un copil de la gradinita, dar dupa ce am intrebat-o am aflat ca nu-i asa. Feni mergea si la scoala cu ea, iar acasa nu statea prea mult insa Diego "a intrat cu toate drepturile" la noi in casa, nu face baie fara el, nu se spala pe dinti fara el, nu mancam fara el, si mai nou vine si cu tatal lui la noi;..a tot insistat sa vina si Diego sa doarma cu ea, dar am refuzat-o spunandu-i ca Diego trebuie sa plece la el acasa. Sunt momente in care vine si-mi spune ca Diego e suparat, ca Diego i-a facut buba, ca Diego nu vrea sa se joace cu ea, ca Diego nu aduna jucariile, dar niciodata nu a venit sa dea vina pe Diego ptr o prostioara facuta de ea..insa ce ma doare cel mai tare e ca atunci cand Diego vine cu tatal lui, ea vrea sa plece cu ei, acasa la EA, la mama ei si ca eu nu sunt mami a ei, ci mama lui Diego e mami a ei..sau cateodata tatal lui Diego e rau cu ei...
Am discutat cu ea despre acest Diego, am incercat sa-i spun ca eu nu-l vad, iar ea s-a suparat pe mine..dar au fost si dati in care am intrat in jocul ei si nu stiu daca am procedat corect..

Am citit cate ceva pe net, si am inteles ca nu-i cazul sa ma alarmez, insa acest Diego nu prea imi place ca e prezent mai tot timpul la noi si mai ales in toate jocurile ei..aa uitasem, Diego are si o pisica...da seamana cu personajul din desene animate, Diego, dar nu-i el ca am intrebat-o..al nostru e blond

M-am gandit ca al meu copil sufera din cauza ca eu nu mai pot fi in totalitate a ei, pentru ca o parte din atentie trebuie sa i-o acord si mezinei si de aceea si-a "facut" o familie imaginara..

Voi ce parere aveti? E cazul sa ma ingrijorez? Stiu ca am gresit undeva, dar nu stiu exact unde...

Multumesc pentru posibilele raspunsuri/sfaturi..


Bella de Stefania si Anna
Buburuza mea
*********************
Fluturasul mic
*********************
Povestea Printesucai
*********************

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Nu stiu ce sfat sa iti dau inafara de sa nu te ingrjorezi. Eu zic ca e doar o faza si va trece. Fetita mea are o "sora imaginara" care traieste in padure cu mama si cu tata ei . Acum are 4 ani si a inceput povestea parca in jur de 3 ani. A pornit de la o fetita din grupa ei de gradi ce avea o surioara care a inceput si ea sa frecventeze gradinita. Pe sora ei imaginara o chema Emilia ca si pe sora colegei si asa am facut legatura. Intre timp a plecat colega respectiva si sora ei, asa ca acum nu o mai cheama Emilia pe sora imaginara . La noi nu e foarte prezenta, asa cam o data pe saptamana. Multi colegi de la gradi au frati sau surori si probabil de acolo a pornit.

La un moment dat a spus si la gradi de "sora" ei si educatoarea a contrazis-o ca ea nu are nici o sora. S-a suparat foarte tare si de atunci i-am spus educatoarei sa o lase in pace.

Nu stiu daca e patologic sau nu, poate e vreun psiholog ca sa ne lamureasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Lasa-l pe Diego-n pace si nu-ti mai fa griji. Ai un copil cu multa imaginatie si asta-i tare fain .

Copiii mici prelucreaza in joc realitatea si o adapteaza la nevoile lor; este un proces sanatos si necesar pentru dezvoltartea personalitatii, un fel de igiena psihica (in paralel se desfasoara adaptarea copilului la realitate prin imitarea adultilor si insusirea normelor de conduita sociala). Piaget a descris foarte fain acest proces, inclusiv cu exemple despre prietenii imaginari ai fiicei lui.

Foarte probabil prelucreaza cu ajutorul lui Diego si noua experienta de a trebui sa-si imparta mama cu o surioara. Poti eventual sa cauti topicuri cu sfaturi pentru situatia cind vine un bb nou in familie, ca sa te lamuresti daca eventual ti-a scapat ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Tu-l ai doar pe Diego in casa...noi am avut, pe etape, mai multe personaje...
Pana la urma ne-am descurcat cu totii.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

