Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Flory ma bucur ca nu te-ai suparat. E normal ca mama sa fii suparata ca nimic nu il poate ajuta pe copil, de afara lucrurile se vad altfel, stiu ca doar si eu am doi copii si am trecut prin boli cu ele. Chestia e ca trece, rabdare sa avem...asta in cazul racelilor si a bolilor usoare. Eu am noroc cu un sot foarte rabdator si care ma calmeaza si pe mine cand ma agit, sau macar incearca, nu ii reuseste mereu . Si eu eram stiul agitat, m-am mai calmat de cand am ajuns aici si lumea e calma si poate si pentru ca am mai imbatranit :).

In tot cazul, ma bucur ca aici in casutza noastra virtuala putem sa ne spunem pareri fara sa ne jignim si suparam, e normal sa avem pareri diferite datorita experientelor diferite. Apreciez mult asta si va multumesc.


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisicanu spune:

Bine v-am (re)gasit!
Am ramas un pic restanta cu scrisul dar uite ca v-am citit din urma, si nu ma pot abtine sa nu-mi dau si eu cu parerea , ca mamica (si) de copil mic, 2 ani si 5 luni.
Regret enorm problemele trecatoare pe care le aveti cu copilasii vostri, inteleg perfect prin ce treceti si ce simtiti ca parinte cand lucrurile taraganeaza, diagnosticul intarzie si implicit, rezolvarea problemelor de sanatate ale micutilor...de-aia se spune ca "numai mama sa nu fii"! personal, gasesc ca-i un lucru favorabil sa nu dai antibiotic la micuti asa cu una cu doua, la un nas infundat si o tuse sau chiar febra care pana la urma sunt mecanisme cu care organismul "lupta" impotriva bolii, dar vad ca sunt totusi si situatii care recunosc ca mi-au lasat un gust amar si chiar m-au ingrijorat putin la gandul ca pot ajunge si eu intr-o situatie similara, odata ajunsa acolo...si nu stiu cum o sa fac eu sa rezist cu calm si relaxare si rabdare la o situatie de genul asta, de-asta mi-e cel mai teama (sunt un vulcan, temperamental vorbind...).Cu Ana nu am fost la dr. de familie NICIODATA pana la varsta asta (cand a fost cazul am stiut eu ce sa fac, inclusiv "tratament" cu inghetata la tuse) si cu atat mai putin imi doresc acum sa ajung cu ea la dr. in Suedia! ei, nu sunt speriata ci doar un pic dezamagita...dar bine zicea Mihaela undeva, e o tara si cu bune si cu rele, ca peste tot.
Eu va doresc din toata inima sa se vindece micutii vostri cat mai repede, asta e cel mai important pt moralul intregii familii!

Cat despre noi, ne pregatim de...despartirea de tati nostru programata cum v-am mai spus, duminica, pe 4 sept. Va dati seama ce stare de spirit avem . Ne incurajam reciproc, dar parca nu sunt vorbele noastre...mi-e teama de cum va reactiona asta mica si mi-am luat incepand cu 5 sept ultimele zile din concediu...din 12 incepe gradinita la grupa mica si am teama si cu asta caci nu o vad atrasa de copii in afara fratelui ei, educatoarea este o femeie in varsta cu rabdarea la limita cum se aude, in alta parte n-o pot da caci e departe de bunici (gradinita asta e la scara blocului bunicilor, o vor lua ei la pranz). Ei, si cu bunicii astia paterni e de discutat, sunt reci ca asa sunt ei, sunt teribil de comozi si refuza implicarea in cresterea nepotilor, greu de inchipuit dar asta e! daca mama mea ar fi fost aproape, doamne, ce relaxata si linistita as fi fost, dar ea are aproape 80 de ani si e in Craiova, bolnavioara si chiar nu vreau sa-i deranjez batranetea in vreun fel, ca am vazut in iulie ca nu mai e ce a fost, deh, anii!
deci, am ceva provocari de trecut...eu sunt insa de un optimism incurabil si zic ca le vom depasi pe toate cu bine, mai am un optimist langa mine adica pe baiatul meu de 12 ani, si daca sotul va obtine job repede, probabil ca ne vor prinde Sarbatorile de iarna impreuna acolo! ah, ce frumos visez!
Mihaela, succes in noul an de facultate! eu invat in continuare suedeza, deci e clar ce intentii am...
multa sanatate bebeilor, si rabdare cat cuprinde mamicilor!

numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

Ce mai fac doamnele? Sper ca toata lumea e bine, se vede treaba ca sunteti tare ocupate daca nu dati un oki pe aici.
Pisicanu, o sa treaca repede timpul si va tin pumnii sa se realizeze ce va doriti si sa veniti cu totii in suedia cat mai repede. sa ne tii la curent cu experientele sotului, daca va putem ajuta cu vreo informatie sau altceva, sa ne spui.
Mihaela, am cetit despre petrecerea studenteasca iti sugerez sa pastrezi o sticla de vin la indemana in camera si data viitoare te prezinti la usa lor cu sticla la subrat, daca tot nu poti dormi macar sa petreci si tu
va doresc o zi frumoasa, noi aici la helsingborg speram ca se tine hd-ul de cuvant si ne uita ploaia si pe noi macar cateva zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu ma pregatesc sa merg la ultimul curs pe saptamana asta. Mai am unul maine dar e tare misto ca e cuplat cu cei de la farmacie si o parte studiaza la distanta. Asa ca ccc cursul se transmite in direct(da, printr-o camera web cuplata la internet si cei de acasa stau si asculta cursul) si proful pune inregistrarile pe site-ul facultatii si la sectiunea noastra, asa ca il pot vedea si eu mai tarziu. Deci azi plec acasa, sunt happy. Revin duminica seara pentru inca 4 zile.
Cursul e fain, imi place, mai ales ca am avut prima reusita in prelevare de sange, am exersat unii pe altii sa ne luam sange din vena si mi-a reusit din prima. Am si primit laude ca am mana buna, colega mea a zis ca nu a simtit nimic :).

pisicanu, drum bun sotului tau si multa bafta sa aiba! Iar voua sa va treaca repede si usor zilele pana veti fi din nou impreuna. Sa fie cat mai scurta perioada asta. Multumesc de urari, am mare nevoie de sustinere, la fel ca si tine. Nu e usor sa fii singur, departe de familie...oooof.

corinai, ce simpatica esti! La cat sunt eu de indrazneata, as bea singura vinul in camera ca sa pot dormi . Nah, sper sa fie mai Ok pana reusesc sa imi gasesc altceva, anul trecut au fost baieti cuminti, probabil a fost cheful de inceput de an scolar, bucuria si euforia revederii....

Un we frumos va doresc de acum, abia astept sa il petrec ACASA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisicanu spune:

va multumesc mult, corinai si mihaela, speram si noi sa fie despartirea cat mai usoara si mai ales scurta...normal ca o sa va tin la curent cu ce se intampla, cu voi o sa-mi alin sufletul, cu voi o sa-mi dreg moralul ...

mihaela, tare-mi place ce povestesti tu despre cursul tau si te felicit pt reusita practica...indraznesc sa sper si eu in meseria asta, chiar mi-ar placea si de-aia ma ambitionez sa invat cat mai bine limba, ca venind acolo sa "urc" cat mai mult si repede din treptele pe care le-as avea de urmat...interesant e ca am cercetat despre "biomedicinsk analytiker" si gasesc ca presupune practic materiile studiate de mine in facultate ,care au fost si dublate de zeci si zeci de laboratoare...o sa-mi traduc programa si fisa matricola si sper sa nu fie nevoie de prea multe diferente de dat in final! dar mai e pana acolo, totul tine de reusita sotului deocamdata, si atat

vad ca vorbiti deja de weekend...atunci va doresc sa aveti parte de vreme frumoasa, de distractie in familie, de zile reconfortante

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns K3loo spune:

Buna. Eu nefiind in Suedia si nici pe cale de a ajunge acolo va urmaresc "din umbra", dar de data asta vreau sa scriu 2 vorbe. Mihaela (al carei blog il "sorb" cu drag) cred ca se inseala putin de data asta. Florysya a spus ca s-a dus cu copilul de doar 6 luni avind temperatura 40 si diaree de o saptamina (sau doua)... asa ceva nu este normal si consider justificata dorinta ei de a fi consultat copilul de un medic. Acum daca din panica Florysya a exagerat cu temperatura exacta si cu diareea sa zicem ca au dreptate suedezii, dar...
In rest, despre tratarea realista a racelilor sint de acord : si noi apelam la apa de mare, "doar antitermice" si rabdare decit la antibiotice - foloste o singura data la unul din copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Oh, absolut ca trebuie consultat copilul de un medic, a si fost consultat copilasul de medic, nemultumirea lui flory a fost insa asupra tratamentului. Sau cel putin eu asa am inteles.
Aici partea nasoala e ca ajungi greu la specialist, asta e nemultumirea generala, nu numai a noastra aici pe forum ci si a suedezilor...cum spuneam sa fac pasi(aducand medici din afara, dar e greu cu limba, au fost si medici care au pus tratamente gresite pentru ca nu au inteles bine pacientul, limba suedeza nu era stapanita bine) dar sunt mici si se inainteaza ca melcul...

Multumesc inca o data de aprecieri keloo .

pisicanu, daca vrei iti pun un link la ce materii studiem noi, planul de materii. E diferit de la o facultate la alta, se studiaza aproximativ la fel dar materiila tare amestecate. Eu am vrut sa ma mut in Stockholm si nu pot, decat daca recuperez ce au invatat ei in anul intai si eu nu, per total pierd un an daca fac mutarea.
E foarte bine ca ai facut practica multa, conteaza aici...numai sa fie trecuta in programa. Noi aici avem practica pe fiecare sectie in parte: microbilogie, patologie, chimie, hematologie, prelevare de sange, banca de sange, genetica, farmacologie, imunitate si apoi alegem noi una din ele in care vrem sa aprofundam. Da, sa iti traduci si legalizezi in engleza diploma si foaia matricola de la facultate inainte sa veniti aici. Si e foarte bine ca studiezi suedeza cat poti.

Eu sunt acasa, happy, happy desi cu muncitorii pe cap .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisicanu spune:

Da Mihaela, mi-ar placea sa-mi trimiti link-ul respectiv, sa pot compara materiile...e interesant ce spui cu diferentele intre facultati similare din locatii diferite, insa am priceput eu din tot ce s-a discutat aici ca si in alte chestiuni sunt abordari diferite in functie de zona...hmmm!

in alta ordine de idei, vreau sa va spun ca din motive tehnice sotul meu a trebuit sa-si amane plecarea pt 11 sept., astfel ca ne bucuram de inca o sapt impreuna. Si iar l-am auzit aseara spunand "tare-mi vine sa va iau si pe voi cu mine"...dar trebuie sa fim obiectivi si sa realizam ca e prea riscant si complicat fara vreun contract fie el si pt o perioada scurta...oof!

hai ca-i vineri si sa ne bucuram de weekend

sa fim si noi happy, asa ca Mihaela


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Scriu link-ul aici, poate intereseaza si pe altcineva:
http://lnu.se/utbildning/program/NGBAL

E pagina studentilor BMA. Ca sa vezi planul de studiu, te duci in josul paginii si dai clik unde scrie pe galben: Utbildningsplan(PDF) si se deschide o pagina PDF cu descrierea planului de curs si alte chestii de interes pentru cei care vor sa studieze. Planul de curs efectiv il gasesti la pag. 4 unde scrie Kurser i programmet si e impartit pe ani: årskurs 1, 2 si 3. Ce nu intelegi, intreaba-ma. E interesant de citit tot, daca poti.

Da, comunele au autonomie si lucurile se gestioneaza diferit. Chiar daca directivele sa le spun asa tin de un minister, e multa libertate, fata de ce stim noi in Ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

De curiozitate, uite cum arata planul de curs la Karolinska in Stockholm:
http://pingpong.ki.se/public/courseId/6917/lang-sv/publicPage.do?item=3916566
Si tot de curiozitate, diferenta fata de ceea ce studiaza cei de la Biochimie:
http://pingpong.ki.se/public/courseId/7085/coursePath/5549/ecp/lang-sv/publicPage.do?item=3923684

Mergi la inceput