Despre sistemul de invatamant Montessori

Despre sistemul de invatamant Montessori | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

Initiata de catre medicul Maria Montessori, metoda care ii poarta numele este rezultatul unor ani buni de munca si de observatii in mediul prescolar care au condus la crearea unei filosofii educationale sensibil diferite de cea traditionala. Metoda Montessori se caracterizeaza, in linii mari, ca o metoda prin care copiii sunt perceputi ca ceea ce sunt de fapt si prin care li se creeaza un mediu propice dezvoltarii potentialului lor spiritual, emotional, fizic si intelectual, ca membri ai unei familii, ai comunitatii.
cititi:
- www.desprecopii.com/info-id-3376-nm-Ce-este-metoda-Montessori.htm" target="_blank">Ce este metoda Montessori?
- www.desprecopii.com/info-id-3381-nm-Invatamantul-Montessori-versus-invatamantul-traditional.htm" target="_blank">Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional
- www.desprecopii.com/info-id-3382-nm-Alegerea-unei-scoli-Montessori-in-Romania.htm" target="_blank">Alegerea unei scoli Montessori in Romania

Parinti cu copii la scoli Montessori, va asteptam cu sfaturi si pareri.


Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Avem aici pe DC parinti cu copii la scoli Montessori?

va asteptam opiniile.



Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xiri spune:

Da, eu am un copil la gradinita Montessori, dar abia a inceput, asa ca nu am deocamdata multe impresii.

Eu am citit mai multe carti despre metoda asta, sunt foarte incantata ca am reusit sa gasesc o scoala Montessori in oras, care intr-adevar aplica metoda si nu are doar numele.

As vrea sa stiu daca sunt parinti care au avut copiii intr-o gradinita Montessori si apoi la 6-7 ani au mutat copiii in sistemul traditional de scoala. Au regretat decizia? S-au plafonat copiii in sistemul traditional sau si-au pastrat aceeasi curiozitate si dorinta de a invata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Eu nu sunt atat de incantata de sistemul Montessori.
Trebuie sa precizez de la bun inceput ca nu vorbesc din experienta mea personala, ci din a unor prieteni foarte buni.
Din acest motiv, desi am avut ocazia, am evitat sa imi dau copilul la o gradinita de acest tip.
Fireste, depinde mult de personalitatea copilului, de indrumatori, variabilele sunt multe, de aceea am cautat foarte mult sa citesc si opiniile celor care nu au avut reusite cu acest sistem.
Ce m-a convins cel mai mult sa nu imi introduc copilul in acest sistem a fost adaptarea ulterioara dificila la un sistem clasic de invatamant, adaptarea la societate in general.


Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xiri spune:

Carmencat, poti sa spui cam ce fel de dificultati a avut copilul la adaptarea la scoala clasica sau la societate in general? La ce varsta a trecut la scoala normala? Scolile au fost in Romania?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Da, gradinita in Romania.
Reclamatii de la invatatoare ca nu statea locului in ore, ca facea ce si cand avea chef, nu avea chef nu facea. Il apuca vorbitul in ore si plimbatul pe la colegi pe la banci... nimic anormal pentru educatia montessori, dar neplacute in contextul educatiei clasice. Ah si parasitul clasei daca nu avea chef sa stea la ore.
Dificil a fost si sa il determine sa isi faca temele care ii erau date intr-un timp determinat si musai pentru a doua zi.

Parerea mea e ca noi traim intr-o lume cu reguli sociale clare, munca noastra, din scoala si pana iesim la pensie este marcata de termene, in viata de adult din pacate nu ai libertatea de a face ce vrei, asa cum consideram cand eram copil, ci ai libertatea de a face ce trebuie.
Chiar daca la prima vedere pare un sistem benefic copilului, eu cred ca pe termen lung determina frustrari. Abia il obisnuiesti sa fie liber si apoi ii dai la cap si il inregimentezi in societate, ca asta e, traim in societate cu reguli sociale stricte, incalcarea lor fiind sanctionata intr-un fel sau altul, de la izolarea "ciudatului" pana la masuri mai drastice.

Departe de mine gandul de a contesta munca Mariei Montessori. Am citit si eu mult din ce a scris. Dar pe de alta parte sa nu uitam ca acest sistem a pornit de la un experiment pe copiii cu anumite dizabilitati si mai ales intr-o epoca in care rigiditatea sistemului de invatamant era foarte mare, in care era legal sa li se aplice copiilor corectii fizice in scoli. Ori acum, nu mai e asa. Nu ii mai bate nimeni in scoli, sunt destul de liberi, au posibilitatea sa isi aleaga optionale, chiar si relatia profesor-elev este de cu totul alta natura. Bataia nu mai este privita ca "rupta din rai", ba din contra, exista un sistem eficient de protectia copilului si telefoane la care copiii pot apela pentru ajutor.

Este strict parerea mea si fiecare procedeaza cum considera, dar eu cred ca este mai putin frustrant pentru copilul meu sa invete inca de la gradinita ca trebuie sa stea si locului si sa asculte cu atentie si respect cand se citeste o poveste, sa rezolve o fisa in timpul orei respective, sa ceara voie la baie, iar cu timpul sa se abtina pana la pauza. Sunt chestii de bun simt pana la urma.

Am ales sa o dau la o gradinita particulara, destul de aproape de casa, unde se aplica programa ministerului. Pana la urma la scoala va trebui sa continue cu programa ministerului.
Sunt foarte multumita. Educatoarele au mare grija de ei, lucreaza, invata cantece, poezii, fac excursii, vizite la muzee. Mancarea e foarte buna. Au o curte mare mare cu leagane, topogane, triciclete, dar ce nu au acolo! O gramada de optionale daca vrei...

Repet, fiecare socoteste, functie de mai multi factori, cum e cel mai bine pentru copilul lui. Eu socot ca e mai bine asa, urmand metoda clasica.

Cred ca ar trebui analizata si fata vazuta si fata nevazuta a acestei metode, ca macar sa se ia o decizie in cunostinta de cauza. E drept ca opiniile contra sunt mai greu de gasit, dar nu imposibil. Eu am gasit niste forumuri de parinti din state si canada in care fiecare povestea cum se descurca copilul, ce progrese face, si mai ales relatia vis-s-vis de societate si integrarea in sistemul clasic de invatamant si, de ce sa nu o spunem, in lumea reala.

Mult succes fiecaruia indiferent de metoda aleasa.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xiri spune:

Carmentcat, multumesc pentru detalii.

Ai dreptate, e bine de stiut si avantajele si dezavantajele metodei.
Fiecare parinte decide apoi care metoda e mai buna in functie de propria filozofie de viata si de ce vrea pentru viitorul copilului.

Cred ca adaptarea la scoala clasica e singurul dezavantaj pe care l-am auzit pana acum. Eu nu imi fac probleme prea mari legate de adaptarea la noi reguli, copiii se adapteaza foarte repede. Mai mult ma gandesc ca o sa se plictiseasca din cauza ca nivelul lectiilor e mai slab la scoala clasica, si deja va sti multe lucruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Vladut a fost la o gradinita Montessori si eu am fost foarte multumita. Ii lasa sa tipe daca vroiau, vorbeam cu educatoarea si imi spunea ce nu intelege.

http://sirimie.blogspot.com/2011/08/gradinita-montessori-sector-5.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Dezgrop si eu subiectul asta, poate mai adauga cineva impresii proaspete.

Noi ne vom muta la Praga si aici tot caut o scoala potrivita pentru fata mea care acum termina clasa a 2-a in RO. Cum nu stie o boaba in ceheste si eu de asemenea am cauta ceva scoli in limba engleza.

Scoala care mi-a placut cel mai mult si care e si cea mai potrivita pentru ea in situatia de fata e o scoala Montessori. M-as duce si eu cu drag la scoala acolo.....

Am insa doua temeri principale care au fost dezbatute - daca se va putea acomoda mai tarziu in sistemul clasic de invatamant si cat de multa scoala se face acolo.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xiri spune:

sunnyday07,

Nu am inteles daca ai vizitat scoala din Praga - de la distanta e greu sa-ti dai seama daca scoala e buna si daca se invata serios. Trebuie sa o vizitezi, sa discuti cu directorul, profesorii (poate poti sa participi la ore - ar trebui sa aiba perioade de "observation"). Sa vezi daca atmosfera e de "lucru", adica copiii lucreaza bine individual si in grup, se concentreaza, nu pierd vremea, si profesorul stie sa-i dirijeze pe fiecare spre ce are de facut.

Cred ca e important sa verifici daca profesorii si directorul de scoala au studii speciale Montessori, daca scoala e autorizata de asociatia Montessori International (sau daca lucreaza in directia asta), si daca ei aplica intr-adevar filozofia, pentru ca unele scoli sunt doar cu "numele".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

xiri, intre timp am fost si am vizitat scoala si am avut si o discutie cu directorul si asistenta sa. A fost ca la un interviu pentru job, asa cum vazuzem eu in filmele americane ca se intampla in scolile cu staif

Oricum au spus ca ne primesc, si am mai vazut si o alta scoala, in sistem clasic dar mititica si cu o atmosfera ca de familie.

Dar cea Montessori mi-a placut mai mult. Si o colega m-a ajutat si a citit despre rezultatele copiilor din ambele scoli si a spus ca sunt foarte bune amandoua.

Acum a mai ramas doar temerea ca nu se va putea acomoda usor intr=o scoala clasica daca drumurile ne vor purta intr-un alt moment in alta parte.

Mergi la inceput