Educatia sexuala a copiilor

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

allinta, tocmai ca mi-am facut analiza personala si in sfarsit sunt "detasata".
iar copiii nu mi-i educ in ideea ca vor fi abuzati, mi se pare o programare parentala perversa.
daca tu-ti educi copiii doar in ideea ca vreodata ar putea fi abuzati, ma intreb care din noi doua tre sa ajunga in terapie.
iar despre convingerile mele ref la educatia sexuala a copiilor mei, esti libera sa ai alte optiuni.
oricum pana atunci gandeste-te cu adevarat care este optica ta intima vizavi de sexualitate si de ce o pui primar in legatura cu ideea de (preventie) a abuzului si daca e mai sanatos sa prezinti copilului tau o imagine ne-ok a sexualitatii ("poate provoca pericole" "pazeste-ti fundul") decat una ok in prima instanta. si intreaba-te ce consecinte va avea asta asupra coopiilor tai in loc de-a te intreba asa cu spor despre ce consecinte are cealalta varianta.
si mai usor cu parerile si indrumarile catre terapie cata vreme nu esti "da specialitate" (lucru care se vede).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora
daca e mai sanatos sa prezinti copilului tau o imagine ne-ok a sexualitatii ("poate provoca pericole" "pazeste-ti fundul") decat una ok in prima instanta. si intreaba-te ce consecinte va avea asta asupra coopiilor tai in loc de-a te intreba asa cu spor despre ce consecinte are cealalta varianta.


Exact! Sunt foarte de acord cu punctul asta de vedere...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Nu este o solutie ca, in contra a ceea ce ai primit tu, sa le oferi copiiilor tai mai multe informatii decat pot intelege.
[...]
Pana atunci, sa ne invatam copiii cum sa se protejeze de abuzurile sexuale.





Dar abuzurile sexuale le pot 'intelege' copiii daca sexualitatea in general zici ca nu o pot intelege?


Editez ca sa ma mai mir odata....Deci chiar asa? Hai sa trecem peste sexualitate si sa sarim direct la abuzul sexual...Subscriu si eu la parerea ca problema legata de sexualitate e la tine.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora

mie maica-mea mi-a furat toate orgasmele pana la 34 de ani. o femeie frigida care n-a stiut ce este aceasta implinire si n-a stiut sa mi-o comunice mie si totodata sa ma "autorizeze" s-o gasesc.
mi-a luat timp si lucru cu mine insami si mi-am regasit tandretea, stiinta de a primi, placerea.
Perlutele mele: K (10.06.2007) si M (14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.


Eu sunt de parere ca incerci sa supra-compensezi din cauza ca proiectezi asupra copiilor tai problemele pe care le-ai avut din cauza mamei tale. Oricat ai spune ca esti ok, impacata, implinita daca te recitesti ai sa vezi ca de fapt n-ai trecut deloc peste problema, altfel ai fi impacata de-adevaratelea si n-ai mai rabufni cu atata naduf asupra mamei.
Tu de fapt inca te rafuiesti cu mama ta...

Este doar o opinie, parerea mea este ca pentru binele fetelor tale ar trebui sa inchizi bine usa inspre trecut dupa ce l-ai acceptat, cu bune si rele inainte de orice altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Reactiile pot fi diferite. Stiu cazul unui baietel care pe la 11 ani a aflat de la mama cum ajunge samanta de la tati...in mami. Si a fost oripilat:
-Cum tati si-a bagat chestia aia in tine? Ce scarbos....

Anya


N-am inteles daca a fost oripilat pentru ca a aflat prea devreme sau prea tarziu.
E o curiozitate sincera, asta in cazul in care oripilatul are legatura cu varsta copilului (banuiesc ca da, altfel n-ar fi fost mentionata).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora

daca tu-ti educi copiii doar in ideea ca vreodata ar putea fi abuzati, ma intreb care din noi doua tre sa ajunga in terapie.


Concluzia este ca parintii care isi iau masuri pentru a-si proteja copii de abuzuri, inclusiv punandu-si copii in garda, pe masura puterii lor de intelegere ar trebui sa se alinieze si sa se duca sa se caute?
Daca asta e o forma de abuz asupra copiilor si un semn de alienare a parintilor de ce este nu ia societatea masuri? De ce psihologii, protectia copilului, scolile, etc ne indeamna in loc sa ne condamne?

Nemora, inteleg ca tu esti convinsa ca faci bine ce faci, afirmatia pe care am citat-o aici e totusi muuuuuuult exagerata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Concluzia este ca parintii care isi iau masuri pentru a-si proteja copii de abuzuri, inclusiv punandu-si copii in garda, pe masura puterii lor de intelegere ar trebui sa se alinieze si sa se duca sa se caute?





Educatia sexuala este una si protejarea de abuzuri de orice fel (nu neaparat sexuale) cu totul alt capitol. Personal nu ma astept de la copiii mei sa se protejeze singuri de abuzuri, ca daca cineva isi va pune in cap sa le faca rau ei oricum nu se pot apara. Important e sa creez copilului un mediu sigur in care constienta de pericole sunt eu, nu el, mediu care se extinde odata cu maturizarea copilului, porneste de la paturica pe care sta in fundulet si se joaca in siguranta la 6 luni si se complica pana cand toata lumea a lui...





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Eu i-am facut copilei educatia sexuala in etape, pe masura ce crestea, cu explicatii adecvate varstei si puterii ei de intelegere pe masura ce imi punea diverse intrebari.

Nu as fi deschis niciodata eu discutia pentru ca nu stiam daca e pregtita sau vrea sa vorbeasca despre sex si nici nu imi puteam da seama de nivelul ei de intelegere.
In functie de intrebarile pe care mi le-a pus am avut o imagine clara a ceea ce credea ea si stiam de unde sa incep si pana unde pot merge cu explicatiile.
Intotdeauna dupa ce imi punea o intrebare o rugam sa-mi povesteasca ce-si imagineaza ea.
Apoi corectam.

Am incurajat-o ca intotdeauna dupa ce aude/vede diverse la scoala sa vina sa vorbim pentru a-i explica eu cum stau lucrurile in fapt.

La 9 ani li s-a povestit la scoala despre atingeri necuvenite (iata o exprimare ok pentru acel gen de abuz sexual).
Bineinteles ca a urmat intrebarea: "Dar tu si tati v-ati atins necuvenit?"
Am discutat explicandu-i ca acele atingeri dintre 2 persoane mature, majore, care se iubesc, sunt casatorite sunt permise.

A trecut prin faza in care credea ca oamenii sunt ca animalele, adica fac sex numai cand vor sa faca copii si dupa aia gata.

Cand avea 12 ani am deschis discutia si i-am spus ca ca noi oamenii facem sex si cand nu vrem sa facem copii. Adicatelea nu vroiam sa afle de la scoala chestia asta.
S-a uitat la mine, a tras aer in piept si mi-a spus:
"Ah, si eu nu v-am surprins niciodata. Trebuie sa fiu mai atenta!"

Acuma la 13 ani ii vorbesc despre diferenta intre a face sex si a face dragoste, punand accentul pe iubire.
I-am spus ca nu trebuie sa se grabeasca si sa inceapa o relatie sexuala la presiunea vreunui baiat sau a anturajului ci atunci cand se simte pregatita.

Momentan sunt multumita ca am vorbit deschis fara sa ma ascund, fara sa-i torn gogosi si ca am incurajat-o in sensul asta pentru ca nu mi-ar fi pus niciodata intrebarea:
"E adevarat ca "acolo" poate sa intre o sticla sau o banana?"
I-am povestit ca "acolo" este o gaura si ca in principiu poate intra orice insa nu e normal, igienic, etc.

Si da, copiii cauta permisiunea la parinti. Si se gandesc daca noi ne suparam sau nu, sau ce am zice daca am afla. Au diverse temeri cu privire la reactiile noastre.
O stiu pentru ca m-a intrebat. Nu cu privire la sex ci cu privire la sarut:
"Te superi pe mine daca am sa fac french kiss cu un baiat?"

I-am spus ca nu o sa ma supar, ca este normal, dar m-as bucura foarte tare pentru ea sa stiu ca s-a sarutat cu un baiat pe care chiar il place si care o place si o respecta.

Daca o sa ma intrebe cum va fi pentru prima oara, ce trebuie sa simta o sa-i spun.

Intre timp, gandidndu-ma ca atunci cand se va culca prima oara cu un baiat s-ar putea sa-i fie jena sa-mi spuna (nu stiu cum va evolua peste cativa ani) am "pregatit-o" pe verisoara-sa pentru astfel de discutii si o incurajez si pe fi-mea sa aiba cu ea o legatura deschisa.

Verisoara ei, are 26 de ani si dupa prima noapte de dragoste a venit la mine si am stat de vorba o noapte intreaga. Apoi tot eu am dus-o la ginecolog si am invatat-o cum sa se protejeze.
Cu toate ca ma-sa e o fire deschisa nu i-ar fi putut povesti asta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Am incurajat-o ca intotdeauna dupa ce aude/vede diverse la scoala sa vina sa vorbim pentru a-i explica eu cum stau lucrurile in fapt.


La fel procedez si eu cu fetita mea.

Fiecare si-a expus punctul de vedere. Pt mine, este suficient; nu mai insist. Am tinut doar sa corectez ce am considerat eu ca este gresit.



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92
Important e sa creez copilului un mediu sigur in care constienta de pericole sunt eu, nu el, mediu care se extinde odata cu maturizarea copilului, porneste de la paturica pe care sta in fundulet si se joaca in siguranta la 6 luni si se complica pana cand toata lumea a lui...


Acum am citit.

Si, cum ii creezi copilului un mediu sigur cand va fi la gradinita, apoi la scoala ?
Tot discutiile pe masura intelegerii sale, sunt baza.

Spre exemplu, un baietel din grupa fie-mii si-a dat chiloteii jos si le-a arata putzurica. Acelasi baietel i-a cerut fetitei mele sa ii arate pasarica. Numai ca eu, in inconstienta mea, deja o pregatisem, spunandu-i ca e rusine sa ne aratam partile intime in vazul lumii si ca nimeni nu are voie sa o atinga in zonele intime si nici ea nu are voie sa atinga pe nimeni.
Oricata teorie ati dezvolta la subiect, realitatea mamelor cu copii mai mari, va contrazice.




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput