Jurnalul unei "Homeschooling mom"

Jurnalul unei "Homeschooling mom" | Autor: greieras

Link direct la acest mesaj

M-am hotarat sa impartasesc cu voi cate ceva din aventura noastra din ciclul Scoala Acasa (Homeschooling). Si este o aventura nu atat pentru fetita mea de 6 ani cat pentru mine ca parinte care a luat asupra lui educatia propriului copil. Stiu ca nu se cunosc prea multe despre aceasta filozofie educationala in Romania, stiu ca desi nu se cunosc prea multe totusi guvernul nu cauta sa se informeze mai mult, preferand sa ocoleasca mai degraba acest subiect spinos, dar in ultimii doi ani eu personal mi-am schimbat mult opinia despre scoala in general si procesul de invatare in particular. Vreau ca experienta mea, asa cum e ea in viata de zi cu zi, sa aduca lumina si sa dea o idee.

Pana acum doi ani am stat acasa cu fetita, si abea asteptam sa inceapa scoala sa mai am si eu viata mea. Mai cunoscusem in Ro. o familie de americani (prieteni) care faceau scoala acasa cu copiii si mie mi se paruse ca ii priveaza de o educatie adecvata, facuta de persoane calificate, cu experienta. Bineinteles aveam parerea mea, care desigur era cea mai buna, problema era ca nu stiam aproape nimic despre homeschooling, decat ca "bietii copii" nu mergeau la scoala.

Ca sa scurtez povestea, sotul mi-a spus ca isi doreste sa educam fata acasa. Pentru mine a fost un mini soc. Abea asteptam sa mai fiu si fara copil un pic, chit ca trebuia sa merg la munca. Doi ani mai tarziu, dupa multa documentare si participare la o conferinta pe tema asta am ajuns sa fiu 150% pentru educarea propriei odrasle.

Homeschoolingul are multe fatete, este foarte complex. Asa cum nu exista doi oameni la fel, nu exista doua metode la fel. Trebuie sa iei in considerare personalitatea copilului, personalitatea ta, dinamica familiei, valorile familiei si nu in ultimul rand trebuie sa te cunosti si sa-ti cunosti copilul. Parintii care hotarasc sa-si educe copiii acasa sunt curajosi, pentru ca merg impotriva unui curent care (nu stiu de ce) este unanim acceptat ca ar fi singurul mod de educare: scoala.

Odata ce am hotarat sa fac scoala acasa am fost coplesita de multimea curiculumurilor existente. De la religios la laic, de la strict la foarte liber. De fapt exista un curent care se numeste "unschooling", adica copilul se autoeduca. Eu am gasit un ghid excelent care m-a ajutat sa aleg curiculum potrivit pentru noi pe baza personalitatii mele si a fetitei si a intereselor ei.

Curiculumul se bazeaza mult pe literatura, dar nu numai. Copilul absoarbe multa informatie cu mult inainte sa inceapa sa citeasca. Pentru noi functioneaza perfect pentru ca fetita mea este foarte curioasa si vrea sa afle mai mult decat are ea abilitatea sa citeasca.

Momentan suntem in clasa a-1-a. Scoala ne ia in jur de 2 ore pe zi, timp in care facem Educatie Religioasa, Literatura, Matematica, Istorie, Geografie, Biologie, Citit si Scris. Invatam doar 4 zile pe saptamana, a5a zi este folosita pentru activitati gen muzee, vizitat prieteni. In timpul iernii face balet, sau patinaj (depinde ce isi doreste ea).

Sunt cam 10 saptamani de cand am inceput scoala, si deja am citit cateva romane pentru copii si poezii(la literatura), am invatat (spun "am" pentru ca invat si eu impreuna cu ea o gramada)despre Grecia Antica, Roma Antica, Egiptul Antic, Vichingi...(la Istorie) Despre pamant, vreme, forme de relief, clima, oceane, continente...(la geografie), despre animale (mamifere, pasari, amfibieni, reptile...) si facem multe experimente la partea de stiinta.

