Refluxul gastric la bebelusi prematuri.

Refluxul gastric la bebelusi prematuri. | Autor: loys

Link direct la acest mesaj

Buna,sunt mamica de un baietel nascut la 25 saptamani,am ajuns sa ne confruntam cu refluxul gastric,care din ce am mai citit si eu e cava ce bebelusi nostri ii deranjeaza enorm.Puiu meu nu varsa mult,si ma bucur ca nu imi scade in greutate.Doctorul a spus sa incepem diversificarea ,deoarece cu laptele simpu nu mai mergea,plangea cand il hraneam.am schimbat si medicamenrul de la ”zantac„am luat si „omeprazol„ sau ceva de genul care era mai rau,asa ca neam intors la „zantac„ din nou.Am inceput sai dau suc de morc care vad ca nu prea ii priete se tot framanta si il doare burtica ,am zis sa incep cu supitza.Nu stiu ce sa mai fac.va rog ajutati ma,cine se confrunta cu aceasui problema?,si cine stie ce trebuie sa pape si ce nu un bebelus cu reflux.va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lalala13 spune:

BUNA
un bebelus cu reflux din ce stiu eu trebuie sa pape lapte cat mai gros ca sa stea in stomacel. exista formule speciale de lapte praf.

si noi am avut asa ceva. am introdus prima oara cerealele, si laptele a papat formula speciala, dar la un moment dat nu i-a mai priit si ii ingrosam laptele cu cereale simple de orez si a inceput sa-i mearga foarte bine. cu timpul si cu diversificarea a trecut.
nu te sfatuiesc sa-i dai prea devreme fructe care au aciditate mare. la noi marul a fost ok, insa portocala inca ne mai face probleme si facem suculet combinat.

de zantac nu stiu, eu i-am dat debridat din cand in cand

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loys spune:

Multumesc lalala13,pai am inceput cu orez praf cu gust de vanilie ca altceva nu am gasit si e fara gluten,restul au gluten si sunt pentru 6 luni,puiu meu ar avea 4 luni.Si am inceput sai dau si suc de morcov dar vad ca e putin agitat si am renuntat,am inceput cu supitza de cartof si morcov,nu papa de cat 10 gr dar magandesc ca in timp se obisnuetse .am cumparat multe lucruri dar mie frica sa ile dau si mai astept sa cresca si mai mare.El bea laptic fara lactoza,e inlocuitor pentru copii care nu suporta lapte de vaca,acum nu stiu daca ii prieste ceva de la vaca sau nu.As vrea sai dau putina branza dar daca il iau colici iar si asa are,nu vreu chiar sa exagerez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lalala13 spune:

offf, sper sa mai intre fete sa te consilieze, dar mi se pare ca nu esti deloc ajutata de sfaturi de pediatru. Sunt prea multe alimente deodata, cartoful e mult prea devreme sa-l dai. si da, cereale fara gluten la inceput, cele mai bune sunt cele simple de orez. eu te sfatuiesc sa cauti si pe internet. sa inteleg ca aveti si o problema cu intoleranta la lactoza? ati facut analize sau cum? eu, in locul tau as mai merge la un medic sa faca un profil complet copilului.

prima supa se face din morcov si ceva albitura..se da treptat pana se ajunge la o cantitate mai mare, si apoi se introduce cate un aliment nou cam 3-4 zile si atat ca se vezi reactia copilului, dupa care inca unul nou si tot asa.si al meu la inceput nu i-a placut supa. a durat ceva, la un moment dat am facut pauza 3 zile si am inceput din nou cu 3 lingurite de supa, maine 6 lingurite si tot asa sa se obisnuiasca cu gustul. ba chiar i-am pus si cereale in piureul de legume la inceput ca isi facea scarba.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loys spune:

Doctorul nostru e foarte bun dar nu vorbeste deajuns..Noi suntem la al 3 lea fel de lapte care pe cutie scrie cu intoleranta la laptele de vaca.Dar nu am de unde sa stiu daca e asa sau nu.Dr.nu ia facut analize dar el la inceput se scremea tot timpul 24 de ore din 24 nu puteam sa dorm.A schimbat laptele si cu acesta a fost mai bine,nu sa mai scremut,dar a spus sa incep diversificare deoarece plangea cand manca.Cand am inceput cu orez nu a mai vrut lapte simplu,am inceput cu suc de morcov dar era prea agitat de la el si am zis sa incep cu supitza cum mia zis el.Azi iam dat numai 10 grame,maine o sa vad cat papa,sucul de morcov a inceput sal bea dar nu era facut de casa si de asta nu mai vreu sai dau.Oricum nu pot sal hranesc cu ce mi trece mie prin cap ca nu are voie citrice si tot ce provoaca aciditatea aia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lalala13 spune:

eu stiu ca se face analiza pentru intoleranta la lactoza..nu dai asa, dupa ureche, iar cartoful contine gluten..asa ca, nu stiu cat de bun e doctorul ...

ai grija de copil sa nu-l dai peste cap, poate are colici, poate il baloneaza ceva. si cu medicamentul ala, am citit si eu pe net si e foarte puternic. noi ti-am zis am luat debridat cu succes.
pate nici nu are reflux, ci doar intoleranta la ceva..si atunci ii dai aiurea medicament..nu stiu, iti zic ce cred eu..sper sa nu te superi.dar stiu cat e de frustrant.

uite niste informatii, sper sa te ajute
Definitie
RGE se defineste ca fiind inapoierea in esofag a unei parti sau a intregului continut gastric (continut al stomacului), care are loc la un moment oarecare al digestiei, si chiar pe nemancate.
Acest reflux poate fi exteriorizat sub forma de regurgitatii, sau poate fi invizibil/insesizabil daca se opreste intr-un punct oarecare al esofagului, fara sa ajunga in gura.
RGE poate atinge caile aeriene superioare (rinofaringe si laringe), si mult mai rar caile aeriene inferioare (bronhiile si plamanii).
La RGE, regurgitatiile reprezinta partea vizibila a icebergului.

Din ce cauza are loc?

Am mentionat deja ca la multi bebelusi li se intoarce o parte sau tot continutul stomacului in gura, iar in cele ce urmeaza va vom explica din ce cauze si cum are loc acest proces.
Ca si in cazul multor alte functii (dezvoltare psihomotorie, somn, nutritie, etc), sugarul este o fiinta nematurizata, si trecerea de la pozitia culcat la pozitia asezat (in fundulet) si apoi la pozitia verticala/in picioare, de la alimentatia lichida la cea solida, va dura mai multe luni si va necesita multa rabdare din partea parintilor sai.
Astfel, sistemul anti-reflux din partea inferioara a esofagului, la jonctiunea cu stomacul, poate fi "foarte slab" din motive anatomice (sistem de sustinere/sprijin) si functionale (sfincter inferior al esofagului al carui tonus poate fi, pentru moment, insuficient la micul sugar).
Atunci cand bariera anti-reflux este foarte slaba, lichidul gastric acid (al stomacului) poate sa urce in esofag si sa cauzeze fenomene inflamatorii la nivelul acestuia (esofagita) a caror gravitate este variabila, in functie de insemnatatea secretiilor gastrice care au trecut din stomac in esofag. Dar, vom vedea ca este vorba de o eventualitate mai degraba rara.

Esofagul pleaca din cavitatea bucala si coboara in regiunea toracica in spatele laringelui, apoi al traheei si patrunde in abdomen prin diafragma, continuandu-se cu stomacul.
Partea din esofag intra-abdominala este scurta la sugar si, de aceea, este mult mai sensibila la variatiile de presiune foarte mari din abdomen, ceea ce poate contribui la intoarcerea lichidului gastric din stomac in esofag.
Exista alte mecanisme naturale de lupta impotriva "urcarii" in esofag a lichidului gastric:

ondulatiile peristaltice (contractii) ale esofagului care conduc alimentele in jos;

salivatia care contribuie la spalarea esofagului

gravitatia adica pozitia verticala sau ridicata in picioare.

