De ce e apa uda?

De ce e apa uda? | Autor: Victoria_mami

Link direct la acest mesaj

Am tot intrebat in stanga si-n dreapta, dar nu am gasit raspuns la intrebarea pe care mi-a pus-o fetita mea de 3 ani! Deci, pasionati de stiinta, imi puteti da un raspuns pe intelesul fetitei mele?

Multumesc.

_____________________________________________
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Apa este un lichid si, ca atare, in cazul in care intr-un in contact cu un corp solid tinde sa lase molecule pe corpul solid ( umezire). Acest lucru se datoreaza faptului ca moleculele au o forta slaba care le uneste , dar forta care tinde sa se uneasca cu cea a corpului solid este mai mare, astfel incat unele molecule raman atasate de solide. Spre deosebire de cazul de mercur, deoarece mercurul in forta de coeziune moleculara este mai mare decat cea a apei si este mai mare decat cea de mercur la corpurile solide. Din acest motiv, mercurul nu se umezeste (lasa substanta uscata).
In schimb nu are nici un sens sa spunem ca apa este umeda. De ce apa este apa si apoi mai este si uda.

Cred ca fetitei tale ii poti explica prin exemple ca apa, deoarece este un lichid,nu poate avea o forma ci ia forma vasului in care este turnata. De exemplu : daca torni apa intr-un pahar, intr-o sticla, intr-un oricare vas iar el se varsa/rastoarna, ea se va imprastia si va uda suprafata. Poate o sa te puna in incurcatura daca iti va cere sa-i explici de ce daca umpli un pahar cu nisip si se rastoarna ,paharul nu se va uda si nici suprafata pe care s-a rasturnat. Ei, si-atunci o sa-i explici ce este nisipul (o roca sedimentara foarte fina,minuscula etc). Si asa mai departe………. Stiu cum este , am trecut si eu prin asta, pe mine m-a intrebat : de ce lacrimile sunt sarate,de fapt a spus ,,cine pune sare in apa care-mi iese din ochi cand plang?”, sau,, de ce daca un pom si un copac sunt plante unul face fructe pe care le poti manca iar altul nu? “, ,,de ce nu porti inele pe toate degetele inclusiv de la picioare?” , ,,cine stinge lumina noaptea pe cer si , nu-i asa ca stelele fac lumina pentru avioane si pasari?”…....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Ce dragut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri2007 spune:

Piticul nostru merge la un centru de activitati pentru copii. Fastrackids. De acolo le da cate un filmulet la sfarsitul fiecarei sedinte si mai si explica parintilor ce au facut in ora respectiva.
Asa am retinut eu urmatoarele ca la o sedinta (cu copii de 3 ani) li s-a explicat, cred ceva legat de intrebarea ta. Au pornit cu explicatiile prin a le prezenta copiilor notiunea de structura. Structurile erau mai puternice ( copii tinandu-se de manute) fie mai slabe (copii nu se tineau de manute, insa formau o structura pentru ca unul sarea, altul de invartea si tot asa).
Si apoi vorbit despre obiecte, materiale cu structuri tari si obiecte, lucruri, etc cu structuri moi...cele mai moi fiind lichidele si gazele.


Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Multumim ptr. raspunsuri.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

Mergi la inceput