Ca sa vedeti un exemplu de programa, azi am facut:

Biblie pentru copii: o povestire cu discutie, si rugaciune.
Citit si scris: Litera C
Istorie: Olanda acum 300-400 ani
Geografie: unde este Olanda pe harta...
Biologie: aprofundam mamiferele, o clasificare a lor gen (rozatoare, carnivore, zburatoare, marsupiale...)
Literatura: am citi si discutat doua intamplari dintr-o carte biografica
Mate nu am facut azi pentru ca nu este inca prea interesata de scris cifre, ci mai degraba de partea practica (gen adunari si scaderi cu bile)

In clasele primare nu se pune accent pe memorare ci pe introducerea diferitelor concepte, si idei generale. Nu aprofundam la varsta asta decat lucrurile care o intereseaza. (si credeti-ma sunt destule).

Eva invata in diferite pozitii. Daca are de scris sta la masuta ei, daca doar citim si discutam stam comod pe canapea. Luam si cate o pauza, o mai pun sa alerge, ne mai jucam, mai merge pe afara 10-15 minute.

Vom face si muzica, dar mai astept pana in primavara. Inca se adapteaza la noile conditii.

In incheiere, am uitat sa mentionez, despre teama mea ca nu voi reusi sa fiu si mama profesor in acelasi timp, dar nu avem deloc aceasta problema, pentru ca procesul de invatare este doar o continuare a ceea ce noi am facut deja impreuna de cand ea s-a nascut. Pur si simplu nu am schimbat nimic, ci doar am avansat.












Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Craciun 2008


Evil thrives when good men do nothing



>>>Continuare

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramses spune:

Interesant subiect!Probabil ca se va isca o polemica pro si contra homeschooling,sau mai mult contra decat pro...Intrebarea mea este:de ce vrei ca fetita ta sa fie si sa se simta altfel decat toti ceilalti,poate chiar exclusa de la toate activitatile care se fac impreuna cu ceilalti copii gen:excursii,serbari,concursuri....se exclude competitia dar si lucrul in echipa...in afara de faptul ca te ocupi numai de ea,invata dupa puterile si in ritmul ei si ce-i place ei si are parte de mama tot timpul,eu nu mai vad decat dezavantaje ale acestui mod de a invata.Te rog,lumineaza-ne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

felicitari pentru decizie si curaj! te citesc cu interes, sper sa ne impartasesti constant progresele.

si mai sper din toata inima ca acesta sa ramana strict subiect/jurnal de homeschooling, si nu loc de polemica .

PS. eu nu am curaj/energie de homeschooling, dar sunt ferm convinsa ca bazele educatiei se pun acasa. si facem cu placere diverse activitati, atat cat putem/ne pricepem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Pentru noi e exclus. Financiar nu ne-am permite sa stau acasa, nu am rabdarea necesara sa fac scoala cu copilul (pana si la lectii ma enerveaza uneori) si oricum refuza sa faca ceva suplimentar. Daca nu i-a dat Doamana, nu exista ! N-am avut rabdare nici in CIC sa stau.
Acum, din puntul de vedere al copilului pentru inceput (cateva zile) cred ca l-ar distra. Sa stea acasa, sa doarma cat vrea el (probabil am incepe lectiile pe la 12.00) sa faca pauze din 5 in 5 minute: ba ca vrea pp, sau poate ii e sete, peste 5 minute mai vrea la toaleta, la 14.00 e nu stiu ce desen animat...in afara de nervii mei zdrente nu cred ca ar iesi nimic. Poate cu copii foarte docili sa mearga sistemul, dar cu zgatiile care n-au stare ma indoiesc.
Ma gandesc doar ca ii vor lipsi colegii, distractiile din pauze, biletelele schimbate in timpul orei, mai tarziu o strangere de mana pe sub banca sau un pupic pe banca de langa scoala, chiulitul in grup cu mers la film...Amintirile cele mai placute din vremea scolii nu se leaga de acumularea de cunostinte ci de relatia cu colegii. In afara scolii/gradinitei copiii mei merg si la alte activitati (inot, baschet, karate, engleza, FTK) dar invitatiile la petreceri se fac doar intre colegi de clasa. In rest, neexistand pauza care sa-i uneasca, isi fac treaba si atat.
Nu critic alegerea voastra si e chiar interesant cum se petrec lucrurile. Doar ca mie si familiei mele nu cred ca ni s-ar potrivi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Pentru mine personal homeschooling ar fi exclus..in primul rand din cauza mea - imi lipseste consecventa necesara unui asemenea proces care se desfasoara pe perioade mari de timp.

