Educatia sexuala a copiilor

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Eu nu am vazut unde se spune despre relatii sexuale intre un baiat de liceu si o fata de gimnaziu. Ce iti pot spune eu (mama unui baiat de 13 ani in prag de liceu) este ca fetele din clasa lui nici macar nu SE UITA in directia lor...se uita MAI SUS!!! Este o realitate. Asta nu inseamna ca ei se uita mai jos...doar ca nu au nici o sansa Of course, nu ii impiedica sa incerce sa intre in vorba cu colegele de clasa.
Daca vezi nivelul discutiilor (pe text sau Facebook) vei vedea cum fetele de clasa IX sint ani lumina inaintea baietilor de aceeasi virsta.

Nu toti copiii sar in pat cu o colega...acum e mai mult o virsta (ma refer la al meu, 13-14 ani) a tatonarilor...vorba multa, fapte putine! Ideea de baza este sa aiba bagajul de cunostinte (ce, cum, consecinte, etc) solid de acasa; astfel, este mai putin bulversat de ceva nou si incorect (din punct de vedere al informatiei).



Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Iata un articol :

" Educatia sexuala inseamna informarea copilului pentru propria-i protectie. Un copil educat discuta cu usurinta despre sex cu parintii si le poate spune imediat daca cineva incearca sa profite de el. Pedofilii si proxenetii isi aleg victime mai ales din randul copiiilor care nu cunosc nimic despre sexualitate si n-ar spune parintilor, daca li se intampla ceva.

Educatia sexuala nu inseamna a invata copiii sa faca sex si nici nu ii forteaza sa-si inceapa viata sexuala, ci le arata ca au un corp, de care trebuie sa aiba grija. Sanatatea sexuala nu este mai prejos de alte aspecte ale sanatatii corpului.

La varsta prescolara, copiii sunt dornici sa invete ce le spun parintii; e nevoie însa de multi ani pentru a întelege ceea ce li se spune. De aceea, informatia trebuie repetata. Daca nu o aud de la parinti, o vor afla de la prieteni sau televiziune, deseori sub o forma eronata.

Copiii invata care este comportamentul acceptabil de societate, de exemplu: partile intime ale corpului lor (cele acoperite de costumul de baie) nu trebuie atinse in public, nici de alti copii sau adulti, in afara de mama.

Copiii care detin informatii despre sanatate - în general - si despre cea sexuala - în special - sunt mai protejati împotriva abuzurilor si a exploatarii sexuale. Mai târziu - ca adolescenti educati acasa într-o atmosfera de sinceritate – vor fi mai putin înclinati spre imprudente si promiscuitate în relatiile intime. Ei devin mai încrezatori si mai fericiti, în relatiile lor intime.

La 3 ani

La vârsta de 3 ani, copilul nostru vrea sa stie tot mai multe despre diferenta dintre baieti si fete; începe sa arate interes fata de diferentele fiziologice dintre sexe, în pozitia de urinat. La joaca, însa, nu face deosebire. Începe sa se intereseze cum se fac copiii si întreaba de unde vin; cei mai multi nu înteleg la aceasta vârsta, daca li se spune ca nou-nascutul creste înauntrul mamei.

La 4 ani

La 4 ani, îsi arata organele genitale în joaca, înjura si face glume despre urina si fecale. În momentele de stres, simte nevoia sa urineze; cere sa fie lasat singur la baie, dar este interesat sa stie ce fac altii acolo. La aceasta vârsta, copiii învata cum sa se poarte, ca baietei sau ca fetite, mai mult de la prieteni, decât de la parinti. La întrebarile copilului despre sex, ar trebui sa raspunzi , punând accent pe dragostea, grija si responsabilitatea pe care o cere o legatura intima. Copilul te poate întreba cum ies nou nascutii din burta mamei si crede, daca îi spui ca ies prin buric.

La 5 ani

La 5 ani, copilul stie deja care sunt diferentele fizice dintre sexe, dar nu le acorda mare interes. Se joaca mai mult cu organele sexuale, decât înainte; se mira ca tatal nu are sâni, iar sora lui nu are penis ca el. Se ataseaza puternic de parintele de sex opus si se identifica cu parintele de acelasi sex. Pe masura ce identitatea sexuala se dezvolta dincolo de simpla recunoastere a sexului, copilul prescolar devine mai pudic si, în acelasi timp, începe sa-i fie teama de mutilare.

Dupa vârsta de 3 ani, fetita este constienta de sexul ei si stie ca va deveni femeie; aceasta îi mareste atentia pentru mama ei. Purtarea sau atitudinea mamei va influenta modul în care se vede fetita ca femeie. Felul cum îsi manifesta tatal dragostea fata de sotie, va fi un model de intimitate pentru copila, mai târziu, ca femeie adulta.

Interesul fetitelor pentru copii se manifesta chiar de acum si îsi doresc sa aiba si ele unul, de aceea folosesc - de multe ori – papusa, în rol de bebelus.

Copiii întreaba frecvent de unde vin nou nascutii si accepta raspunsul "din burta mamei". Multi copii nu întreaba niciodata, deoarece cred ca stiu raspunsul sau pentru ca observa ca parintii sunt incomodati de acest subiect. De prea multe ori, din pacate, acest subiect este evitat sau chiar înterzis, atât acasa cât si la gradinita.

Prescolarul inocent este vulnerabil la educatia sexuala primita întâmplator. El aude de multe ori informatii gresite, dar evita sa le verifice cu parintii, sa-i întrebe pe acestia, daca sunt adevarate sau nu. Mai târziu, încercarile parintilor de a aborda subiectul vor fi respinse de copil.

La aceasta vârsta, copilul nostru ar trebui sa aiba câteva notiuni elementare despre partile si functiile corpului, nu numai pe cele familiare sau peiorative.

La baieti - penisul va creste, iar vocea se va îngrosa.
La fete - sânii se vor mari usor si va apare prima menstruatie.

Baietii vor avea vise umede (emisiuni nocturne de sperma) care sunt normale si sanatoase. Fetele vor învata despre spalarea regiunii genitale si folosirea tampoanelor etc.

Discutia despre sex, dintre parinte si copil, îi ofera acestuia un fel de imunitate împotriva pericolelor unei culturi supra-sexualizate. Daca parintii discuta despre sex fara reticente, ca despre o parte normala si importanta a vietii, micsoreaza atractia copilului pentru faptele interzise.

Baietii înteleg ca vor deveni barbati si sunt atrasi în special de tatal lor. Baiatul îsi va urmari tatal si va învata de la el, ce înseamna sa fii barbat.

Sugestii pentru a usura comunicarea cu copiii despre sexualitate:

* Discuta când se iveste ocazia: o fotografie, o scena la televizor, o femeie gravida pe strada : "Aceasta doamna va avea un copil; copilul este într-un loc special, în burta ei".
* Daca nu ai ocazii, inventeaza una si pastreaza explicatiile scurte si simple

Asculta întrebarile copilului si ajuta-l sa interpreteze corect raspunsurile tale.

Prescolarul are nevoie sa auda de la parinti, nu de la altii, urmatoarele:

* cum se fac copiii,
* unde creste copilul,
* cum si pe unde iese copilul, printr-un loc dintre picioarele mamei, dar nu pe unde iese pipi sau caca.
* ce este menstruatia: o scurgere lunara de sânge la fete si femei, care curata organismul si mentine sanatatea; daca copilul tau e fata, îi poti spune: « esti fata - o sa ai si tu ciclu pe la 10-13 ani si vom vorbi mai multe atunci; este un lucru intim, despre care vorbim doar noi doua, cu doctorul».
* la ce folosesc tampoanele: absorb sângele, care se scurge în timpul menstruatiei si mentin curatenia.
* ce este masturbarea: o explorare normala, dar intima, a organelor genitale.
* ce este adoptia: «uneori mama si tata nu pot face copii, desi încearca; atunci ei vor cauta un copil care nu are mama si tata si-l vor creste ca pe copilul lor ».
* ce este operatia cezariana: "atunci când copilul este prea mare, ca sa iasa singur prin locul special, numit pasarica sau vagin, doctorul taie burta mamei pentru a-l scoate, dupa care burta este cusuta la loc».
* buricul: «este locul din care iesea tubul prin care suntem hraniti cât timp stam în burta mamei; dupa nastere tubul este taiat si legat de moasa, fara durere».


Pentru alte idei sau subiecte mai complicate cum ar fi: copiii fecundati în eprubeta, prostitutia, homosexualitatea, SIDA, parintii trebuie sa poata da informatii simple si sa-si exprime propria lor parere. Este bine ca parintele sa întrebe copilul: "Tu ce crezi?".

Aceste explicatii nu sunt neaparat importante ca informatie; unele dintre ele sunt uitate repede. Importanta este legatura care se formeaza între copil si parinte si usurinta cu care pot fi abordate aceste subiecte, mai târziu.

Explorarea organelor genitale

Explorarea organelor genitale la aceasta vârsta este normala si tot atât de inocenta ca examinarea urechilor sau a ombilicului. Desi începe din curiozitate, prescolarul observa ca se simte bine când se atinge si descoperirea îl face sa-si duca din nou mâinile acolo. Desi pare masturbare, nu este, chiar daca se produce o erectie. Copilul poate avea o senzatie de placere, dar nu sexuala.

Daca îi înterzici, îl poti incita si mai mult; de aceea, daca se atinge în casa, ignora-i comportamentul. Daca nu se poate abtine în public, atrage-i atentia ca nu e frumos ceea ce face; daca continua, du-l sa se distreze în parc si lauda-l ca este destul de mare sa înteleaga ca nu este frumos sa se atinga în public.

Sunt perioade în care copilul sta mult timp si îsi cerceteaza organele genitale, ceea ce-i deranjeaza activitatea zilnica; cauzele pot fi frica sau nelinistea si, foarte rar, abuzul sexual. "





allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Faceam referire la un alt subiect.



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Este firesc ca baietii de liceu sa vrea sa aiba relatii cu fetite de 10-12 ani, in viziunea lui accept92, din cate a afirmat la un subiect pe tema asta. Si gasea multa intelegere pt ei. Nu am rabdare sa caut subiectul, mai ales ca este de cateva luni. Uneori, afirmatiile sale sunt atat de cinice, incat imi vine greu sa cred ca sunt scrise de o mama...




Chiar te rog sa cauti ca sa te convingi ca faci peste tot proiectii ale temerilor tale. Mi-am amintit subiectul si contextul si stiu perfect ce am spus, dimpotriva am spus ca baietii de liceu sunt mai putin interesati de sex decat colegele de generatie, ba chiar intimidati de dezvoltarea sexuala a acestora si de aceea se imprietenesc cu fete mai mici. Esti atat de impietrita de temerile tale legate de sexualitate incat probabil orice citesti despre subiect, tot pe tine te auzi...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

allinta, cand doi iti zic, e bai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Eu cred ca voi refuzati sa intelegeti ca, la subiect, se discuta despre educatia sexuala a unui copil de 6-7 ani.
Ce mentalitati gresite am eu, privitor la subiect ?

Despre copiii mai mari nu discut, fiindca inca nu am ajuns acolo.




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Dar vei ajunge Allinta. Nu ai o parere despre ce ar fi OK atunci sa comunici cu copilul tau? Si, mai ales, cum?

Fiindca asa cum spune si articolul postat de tine, ideea de normalitate si relatie parinte-copil care face loc discutiilor despre sex cu naturalete e cel putin la fel de importanta ca si informatiile concrete transmise.

Nu cred ca a sugerat nimeni la topicul asta sa mergi la copil si sa incepi sa-i tii prelegeri despre cat de multe satisfactii iti aduce viata sexuala. Este vorba doar de a raspunde deschis si sincer intrebarilor si curiozitatilor copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Asta cu baietii de liceu si fetele de gimnaziu o confirm. Eu eram a opta si el a unsprezecea, oho, acum 30 de ani!Si eram printre putinele fete din clasa care nu pasisera inca intr-o discoteca. Se inchideau la 10 seara daca va amintiti. Eu n-aveam voie de capul meu in oras, la plimbare. Asa ca bantuiam cu prietenul meu dealurile din preajma orasului chiulind de la ultima ora.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina


Bine, super amuzant este ca daca parintii ar fi stiut sau ar fi avut de ales, probabil s-ar fi simtit mai confortabil cu ideea ca va plimbati prin oras, decit ca haladuiti singuri si intre 4 ochi pe dealuri....




http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

pai pe fetele de a 8-a chiar le mananca (adica le intereseaza baietii) big time. adica ma interesau pe mine, ma vedeam cu unul cand mergeam dupa-masa la pian iar in tabara de a 8-a am avut 3 gagici cu care m-am pupat (si am venit acasa cu mononucleoza). darmite in ziua de azi

allinta, mie imi pari tu ca avand o imagine infricosata despre sex. si probabil ca daca ai fi primit o educatie mai relaxata ai fi reusit sa stii sa dai si tu mai departe un ok privitor la acest aspect. ai grija ce faci. sexualitatea unei fiinte umane este de esenta vietii si fericirii sale, si tu n-ai dreptul sa-ti frigidizezi fata doar fiindca tu in cap n-ai imaginea ok. io fac mistouri ca asa mi-e firea, dar cu tot dragul iti spun ca nu-i bine asa cum gandesti tu.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora

D]

allinta, mie imi pari tu ca avand o imagine infricosata despre sex. si probabil ca daca ai fi primit o educatie mai relaxata ai fi reusit sa stii sa dai si tu mai departe un ok privitor la acest aspect.


Crezi ca educatia e "de vina"? Ca din cate descriai propria experienta pe tema asta nici la tine n-a fost vorba de educatie relaxata, inteleg ca dimpotriva.
Si cu toate astea tu si allinta aveti opinii diferite.

De fapt opinia mea sincera este ca ai ales sa nu citesti pana la capat ce scrie allinta, ti-ai format o parere si o pastrezi, oricat de multe argumente ti s-ar aduce ca parerea initiala nu e cea corecta.
Nu e vorba ca un parinte care filtreaza informatia "nu da OK" mai departe asa cum spui tu, cred ca numai in cazul in care subiectul sex este unul tabu pot aparea probleme in viata de adult a copilului. Pot aparea insa nu e neaparat necesar sa apara, parerea mea sincera este ca este supraevaluat impactul "permisiunii parentale" si a programarii subconsitentului din copilarie pentru tot ce o sa ti se intample ca adult.
Deci problema este falsa, una e sa nu discuti deloc si alta e sa esalonezi informatia pe care o dai copilului in functie de puterea lui de intelegere. Continui sa spun ca mi se pare irelevant sa discuti cu un copil de 6-7 ani despre placerea sexuala. Ca sa nu mai zic bulversant, nu stiu in ce masura copii proceseaza concepte abstracte (pentru ca nu are cum fi altfel...) la varsta respectiva, din experienta mea de mama e destul de greu sa-i scoti din concret.

Mergi la inceput