Insarcinata 6+ , angajata in Ro si Germania.

Insarcinata 6+ , angajata in Ro si Germania. | Autor: CRYSSAaa

Link direct la acest mesaj

Buna ziua.
Sunt insarcinata in saptamana 6, bebe neplanificat dar dorit.
Logodnicul, si viitorul sot e neamt. Avem casa in Germania si planuim sa ne mutam definitiv acum, dar amanam pana cand voi fi in luna 7.
Lucrez in Ro de 5 ani si pt un PFA din Germania de luna asta (probabil ca actele vor fi gata din dec sau ianuarie 2012).

Trebuie sa imi aleg o asigurare in Germania (o casa de asig.). Am sunat la cateva si mi s-a spus ca asigurarea de salariat e valabila chiar daca eram insarcinata dinainte de a incheia contractul.
Asadar, voi naste in Germania, beneficiind de asigurarea de salariat.

In Ro voi intra in concediu de maternitate din luna 7 + 2 ani concediu de crestere copil (sau 1 an, vad care e mai convenabil). Nu intentionez sa ma mai intorc in Ro, decat pt a-mi da demisia.

Intrebarea e:
Ce drepturi am in Germania?
Asigurare full(sper), si ceva concediu pt copil? Daca am deja din Ro mai beneficiez si acolo?

Ms mult, sper ca stie cineva...

5+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CRYSSAaa spune:

vad ca mi-a fost mutat subiectul de la nastere la "Diaspora DC (cu gandul la voi!) Departe de Romania dar cetateni ai limbii romane. Diaspora romana online."
Consider ca subiectul are mult mai multa legatura cu o nastere, pt ca imi poate raspunde o mamica care a nascut in Germania si stie de ce a beneficiat la nastere, dar daca voi considerati altfel..asta e.

Apropo, ce inseamna initialele DC???? Diaspora DC????

5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

CRYSSAaa, eu ti l-am mutat aici pt ca am considerat ca mamici care au nascut in Germania ai mai multe sanse sa gasesti aici. la 'Nasterea uneo stele' de obicei se povestesc experiente avute la nastere. Problemelor legate de legile altor tari iti va fi mai usor sa le gasesti aici raspuns. Cred ca ar fi si mai bine daca ai pune intrebarile ce te framanta direct aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167815 la subiectul unde discuta fetele ce sunt stabilite in Germania.

Diaspora DC = 'Diaspora Despre Copii"

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Crysaaa, multa dreptate a avut Laura sa iti mute subiectul aici. EU una nu intru decit foarte rar in partea cealalta. SI banuiesc ca celelalte fete din Germania la fel.

Ce este PFA? Sa inteleg ca esti tu angajatorul tau? Ai contract de angajat cu o firma germana, contract cu valabilitate in Romania sau in Germania (conteaza unde sunt platite darile si impozitele la stat)?

DUpa ce imi raspunzi, pot sa iti dau mai multe amanunte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Daniela, cred ca PFA e persoana fizica autorizata, ma gindesc ca ar putea fi de ex. eingetragene Kauffrau.
Ca asigurarea aici, daca se casatoreste, intra pe asigurarea de familie a sotului si ea si copilul. Altfel, nu ar trebui sa se asigure privat?!

Din ce stiu eu, daca iei din Ro ceva, nu mai iei de aici. Normal asa ar fi. La alocatia pt copii itzi pot spune sigur ca pe formular te pune sa declari ca in ultimii 5 ani nu ai mai luat din alta parte.

Si eu cred ca aici ai mai multe sanse sa tzi se raspunda la subiect, maia les ca avem mamici de bbe-i sau copilasi f-. mici, care pot impartasi din experienta lor.

Cred ca ar fi bine sa incepi sa itzi cautzi un ginecolog si aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

dupa casatorie intri pe asigurarea sotului. si tu, si copilul dupa ce se va naste.

daca ai aici un PFA -selbstständing- va trebui sa platesti asigurare medicala, chiar daca sotul are asigurare medicala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Daca te muti in Germania, chiar daca nu lucrezi poti beneficia de asigurare medicala pt tine si copil din partea sotului. Statul iti va plati alocatia copilului de 186 lunar + timp de 3 ani un ajutor pt copil in jur de 300 euro ( in functie de salariul sotului se calculeaza, la noi a fost de 300 lunar timp de 2 ani dupa care 260 pana s-au implinit 3 ani ) Trebuie sa renunti la CIC si alocatia pt copil din Ro, altfel nu ai nici un drept de luat la nemti. Sarcina usoara in continuare si bebe sanatos La nastere nu trebuie sa dai nimic, este totul pe asigurare si vei avea conditii excelente.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRYSSAaa spune:

Scuze, PFA= persoana fizica autorizata, nu stiu cum se zice in Germania (selbstständing se pare), am zis si eu pe romaneste. E tot un fel de firma, important e ca poate avea angajati.

Eu sunt salaritatul unui PFA din Germania, de luna asta, sau cand vor fi gata actele.

Am un salariu destul de ok si in Ro si as vrea sa beneficiez de cei 2 ani concediu platit + 2 luni inainte de sarcina+ pensii platite.
Deci, asigurare dupa sot e exclusa pt ca am venituri aici.

Citat:
Trebuie sa renunti la CIC si alocatia pt copil din Ro, altfel nu ai nici un drept de luat la nemti.

Ce e CIC?
Pt. copil e clara treaba, va fi inregistrat la nemti, acolo unde voi naste (mergem lunar in Germania, stiu conditiile, chiar am o prietena care doar ce a nascut in Munich, nu se compara). Si va primi ce trebuie de la nemti.
Romania nici nu va sti ca am copil. Desi, va avea dreptul si la cetatenie romana.

Eu, ca salariat in Germania am drepturi la ceva -concediu platit sau ceva- in Germania daca am si in Romania?
Practic sunt angajata la 2 firme.

Mersi muuult de raspunsuri! Laura, ms pt mutarea la rubrica potrivita.

5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

ca sa primesti concediu medical (alea 124 zile care se iau inainte de nastere si minim 1 luna dupa nastere), trebuie mers lunar la medicul de familie dupa hartia de concediu si apoi dusa la job, jobul fiind cel care iti plateste. Esti obligata sa lasi dupa nastere minim 40 zile (parca, nu stiu sigur).
Pt cei 2 ani de concediu platit care vorbesti - acesta este concediu de ingrijire a copilului (CIC), trebuie sa duci certificatul de nastere a copilului, eliberat de primaria unde locuiesti, pe baza declaratiei din spital; in plus mai duci cateva acte. Daca optezi pt 2 ani, primesti maxim 1200 pe luna (cred, nu stiu sigur cum e legea). In plus, duci hartii si adeverinta de venit in format tip, completata de contabila de la jobul /joburile unde ai lucrat in ultimile 12 luni.
La fel pt alocatia copilului de 200 lei pt primii 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui CRYSSAaa

Scuze, PFA= persoana fizica autorizata, nu stiu cum se zice in Germania (selbstständing se pare), am zis si eu pe romaneste. E tot un fel de firma, important e ca poate avea angajati.

Eu sunt salaritatul unui PFA din Germania, de luna asta, sau cand vor fi gata actele.

Am un salariu destul de ok si in Ro si as vrea sa beneficiez de cei 2 ani concediu platit + 2 luni inainte de sarcina+ pensii platite.
Deci, asigurare dupa sot e exclusa pt ca am venituri aici.

Citat:
Trebuie sa renunti la CIC si alocatia pt copil din Ro, altfel nu ai nici un drept de luat la nemti.

Ce e CIC?
Pt. copil e clara treaba, va fi inregistrat la nemti, acolo unde voi naste (mergem lunar in Germania, stiu conditiile, chiar am o prietena care doar ce a nascut in Munich, nu se compara). Si va primi ce trebuie de la nemti.
Romania nici nu va sti ca am copil. Desi, va avea dreptul si la cetatenie romana.

Eu, ca salariat in Germania am drepturi la ceva -concediu platit sau ceva- in Germania daca am si in Romania?
Practic sunt angajata la 2 firme.

Mersi muuult de raspunsuri! Laura, ms pt mutarea la rubrica potrivita.

5+

CIC=cei 2 ani concediu platit
Daca: "Romania nici nu va sti ca ai copil" nu vei primi CIC = cei 2 ani concediu platit.

cand spui 2 luni inainte de nastere nu stiu la ce referi..ca prenatal se doar daca statul roman stie de copil

primesti pensie si drepturi daca realizezi venituri, daca esti in concediu fara plata nu au de unde sa ti se plateasca nici drepturile, nici pensia...poti spera la CIC si prenatal, postnatal timp de 12 luni inainte de nasterea copilului au realizat venituri salariale
(ti se plateste salariu si in romania pana in luna a 7-a?...ca prenatalul, postnatalul si cic-ul se calculeaza procentual din salariu..la salariu 0 = drepturi 0)

in plus, cum zice si Cleo trebuie sa dai pe la medicul de familie sa te tina in evidenta, iar medicul de familie iti va cere si sa-i aduci si ceva dovezi de la un ginecologul care are sub observatie sarcina

cei 200lei nu stiu daca ii vei primi daca ai alocatie ptr copil in germania, daca exista vreun acord intre state nu ai cum sa-i fentezi nici pe unii nici pe altii

Nina, 33s+,
AMR minim 32 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Treaba aici cu Elterngeld (Bani pt parinti) e destul de complexa, asa ca ia ce iti spunem noi cu titlu informativ. Sunt multe situatii si situatii, asa ca pt situatii speciale s-ar putea sa se aplice altfel legea.