Eu am o mare nelamurire: conteaza pregatirea parintelui care face scoala acasa cu copilul? Adica oricine, indiferent de studii poate face homeschooling cu copilul personal?

Edit pentru typo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alba_ca_zapada spune:

Nu m-am prins daca sunteti in Romania sau in Statele Unite. Semnatura ma induce in eroare.

Oricum, si mie mi-ar fi placut o astfel de varianta atunci cand am inceput clasa I, dar in primul rand nu am stiut cum se poate pune in practica o astfel de metoda in Romania si in al doilea rand am avut ceva retineri fata de lipsa socializarii copilului cu alti copii de aceeasi varsta.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilib72 spune:

Este interesant acest homeschooling dar...dupa parerea mea, nu oricine poate sa faca asa ceva.Este pana la urma tot o "profesie", tb. sa te pregatesti si sa ai abilitatile necesare pentru asa ceva.


Iti doresc multa bafta si felicitari pt. curajul tau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

greieras, tare ma bucur ca ai deschis subiectul!

si eu fac scoala acasa cu baietelul meu (care acum e în clasa a doua).






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Ma gandesc ca "scoala acasa" cuprinde doar clasele primare, iar din gimnaziu va fi integrat cumva intr-o forma de educatie publica? Sau cum? Materiile mai complexe (fizica, chimie, stiintele naturii, matematica de nivel mai avansat, limbile straine) cum vei reusi sa le acoperi?

Eu, recunosc, ca sunt mai mult intrigata de o astfel de educatie. Cum ramane cu nevoia de socializare a copilului cu alti copilasi de varsta lui? Ai un profesor supervizor care sa te indrume? Esti acreditata cumva (cursuri) sa devii pedagogul copilului tau?

In fine, ar chiar interesant de dezvoltat aceasta metoda. Recunosc ca si eu faceam un fel de "scoala" cu bunicii, stiind sa citesc/scriu inca de la 5 ani. Dar asta nu mi se pare mare scofala, ca doar si nepotica mea de 6 ani care merge la gradinita de 3 ani stie aceste lucruri (ba chiar socoteste peste 10).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Pentru US aceasta modalitate de invatare/educatie este foarte raspandita, recunoscuta si acreditata.
Parintii fac niste cursuri, obtin acreditari, copiii sunt testati din 2 in 2 ani in cadrul invatamantului clasic, se predau materiale de catre parinte periodic catre centrul ce il supervizeaza etc.

Cateva bloguri , poate va ajuta:

http://www.thehomeschoolchick.com/2011/07/our-homeschool-curriculum-for-20112012/

http://thehomeschoolden.blogspot.com/

http://homeschoolcreations.blogspot.com/

http://ourworldwideclassroom.blogspot.com/

http://theadventuresofbear.blogspot.com/

http://www.confessionsofahomeschooler.com/

http://adventuresofmommyness.blogspot.com/

http://creeksidelearning.com/

http://thehomeschoollibrarian.blogspot.com/

http://grassrootshomeschool.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Mai intai incep prin a spune ca locuim in America (dar provin din Bucuresti).

Am sa incerc sa va raspund pe rand.

Ramses polemicile isi au rostul lor, dar numai daca ambele parti s-au documentat sau au experienta. Cu totii avem experienta cu sistemul clasic, dar cei mai multi nu am citit o carte sau am aprofundat alte sisteme. Mintea noastra a fost setata de-a lungul unei lungi perioade de timp sa creada ca procesul de invatare are loc numai la scoala. Atata stim. Nu este adevarat.
Eva se joaca cu copiii de pe strada in fiecare zi, se viziteaza reciproc tot timpul, are un grup de prieteni cu care se intalneste in fiecare saptamana la Cercetasi, de fapt petrece foarte mult timp si cu alti copii, numai ca nu la scoala. Avem si alte cunostinte care fac homeschooling si ne intalnim pentru activitati, sarbatori, petreceri. Competitia si lucratul in echipa sunt bune, dar mai tarziu, nu asa devreme cand abea se pun bazele undei discipline a invatarii. Acum vreau sa invete de placere, din curiozitate. Pentru mai tarziu, exista grupuri unde copii mai mari fac impreuna materii care sunt mai greu de facut acasa (ex. chimie, fizica).