RGE poate fi banal (fiziologic sau normal pentru varsta copilului) sau patologic (boala cu complicatii posibile).
Refluxul gastro-esofagian necomplicat al sugarului are ca singure manifestari regurgitatii mai frecvente in perioada de dupa masa, sau atunci cand bebelusul ragaie, asociate uneori cu varsaturi, dar fara nici o repercusiune asupra curbei greutate/inaltime a copilului, nici asupra comportamentului acestuia care ramane normal atat ziua cat si noaptea (in special, el nu regurgiteaza in timpul somnului). De asemenea, aspectul sau nu indica nici o modificare (bebelusul ramane colorat normal, mai ales la nivelul membranelor mucoase - buze, conjunctive).
Pe masura trecerii timpului si a modificarii regimului alimentar, lucrurile par sa se amelioreze. Aceasta este situatia cel mai adesea intalnita, din fericire!
In schimb, daca exista manifestari cum ar fi:


refuz de a manca sau pierderea poftei de mancare;

lacrimi + agitatie in timpul sau dupa alaptarea cu biberonul;

o crestere in greutate necorespunzatoare (mica) sau o pierdere in greutate;

regurgitatii de mucozitati si/sau sange;

paloare a pielii si a membranelor mucoase.

Toate aceste semne pot sa apara izolat sau asociate in mod variabil, fie intr-un context de regurgitatii, fie fara a se manifesta regurgitatii. In orice caz, parintii trebuie sa duca rapid copilul la doctor pentru a-l consulta in vederea orientarii investigatiilor complementare necesare, si pentru prescrierea tratamentului adecvat.
Manifestarile patologice din orice alta categorie in afara celei digestive pot determina cercetarea, printre alte cauze, a unui RGE patologic: indispozitie grava a sugarului, afectiune ORL (laringite repetate, anumite otite sero-mucotice) sau boli bronho-pulmonare neexplicate (bronsite care se repeta sau care nu se mai vindeca, focare pulmonare recidivante, anumite tipuri de astm bronsic).

Cum am mai spus deja, in majoritatea cazurilor nu este necesar nici un examen medical, deoarece copilul nu pare bolnav. Totusi, anumite investigatii complementare permit deosebirea unui RGE fiziologic de un RGE patologic.
Daca situatia este ambigua (probleme ORL, bronho-pulmonare sau indispozitii) este utila o analiza, si anume, pHmetria esofagiana de lunga durata, realizata in 18-24 de ore. Aceasta permite masurarea, cu ajutorul unei sonde fine introduse in esofag, frecventa refluxurilor cu pH acid (pH mai mic de 4), timpul de expunere la aceste produse acide si corelatia cu anumite evenimente care survin in timpul analizei (tuse, indispozitii, refluxuri). Examinarea rezultatelor se face prin calcul informatic.

In cazul existentei durerilor si/sau a refluxurilor cu mucozitati si sange, analiza cheie este fibroscopia esofagiana (sistem optic introdus in esofag si/sau stomac care permite vizualizarea, filmarea, proiectarea sau fotografierea leziunilor existente la nivelul acestora). Aceasta analiza va permite diagnosticarea unei eventuale esofagite (inflamarea esofagului atacat de aciditatea stomacului, si de anumite sucuri gastrice cum ar fi pepsina) si determinarea gradului de severitate al esofagitei.
Aceasta analiza permite vizualizarea anumitor anomalii anatomice (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului).
Radiologia ofera, in prezent, putine indicatii cu exceptia cercetarii anumitor anomalii anatomice rare (pozitii defectuoase cardiace si ale partii superioare a stomacului, hernii ale hiatusului esofagian).
Ecografia realizata de un foarte bun specialist permite vizualizarea eventualelor refluxuri, chiar si neacide, spre deosebire de pHmetrie, dar pe o perioada de timp limitata (in jur de 10 minute).

Va prezentam masurile care trebuie luate in cazul refluxurilor cu aspect banal manifestate la un sugar. Acestea constau, in principal, in masuri higieno-dietetice:

fractionarea mesei: se fac 3-4 pauze pentru a permite bebelusului sa ragaie, ajutand, astfel, la expulzarea aerului;

eliminarea traditionalului suc de portocale care sporeste, este bine stiut in prezent, contractiile esofagului in plus fata de aciditatea sa proprie. Mai trebuie stiut ca laptele pentru bebelusi contine un surplus de vitamina C pentru a asigura necesarul zilnic;

evitati alimentele care sporesc aciditatea gastrica, cum ar fi anumite compoturi sau sucuri de fructe, menta...

alegeti impreuna cu medicul un lapte pentru golire gastrica mai rapida. Evitati alimentele prea grase sau prea dulci, mai ales la copilul mai mare, care are deja alimentatia diversificata.

ingrosati alimentatia mai ales laptele din biberon la inceput, cu anumite substante (pectina, extras de roscova, amidon de porumb modificat, sau faina dupa 3 luni); sau mai bine si mai usor dati-i sugarului lapte antireflux (AR), care se gaseste la farmacii.

