Cum te hotarasti sa pleci din tara?

Cum te hotarasti sa pleci din tara? | Autor: sunnyday07

Link direct la acest mesaj

Nu mi-am dorit niciodata sa plec definitiv. Nu stiu de ce.

Am vazut cateva tari, am stat o luna jumate' in State, am avut un prieten in Germania si am vizitat-o destul de des intr-o vreme, dar nu mi-am dorit cu adevarat sa raman.

Si acum, foarte brusc, fara sa caut, a venit o "superoferta" de job in Praga.
Si as pleca, dar cum ii va fi copilului meu? Are 8 ani, e clasa a II-a si vorbeste doar romaneste.

M-ar interesa povesti de la oameni plecati din tara cu copii de varsta apropiata a fetei mele. Cum ati procedat? In cat timp au invatat limba? Cum s-au acomodat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

daca iti doresti sa pleci, nimik nu te poate impiedica s-o faci.
mai ales daca ai un job asigurat. copii se acomodeaza mai usor as spune eu, acuma totusi depinde de la caz la caz. daca tu esti deschisa sa pleci, iti doresti, esti pozitiva, copilul va vedea asta si isi va dori si el.

ai mei in prima faza au spus ca le-am ruinat viata (care viata la 8 si 9 ani??) cand am hotarat sa-i mutam la o scoala in alta tara. nu am hotarat doar io cu ta'so, am hotarat impreuna cu ei. dupa doua zile de la mutare au spus ca niciodata nu mai vor sa se intoarca in Romania.
au invatat limba germana intre timp, s-au acomodat usor, si-au facut prieteni repede. vorbeau engleza si asa s-au inteles cu alti copii.

ma gandesc ca ar trebui sa existe si la Praga scoala ptr copii straini unde invata limba. e bine sa te interesezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui sunnyday07

Nu mi-am dorit niciodata sa plec definitiv. Nu stiu de ce.

Am vazut cateva tari, am stat o luna jumate' in State, am avut un prieten in Germania si am vizitat-o destul de des intr-o vreme, dar nu mi-am dorit cu adevarat sa raman.

Si acum, foarte brusc, fara sa caut, a venit o "superoferta" de job in Praga.
Si as pleca, dar cum ii va fi copilului meu? Are 8 ani, e clasa a II-a si vorbeste doar romaneste.

M-ar interesa povesti de la oameni plecati din tara cu copii de varsta apropiata a fetei mele. Cum ati procedat? In cat timp au invatat limba? Cum s-au acomodat?

De vanzare


noi am revenit in US in 2010 cand William avea 6.5 ani a invatat limba engleza in 6 luni. a facut 2 luni de gradi cu engleza 0, a intrat in clasa 1 avand cunostinte de engleza fff putine. a terminat clasa 1 printre primii din clasa...iti spun asta ca sa-ti faci o idee cat de repede invata.

saptaman trecuta imi spunea ca asta e "his hometown" si ca el e american si ca nu mai vrea niciodata in Rom.
in primele luni cand am venit aici mai zicea ca vrea in Rom., la bunici...acum din pacate nici la telef nu mai vb cu ei decat f. rar, f. scurt.iar despre Rom. nu spune decat ca e mizerie si caini.

nu scapa oferta...si nu te mai gindi la acomodarea copiilor. daca voua va e bine, o sa le fie si lor. copiii se acomodeaza f. repede, isi fac prieteni...scolile in alte tari sunt f. primitoare ofera cursuri de limba gratuite la cei noi veniti in tara, cadrele didactice sunt f. prietenoase...e o atmosfera f. dif. de cea din ROm. asa e aici si nu ma indoiesc ca la fel e si in Praga.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Cand am plecat din tara, cea mare avea 11 ani, terminase cl.4-a. Stia ceva engleza, ca dupa trei ani de studiu in Ro, o conversatie simpla, cat sa se inteleaga cu cei din jur. A invatat repede suedeza, in trei luni jumate a intrat in clasa normala. In general mi s-a spus ca dureaza intre 6 luni si un an pentru un copil sa invete limba tarii in care emigreaza ca sa poata sa fie integrat in clasa normala.

Aici sunt clase speciale cu cativa copii care invata limba suedeza. Nu stiu cum o fi in Praga, poate intra cineva de acolo sa te lamureasca. Sau poate ai de unde sa te informezi.