picky, incearca s-o implici pe fetita in activitatile ce tin de ingrijirea mezinei, cum ar fi sa-ti dea scutecul, crema pentru fundulet, un body, sa te asiste/ajute cand ii faci baita, cand o hranesti, etc.
si, desi e greu, incearca sa-ti faci timp numai pentru ea, sa faceti impreuna ceva, macar 30 minute zilnic - citit povesti, colorat, modelat cu plastilina, orice stii ca-i place.
si fetita mea a avut un prieten imaginar, timp de vreo 2 luni, avea un telefon de jucarie si in fiecare seara vorbea vrute si nevrute cu prietenul ei borkis. in felul acesta aflam si ce-a mai facut la gradi peste zi, ca-i povestea lui borkis .
dupa ce s-a plictisit de telefon, a uitat si de borkis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Am citit de curand in "Anii magici - cum sa intelegem si sa rezolvam problemele copiilor de Selma H. Fraiberg" ca e chiar sanatos acest mod de a rezolva problemele. Fetita ta asta face. Nu o infrana si nu te invinovatii tu. Are niste frici (cel mai probabil induse de venirea surioarei), iar acum si le infrange. Nu cred ca preferi un copil care sa astepte mereu de la tine sa o scoti din incurcatura sau unul care fuge de ele. ea le infrunta, in acest mod, si este foarte bine. Eu zic sa intri in jocul ei si astfel afli si mai multe. Poti, ca sa-ti fie mai usor, sa apelezi si la un psiholog de copii care poate sa te lamureasca si sa te linisteasca mai mult decat am reusit noi aici. Dar sunt sigura 100% ca nu trebuie sa o certi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

M-ati facut sa-mi amintesc de prietenii din copilaria mica a feciorului, o familie intraga compusa din : Tonco-Vo, nenea Vo, tanti VO si sarpele Not... Ei? Suna fain, nu? Pacat ca nu mai stiu ce faceau astia... Iar mezina n-a avut prieteni imaginari, acum realizez asta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Va multumesc mult pentru raspunsuri, acum stiu sigur ca nu e cazul sa ma ingrijorez si sa-l las pe Diego-n pace




Bella de Stefania si Anna
Buburuza mea
*********************
Fluturasul mic
*********************
Povestea Printesucai
*********************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonix spune:

Stiu ca pe tine, Picky, te ingrijoreaza putin, dar sa stii ca am citit postul tau cu un zambet maaare pe fatza. Mi se pare incredibil cum traiesc copiii, in ce lume functioneaza ei, cum gasesc ei calea sa faca fatza uor situatzii reale pe care nu si le pot explica 100%.

Al meu un asemenea prieten constant nu are, insa noi avem zilnic o gramada de oameni imeginari pe urmele noastre (noi fiind dragoni sau sirene sau balene, dupa caz ). Si oamenii astia vor diverse de la noi - unii sunt hotzi si ne fura banii (???) sau ciocolata sau altele, altii ne imping, unii au nevoie de ajutor si trebuie salvati, unii sunt pur si simplu trecatori si ii salutam si vorbim cu ei. Nu mai zic cum se uita lumea pe strada la noi. Al meu de asemenea facea oua (le clocea adica ) - se aseza cu burta pe jos si astepta asa - ce faci acoloo? pai astept sa iasa oul. Deci ... imaginatie cat curpinde.

De gresit nu cred ca ai gresit, este efectiv o etapa, asa isi exprima ea trairile confuze la adresa ta (gen schimbul de mame) - asta probabil ca din cauza mezinei, indraznesc si eu sa cred asta. Probabil ca gelozi ei asa se manifesta uneori iar respingerea ta este mai voalata, asa. Sunt copii care isi lovesc fratiorii, care se poarta urat cu mamicile cand apare bebe2 etc, asta nu inseamna ca raman neaparat la stadiul acela, evolueaza si cu multa dragoste din partea parintilor, ajung sa isi accepte familia marita si uita sa loveasca etc. Si ea il va uita pe Diego la un moment dat (si al meu se uita mult la Dora si la Diego, dar eu sunt ingrijorata ca al meu crede ca este o sirena roz si de exemplu pana si gelul de dush de la noi din baie este ROZ, cu sirene pe el ... )

Simona, mami de Robert si nu numai... S-a dat comanda si de un carucior ROZ (9+)

Cum a venit Robertzel in viata noastra

Poze cu noi toti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Picky, intreab-o totusi mai mult de tata lui Diego, cand e rau, ce face exact?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurenta spune:

si eu am avut 2 .stai linistita imi aduc aminte ca imi povestea mama ca una se cema Cordica si una Vicinica.
calmeazate nu e nimic,sunt jocuri de copii,de exp mie imi lipseau prietenii,iar eu am fost singura la parinti,si asa ca imi lipseau partenerii de joaca.asta e explicatia mea,la 31 de ani

Mergi la inceput