Iata ceea ce trebuie facut sau nu trebuie facut, in plus fata de regimul alimentar:

Evitati sa strangeti prea tare scutecul bebelusului pentru ca presiunea intra-abdominala sa nu creasca, si evitati sa imbracati copilul in haine prea stramte;

Ridicati capul patului (tratament al posturii) cu aproximativ 30°, pentru a evita refluxul continutului stomacului in esofag, care poate avea loc atunci cand bebelusul este culcat pe spate sau pe o parte. Masura este recomandata pana la 6 luni, caci, dupa aceea, aceasta pozitie este prea greu de mentinut, deoarece bebelusul se intoarce de pe o parte pe alta si se misca din ce in ce mai mult;

Evitati asezarea bebelusului in "baby-relax". De fapt, pozitia asezata din "baby-relax" nu mai este recomandata de mult timp, deoarece duce la cresterea presiunii abdominale si, astfel, favorizeaza refluxul;

Evitati fumatul pasiv care diminueaza tonusul sfincterului inferior al esofagului, si, deci, favorizeaza refluxul (parinti fumatori, ganditi-va la asta!);

Aerisiti incaperile in care locuiti, mai ales camera bebelusului, in mod regulat, din cauza poluarii domestice care este deseori mai mare decat cea de afara.

Cand medicul este confruntat cu o situatie "limita", cu o zona de incertitudine intre fiziologic si patologic, stabilirea diagnosticului de RGE patologic se face pe baza unor investigatii complementare.
In cazul diagnosticarii unui RGE patologic, medicul prescrie modificatori ai comportamentului digestiv, care necesita anumite precautii in utilizare, anti-acizi si pansamente gastro-intestinale.
In cazul unei esofagite, va trebui diminuata secretia acida a stomacului utilizand medicamente anti-secretie, prescrise in plus fata de medicamentele pentru RGE propriu-zis.

Exista tratament chirurgical?

Da, dar este prescris doar cu titlu exceptional, mai ales la sugari, la care evolutia RGE este, in mod firesc, favorabila.

Totusi, tratamentul chirurgical poate fi indicat in anumite situatii (copii cu encefalopatie la care refluxul se poate agrava; anumite anomalii anatomice rare care determina un reflux sever).

Exista legatura intre RGE si moartea subita a bebelusului?

Chiar daca inca exista mai multe zone necunoscute in intelegerea MSS (moartea subita a sugarului), se stie in prezent, ca recomandarile pentru modificarea modului de a culca sugarii, au determinat scaderea incidentei MSS cu 50% si aceasta cifra continua sa scada.

Printre diferitele cauze care pot fi la originea MSS, RGE (in acest caz, este vorba intotdeauna de reflux patologic) nu reprezinta decat o cauza cu titlu exceptional, si, mai degraba prin mecanism reflex (incetinirea ritmului cardiac) decat prin inhalarea in bronhii a continutului gastric.


Concluzii

Refluxul gastro-esofagian fara complicatii trebuie sa beneficieze de sfaturi de puericultura si de masuri dietetice, fara nici o prescriptie medicamentoasa.

Medicul dumneavoastra curant trebuie sa va explice mecanismul fiziologic al RGE, si sa va faca sa intelegeti ca refluxurile nu sunt dovada unei digestii proaste.
De asemenea, medicul curant trebuie sa va recomande sa aveti rabdare, asigurandu-va ca acest simptom dezagreabil are toate sansele sa dispara la varsta cand bebelusul invata sa mearga.
Dialogul cu medicul curant este absolut necesar pentru a nu dramatiza situatia, pentru a stabili o buna relatie medicala, un climat de incredere intre doctor si dumneavoastra in interesul copilului, evitand, astfel, indoparea bebelusului cu medicamente.
Cu toate acestea, trebuie sa ramaneti vigilenti pentru a observa eventuala aparitie a complicatiilor citate anterior (dintre care esofagita).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loys spune:

Multumesc Lalala13,le am citit de 10 ori,si tot ce scrie aproape i sa facut inainte de a esii din spital,a avut chiar doua controale.Doctorul ne a explicat de ce intampla si de ce se scremea inainte chiar nea facut un desen.El nu mia spus sa ingros laptele ,mi a spus sa incerc cu supa si din care mai mult morcov sa pun.De balonat ma gandesc sa nu fie de la sucul de morcov care lam dat ,sau poate de la faina de orez care contine putina lactoza.Dupa cate am citit eu copilul meu este ca unul care nu scade in greutate si nu varsa mult dar are reflux,de cand ii dau maedicamentul sa calmat.Si glutenul nu se gaseste in cartofi ..in unele cereale.glutenul il poti gasi in anumiti cartofi prajiti,dar nu fierti,doar daca ii bagi cu ceva ce contine gluten atunci au si ei.Cat despre doctor nu am cum sal schimb e cel mai bun de aici din Luxemburg si aproape toti dr.pediatri lucreaza in spitalu asta.Poate mai sunt si alti dar asta fiind un spital specializat cu copii prematuri......ma gandesc sa nu ma duc la al dr.care poate tot la el ma trimite,ca asa am patit fiind prematur.Oricum eu cu dr.o sa vorbesc maine sa vad ce spune si el si sa vad ce reactie are la supitza ca inca nu iam dat mare lucru decat astazi,si in rest suc de morcov care nui mai dau daca nu e facut de mine,eventual o sai dau supa de morcov.merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loys spune:

Am uitat sa mentionez ca puiu meu sughite imediat ce iam scos biberonul din gura si varsa putin,si asta tot de la reflux se manifesta asa,In fine ue nu ma super pentru sfaturi care tu mi le ai dat ,ca nu am dece.Dar ma gandesc ca toti se manifesta putin diferit.Eu vroiam sa stiu cu ce papa ati inceput asa imi fac si eu o idee,sucuri de fructe stiu ca nu am voie ,si alteva ce ar mai fii?......eu cred ca puiu meu nu ii mai place sa pape nici asa cald ca inainte,prefera lapticul caldut,am sa intreb dr. maine daca se poate sa faca rosul in gat de la reflux,ca am mai vazut cazuri si se poate sa il doara,mai stii ca si eu imi pun mii de intrebarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

Incearca laptele antiregurgitare: Novalac AR sau HUmana AR
Pt noi a fost minunea pe pamant, ne-au scapat de jeturi ce ajungeau si la 1 m distanta chiar si la 2 ore dupa masa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loys spune:

Multumesc Nicoleta,dar puiu meu nu suporta laptele,ii dau nutramigen fara lactoza si acum am gasit orez fara gluten si lactoza,e bun .Puiu meu nu varsa decat foarte putin,ii dau si un medicament „zantac„,dar de cand cu orezul e super bine,se si satura.Acum papa bine si mai mult laptic ca inainte...si am inceput si cu supitza ....ca asa a zis dr.Multumesc si multa sanatate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihapintea spune:

Buna,
Si eu am un baietel cu reflus gastric, insa el s-a nascut la termen, pe27 aprilie face 4 luni. A fost diagnosticat cand avea 2 saptamani. Noi am trecut , sper , de ce a fost mai greu. Boala s-a ameliorat , urmam un tratament prescris de un doctor minunat , dr Stanciu Adria de la Budimex . Ca si tratament , in caz ca te intereseaza , poate pui vreo intrebare pediatrului copilului , noi ii administram : lapte antirelux , Gaviscon Infant ( 3 pliculete /zi- este un spumant care se ridica deasupra laptelui si il retine in stomac, pt ca dupa cum stii lor nu li se inchide stomacul), Protectis ( pt dureri , el avea dureri ff mari, acum le are mai rar) si Ranidil sirop ( in loc de Zantac). Acum am renuntat la Ranidil pt ca in combinatie cu Protectis facea caca ff moale si multe gaze care ii provocau dureri. Noi am constatat ca ii face mai bine Protectisul decat ranidilul . De asemenea il tin 30-45 min ridicat dupa fiecare masa , patul este si el ridicat la 45 grade ( ca sa stea sucul gastric si mancarea in stomac ). Diversificarea o sa o incepem sapt viitoare , savedem sfatul medicului , care ne-a spus deja ca sucuri nu va avea voie sub nici o forma cel putin pana la 7 luni( pt ca sunt acide) si ca mancarica doar mancare la borcanase care este de asemenea mai putin acida decat cea preparata in casa . Acum sa vedem cu ce o sa incepem . O sa revin cu detalii,poate ne imbarbatam una pe cealalta. Sanatate.

Mergi la inceput