Anya nu oricine poate face homeschooling, este un sistem alternativ pe care noi l-am ales pentru ca credem din toata inima ca este cel mai bun pentru fetita noastra. Noi nu biletele, chiulit in masa, susotitul in banca ...il avem in vedere cand ne gandim la procesul de invatare. Nu trebuie sa mergi la scoala, sa iti pierzi vremea pe acolo cu ochiii pe pereti, plictisit adeseori ca sa ai o copilarie si adolescenta bogata in experiente.

Lilib72 nu trebuie sa ai o pregatire de specialitate. Nu ai avut nici cand ti-ai invatat copilul in primii 6-7 ani de viata. Pur si simplu sunt lucruri care vin natural unde exista dorinta, placere.

Cricorpentru clasele pana la liceu nu iti trebuie decat o educatie de baza. Diferenta enorma dintre scoala si homeschooling la acest punct este calitatea materialelor folosite. Cartile pe care noi le folosim nu sunt structurate ca manualele, sunt foarte interesante, atractive, iar Eva le rasfoieste cu placere in timpul liber. Sunt carti care vor ramane in biblioteca ei. Oricum, sa stiti ca homeschoolingul este ales de patura educata, pentru ca ea este constienta de importanta undei educatii bune.

Patou ce ma bucur. Si eu care credeam ca sunt singura pe aici. M-as bucura daca ti-ai spune si tu experientele.

Blackgirl0 sa sti ca exact ca tine gandeam si eu acum cativa ani. Am fost fortata sa recunosc din nou ca viata este plina de surprize, de schimbari, si ca invatam cat traim.
O sa atac mai intai ideea de socializare. Socializarea este procesul prin care o fiinta umana (copil) acumuleaza (dezvolta) indemanarea necesara pentru a functiona ca membru al societatii. Cum exact ajuta scoala la socializare? Copilul isi petrece majoritatea timpului cu copii de varsta lui, de la care nu are prea multe de invatat, ascultand la un profesor care nu e interesat de visele, dorintele, ideile copilului meu. (a nu se intelege ca dau vina pe profesori ci pur si simplu vorbesc de un sistem). In ce alt segment al vietii va fi copilul meu fortat sa petreaca atata timp pretios cu oameni de varsta lui? Ca adulti, in fiecare zi suntem fortati sa interactionam cu persoane de toate varstele, credintele, aspiratiile, ideile. Tocmai scoala este cea care nu permite o socializare adecvata. Fetita mea se raporteaza excelent la toate grupele de varsta. Poate initia si duce la bun sfarsit o conversatie cu adulti sau copii. A trait printre ei toata viata, pentru ea nu exista prapastie generationala. Are voie sa vorbeasca cu cine vrea, cand vrea, cum vrea, atata timp cat sunt si eu prin preajma si atata timp cat o poate face intr-un mod civilizat.

Cat despre abilitatea de a invata. Eu nu o invat pe ea prea multe, ea invata singura, eu supraveghez si testez eventual. In statul in care locuiesc eu nu am nevoie de acreditare. Statul recunoaste dreptul meu ca parinte sa aleg cum imi educ copilul. Cartile sunt excelente si explica tot pe intelesul ei. Mai tarziu, daca voi trage concluzia ca nu fac fata, vom merge la cursuri cu alti copii care fac scoala acasa si va invata cu un profesor, sau pot sa-i pun meditator. Posibilitatile sunt nelimitate, numai sa vrei sa inveti.

Astazi am facut:

Citit si scris: litera C, cuvinte si propozitii.
Istorie: Mancarea in Europa acum 200-300 ani, William Carey, misionarul care a schimbat India.
Biologie: Pasarile
Stiinte: experimente cu tati
Literatura: biografie, o poezie

Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Craciun 2008


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput