Noua lege a sanatatii - 2

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad

Citat:
Nu pot decat sa ma bucur ca tara asta inampoiata mai da din cand in cand 'creiere luminate' care dupa ce-au trecut granita sunt major afectate de un acut complex de superioritate care combinat cu sila pe care le-o inspira brusc propriile origini si (fostii se pare) conationali dau nastere unor lectii de viata impresionante.


Nu fii rea, lasa-ne sa avem si noi, astia de peste balta, o Xio a noastra


Sigur ca va las .
Macar atat s-aveti ca si-asa trebuie sa prutati toata viata stigmatul originii "inapoiate". Oricat s-ar lepada unii de ea.
Inapoiatii nu sunt rai de felul lor.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Tu ai vazut mesajul pe care l-am citat?

Eu nu vorbesc de politica.

Daca tie iti convine sa platesti lunar suma x si sa primesti exact aceleasi servicii ca si cel care plateste suma -x, atunci esti o raritate. Te asigur ca multora nu le convine si asta e realitatea. Pentru ca serviciile medicale costa si cineva trebuie sa le plateasca. Ajungi sa le platesti tu cu suma ta lunara x, dar primesti mai putine servicii deoarece trebuie sa-i faci loc si aluia cu suma -x. Despre asta scriu fetele mai sus.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.


Problema este curat politica, chiar daca vrei sa eviti sa o tratezi politic.

Cheltuieli de sanatate in tarile din UE
Cheltuieli pe cap de locuitor; cheltuieli publice si private cu sanatatea ca % din PIB

Tara            Cheltuieli penru santate        Cheltuieli publice  Cheltuieli private
                 pe cap de locuitor;             pentru sanatate     pentru sanatate 
                 (PPP US$) PIB 2003               % din PIB 2005       % din PIB 2005 

Suedia             2,704                            8,0                   1,4
Finlanda           2,108                            5,7                   1,7
Germania           3,001                            8,7                   2,4
Ungaria            1,269                            6,1                   2,3
Polonia              745                            4,5                   2,0
Romania              540                            3,8                   2,3


sursa http://www.revistacalitateavietii.ro/2008/CV-1-2-2008/06.pdf

Din cate observi Romania si in 2005 a alocat mai putin bani pentru sanatate, iar in 2011 si mai putini. Suntem pe ultimul loc in UE ca procent destinat sanatatii
Ca valoarea absoluta pe persoana avem jumatate din cat aloca Ungaria.
Nu-i vorba ca nu sunt bani, nu exista vointa politica sa se aloce acei bani.
Sistemul se poate autofinanta daca se majoreaza contributia la sanatate si corespunzator sa se reduca alte impozite si taxe astfel incat pe ansamblu fiscalitatea sa ramana constanta.
Chestia asta cu necesitatea alocarii de foonduri suplimentare de la buget este o gogorita pentru fraieri.

Si inca o observatie, tarile dezvotate au ponderea cheltuielilor private in PIB, mai mica decat Romania, adica dupa ce ca suntem saraci si statul aloca putini bani, platim si din buzunare mai mult decat bogatii europei.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Citat:
daca oamenii nu vor sa PARTICIPE in asigurare (deci sa plateasca pt ALTUL la nevoie, in ideea ca si ei vor beneficia DACA E CAZUL vreodata), atunci nu poti avea sistem de asigurari


Xenia, ca sa o citez Iulianm, daca vrei sa oferi informatii despre un sistem, ofera informatii corecte si incearca sa intelegi cum functioneaza sistemul romanesc, macar asa din respect pentru participantii la discutie.

In Ro plateste toata lumea un procent fix din salariu, 5,5% daca nu ma insel, si vor beneficia toti de acelasi pachet de servicii ceea ce nu mi se pare nici mie corect.

In USA pachetul de srvicii si calitatea lor difera in functie de asigurarea pe care o ai.
Cam astea sunt sumele platite in medie in functie de tipul de asigurari
http://ehbs.kff.org/pdf/2011/8225.pdf
http://ehbs.kff.org/

Eu nu am asigurare platita de angajator ca am contract job iar compania sotului are o asigurare proasta asa ca am cumparat o asigurare privata pentru care platesc $500 pe luna. Aceasta asigurare imi ofera mult mai putin decit ar oferi o asigurare pentru care salariatul plus angajatorul platesc 15mii pe an. Deci ca sa fie clar, Buflea care are job bun si eu nu, nu plateste pentru mine. Eu beneficiez exact de atit cit platesc.

In alta ordine de idei, daca o familie nu isi permite nici cit mine acei 500 pe luna, va primi MEDICAID, asigurare de stat care nu are absolut nici o legatura cu banii pe care Buflea si firma ei sau eu ii platim pentru asigurarea de sanatate ci sunt bani din taxe destinati sa ajute oamenii aflati intr-o perioada din viata lor cind nu isi pot permite o asigurare privata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Eu cred ca o luati pe aratura fetelor.... Eu n-am nici apartament in Manhattan si nici iaht, dar nici nu tin sa le am si sa ma inconjor cu sapte garzi care sa ma apere de disperararea unuia fara solutie ....

Sunt absolut ok financiar si sunt dispusa sa platesc ca un minim de asigurare medicala care sa includa pentru toti in primul controale preventive, apoi urgentele reale, nasteri, boli cronice (diabet,....) sau grave (cancer, cardiovasculare...). Da, un minim de asigurare de sanatate trebuie sa fie oferita de cei bogati pentru toti in conditii decente. Si cata vreme sunt psete medie nu tin sa apelez la acest minim si-mi platesc propria asigurare privata care sa ma ajute in toate acestea si care sa-mi ofere si altele mai de moft...gen dental de nu stiu care, etc.

De ce? Pentru ca mei nu traiesc contra celorlat, ci impreuna cu ei. Un om bolnav nu e bolnav pentru ca vrea.... si pentru roata se poate schimba oricand pentru mine sau ai mei.

Indiferent cate mofturi si idei avem in cap... binele e bine si raul e rau... o societate in care nu dai nimic inapoi comunitatii in care ai crescut este pur si simplu o intruchiparea a raului si egoismului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Kim, am avut multi colegi care spun ca ei in 6 ani de facultat nu au facut nimic practic.
Asta pt. ca ti se permite la multe materii sa nu faci, daca nu vrei. Daca vrei, faci extrem de multe, doar ca nu sunt toti dispusi sa isi sacrifice timpul ca sa invete ceva.
Eu la faculta nu am facut stagiile cu rezidenti decat daca noi ramaneam peste program si ne tineam dupa unul si altul. Erau stagii la care eram intoris pe toate partile si ne ascultau, si stagii la care nu se dadea mare interes, asa cum spui tu. la alea la care nu avea cadrele interes, daca ne atrageau, aveam noi, studentii.
Evident nu este normal, dar intr-o asemenea anromalitate, fiecare da din coate ca sa se apropie de normal.
Am dat si noi examene la care nota se punea aleator, la care nu ni se cerea sa invatam cum trebuie(la unul nu a trebuit sa invatam deloc). dar astea erau cele maie nervante, ca preferam sa invat si sa iau o nota pe merit decat sa nu invat si sa mi se dea o nota la plesneala.

Referitor la internari fictive, da, astea ma calca si pe mine pe nervi. Avem un spital unde este un card intreg de medici, dintre ei destui stau aiurea, se fac internari de dragul internarii, ca sa primeasca spitalul bani sa functioneze. Din fericire odata cu schimbarea legii/ajustarea ei, nu va mai fi posibil.
Deci spitalul ala tine paturi goale cu nemiluita, in timp ce in alta parte nu mai fac fata la internari.


Protocoale se doresc, doar ca nu stiu cu ce t incalzeste, ca nu le poti urma. In UK in protocolul pt. HTAIS scrie ca nu se interneaza pacienta decat la o tensiune mai mare sau egala cu 160/110, si atunci se administreaza labetalol. la noi in spital se interneaza de la 140, si nu exista labetalol, exista din cand in cand Nifedipina. Atat! Sulfat de magneziu a fost cumparat din banii medicilor, ca in spital nu exista.
Protocoale are UPU, si mai nou ATI-ul a scos o carte de protocoale medicale.
Protocoalele sunt benefice pt. medic pt. ca e foarte simplu sa faci ce scrie acolo, daca merge merge, daca nu, tu stii ca ai facut ce trebuia sa faci. Doar ca trebuie sa ai cu ce.


Asta cu pacientii vazuri pe fuga e amuzanta. Te referi la spital, nu?
la spital fiecare medi are stabilit un program de Policlinica, atunci cand consulta pacientii, pilele si relatiile. Are si studenti, care stau la stagii pe sectie si li se explica un caz sau 100, fac anamneze, bla bla.
Studentii sunt prezenti la explorarile functionale pe care le face medicul, sau in policlinica daca doresc si daca e de acord medicul.
Este adevarat insa ca la noi din cauza ca nu sunt platiti bine, medicii nu se specializeaza ca dincolo pe ceva. Nu este normal sa pleci dintr-o operatie ca sa asisti o nastere la pacienta ta, sau sa te plimbi intre 2 sali de nastere daca ai 2 paciente concomitent.
S-a discutat la un raport dspre ipoteza aceasta legislativa, ca un medic de pe o specialitate chirurgicala sa fie platit in fctie de numarul de operatii. Asta inseamna sa operezei sifara rost pt. ani, sa poata sa iti fie luati pacientii de carte seful de sectie, ca e stipulat in lege ca el face echipele operatorii. Unul dintre medicii de acolo, mai in varsta, a spus ca daca ela r fi platit bine nici nu ar mai intra in operatii, i-ar lasa pe ceilalti sa opereze si ar sta doar sa ii ajute.

Se vrea un sistem in care pacientul sa se adreseze spitalului, si nu medicului, cum e in Germania spre exemplu, dar nu se poate daca nu sunt conditiile de acolo.
Pe scrut: sunt si nu sunt de acord cu tine, Kim, evident difera mult situatia intre facultati si spitale in fctie de oras.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:


]Arminad si-n US e la fel.
Social security in US e un payroll tax. Adica il platesc eu din salariu...
Eu platesc procentual din venit ( e drept plafonat din primii 80K , respectiv dupa viitoarele schimbari 100K sau 150K fct de zvonuri) pentru toti cei care au nevoie de Medicare si Medicaid si eu daca nu-mi iau asigurare privata si merg la spital... nu am nici cat au ei. Nu am nimic, platesc totul din buzunar daca nu am asigurare... De ce? Pentru ca pot. Asa zice asistenta sociala... si da are dreptare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad

functioneaza sistemul romanesc, macar asa din respect pentru participantii la discutie.

In Ro plateste toata lumea un procent fix din salariu, 5,5% daca nu ma insel, si vor beneficia toti de acelasi pachet de servicii ceea ce nu mi se pare nici mie corect.



din acelasi respect, incearca sa analizezi ce scriu inainte sa ma comentezi

vorbim despre sistemul din ro. nu despre cel din US, pe care-l cunosc f. bine, pt ca aici profesez

este vorba despre SCHIMBAREA sistemului, de o noua lege
asa ca forget all you know despre sistemul actual din ro. si analizeaza ce posibilitati exista

cum AR TREBUI sa fie sistemul medical din ro, daca va fi reformat?

asta incercam sa vorbim aici, nu baliverne despre cum e acum (ca e un sistem falimentar si colapsat, cel actual), nici cum e in US (mult prea diferit din toate pdv)

nu, intrebarea este daca oamenii realizeaza ce costuri sunt (reale) si cum ar fi CAT MAI ECHITABIL distribuite

"cat mai", pt ca nici o solutie nu va multumi pe toata lumea

dar deocamdata, inca ne poticnim la faza unde lumea trebuie sa inteleaga ceva foarte simplu, anume ca nu se poate sa "plateasca altii" mereu. care "altii"?

cat despre raspunsul hilar al lui xio, ca "in ro. medicina e mai ieftina", sa-i amintim regula de 3 simpla: costurile sunt mari IN SENS RELATIV. nu trebuie sa fie egale cu cele din US, ca sa fie oricum MARI pt media populatiei

asa ca ramane cum am stabilit: medicina moderna costa mult. trebuie gasita o solutie globala, care sa distribuie costurile cat mai echitabil

ei bine, sistemul "asigurat" de stat nu poate fi o solutie, decat daca vrem medicina la nivelul lui 1900: chinina in loc de penicilina, si seringi fierte in loc de unica folosinta

si... scapa cine are zile!

asta vrem?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

@Xenia - problema pe care o pui tu se poate aborda intr-o societate a bunastarii.
Aici unde finantarea este la limita supravietuirii este profund inuman pusa problema diferentierii.
Este ca si cum in Africa unde se moare de inanitie ai pleda ca unii sa manance gratar, fara sa te intereseze de efectele asupra celorlalti..

Eu am impresia ca unii tanjesc dupa privilegile din comunism, cand aveau propria retea de spitale, medicii cei mai buni hoteluri pentru activisti.
Activistii au devenit patronii si incearca sa refaca privilegile pe care le-au abandonat o perioada.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Hilar? as in "gaz hilariant"?

Costurile acestea ale procedurilor nu sunt costurile reale, sunt costuri stabilite de catre oameni.
Ca sa faci o pastila costa suma X, iar tu cand o vinzi la farmacii o vinzi cu X+1, iar farmaciile o vand la pacienti cu X+1+y, y fiind adaosul lor.
De-aia exista mai multe firma farmaceutice care fac acelasi medicament, dar preturile sunt extrem de diferite.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ramiris
Nu pot decat sa ma bucur ca tara asta inampoiata mai da din cand in cand 'creiere luminate' care dupa ce-au trecut granita sunt major afectate de un acut complex de superioritate care combinat cu sila pe care le-o inspira brusc propriile origini si (fostii se pare) conationali dau nastere unor lectii de viata impresionante.



cred ca nu intelegi afirmatia mea

nu o fac cu bucurie, este absurd sa crezi asta. as prefera sa nu fie adevarat!

dar este adevarat, si trebuie sa fie un punct de plecare. daca recunosti ca ai o pb, esti deja pe calea buna sa gasesti o solutie

unui copil care ramane corijent, ii spui sa invete, nu-i spui "it's OK". daca ro. accepta ca e in urma (d'uh!), atunci urmatorul pas este sa vada cum au facut altii, si sa adopte solutiile bune gasite de ei. nu-i un pacat sa NU reinventezi roata de fiecare data...

Mergi la inceput