Daca esti angajata in Germania cu contract german, deci platesti aici impozite, va trebui vrei nu vrei sa iti faci asigurare medicala, altfel nu merge. Seful tau va plati o parte, tu din salariul tau o parte. Asigurarea iti va acoperi mersul la doctor ginecolog, statul in spital pe perioada nasterii si vizitele moasei dupa nastere. Trebuie sa te hotaresti tu singura la care casa te inscrii, daca de stat sau privata.

Cu sase saptamini inainte de termenul de nastere calculat intrii in Muterschutz (perioada in care stai acasa). Tot in Muterschutz ramii si dupa nastere pe perioada de 8 saptamini. In perioada asta primesti salariu normal. Pe urma pe perioada de 12 luni - Perioada de Mutterschutz dupa nastere (unii nasc mai deverem, altii mai tirziu de perioada calculata) primesti Elterngeld (sotul poate primii si el pt 2 luni, daca isi ia concediu de crestere, Elternzeit. Elterngeld se calculeaza in functie de cit cistigi, dar minim vei lua 300 euro (pt cei care cistiga bine intre 65-67%, pt cei care cistiga slab se ajunge pina la 100% din salariu mediu pe ultimele 12 luni). Pt calcul se iau ultimele 12 luni. Din cit stiu poti sa aduci dovada si din tara, fiind tara EU si se pune la cistigul din Germania. E bine sa te interesezi la oficiul de care vei apartine in Germania de pe acum si sa stringi hirtiile / dovezile de cistig necesare. Dupa nastere nu vei avea prea mult timp de asta si vei avea suficiente formulare de completat. Copilul va primii in plus si alocatie.

Tu ai dreptul sa iti iei concediul de crestere 3 ani. In astia 3 ani seful tau e obligat sa iti pastreze postul ca sa te intorci (numai daca faliment nu e valabil). Dar din cite stiu eu numai primele 12 luni se platesc, restul stai fara bani acasa.

Aici gravidele trebuie sa se inscrie la un doctor ginecolog. La inscriere primesti un caiet galben in care se trec rezultatele de la analize si de la eco. Caietul asta e musai sa il porti la tine cu cit esti mai avansata in sarcina si mai ales sa il ai cu tine la spital. Aici rar se intimpla sa nasti cu doctorul tau ginecolog, majoritatea nelucrind in spitale. E bine sa iti cauti cum vii aici o moasa, ea te va ajuta cel mai mult dupa nastere. Te va invata cum sa te ocupi de bebe, se uita daca alaptezi corect, iti da sfaturi.

Gindeste-te bine daca nu vrei sa te muti mai devreme, sa ai timp sa te adaptezi aici dinainte sa vina copilul, sa alergi dupa ce hirtii vei avea nevoie, etc. De asemenea sa ai parte de ingrijirea medicala de aici (sistemul are hibele lui, sa stii, dar cred ca unele parti sunt mai bune ca in Ro). Diferenta cea mai mare e ca aici nu iti dau medicamente cu atita usurinta ca in tara in timpul sarcinii. Eu pt o raceala urita nu am primit decit concediu de stat in pat , cei drept dat cu mare usurinta. In schimb iti dau aproape tot sistemul perioadic: eu am luat magneziu, iod si fier. E bine sa vizitezi inainte de nastre spitalul unde planuiesti sa nasti, multe au date de vizita pt viitoarele mamici. Unele au si cursuri de pregatire, cursurile astea sunt insa si pe te miri unde organizate de moase (nu toate lucreaza in spitale). Merita sa faci unul, costurile pt tine sunt acoperite de asigurare (pt sot nu sunt). Un alt gind pe care trebuie sa il ai (batem in lemn, dar se poate intimpla): din luna a saptea poti teoretic sa nasti oricind. Aici sunt copii prematuri foarte bine ingrijiti.

Daca mai ai intrebari, pune-le. Numai sa stii ca noi stim numai ce am patit pe pielea noastra, iar nemtii iubesc sa puna o gramada de exceptii la legi, asa ca s-ar putea in cazul tau sa fie altfel. Sfaturile noastre nu inlocuiesc o informare temeinica in orasul in care stai tu (unele legi difera de la Land la Land).

Mergi la inceput