Cea mica a mea avea 4 ani, nu stia alta limba decat romana. A intrat direct in grupa la camin, comunicau prin semne. O educatoare careia i-a revenit sarcina sa se ocupe de fata mea, statea o ora cu ea si cu inca doi-trei copii mai rabdatori si ii aratau obiecte spunandu-i in acelasi timp si denumirea in suedeza. 6 luni fata mea nu a scos un cuvant la camin. Vorbea numai acasa cu noi, romana. Si apoi brusc intr-o zi a turuit...acumulase tot si cand si-a dat drumul, spunea fraze intregi. :)

Fiecare copil e diferit, eu am povestit experienta mea, fetele de mai sus a lor...dar ideea principala este ca ccc copiii se adapteaza usor, ajung apoi sa te depaseasca foarte rapid la limba tarii si mai ales la accent. Ale mele sunt bilingve acum, fara nicio problema. In plus vin limbile straine pe care le invata la scoala si ele vin mult mai usor daca copilul e deja bilingv.

Mult mult succes iti doresc . Fii pozitiva, va fi bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns julia23 spune:

Si pe mine ma intereseaza subiectul asta.
Sotul meu lucreaza in Anglia,din toamna vrea sa merg si eu cu Julia(8ani),sa ne stabilim in Anglia,eu sunt cea nehotarata,daca Julia nu se adapteaza,mie nu-mi place clima(asta ar fi singurul motiv pt.care nu as pleca).Cu limba nu ar fi problema pt. ca eu stiu engleza,Julia face si la scoala si merge si la meditatii.
Ma gandesc ca acolo ar trebui sa o luam de la zero cu tot
Cred ca ar fi mai bine acolo pt. noi dar imi este greu sa ma decid...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Fata mea e foarte incantata, mi-a spus ca e gata pentru o "viata noua" . I-am spus ca si acolo sunt copii, care probabil au acelasi tel in viata ca ea - joaca! M-a mai intrebat daca au programe de desene animate la TV si daca o sa avem si acolo vacanta. S-a declarat multumita de raspunsuri. I-am spus ca va trebui sa invete o alta limba si n-a parut ingrijorata.

Io imi fac tot felul de griji si as vrea sa pot fi pregatita pentru tot ce se va intampla (stiu ca de fapt nu se poate!).

Oricum ea va termina anul scolar in RO, si intre timp o sa vedem cum facem sa invete engleza (mai mult decat face la scoala) si poate gasim si un profesor de ceha. Apoi pe perioada vacantei poate gasesc ceva cursuri de vara de limba ceha in Praga.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Adriana, pentru tine pare mai usor.

Sotul e deja acolo, probabil ati fost sa vedeti cum e, engleza o invata fata ta ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

sunny vezi ca este cineva aici pe DC care locuieste la Praga si spunea ca sint orasul e foarte cosmopolit. Nu-mi amintesc acum numele ei dar bintuie pe la generale de obicei. Daca ai job asigurat merita sa incerci zic eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Wisecarmen77 spune:

Buna
Am venit in Viena cand baetelul meu avea 6 ani ,nu vb deloc germana ,a intrat direct la scoala nu intelegea nimic, nu vb cu nimeni era foarte trist ,dar tot raul spre bine.in aprocsimativ 6 luni a inceput sa intaleaga limba si-a facut prieteni ,acum e printre primi in clasa.Sunt fericita pt. alegerea facuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

Ceha este o limba urata si greoaie, dar pentru un copil nu este foarte complicata. Depinde si de aptitudinile copilului. Sunt destule scoli cu predare in limba engleza dar daca tuition fee nu este suportat de angajator e greu de platit. Poti incerca forumul EXPATS. CZ. Sunt tot felul de subforumuri, articole, experiente personale din care ai putea sa tragi o concluzie mai buna.
Succes.

Finn Constantine 15.10.2009 si 25+ Euan Tudor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Sunt si eu interesata de acest subiect...sotul meu lucreaza in Belgia de un an jumate si am hotarat sa ne stabilim acolo. Problema cea mai mare insa o reprezinta Alex, care e in clasa a III-a acum, si nu vrea nici in ruptul capului sa se mute acolo. L-am nscris la curs de limba franceza, incerc sa il conving ca e mai bine pt noi toti acolo, ca vom fi impreuna cu tati, insa refuza ideea, motivand ca nu stie limba, ca aici are prieteni etc...
Citind cele relatate de voi vad ca toti copiii s-au adaptat mai devreme sau mai tarziu tarii adoptive, invatand si limba rapid.
Daca sunt printre voi fete care v-ati mutat in Belgia, atiputea, va rog, sa imi dati mai multe detalii referitoare la scolarizare si cum ar trebui sa procedez sa il inscriu din clasa a IV-a acolo.

giulia si alex-raoul (22.09.2002)
"Un copil este o raza de soare ce iti va lumina viata. Un copil e o promisiune a lui Dumnezeu ca viata merge inainte. Un copil e atingerea raiului. Un copil e tandrete si dulceata. Un copil e mereu surprinzator, emotionant, fermecator si captivant. Un copil e o minunata binecuvantare. Dar in primul rand un copil e dragoste."

Mergi la inceput